FOK!forum / Culinesse à gogo / Waarom smaken mijn koekjes aagebrand?
Surveillance-Fietszondag 8 november 2009 @ 14:49
Elke keer als ik bijvoorbeeld speculaaskoekjes maak, smaken ze een beetje aangebrand.... Terwijl ze er wel gewoon normaal uitzien en niet zwart of zo. En ze zijn ook niet te hard.

Ik houd mij elke keer aan de voorgeschreven temperatuur (elektrische oven) en het recept. De oven is ook gewoon normaal. Geen oud ding of zo. Waar kan dat nou aan liggen? worden ze dan toch te heet?
EchoAlphazondag 8 november 2009 @ 14:51
Ik gok op verkeerde hoeveelheid ingrediënten
Bob-Bzondag 8 november 2009 @ 14:52
Nu heb ik zin om koekjes te gaan bakken, bedankt hé dikke.
Tassiepassiezondag 8 november 2009 @ 14:53
waar bak je ze op?

Ik heb het wel eens met bakpapier gehad dat koekjes beetje verbrand smaakten.
Toen ik ze daarna gewoon op een plaat bakte was er niks aan de hand
Surveillance-Fietszondag 8 november 2009 @ 14:54
quote:
Op zondag 8 november 2009 14:51 schreef EchoAlpha het volgende:
Ik gok op verkeerde hoeveelheid ingrediënten
Een pak van 500 gram mix, 175 gram boter, 2 eetlepels melk en een beeetje zout. daar kan weinig verkeerd gaan
Surveillance-Fietszondag 8 november 2009 @ 14:55
quote:
Op zondag 8 november 2009 14:53 schreef Tassiepassie het volgende:
waar bak je ze op?

Ik heb het wel eens met bakpapier gehad dat koekjes beetje verbrand smaakten.
Toen ik ze daarna gewoon op een plaat bakte was er niks aan de hand
Een schone bakplaat met wat meel.
Pintermanzondag 8 november 2009 @ 14:56
500 gram mix. Zelf koekjes bakken zegt 'ie. Pfff. 500 gram mix.

Een knorr wereldgerecht klaarmaken is bij jou zeker 'lekker koken'?
Tassiepassiezondag 8 november 2009 @ 14:57
quote:
Op zondag 8 november 2009 14:55 schreef Surveillance-Fiets het volgende:

[..]

Een schone bakplaat met wat meel.
probeer het eens met wat paneermeel dat is wat grover en dan komt er ook lucht onder de koekjes
Aan de smaak doet het niks.
Ik doe dat ook altijd met taarten en cakes langs de randen
Surveillance-Fietszondag 8 november 2009 @ 14:57
quote:
Op zondag 8 november 2009 14:56 schreef Pinterman het volgende:
500 gram mix. Zelf koekjes bakken zegt 'ie. Pfff. 500 gram mix.

Een knorr wereldgerecht klaarmaken is bij jou zeker 'lekker koken'?
Ik ben geen culinaire held. Anders had ik dit topic ook niet geopend, shitlock.
RenRen-zondag 8 november 2009 @ 14:57
Faler, je kookt dan toch ook zelf, je laat het niet een ander doen.
Anyhow, ik zou ook niet weten waar het aan kan liggen.
Juicyhilzondag 8 november 2009 @ 14:59
Ik heb perfecte koekjes.
Kostte maar 1,59 euro.
Surveillance-Fietszondag 8 november 2009 @ 14:59
quote:
Op zondag 8 november 2009 14:57 schreef Tassiepassie het volgende:

[..]

probeer het eens met wat paneermeel dat is wat grover en dan komt er ook lucht onder de koekjes
Aan de smaak doet het niks.
Ik doe dat ook altijd met taarten en cakes langs de randen
goeie!

dat ze op de bakplaat te heet worden of zo...
Tassiepassiezondag 8 november 2009 @ 15:03
quote:
Op zondag 8 november 2009 14:59 schreef Surveillance-Fiets het volgende:

[..]

goeie!

dat ze op de bakplaat te heet worden of zo...


Bij de meeste koekjes maakt dat niet uit trouwens maar bij sommige soorten (vooral die met veel suiker erin) kan het dan verbrand gaan smaken.
De suiker gaat dan caramelliseren en uiteindelijk een beetje verbranden, ook al zie je dat aan de kleur niet.
Verder hou ik me nooit aan recepten en doe ze liever iets langer in de oven op een iets lagere temperatuur
Surveillance-Fietszondag 8 november 2009 @ 15:04
quote:
Op zondag 8 november 2009 15:03 schreef Tassiepassie het volgende:

[..]



Bij de meeste koekjes maakt dat niet uit trouwens maar bij sommige soorten (vooral die met veel suiker erin) kan het dan verbrand gaan smaken.
De suiker gaat dan caramelliseren en uiteindelijk een beetje verbranden, ook al zie je dat aan de kleur niet.
Verder hou ik me nooit aan recepten en doe ze liever iets langer in de oven op een iets lagere temperatuur
oehh!

en hoe weet je dan dat ze klaar zijn? op deze manier?
Geerdzondag 8 november 2009 @ 15:12
proeven.
Ynskezondag 8 november 2009 @ 15:16
langer in de oven op lagere temperatuur werkt t beste
Mejuffrouwzondag 8 november 2009 @ 15:21
geen benzine gebruiken
MissHobjezondag 8 november 2009 @ 16:14
quote:
Op zondag 8 november 2009 15:21 schreef Mejuffrouw het volgende:
geen benzine gebruiken
Haha!

Anyway Fiets
leuk dat je koekjes bakt dat had ik niet achter jou gezocht!
ik zou ook gaan voor iets lagere temperatuur.
Wel vreemd trouwens? Misschien een recept uit proberen waar jezelf alle kruiden etc in moet doen in plaats van die mix? Misschien ligt het wel aan die mix waar jij uiteindelijk niets aan kunt doen.
Oh en waar plaats je het rooster??
Midden ga ik van uit?
Mr-Zzondag 8 november 2009 @ 17:17
Kruiden verbranden snel. Vooral speculaas kruiden!!!! Dat zie je niet, maar proef je zeker wel! Probeer de koekjes zoals hier boven gezegd iets korter te bakken en evt. iets langer. Koekjes zijn altijd nog iets zacht als ze uit de oven komen! verkijk je daar niet op. Als ze al hard uit de oven komen is het vaak al iets te ver!

Succes er mee
Tassiepassiezondag 8 november 2009 @ 22:48
quote:
Op zondag 8 november 2009 15:04 schreef Surveillance-Fiets het volgende:

[..]

oehh!

en hoe weet je dan dat ze klaar zijn? op deze manier?
Schatten en proeven.
Als ik bijvoorbeeld de temperatuur 10 graden lager instel dan aanbevolen is dan laat ik ze zo´n 10 tot 15 min langer in de oven.
Lukt hier altijd