FOK!forum / Culinesse à gogo / Walviskots is duurste kerstdiner ooit
Clairvauxzaterdag 14 november 2009 @ 11:51
quote:
De wereldberoemde sterrenchef Heston Blumenthal (foto) introduceert op zijn kerstmenu een exotisch topingrediënt: walviskots. Volgens Blumenthal gaat het om het duurste kerstdiner ooit. Naast walviskots serveert hij slaapmuis en op smaak gebrachte sneeuw.

De walviskots is een grijs wasachtige goedje dat de potvis in zijn darmstelsel creëert om voedsel met scherpe randjes in te kapselen. Daarna braakt hij het uit in de zee.

Voor een kilo walviskots betaalt een kok meer dan 11.000 euro. “Dat is nog duurder dan goud”, aldus Blumenthal.

Blumenthal is de chef van het Britse toprestaurant The Fat Duck, dat verkozen werd tot het tweede beste restaurant ter wereld, na El Bulli. In februari moest Blumenthal zijn zaak nog twee weken sluiten nadat vierhonderd eters ziek werden. Toen raakten oesters besmet door rioolwater en kreeg zijn restaurant een waarschuwing wegens de slechte hygiëne van het personeel.

De vijf duurste ingrediënten (prijs in euro per kilo):

1. Eetbaar goud: 11.000 - 20.000
2. Witte truffels uit Italië: 3.500
3. Witte Almaskaviaar uit Iran: 3.300
4. Slakkeneitjes als garnituur: 2.000
5. Safraan: tot 6.000, maar nooit veel van het kruid nodig

De vijf walgelijkste gerechten volgens enkele Belgische topchefs:

1. Eendeneieren met gevederde foetus en beenderen voor krokant effect
2. Gekookte apenhersenen
3. Gebakken tongetjes van wilde eenden uit Denemarken
4. Kroepoek van hanenkammen
5. Pacha: gekookt schapenhoofd uit Iran

Walviskots is duurste kerstdiner ooit

Heeft iemand wel eens van walviskots eten gehoord?
vaagselzaterdag 14 november 2009 @ 11:54
Spul wordt gebruikt door de parfumindustrie toch?

Denk niet dat het lekker is, meer een publiciteitsstunt.
mrSPLIFFYzaterdag 14 november 2009 @ 11:54
Zerokuzaterdag 14 november 2009 @ 11:55
Eetbaar goud .
Hukkiezaterdag 14 november 2009 @ 11:55
Waarom zou je in godsnaam goud willen eten?
Mirjamzaterdag 14 november 2009 @ 11:58
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 11:55 schreef Hukkie het volgende:
Waarom zou je in godsnaam goud willen eten?
da's hip enzo.
is gewoon flinterdun bladgoud, wordt meestal gebruikt in desserts.
Clairvauxzaterdag 14 november 2009 @ 11:59
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 11:55 schreef Hukkie het volgende:
Waarom zou je in godsnaam goud willen eten?


paupers-kopen-goud-als-investering-echte-rijken-eten-goud-op
Ringozaterdag 14 november 2009 @ 12:01
Er heeft dus iemand over zijn oesters staan schijten en pissen. Zal een aardig baasje zijn in de keuken.
Eric_Cantonazaterdag 14 november 2009 @ 12:02
Ik krijg er spontaan hongerrrrr van
Seven.zaterdag 14 november 2009 @ 12:02
Ik prefereer mijn eten niet voorgekauwd.
Deetchzaterdag 14 november 2009 @ 12:10
waar zal dat spul naar smaken?
Ringozaterdag 14 november 2009 @ 12:11
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 12:10 schreef Deetch het volgende:
waar zal dat spul naar smaken?
Ik denk naar walviskots.
FlinkeNaamzaterdag 14 november 2009 @ 12:15
Dan eet ik toch liever een garnalencocktail met kerst..
Flurryzaterdag 14 november 2009 @ 12:34
Amber is dat... inderdaad een ingrediënt uit de luxe parfumindustrie.
Gummibeer79zaterdag 14 november 2009 @ 12:40
Balut embryos......
Vandaag...zaterdag 14 november 2009 @ 12:52
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 12:34 schreef Flurry het volgende:
Amber is dat... inderdaad een ingrediënt uit de luxe parfumindustrie.
verrek, http://nl.wikipedia.org/wiki/Amber_%28potvis%29
staat ook een foto bij
Pietverdrietzaterdag 14 november 2009 @ 16:39
Ik snap het hele "duurste" idee niet. Ik snap ook de obsessie met shock value voor eten niet. Eten moet gelukkig maken, lekker zijn. Het valt me ook altijd op met allerlei hobbykoks die willen reerug, kreeft, etc. Dan denk ik, leer eerst eens normaal eens stuk vlees braden (gros kan dat namelijk nauwelijks).
Mensen besteden 40-60 K aan een keuken en nog eens zo een bedrag aan apparatuur. Alsof je daarvan ineens kan koken.
Ringozaterdag 14 november 2009 @ 17:39
Zo gaat het helaas in de wereld. Net als al die proleten die met hun peperdure Nikon Dnogwat DSR opeens prachtige foto's kunnen maken. En anders biedt Photoshop wel mogelijkheden. Sodemieter op. Leer eerst goed kijken.

Tot zover deze vergelijking.

Overigens heb ik me in China aan shockfood overgeleverd, waar ik toch heel gelukkig van werd.
Captain_Fabulousdinsdag 17 november 2009 @ 16:43
Ambergrijs. Tja, Blumenthal is een gekke geleerde met voedsel...die hebben ook een functie. Maar ik sla dit maar even over. Lijkt me gewoon niet lekker.
Isabeaudinsdag 17 november 2009 @ 22:30
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 16:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik snap het hele "duurste" idee niet. Ik snap ook de obsessie met shock value voor eten niet. Eten moet gelukkig maken, lekker zijn. Het valt me ook altijd op met allerlei hobbykoks die willen reerug, kreeft, etc. Dan denk ik, leer eerst eens normaal eens stuk vlees braden (gros kan dat namelijk nauwelijks).
Mensen besteden 40-60 K aan een keuken en nog eens zo een bedrag aan apparatuur. Alsof je daarvan ineens kan koken.
Helemaal mee eens! Als je naar die Nederlandse kookprogramma's kijkt lopen ze allemaal te pimpen met de duurste ingrediënten waardoor ze allemaal vergelijkbare dingen klaarmaken.

Maar ik ga er bij Blumenthal maar gemakshalve vanuit dat hij alles fatsoenlijk kan klaarmaken En nu dus dit ambergrijs. Het zal ongetwijfeld heerlijk zijn als hij het klaarmaakt, het idee is alleen een beetje vies, maar dat is ook maar aangeleerd. Het is niet minder onsmakelijk om eieren, melk of dode beesten spierweefsel te eten als je er een beetje ove rnadenkt. Het woord kots draagt natuurlijk ook fantastisch bij aan die beeldvorming.
vossswoensdag 18 november 2009 @ 00:00
Doe mij maar gewoon lekker een gehaktbal met sjuu

En flikker op met je bizarre smerige zooi. Gehaktballen zijn gemaakt om te eten. Walviskots is dat niet
troveywoensdag 18 november 2009 @ 00:03
Sommige mensen (lees hier chefs) bedenken de gekste dingen...alles voor de publiciteit (en niet te vergeten het geld)...of het nu eetbaar is of niet (goud is dat overigens niet, kun je na afloop zo weer recyclen )
Manonowoensdag 18 november 2009 @ 00:07
wel grappig

misschien redt zijn kots de walvis hihi
Gummibeer79donderdag 2 december 2010 @ 16:42
Kick ivm de aankomende feestdagen!

Ik ga wel gewoon gourmetten denk ik :@
bl_henkie2zondag 12 december 2010 @ 15:38
quote:
7s.gif Op woensdag 18 november 2009 00:00 schreef vosss het volgende:
Doe mij maar gewoon lekker een gehaktbal met sjuu :9

En flikker op met je bizarre smerige zooi. Gehaktballen zijn gemaakt om te eten. Walviskots is dat niet :r
Totdat je ontdekt wat voor gore slachtafval er in je gehaktbals is verwerkt. ;(
Phaelanx_NLzondag 12 december 2010 @ 21:26
Goud kost overigens nog wel een factor 3 meer, maar goed.