Die meter is niet van jou. Je huurt die meter van je netbeheerder. De netbeheerder is wettelijk verplicht een keer per drie jaar de meterstanden op te nemen. Als je geen slimme meter wilt had je niet moeten accepteren dat ze dat ding kwamen installeren. Echter, een normale meter is op den duur ook op, dus eens zal 'ie vervangen moeten worden. Als het goed is, is de markt voor meteropnames ook een vrije markt. Wellicht dat je een derde partij kunt inschakelen om je standen op te nemen. Als je al een digitale meter heb, heb je daar echter weinig aan.quote:Als ze de meter uit willen lezen dan belt men maar en dan geef ik ze wel toegang.
Ik had weinig keus, gezien de slimme meter tegenwoordig standaard wordt ingebouwd bij nieuwbouw.quote:Op vrijdag 13 november 2009 23:49 schreef Steeven het volgende:
[..]
Die meter is niet van jou. Je huurt die meter van je netbeheerder. De netbeheerder is wettelijk verplicht een keer per drie jaar de meterstanden op te nemen. Als je geen slimme meter wilt had je niet moeten accepteren dat ze dat ding kwamen installeren. Echter, een normale meter is op den duur ook op, dus eens zal 'ie vervangen moeten worden. Als het goed is, is de markt voor meteropnames ook een vrije markt. Wellicht dat je een derde partij kunt inschakelen om je standen op te nemen. Als je al een digitale meter heb, heb je daar echter weinig aan.
Die zekerheid heb je dus niet, en dat is geen fijne ontwikkeling. Als ik zo spit komt ik echter wel dit soort berichten tegen:quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:00 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik had weinig keus, gezien de slimme meter tegenwoordig standaard wordt ingebouwd bij nieuwbouw.
Ik vind het prima dat die meter van de netbeheerder is, ik wil alleen niet dat de netbeheerder of derden mijn verbruik kunnen analyseren. Het gaat ze namelijk niks aan hoelaat ik thuis kom en naar bed ga. Ze mogen van mij 3x per jaar de meterstanden opnemen maar ik wil niet dat men 24/7 zonder toestemming op mij meterkast kan inbellen.
Als het niet verplicht is, waarom zou je 'em dan niet mogen vervangenquote:Eerste Kamer tegen slimme elektriciteitsmeters
Gepubliceerd: 7 april 2009 16:56 | Gewijzigd: 9 april 2009 15:33
ANP
Den Haag, 7 april 2009
Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft vandaag tegen het wetsvoorstel van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) gestemd, om nieuwe, 'slimme' elektriciteitsmeters in elk huishouden te verplichten.
De meters zouden op gespannen voet staan met privacyregels.
De nieuwe meters zijn op afstand door de energiebedrijven te lezen, geven informatie over het verbruik en kunnen besparingsadviezen geven.
Ook de Consumentenbond maakte na onderzoekal eerder bezwaar tegen de meters vanwege eventuele inbreuk op de privacy van energiegebruikers
wat dacht je er van dat die meter ook gewoon via het elektranet uitgelezen kan worden?quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:13 schreef Revolution-NL het volgende:
Ik denk dat ik eens belletje ga plegen richting de netbeheerder
Tot die tijd sta ik natuurlijk altijd open voor oplossingen.
Vraag me nog steeds af hoe ze inbellen, een telefoon aansluiting heb ik niet.
quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:13 schreef Revolution-NL het volgende:
Ik denk dat ik eens belletje ga plegen richting de netbeheerder
Tot die tijd sta ik natuurlijk altijd open voor oplossingen.
Vraag me nog steeds af hoe ze inbellen, een telefoon aansluiting heb ik niet.
Btw, als ik op Wiki kijk is de laatste uitspraak in dit slimme meter gebeuren die van de Eerste Kamer uit een eerdere quote hierboven. Vooralsnog is een slimme meter een vrijwillige keuze, geen verplichting. Nu ben ik geen jurist, maar als je netbeheerder weigert en je laat het voorkomen, heb je dan geen grote kans om te winnen? Heeft iemand dat uberhaupt al geprobeerd? Dit is ook wel interessant:quote:Slimme meters registreren het energieverbruik met tussenpozen van 15 minuten voor elektriciteit en 60 minuten voor gas. De meetgegevens kunnen op afstand uitgelezen worden. Gangbare technieken zijn communicatie met GPRS (Mobiele telefonie netwerken) en PLC (Power Line Carrier). Daarnaast is er over grote delen van de wereld een beweging richting meshed radio als communicatietechnologie te zien. Huishoudens en zakelijke energieverbruikers kunnen voordeel hebben van de slimme meter indien zij frequent inzage krijgen in het energieverbruik. Slimme meters zijn in heel Europa in opkomst en worden door diverse energiebedrijven aangeboden.
quote:Energeia Energienieuws
Knieval Van der Hoeven: slimme meter wordt vrijwillig 7 april 2009
DEN HAAG (Energeia) - De slimme meter wordt op vrijwillige basis ingevoerd. Met die knieval kreeg minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) de hele Eerste Kamer achter de invoering van het digitale apparaat. Dit zorgt automatisch voor maanden vertraging.
Privacy en gevangenisstraf. Daarover vielen de Eerste Kamerfracties met uitzondering van het CDA. Wordt de privacy geschonden, en zo ja: is dat redelijk? Dat een burger die voor zijn privacy opkomt mogelijk achter de tralies zou komen, werd door de senatoren in elk geval niet redelijk gevonden.
Daarom had de Eerste Kamer bij monde van PVDA-senator Simon van Driel om heropening van het debat gevraagd en gedurende dat debat deze dinsdag toonde de Eerste Kamer zich uiterst kritisch. Was het wetsvoorstel nu wel of niet getoetst aan het Europese verdrag voor de rechten van de mens? En moet de slimme meter nu van Europa, of is dat steeds de interpretatie van Van der Hoeven geweest? De meeste senatoren dachten dat laatste.
Van der Hoeven kwam aan de kritische bezwaren van de senatoren tegemoet door het verplicht karakter van de slimme meter te schrappen. Als de 'digitale spion' vrijwillig in huis wordt toegelaten, dan doen de privacy-aspecten er niet meer toe. En op wat niet verplicht is staat bij weigering ook geen gevangenisstraf.
Omdat de Eerste Kamer wetsvoorstellen niet kan weigeren, komt Van der Hoeven nu met een zogenoemde 'novelle'. Dat betekent dat zij het kern van haar wetsvoorstellen voor invoering verandert van verplicht in vrijwillig. Daarna moet de Tweede Kamer er weer goedkeuring aan verlenen, voordat de Eerste Kamer er opnieuw over spreekt. Daar gaan waarschijnlijk maanden overheen.
Super! nuttige informatie.quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:19 schreef Steeven het volgende:
[..]
[..]
Btw, als ik op Wiki kijk is de laatste uitspraak in dit slimme meter gebeuren die van de Eerste Kamer uit een eerdere quote hierboven. Vooralsnog is een slimme meter een vrijwillige keuze, geen verplichting. Nu ben ik geen jurist, maar als je netbeheerder weigert en je laat het voorkomen, heb je dan geen grote kans om te winnen? Heeft iemand dat uberhaupt al geprobeerd? Dit is ook wel interessant:
[..]
*besteld wat GSM stoorzenders op Deal Extreme*quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:52 schreef SaanBitch het volgende:
Ik heb een tijdje geleden over de schouder mee kunnen kijken van een gast die een digitale 'slimme' meter wouw komen installeren en dat ding maakt gebruik van een gsm kaart om op in te bellen, zodoende zou de stroom leverancier de meterstanden kunnen uitlezen. Omdat er in onze woning geen eigen gemeente stop zit kon hij deze niet aansluiten, hier kwam de monteur pas achter toen hij al vanalles had voorbereid en ik nieuwsgierig als ik ben heb het allemaal aanschouwd. Ik heb zodoende nog steeds een gewone oude vertrouwde meter ;-)
Nee, dat maak jij er van.quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:28 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik had dus gewoon de keuze voorgelegt moeten krijgen toen ik de woning kocht.
Ik denk niet dat dit verboden is. Je maakt niets permanent kapot in de meter als je het gewoon met beleid plaatst. Dan kun je hem nog gewoon aflezen, verwijderen bij verhuizen ed. Je mag enkel de verzegeling niet verbreken.quote:Op zaterdag 14 november 2009 21:41 schreef _Jeffrey_ het volgende:
[..]
Een kooi van Faraday om het zendgedeelte van de meter bouwen zal wel niet mogen van één of andere policy. Je zorgt er dan opzettelijk voor dat apparaatuur van de energieleverancier niet goed kan werken.
Hoewel de Consumentenbond na het debat dinsdag de vlag heeft uitgehangen, is het nog maar de vraag of de overwinning wel zo groot is als hij lijkt. Inderdaad kunnen mensen met een bestaande analoge meter de digitale variant weigeren. Maar hoe zit dat met de koper van een nieuwbouwhuis? Natuurlijk, ook die kan de slimme meter weigeren, maar is er dan een alternatief? In een nieuwbouwhuis hangt geen oude vertrouwde analoge meter.quote:Op zaterdag 14 november 2009 21:41 schreef _Jeffrey_ het volgende:
[..]
Nee, dat maak jij er van.
Er staat alleen dat het nu (nog) geen verplichting is. m.a.w. als je bang bent dat je onderdeel bent van een groot BigBrother complot van de overheid o.i.d. mag de energieleverancier niet weigeren een meter te plaatsen die niet op afstand uitgelezen kan worden. Het zou mij trouwens niks verbazen als daar kosten aan verbonden zitten (en terecht als je het mij vraagt).
Een kooi van Faraday om het zendgedeelte van de meter bouwen zal wel niet mogen van één of andere policy. Je zorgt er dan opzettelijk voor dat apparaatuur van de energieleverancier niet goed kan werken.
Maar ben je nu echt bang dat de energieleverancier weet dat jij om 17:00 thuis komt en allerlei appartuur aanzet, en om 23:00 naar bed gaat? Dat gaat toch nergens over...
Er zijn dus ook types die de signalen over de voedingslijn verzenden.quote:Via het laagspanningnet of via GPRS verzendt het apparaat de gegevens. Vervolgens worden de gegevens naar een centrale computer van het energiebedrijf gestuurd. De meters versturen niet continu gegevens.
Stel je eens voor dat er een crimineel met een kompaan bij de energieleverancier ziet dat je op bepaalde dagen geen stroom verbruikt.quote:Op zaterdag 21 november 2009 22:42 schreef Mute_Me het volgende:
Haha wat een grap. Waar maak je je druk om? alsof echt iemand maar geïnteresseerd is in waar jij uithangt..
Al die moeite voor echt zo iets onzinnings is toch wel sneu..
Op zich heb je gelijk, maar wist je al dat de nazis in WO2 alle joden hier zeer goed konden vinden ivm onze zeer goede registratiemethoden? Wellicht wordt er NU geen gebruik van gemaakt, maar wie zegt dat er in de toekomst hier geen gebruik van gemaakt gaat worden.quote:Op zaterdag 21 november 2009 22:42 schreef Mute_Me het volgende:
Haha wat een grap. Waar maak je je druk om? alsof echt iemand maar geïnteresseerd is in waar jij uithangt..
Al die moeite voor echt zo iets onzinnings is toch wel sneu..
De demping van 'gewoon' kippengaas zal waarschijnlijk niet genoeg zijjn op die frequentie (zal wel 900Mhz of 1800MHz zijn). Allen fijnmazig gaas gaat werken, en dan nog zal een deel via de achterwand uitgestraald worden.quote:Op zaterdag 21 november 2009 23:08 schreef sjorsie1982 het volgende:
Kippegaas om je meter bouwen en het probleem is opgelost. Werkt prima. Dat ga ik ook doen mocht ik ooit een nieuwbouwhuis kopen want helaas zitten in ALLE nieuwbouwhuizen zo;n meter en je hebt daarin GEEN keuze.
Ik denk dat je professionele hulp nodig hebt.quote:Op zaterdag 21 november 2009 23:09 schreef sjorsie1982 het volgende:
Op zich heb je gelijk, maar wist je al dat de nazis in WO2 alle joden hier zeer goed konden vinden ivm onze zeer goede registratiemethoden? Wellicht wordt er NU geen gebruik van gemaakt, maar wie zegt dat er in de toekomst hier geen gebruik van gemaakt gaat worden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |