quote:Op woensdag 4 november 2009 21:28 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Kan dit zonder enige vorm van schade aan mens en/of milieu?
bronquote:China belooft openingsceremonie zonder regen
China wil bij de Olympische Spelen in Beijing over vijf maanden niets aan het toeval overlaten. Chinese wetenschappers zeggen nu dat ze daarbij zelfs het weer naar hun hand kunnen zetten, voor een gegarandeerd regenvrije openingsceremonie of juist een goedgeplaatst buitje voor een wedstrijd om de smog op te laten lossen. Internationale wetenschappers zijn sceptisch, maar de Chinese overheid geeft jaarlijks al zo'n 66 miljoen euro uit aan installaties die regen zouden veroorzaken. Ook zijn er vijftigduizend Chinezen met het beroep regenmaker. De methode is niet nieuw: Door wolken met grote hoeveelheden zilverjodide te beschieten zetten de kleine waterdruppeltjes in de wolk zich af op de kristallen en komen dan als regen naar beneden. De effectiviteit van deze methode is echter niet onomstreden. De Spelen worden gehouden in augustus, met gemiddeld zo'n dertig graden een van de warmste maanden in Beijing, maar ook een van de natste. De Chinezen zeggen dat ze dreigende wolken voor een evenement zullen laten leegregenen en een bui kunnen veroorzaken als de smog te drukkend wordt. Volgens het persbureau Xinhua heeft China daarvoor de beschikking over bijna zevenduizend artilleriekanonnen en vierduizend raketlanceerinstallaties, met als enige functie het beschieten van de hemel. (novum/sam)
Dat kan er best nog bij zie dit maar eens:quote:Op woensdag 4 november 2009 21:28 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Kan dit zonder enige vorm van schade aan mens en/of milieu?
quote:Op woensdag 4 november 2009 21:28 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Kan dit zonder enige vorm van schade aan mens en/of milieu?
regen makenquote:Het is echter wel een vervuilende techniek, zilver als metaal is geen gevaarlijke stof echter als verbinding is het net zo giftig als een loodverbinding.
quote:China knoeit met het weer, ergste sneeuwstorm
Zeker 38 mensen zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen door sneeuwstormen en ijzige kou in het noorden van China. Chinese staatsmedia repten vandaag van de meest barre weersomstandigheden van de afgelopen zestig jaar. Veel autowegen in het noorden van China zijn onbegaanbaar. Ook het trein- en vliegverkeer is ontregeld. Honderden vluchten van en naar steden als Peking en Xian zijn geschrapt.
Cloud seeding
Ondertussen blijk dan toch dat de sneeuwstorm het gevolg is van "cloud seeding", een techniek waarbij enorme hoeveelheden kristallen zilverjodide in de wolken worden gejaagd. De kleine waterdruppeltjes, waaruit een wolk bestaat, zetten zich af op de kristallen en komen dan als neerslag omlaag.
Vast
De provincie Shanxi is het zwaarst getroffen. Deze week zijn op de gladde en besneeuwde wegen in Shanxi bijna vijfhonderd verkeersongevallen geregistreerd. Daardoor kwamen 24 mensen om en vielen circa zeventig gewonden. Ongeveer 10.000 wagens en 30.000 mensen zijn langs de wegen in Shanxi gestrand in de sneeuw. In één van de treinstations van Peking hebben 20.000 reizigers noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen op de vloer.
Weather Modification Office
Volgens The China Daily is de storm wel degelijk veroorzaakt door het Beijing Weather Modification Office, een instantie die zich bezig houdt met het artificieel beïnvloeden van het weer, vooral door raketten met zilverjodide af te schieten. Tot gisteren werd dat nog ontkend, maar ambtenaren hebben nu toegegeven dat er wel degelijk geknoeid is.
Vervuilend
De Chinezen zijn felle beoefenaars van "cloud seeding", het bezaaien en beschieten van wolken om het neerslagproces te beïnvloeden. Door enorme hoeveelheden kristallen zilverjodide aan wolken toe te voegen kan het opeens gaan regenen. De kleine waterdruppeltjes, waaruit een wolk bestaat zetten zich af op de kristallen en komen dan als neerslag omlaag. Door de wolken versneld te laten uitregenen, proberen de Chinezen iets te doen aan een jarenlange droogte die grote delen van het land treft.
De techniek wordt ook toegepast om het bij belangrijke evenementen droog te houden. Men zorgt ervoor dat de wolken op een andere plek op afstand van het evenement versneld uitregenen. De Chinezen deden het naar aanleiding van ondermeer de Olympische Spelen van 2008 in Peking.
Cloud seeding is een omstreden techniek: het zou erg vervuilend zijn. Zilver als metaal is geen gevaarlijke stof echter als verbinding is het net zo giftig als een loodverbinding.
quote:Kou treft China
Terwijl het in Nederland ongekend zacht is voor de tijd van het jaar hebben de Chinezen het koud. Hongkong beleefde woensdag met een maximumtemperatuur van 9,7 graden Celsius de koudste novemberdag sinds het begin van de registratie van het weer in 1883.
In het zuiden van China heeft de winter in dertig jaar niet zo vroeg toegeslagen. In Shanghai kwam de maximumtemperatuur amper boven nul graden uit en moest volgens de krant China Daily de stroomvoorziening aan enkele bedrijven gedurende enige uren worden gestaakt. In het centrum en oosten van het land raakte het elektriciteitsnet overbelast doordat mensen zich met elektrische kacheltjes tegen de onverwacht lage temperaturen verweerden.
De afgelopen twee weken viel in het noorden veel sneeuw. Volgens de media zou de koude daar aan meer dan vijftig mensen het leven hebben gekost.
Dat vind ik vorig jaar en dit jaar nogal meevallen.quote:Op donderdag 19 november 2009 11:55 schreef twetwe het volgende:
Verschuiving van de continentenHier de warmste winters ooit, daar de koudste
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |