abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 15 december 2009 @ 11:25:07 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75644163
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:23 schreef Trusten het volgende:
Bedankt voor de tip mensen. Nog een vraag, kun je uiensoep een dag van tevoren maken of is dat niet bevorderlijk voor de smaak?
Tuurlijk kan dat, hoe gaarder de uien, hoe beter.
Maar je moet natuurlijk ook nog eerst boullion maken, en dat kost ook tijd, hou daar rekening mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75644190
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Tuurlijk kan dat, hoe gaarder de uien, hoe beter.
Maar je moet natuurlijk ook nog eerst boullion maken, en dat kost ook tijd, hou daar rekening mee.
Ok ja de bouillion wil ik eigenlijk al ruim van tevoren maken en invriezen want in de drukke dagen voor kerst gaat hem dat niet worden
pi_75644194
Hadden laatst op het werk gebonden uiensoep. Was overigens erg lekker.
De uien die erin zaten waren nog een beetje knapperig.
pi_75644224
Ik maak graag klassieke Franse uiensoep, naar recept van de illustere Julia Child.. Kost je wel even een uur of twee, maar dan heb je ook wat. In dit topic zijn er al een paar soortgelijke recepten gepost, maar hier even iets uitgebreider..
(En zoals al gezegd, suiker is niet écht nodig, maar ik durf niet van Julia Child af te wijken.. )

Ingrediënten (voor zes personen):
700 gram uien, gepeld en in dunne plakken gesneden
40 gram roomboter
1 eetlepel olijfolie
snufje suiker
3 eetlepels bloem
1 liter runderbouillon
120 ml droge witte wijn
zout en peper
stevige pan met dikke bodem en deksel
extra pannetje


Bereiding:
- Boter en olie smelten in stevige pan met dikke bodem. Uien erin, vuur laag draaien uien met deksel op de pan een kwartier laten bakken.
- Deksel van pan af, vuur iets hoger zetten. Theelepel zout en snufje suiker toevoegen en uien onder af en toe roeren in zo'n 40 minuten laten karamelliseren, langer indien nodig. Je weet dat je goed zit als je uien diep goudbruin zijn geworden. Ondertussen runderbouillon in andere pan aan de kook brengen.
- Bloem in de pan strooien en gedurende drie minuten flink roeren
- Bouillon en witte wijn aan uien toevoegen, goed roeren. Nu 40 minuten met deksel half op de pan heel zachtjes laten pruttelen. Je kunt af en toe het bovendrijvende vet afscheppen.
- Al proevende zout en peper toevoegen tot soep goed is.

Je kunt de soep heel goed vooraf maken - als de soep is afgekoeld en daarna weer wordt opgewarmd is -ie eigenlijk nog lekkerder. Extra lekker: klein scheutje cognac erdoor.

En als je het helemaal goed wilt doen, dan maak je er croûtes bij: plakken stokbrood inwrijven met een teentje knoflook en dan een poosje knapperig laten worden in de oven. Als je soep klaar is, verdelen over ovenvaste kommen, croûtes erop leggen en een dikke laag Gruyère overheen raspen. Even in de oven onder de grill tot de kaas gesmolten is en dan gauw opeten!

Het lijkt misschien nogal wat werk, maar het is supermakkelijk en ik heb in geen enkel restaurant ooit lekkerder uiensoep gegeten dan deze.

[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 15-12-2009 11:33:59 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_75644274
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:26 schreef minilot het volgende:
Het lijkt misschien nogal wat werk, maar het is supermakkelijk en ik heb in geen enkel restaurant ooit lekkerder uiensoep gegeten dan deze.
Veel werk vind ik niet erg, leuk juist klinkt goed, thanks!
  dinsdag 15 december 2009 @ 11:30:33 #31
164607 sc00p
D66-rechter
pi_75644348
TVP
Ik ook, bedankt!
  dinsdag 15 december 2009 @ 11:31:09 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75644364
Soldaatjes zijn er ook altijd lekker bij
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 15 december 2009 @ 11:31:59 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75644385
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:25 schreef Trusten het volgende:

[..]

Ok ja de bouillion wil ik eigenlijk al ruim van tevoren maken en invriezen want in de drukke dagen voor kerst gaat hem dat niet worden
Heel verstandig!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 15 december 2009 @ 11:36:59 #34
230450 ShevaJB
Rock beat tempo 155
pi_75644532
Teeveepee! Uiensoep
[b]Doe'k 't now wel, doe'k 't now niet of krieg ik spiet
[/b]
[b]Op vrijdag 15 januari 2010 10:36 schreef boudemaniak het volgende:[/b]
Eindbaas ^O^
pi_75644558
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:25 schreef -moppie- het volgende:
Hadden laatst op het werk gebonden uiensoep. Was overigens erg lekker.
De uien die erin zaten waren nog een beetje knapperig.
Knapperige uien en uiensoep gaan in mijn brein niet echt samen. Bruine prut moet het wezen!
Let me see you stripped down to the bone
pi_75644748
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:38 schreef minilot het volgende:

[..]

Knapperige uien en uiensoep gaan in mijn brein niet echt samen. Bruine prut moet het wezen!
Volgens mij was het prut (gebonden) en dan nog met extra stukjes knapperige ui erin.
Aangezien ik zo een rauwe ui kan opeten vond ik het erg lekker.
  dinsdag 15 december 2009 @ 11:48:37 #37
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_75644906
http://www.tastyweb.nl/recept/klassieke/franse/uiensoep

Deze laatst geprobeerd. Echt heel lekker.
pi_75649893
ik doe het altijd zo, verschilt niet veel van de al genoemde recepten:

600 gram uien in ringen snijden en met een goeie klont roomboter heel zachtjes laten stoven (duurt idd zeker een half uur/drie kwartier) Dus niet roeren maar gewoon in de pan en heel zachtjes laten stoven met de deksel erop... daarna vuur omhoog en al omscheppende op middelhoog vuur in 10 min bakken. Scheut port erbij en na een minuutje of 2 runderbouillon erbij zodat de ui onderstaat laurierblad en wat verse tijm en 30 min laten pruttelen. Op smaak brengen (kruiden eruit).

Lekker met geraspte gruyere erin en/of sneetjes stokbrood inwrijven met knoflook, in de oven met geraspte gruyere erover (grill even aan op t laatst) en die in je kop soep gooien

yummie! snel weer eens maken
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_75649966
tvp
Ik weet het ook niet
pi_75911177
tvp
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_75916978
Ik gebruik het recept van Piet met wat tijm. Maar ik gebruik geen witte uien maar rode.
pi_75918638
Recept van Piet aanhouden en op het laatst op smaak maken met een scheutje witte wijn azijn.
  Moderator / Miss SHO dinsdag 22 december 2009 @ 13:27:41 #43
22592 crew  Ole
pi_75922350
dit ga ik volgende week zeker een keer maken!
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_76015286
Zo, hij staat op...een beetje volgens het recept van Piet en een beetje volgens het recept van minilot...het ruikt in ieder geval heerlijk!
  vrijdag 25 december 2009 @ 15:01:15 #45
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_76050867
Hier mijn recept:

Uiensoep

- 6 middelgrote uien
- 1 liter zelfgemaakte runderbouillon
- roomboter
- bloem
- rode port
- witte wijn
- stokbrood
- gruyère

Boter op laag vuur laten smelten. Uien in dunne ringen snijden en in de pan doen. Minimaal half uurtje op heel laag vuur laten sudderen zodat het gaat karameliseren.
Daarna wat bloem erbij, omscheppen.
Scheut port erbij.
Dan de bouillon en een scheut witte wijn eraan toevoegen. Aan de kook brengen en nog half uurtje op laag vuur laten pruttelen.
Stokbroodjes met geraspte gruyère erover in de oven tot kaas is gesmolten.
Soep in een kom doen, beetje gruyère erin doen en het stokbroodje in de soep leggen.

Het zoete van de uien en de port gaat zo heerlijk samen met gruyere
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_76056802
Sorry, is geheim.
pi_76534269
Even een kleine schop omhoog.

Heb uiensoep gemaakt volgens het recept van Piet. Was onwijs lekker
pi_76952358
Vandaag op bij een restaurant .
Vond het maar laf smaken . Soort runderbouillon met uien that's it?
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
  maandag 18 januari 2010 @ 07:05:01 #49
19840 Libris
Live from Singapore
pi_76953350
Goed idee om weer eens uiensoep te maken. Ik deed er ook weleens een spaans pepertje doorheen voor een beetje meer pit.
  maandag 18 januari 2010 @ 09:34:24 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76955020
quote:
Op maandag 18 januari 2010 03:22 schreef Winner_Taco het volgende:
Vandaag op bij een restaurant .
Vond het maar laf smaken . Soort runderbouillon met uien that's it?
Als je het slecht klaarmaakt smaakt het idd niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')