Rewimo | woensdag 18 november 2009 @ 22:17 |
Binnenkort krijgen we een inductiekookplaat ![]() Dit betekent ook nieuwe pannen. Daarvan heb ik er al een stel klaarstaan. Maar kun je "oude" pannen echt niet meer gebruiken? Ik meen gehoord te hebben dat dat niet meer gaat maar ik weet niet precies waarom dat is. Ik heb nu onder andere een ouderwetse emaille braadpan (juspan). Kun je zo'n pan ook gebruiken op inductie of is hij daar niet geschikt voor (te dunne bodem?)? Als je hem niet kunt gebruiken wat is dan een handig alternatief voor zo'n juspan? We kunnen niet zonder gehaktballen tenslotte ![]() En verder graag tips en trucs, we zullen het koken opnieuw moeten uitvinden ![]() | |
qltel | woensdag 18 november 2009 @ 22:24 |
TerugVindPan | |
Snuitebolletje | woensdag 18 november 2009 @ 22:25 |
Voor koken op inductie moeten je pannen eigenlijk aan 2 basis eisen voldoen. 1. ze moeten van ijzer zijn (magneetje moet eraan blijven plakken op de bodem) 2. ze moeten een vlakke bodem hebben. Hoeft niet 100% vlak te zijn, maar is wel het beste. Dunne pannen die op gas hebben gestaan zijn vaak niet meer vlak. verder vind ik inductie de bom. Kookt fijn en is prima schoon te houden. Have fun ermee.. en ps. ik denk dat je jus pan er prima op kan. | |
Hyperdude | woensdag 18 november 2009 @ 22:26 |
ff checken met een magneetje. Als je pan magnetisch is dan kan je ermee inductiekoken. Gebruik zelf nog een zwart geblakerde braadpan uit mij aardgastijd. Kreeg overigens bij mijn inductieplaat (Neff) een pannenset cadeau. ![]() Mijn voorganger was sneller. ![]() | |
capricia | woensdag 18 november 2009 @ 22:26 |
Pannen die geschikt zijn voor inductie zijn te herkennen door het feit dat er een magneet aan kan blijven kleven. Pannen die op gas gebruikt zijn, kun je trouwens sws beter niet voor inductie gebruiken door het feit dat ze meestal niet meer een 100% vlakke bodem hebben. Emaille pannen zijn vaak niet te herbruiken. Koop gewoon een nieuwe braadpan. | |
Rewimo | woensdag 18 november 2009 @ 22:28 |
Maar ik zou dan wel een nieuwe juspan moeten kopen, denk ik? Want deze heb ik inderdaad al op gas gebruikt. De meeste pannen die we hadden konden probleemloos op de keramische kookplaat maar ik begrijp dat ze voor inductie bj voorkeur nieuw moeten zijn? | |
Rewimo | woensdag 18 november 2009 @ 22:29 |
Ah, iedereen reageert tegelijk ![]() Ook een nieuwe braadpan dus ![]() | |
Snuitebolletje | woensdag 18 november 2009 @ 22:29 |
quote:zie jij hier ergens het woord nieuw? ![]() het gaat vooral om die vlakke bodem. controleer dat gewoon even. Ga geen geld uitgeven als het niet nodig is. | |
Hyperdude | woensdag 18 november 2009 @ 22:29 |
Gewoon ff proberen. Ik zou de oude pannen niet weggooien/geen nieuwe pannen kopen voordat je de oude favoriete pannen hebt geprobeerd. | |
capricia | woensdag 18 november 2009 @ 22:31 |
quote:Is de bodem niet goed vlak meer, dan zal de pan niet goed opwarmen. Ook kun je het bij sommige inductieplaten herkennen aan een soort tik-geluid bij een niet goede vlakke bodem. Soort van aan/uit geluid. Dus gewoon proberen idd! | |
Rewimo | woensdag 18 november 2009 @ 22:31 |
Ik heb al een paar nieuwe gekocht, onze oude pannen zijn beslist niet allemaal meer vlak ![]() ![]() | |
Fixers | donderdag 19 november 2009 @ 11:28 |
Hoop onzin hierboven. Voor een inductieplaat moet je een pan hebben die voldoende magnetisch is. Gewoon ijzer is magnetisch, gewoon 18/10 inox niet. Dat laatste is wel magnetisch te maken in het productie proces. Krom of niet ligt meer aan de plaat en de beveiligingen. De spoel in zo'n plaat is van het formaat sjoelsteen, het inductie veld kan tot een centimeter boven het oppervlak van de plaat reiken echter sommige platen hebben daar een beveiliging voor. Belangrijk: de pan moet magnetisch zijn, makkelijk te testen met een koelkast magneetje. De bodem moet voldoende warmtegeleidend zijn om de energie snel over het gehele oppervlak te verspreiden. Dikke bodem is doorgaans beter. Beste test voor individuele pannen: doe er wat water in en zet hem op je plaat. Over je braadpan: als dat er eentje is van ge-emailleerd gietijzer ga er maar vanuit dat je hem nog kan gebruiken. Is het zo'n dunne plaatstalen blauwe fortalit dan is het maar de vraag. Dan is het hop naar de winkel voor een najaarsaanbieiding van creuset. Pannen van gietijzer en carbonstaal zijn prima geschikt voor inductie. Emaille is absoluut geen bezwaar. Betrouwbare merken op inductie: Demeyere, sillit, fissler (met cookstar bodem), creuset, staub. Ook als ze al eerder op gas of een keramische kookplaat zijn gebruikt. | |
Rewimo | donderdag 19 november 2009 @ 11:37 |
Dank je wel voor deze informatieve post ![]() We gaan de pannen testen op de manier die jij aangeeft ![]() En natuurlijk een keukenrenovatietopic openen ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 19 november 2009 @ 13:28 |
quote:Als de bodem maar vlak genoeg is, en magnetisch is. Een te dunne pan zoals een koekenpan van 3 euro, kan krom trekken op een inductieplaat, waardoor de pan niet goed meer te verhitten is dmv. het magnetischveld. Dus even met een magneet alle pannen langs gaan. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 19 november 2009 @ 13:29 |
quote:Ja, als je hem er opzet en de pan gaat trillen of de pandetectie geeft aan dat er geen pan op staat, dan weet je dat het tijd is voor een nieuwe braadpan. Doet' ie het wel, dan heb je geluk. | |
Fixers | donderdag 19 november 2009 @ 13:37 |
Nog een tip: gebruik de turbo/power/boost alleen maar voor het aan de kookbrengen van vloeistoffen. Voor bakken en braden worden pannen daar al snel te heet van en zelfs redelijke kwaliteit kan kromtrekken. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 19 november 2009 @ 13:42 |
quote:Mijn fornuis kan met de booster ook iets snel verhitten tot de ingestelde temperatuur. Bijv 1 liter water in 55 seconden aan de kook brengen. | |
Rewimo | donderdag 19 november 2009 @ 14:02 |
Gaat dat echt zo snel? Klinkt goed ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 19 november 2009 @ 14:06 |
4,5KW. Nog niet kunnen proberen, want ik moet mn aansluiting (3 fase / 10,7KWH) nog in orde laten maken ![]() Maar zelfs op mn 35 euro plaatje (1 pits) van de Lidl smelt boter direct zodra ik het ding aan zet, dus ik heb er wel vertrouwen in dat die 55 sec uit de handleiding klopt ![]() | |
z80 | donderdag 19 november 2009 @ 20:34 |
het koken op inductie is het zelfde gevoel als op gas. de hoeveelheid energie die je in een pan stopt merk je meteen. ook als je het vermogen lager zet merk je dat gelijk. niet zoals met keramische. zoals hierboven al meerder keren is aangegeven werken alle pannen waar een magneet aan blijft hangen. echter is en pan met een wat dikkere bodem wel prettiger in gebruik. gietijzer werkt perfect en wordt mooi egaal warm. en ja op de turbo stand wordt de pan in een zeer korte tijd heet. water koken in een fluitketel (ook die is er voor inductie) is sneller dan een magnetron. | |
Rewimo | donderdag 19 november 2009 @ 21:03 |
Voor de nieuwsgierigen vast even een linkje naar ons klustopic: We gaan de keuken renoveren! | |
MissHobje | donderdag 19 november 2009 @ 21:56 |
Oe inductie ![]() Toen ik onlangs even op kamers woonde moest ik dus ook koken met inductie had nog een "nieuwe"oude pan maar dat kon ik vergeten helaas.. baalde ik wel van.. er zat ook maar een minimale afwijking in de bodem maar de pan kreeg no way connectie met de plaat. Vrees dus het ergste voor je... maar wel absoluut proberen natuurlijk enen alvast veel kook plezier gewenst ![]() | |
Rewimo | vrijdag 20 november 2009 @ 12:31 |
De kookplaat zit erin ![]() En geen van onze pannen is geschikt ![]() ![]() Edit: de juspan doet het ![]() Edit 2: ook de gietijzeren wok en de roestige grillpan - opgegraven uit de kelder - doen het ![]() [ Bericht 12% gewijzigd door Rewimo op 20-11-2009 12:47:15 ] | |
Rewimo | vrijdag 20 november 2009 @ 12:42 |
O, en als de pan niet goed is blijft de indicator knipperen, dat is op zich wel erg handig ![]() | |
qltel | vrijdag 20 november 2009 @ 16:27 |
Onze emaille braadpan doet het dus gewoon. De wokpan en de grillpan werkt ook. We hebben intussen 4 kookpannen gekocht die het doen. En 1 koekepan waaraan een magneet blijft hangen en waarop staat dat hij voor inductie is (net nieuw gekocht) doet het dus niet.. Magnetisch zijn is dus kennelijk geen garantie. | |
Fixers | vrijdag 20 november 2009 @ 18:23 |
Het ligt niet alleen aan de pannen. Vooral in het goedkopere segment komt het voor dat inductie geschikte pannen niet werken. Dat zijn dan problemen in de kookplaat zelf. | |
qltel | vrijdag 20 november 2009 @ 19:12 |
quote:Aan het goedkope van de kookplaat zal het niet liggen. We hebben een goede Siemens gekocht. | |
Rewimo | vrijdag 20 november 2009 @ 19:13 |
Deze kookplaat is niet bijzonder goedkoop ![]() | |
capricia | vrijdag 20 november 2009 @ 19:18 |
quote: ![]() Je wil gewoon geen half-goede pannen die maar voor een bepaald gedeelte pakken. Die bijv. maar 60% contact maken of zo. Je wil gewoon goede pannen die direct reageren op wat jij instelt qua temperatuur. Op mijn inductieplaat kan ik instellen dat iets bijv. 8 minuten moet koken. Hij regelt zelf de turbo en de kooktijd. Maar dit werkt alleen bij goede pannen. Alleen dan kan hij het goed meten. Met oude pannen, die het wel gewoon doen, merk ik dat hij in de war raakt. Hij turboot te lang, of juist te kort enzo. | |
Rewimo | vrijdag 20 november 2009 @ 19:19 |
Ik geloof niet dat de onze zoiets kan. Als een pan geen (goed) contact maakt gaat de indicator knipperen. | |
capricia | vrijdag 20 november 2009 @ 19:21 |
quote:Geen nuttigheidsoordeel of zo hoor...want wij hebben hiervoor dus wel de hele pannenset moeten vervangen... ![]() Dus wat beter is...? | |
qltel | vrijdag 20 november 2009 @ 19:28 |
quote:Wij hadden hier nog 2 verhuisdozen vol met pannen. Alhoewel, het kunnen er ook 3 zijn.. En vanmiddag stonden we met een magneet in een winkel om nog snel even pannen te kopen die het wel doen.. ![]() Siemens was overigens een redelijke must voor ons. Alles is Siemens in onze keuken en dat bevalt ons prima. Vooral de oven is fantastisch. | |
Omniej | vrijdag 20 november 2009 @ 19:32 |
Ook als de indicator niet knippert is het volgens mij nog geen garantie voor een 100% goede werking... Ik merk dat de manier waarop een pan verwarmd wordt bij mij ook per pan verschilt. Sommige pannen worden gloeiend heet, terwijl ik bijvoorbeeld ook één koekenpan heb waarbij ik met volle overtuiging de rand tijdens het koken vast kan pakken. (bij die pan wordt de bodem wel heet, dus op zich doet de inductie z'n werk, maar de bovenkant blijft om mysterieuze redenen ijskoud, terwijl dat op gas niet zo was) Betekent niet zozeer dat de pan ongeschikt is, maar het geeft voor mij wel duidelijk aan dat blijkbaar niet elke pan op dezelfde manier heet wordt, ook als ze allebei wel gewoon geschikt zijn voor inductie. ![]() Kwestie van proberen... Sommige oude pannen die voorheen op gas gebruikt waren, hebben het hier op inductie ook nog prima gedaan, en net zo goed hebben sommige nieuwe pannen die op zich geschikt zouden moeten zijn, het toch niet gedaan. Merk je gauw genoeg natuurlijk. ![]() | |
Rewimo | vrijdag 20 november 2009 @ 20:05 |
De nieuwe pannen doen het in elk geval. Wel moeten we nog wennen aan de snelheid. Water kookt al als je je omdraait om een lepel te pakken ![]() | |
anboni | vrijdag 20 november 2009 @ 20:35 |
quote:Het overkwam mij in het begin geregeld dat boter of olie zwart was omdat ik dacht nog wel even snel dit of dat te kunnen doen ![]() | |
z80 | vrijdag 20 november 2009 @ 21:59 |
ook een keer een tefal pan gekocht die voor inductie geschikt is. maar wat een ramp. duurt een hele tijd voor de pan lekker warm is. en zodra je er vlees in doet is deze meteen weer koud. pan ligt inmiddels op de schroothoop. ps het is goedkoper om je water iets minder snel aan de kook te brengen. de turbo stand vreet energie. 1 stand lager gaat nog met een rotgang en is meteen een stuk goedkoper in gebruik. | |
Omniej | zaterdag 21 november 2009 @ 02:30 |
quote: ![]() De turbostand gebruik ik eigenlijk nooit. Vind het een beetje onzin om een paar kW op één pitje te gooien... ![]() | |
Fixers | zaterdag 21 november 2009 @ 07:31 |
quote:Dat van die koude randen is goed te verklaren. Waarschijnlijk is die koekenpan van roestvrijstaal en heeft een dikke bodem met daarin een plaat aluminium. RVS is een slechte warmte geleider, de energie van de inductie spoel wordt dan alleen over de bodem verdeeld. Op gas waait de vlam zelf uit over het oppervlak en om de pan heen. Op gasfornuizen zullen grepen ook altijd warmer worden dan op inductie. | |
z80 | zondag 22 november 2009 @ 17:30 |
en is het al gelukt om te koken zonder dat er iets is aangebrand? | |
qltel | zondag 22 november 2009 @ 17:37 |
quote:Ja hoor. Het valt allemaal erg mee.. ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 22 november 2009 @ 17:49 |
quote:Met een dunne pan zal op inductie ook eerder eten aanbakken omdat de hitte niet goed verspreid, en boven de inductiezone de pan heter is dan aan de randen. | |
eymey | woensdag 8 september 2010 @ 14:39 |
Leuk topic ![]() Sinds gisteren hebben wij ook een inductie plaat: Een Fagor IF40S, gekocht bij keukenwarenhuis.nl. Zelf aangesloten ![]() ![]() Hier moeten ook nog wel behoorlijk wat pannen aangeschaft worden. Wat wel werkt: * BK Balans+ pannen (wok en koekepan). * Oude "Le chef" blokker pan van m'n vriendin (heft nog op gas gestaan ook). Wat niet werkt: * Mijn nieuwere el cheapo blokker pannensetje dat er wel bijna hetzelfde uit ziet als die van m'n vriendin :S Hebben jullie trouwens ook het effect dat de pannen heel erg zoemen/resoneren? Vooral op hogere vermogens. Eerst schrok ik me rot, maar volgens mij is het wel normaal ![]() Verder wordt die blokker pan van m'n vriendin ook loeiheet..... incl. de schroefjes aan de binnenkant van de handvatten. Wat ik me ook af vraag: Is er een maximumtemperatuur die een pan mag krijgen? Kan me bv. voorstellen dat de booster, ook met vloeistoffen, 'slechte' pannen kan beschadigen. Gevaarlijk? Kan een pan, zeker de pan van een paar posts terug, bv. uit elkaar 'klappen' door stress op het materiaal als het ongelijkmatig het wordt? | |
Omniej | woensdag 8 september 2010 @ 14:52 |
quote:Is normaal inderdaad, ik heb het ook in ieder geval. ![]() Wat die maximumtemperatuur betreft: ongetwijfeld is er een bepaalde maximumtemperatuur, maar het lijkt me eerlijk gezegd sterk dat je daar bij normaal gebruik in de buurt komt... | |
Rewimo | woensdag 8 september 2010 @ 14:59 |
Onze pannen maken geen lawaai. Verder bevalt de kookplaat nog steeds prima ![]() ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 8 september 2010 @ 15:56 |
Komt waarschijnlijk omdat dit pannen zijn die al op gas zijn gebruikt of niet voor inductie gemaakt zijn maar 'toevallig' wel magnetisch zijn ![]() | |
capricia | woensdag 8 september 2010 @ 16:24 |
quote:Dit dus. Wat ik begrijp: Iedere pan die ooit op gas geweest is, is een beetje krom. En dat is een van de redenen dat ze op inductie gaan zoemen. Het verbruik neemt ook flink toe bij dat soort pannen, omdat hij er (bijv) langer over doet om tot koken te komen. Het beste is een nieuwe pannenset (en nee...ik werk niet bij een pannenfabriekant.. ![]() | |
Fixers | woensdag 8 september 2010 @ 19:35 |
Vervormen hoeft voor een inductiesysteem helemaal geen probleem te zijn. Inductie heeft juist als eigenschap dat het contactloos kan werken. Er zit al een glazenplaat tussen spoel en pan die geen warmtegeleidende functie heeft. Dan kan een millimeter lucht ook nog wel. Sommige inductieplaat verkopers demonstreren nog wel eens dat je water kan koken terwijl er een vel papier tussen plaat en pan ligt. Het is vooral belangrijk dat een pan de energie die hij krijgt kan afvoeren. D'rom is de turbo/power/boost alleen voor het aan de kook brengen van grote hoeveelheden vloeistoffen. Je koekenpannen en woks houden er niet van. Geemailleerde pannen kunnen er door barsten. |