FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Aegon wil lagere 'boete' bij aflossing
LXIVwoensdag 2 december 2009 @ 19:09
quote:
Aegon wil lagere 'boete' bij aflossing
Uitgegeven: 2 december 2009 16:22
Laatst gewijzigd: 2 december 2009 17:16
NEW YORK - Aegon wil dat de Nederlandse staat de voorwaarden voor aflossing van het restant van zijn staatssteun aanpast.

Dit zei Alex Wynaendts, de bestuursvoorzitter van de verzekeraar, woensdag op een bijeenkomst met Amerikaanse investeerders.

Het gaat Wynaendts om de aflospremie, of de 'boete' zoals hij het noemde, die Aegon bovenop elke aflossing moet betalen aan de Staat.


Hij stelde dat deze stimuleert om aflossing van de steun uit te stellen. De premie staat vast op 50 procent, ongeacht het tijdstip waarop Aegon terugbetaalt.

Gesprekken

Wynaendts zei nog geen gesprekken te voeren met de regering. Aegon heeft onlangs een herstructureringsplan ingediend bij de Europese Commissie en de topman wil hiervoor goedkeuring, voordat hij met de Nederlandse staat in gesprek gaat.

Het concern heeft eerder deze week 1 miljard euro aan staatssteun terugbetaald. Daarmee staat nog 2 miljard euro open.

Aanpassing

Vorige week liet het ministerie van Financiën al weten bereid te zijn te praten over aanpassing van de voorwaarden voor aflossing. ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen liet toen ook weten aanpassing te willen.
Die niet-vastgestelde aflosdatum (was natuurlijk wel nodig als dit geld als buffer moest dienen) in combinatie met een vaste boete van 50% geeft Aegon toch wel een troef in handen. Ze mogen welliswaar geen dividend betalen, maar bij terugbetalen binnen een jaar is de betaalde rente 50% per jaar bij 2 jaar nog 25% en na vier jaar nog 12,5% . Het percentage wordt steeds minder onaantrekkelijk en ik als aandeelhouder heb liever dat ze dividend skippen dan dat ze zo'n groot bedrag neerleggen. Die winsten komen uiteindelijk toch wel. Voor de staat is het natuurlijk net andersom.

Daarom is het zeker niet onredelijk van Aegon om een lagere boete bij snellere betaling te vragen. Het is win-win als dit gebeurt.
eleusiswoensdag 2 december 2009 @ 19:39
Het lijkt mij ook een rare constructie, waarom zou je terugbetaling ontmoedigen? Ik kon nergens de details van de overeenkomst vinden helaas (ook niet op minfin.nl), dus wat de CEO in de pers zegt wil ik nog niet per se voor zoete koek aannemen.
LXIVwoensdag 2 december 2009 @ 19:42
quote:
Op woensdag 2 december 2009 19:39 schreef eleusis het volgende:
Het lijkt mij ook een rare constructie, waarom zou je terugbetaling ontmoedigen? Ik kon nergens de details van de overeenkomst vinden helaas (ook niet op minfin.nl), dus wat de CEO in de pers zegt wil ik nog niet per se voor zoete koek aannemen.
Terugbetaling kon niet verplicht zijn, want anders kon dat geld niet bij het eigen vermogen gerekend worden. Om terugbetalen aan te moedigen is afgesproken dat er pas dividend uitgekeerd mocht worden wanneer er afgelost was.
Waarom maar deels een constructie was waarin versneld terugbetalen een korting opleverde weet ik ook niet, hier waren best constructies voor te bedenken. Bijv 10% na één jaar, 20% na 2 jaar etc, met 50% na 5 jaar en verder voor onbepaalde tijd.
xenobinolwoensdag 2 december 2009 @ 22:16
AEGON

Zelf zullen ze hun klanten nog niet voor een stuiver ontzien, hopelijk laat Wouter ze maximaal betalen.
LXIVwoensdag 2 december 2009 @ 22:17
quote:
Op woensdag 2 december 2009 22:16 schreef xenobinol het volgende:
AEGON

Zelf zullen ze hun klanten nog niet voor een stuiver ontzien, hopelijk laat Wouter ze maximaal betalen.
Dat kan, als Woutertje dat wil. Maar dan wel pas in 2045
LXIVwoensdag 2 december 2009 @ 22:19
Daarom snap ik ook nog steeds niet (en niemand heeft het mij kunnen uitleggen) waarom ING Bos niet 1 mld aandelen in de maag gesplitst heeft (want de koers bij de emissie nu is onder de 10 euro), of die terugbetaling tot het "oneindige" gerekt had. In ieder geval tot ze het geld cash vanuit de winst konden overhandigen. Als aandeelhouder had ik dat wel prima gevonden, dat geld ging nergens naar toe!