quote:
Op zondag 1 november 2009 06:20 schreef Bart het volgende:1. Kan ik makkelijk mijn Ubuntu server via RDP bedienen vanaf mijn Windows-pc? Zit dit standaard in Ubuntu ingebakken, of moet ik hiervoor een ander programma downloaden?
Ja, er zit standaard een VNC server ingebakken, moet je alleen even aanzetten, kwestie van 1 vinkje aanvinken. VNC clients heb je voor alle OS'en.
quote:
2. Op mijn server is een gedeelde HP-printer aangesloten, zodat ik vanaf mijn Windows-pc en -laptop makkelijk kan printen. Is dit ook nog goed te doen als ik straks Ubuntu op mijn server heb staan?
Ja, en nog veel makkelijker dan in windows ook. Netwerkprinters worden automatisch gedetecteerd en installeren gaat heel makkelijk. Als je zelf een printer wil delen dan is dat ook kwestie van een vinkje aanzetten, ook windows pc's kunnen de printer dan gebruiken.
quote:
3. Oke, dit zal wel een hele domme vraag zijn, maar goed, ik stel hem toch

: als ik software zoek, moet ik dan op Linux-software zoeken? Draait álle Linux-software op Ubuntu? Draait Windows-software op Ubuntu? Ik heb wel eens iets gehoord van Wine, maar is dit de enige optie? En hoe snel draait dat?
Op zich draait alle linux software onder ubuntu maar ik zou me wel beperken tot de software die in de ubuntu repository zit. Die kun je met wat klikjes rechtstreeks vanaf internet installeren en die wordt uptodate gehouden door de package manager. Nou zijn dat duizenden pakketten dus dat is niet echt een beperking. Andere linux software kun je ook gewoon draaien maar dat moet dan handmatig, soms moet je het zelf compileren en de software wordt dan niet uptodate gehouden, dat moet je dan zelf doen.
Sommige windows software is te draaien onder wine, dat is een soort van windows compatibiliteitslaag over linux maar dat zou ik alleen doen als het niet anders kan. Het werkt op zich vrij goed en ook ongeveer even snel als onder windows maar niet altijd 100% probleemloos. Mocht je echt een windows programma nodig hebben waar geen linux alternatief voor is (dat is vrij zeldzaam) dan zou ik eerder naar een oplossing als virtualbox kijken, dan draai je dus vollledig windows binnen een virtuele machine bovenop linux. Dat doe ik bijvoorbeeld omdat ik als webdeveloper wel internet explorer nodig heb om te testen. En vanaf IE7 gaat dat echt niet onder wine.
quote:
4. Mijn server is nu een webserver, mailserver, dns-server en ftp-server. Zit hiervoor al software in Ubuntu ingebakken? Zo ja, is dit ook aan te raden om te gebruiken of zijn er betere/snellere/makkelijkere programma's voor?
Niet standaard geinstalleerd, maar wel beschikbaar en installeerbaar met een paar muisklikken.
Er zijn meerdere alternatieven, want linux gaat om keuzevrijheid, maar ik zou aanraden:
webserver: apache2 (DE standaard)
mailserver: postfix (smtp) en voor imap: courier
dns server: bind9
ftpserver: proftp
Dit is zeer stabiele, uitontwikkelde en goede software en hier zijn hele bergen tutorials en howto's voor te vinden.
quote:
5. Hoe 'snel' is Ubuntu nou eigenlijk in vergelijking met Windows XP SP3? Is het echt veel sneller met opstarten, starten van programma's, en qua algehele feeling?
De pure snelheid ontloopt elkaar niet zo heel veel denk ik. Wel wordt windows xp na lang gebruik en veel installeren van programma's trager en soms instabieler, daar heeft ubuntu niet of veel minder last van. Ik vind zelf ubuntu lekkerder aanvoelen, qua productiviteit werkt linux voor mij VEEL sneller, met name door de command line interface, die vind ik geweldig, zou ik absoluut niet kunnen missen. Onder windows ben ik me vooral aan het ergeren. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
quote:
6. Is het handig om de server-edition te downloaden of heb ik aan de normale versie genoeg? Is er nog verschil in gebruiksgemak, zeker voor beginners? Of is die server-edition echt voor grote websites en bedrijfs-servers, en dikke overkill voor mijn thuis-servertje?
Nee, de server editie is in wezen hetzelfde als de desktop editie maar dan zonder een GUI. Dat is dus handig als het voor een server is waar je niet de hele tijd een monitor aan hebt hangen. Die GUI kun je achteraf heel simpel installeren. Het enige verschil tussen server en desktop is de geinstalleerde pakketten, en de installatieprocedure. Die heeft wat extra opties en installeert wat extra zaken op servergebied, de desktop versie doet wat extra configuratie op GUI gebied.
Het is dus NIET zo zoals je met windows hebt dat er dingen zijn die je bijv wel met de server versie kan maar absoluut niet met de desktop, of omgekeerd. Het is puur een kwestie van configuratie en je kan altijd switchen of onderdelen verwijderen of toevoegen.