Heeeuuy!!quote:Op dinsdag 29 december 2009 15:44 schreef Maharbal het volgende:
Flamewars graag in het topic van Turquaz houden!
Met een simpel setje Pioneer speakers en wat nieuwe (dikkere) bedrading kom je al een heel eindquote:Op zaterdag 9 januari 2010 15:03 schreef Maharbal het volgende:
[ afbeelding ]
Was ff gepruts om 'm te installeren, maar hij zit er. Goed geluid komt er uit, zelfs uit m'n oude boxen uit '89. Maar toch heb ik besloten dat ik volgende week nog even nieuwe boxen op de kop tik. Het liefst een composetje, en hij moet standaard in m'n E30 passen (13cm).
Iemand tips? Hoeft niet zo overdreven te zijn, dus ¤50 á ¤60 euro vind ik wel best (tenzij er echt iets heel goed is voor niet al te veel meer).
En ja, de foto is bewogen.....m'n handen waren nogal verkleumden het moet allemaal met m'n telefoon.
Hangt er een beetje van af wat er standaard in je auto ligt aan kabels. Meestal hebben die oude gebakkies heel dunne speakerkabeltjes (omdat de auto's gewoon niet met heftige geluidsinstallaties werden geleverd in die tijd). '89 is wel een twijfelgevalletje maar checken kan geen kwaad.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 15:36 schreef Maharbal het volgende:
Het is in ieder geval altijd beter dan m'n speakers uit '89.
Ik had al 's ergens eerder nagevraagd, maar voor mijn doeleinden zeiden ze dat dikkere speakerkabels niet per sé nodig waren omdat ik toch niet ga werken met versterkers of subwoofers (althans, voorlopig niet van plan). In hoeverre is dit waar? Want ik ga sowieso geen nieuwe kabels leggen met dit weer.
Of een kabel dik is of niet kan ik niet goed beoordelen, omdat 't voor mij gewoon allemaal kabels zijn. De kabels naar de boxen zijn gewoon van normaal formaat. Ze lijken op de kabels die uit m'n HU kwamen, en daar stond volgens mij 1,25mm op als ik het me goed herinner.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 15:46 schreef Googolplexian het volgende:
[..]
Hangt er een beetje van af wat er standaard in je auto ligt aan kabels. Meestal hebben die oude gebakkies heel dunne speakerkabeltjes (omdat de auto's gewoon niet met heftige geluidsinstallaties werden geleverd in die tijd). '89 is wel een twijfelgevalletje maar checken kan geen kwaad.
Heb je heel dunne kabeltjes lopen dan kan het de kwaliteit van het geluid aanzienlijk verbeteren als je dikkere kabels legt. Vergeet niet dat je nieuwe head-unit wel gewoon 4 x 50 W eruit kan pompen... Da's al een redelijke versterker op zich, zeker naar 1989 normen.
Ik heb het trouwens niet over merk-kabels of high-end-kabels ... gewoon wat dikker snoer van de ijzerhandel voldoet prima als je geen heftige versterkers gaat gebruiken.
Het is hoe dan ook een werkje voor warmer weer
Gezien het toch te koud is om je kabels te vervangen zou ik het later beoordelenquote:Op zaterdag 9 januari 2010 15:56 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Of een kabel dik is of niet kan ik niet goed beoordelen, omdat 't voor mij gewoon allemaal kabels zijn. De kabels naar de boxen zijn gewoon van normaal formaat. Ze lijken op de kabels die uit m'n HU kwamen, en daar stond volgens mij 1,25mm op als ik het me goed herinner.
Ik zal zeker gaan kloten met de instellingen, maar niet met speakers uit '89quote:Op zaterdag 9 januari 2010 16:05 schreef Googolplexian het volgende:
[..]
Gezien het toch te koud is om je kabels te vervangen zou ik het later beoordelen
1,25 mm² moet wel voldoende zijn voor 50 watt piek, trouwens ... lekker monteren en luisteren of je tevreden bent
RTFM though ... veel mensen klagen over hun nieuwe HU's en komen er later achter dat één of andere instelling verkeerd stond (Fabrieks-af helemaal naar voren of achteren gefade, bijv, maar het kan ook iets veel vagers zijn met de hedendaagse sound processing).
Dat was de hele insteek van mijn vraagquote:Op zaterdag 9 januari 2010 16:18 schreef Hyperdude het volgende:
Denk dat je met die Alpine of Pioneer al een heel end bent. Duurdere composetjes met filtertjjes en versterker kosten toch snel een paar honderd ipv. een paar tientjes.
tov. van je 1989 speakertjes klinkt alles beter.
Ah mooi, heb ik een concreet getal om mee te werken. Ik zal ook nog eens na het weekend wat meer rondkijken inderdaad. In ieder geval bedanktquote:Op zaterdag 9 januari 2010 16:22 schreef Hyperdude het volgende:
Denk dat er niet zo veel verschil zit tussen die simpele speakerjes.
Kijk en luister eens wat rond wat anderen hebben.
inbouwdiepte heb ik ff nagekeken: minder dan 55 mm is OK
Neuh niet zonde ... de speakers in de deuren zijn toch ondersteunend als je serieuzer geluid wilt (dus met versterkers, speakers achter en subs gaat werken).quote:Op zaterdag 9 januari 2010 16:25 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Ah mooi, heb ik een concreet getal om mee te werken. Ik zal ook nog eens na het weekend wat meer rondkijken inderdaad. In ieder geval bedankt.
Wat ik me afvraag: is het "zonde" van de HU om er dan "simpele" speakers in te proppen, of valt dat wel mee en werken ze nog redelijk goed samen?
Wellicht dat dat iets is om eventueel later rekening mee te houden, aangezien mijn hoedeplank al is "voorbewerkt" door iemand; er zitten dus al gaten in en de kabels liggen er al. In die zin is het dus "plug & play"quote:Op zaterdag 9 januari 2010 18:24 schreef Googolplexian het volgende:
[..]
Neuh niet zonde ... de speakers in de deuren zijn toch ondersteunend als je serieuzer geluid wilt (dus met versterkers, speakers achter en subs gaat werken).
Tot die tijd geven die speakers in de deuren prima geluid ... meer geld uitgeven is echt niet nodig. Die JBL's die ik eerder noemde zijn goede speakers maar hebben een inbouwdiepte van 58mm
Ik denk dat je met elk Philips of Pioneer setje binnen je budget blijft en er aanzienlijk op vooruit gaat qua geluid. Ik gok erop dat je toch geen boombox van je auto wil maken. Het is natuurlijk wel aan te raden ook achterspeakers te nemen (HU heeft toch 4 uitgangen) ... dat verbetert het geluid met factor tig.
Da's wel mijn meningquote:Op zaterdag 9 januari 2010 18:30 schreef Maharbal het volgende:
... Wat jullie dus zeggen is dat ik met mijn eisen voor dat budget niet heel erg fout kan gaan? Want dan kan ik binnenkort gewoon even een willekeurig setje bestellen (dan neig ik naar die Pioneer of die Alpine ofzo).
Ik heb nogmaals geen kaas gegeten van audio (en electronica), maar ik heb begrepen dat ik beter kan kijken naar rms dan het piekvermogen? En verder was ik inderdaad al een beetje aan het kijken naar JBL, Pioneer, Alpine etc.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 20:01 schreef Googolplexian het volgende:
[..]
Da's wel mijn meningJe KUNT wel heel erg fout gaan als je geilt op wattage (op de doos) en liever een 300 watt Yokohama speaker hebt dan een 35 watt JBL of Pioneer. Maar daar zie ik je niet zo snel de mist ingaan,als ik zo je keuze HU bekijk
Piekvermogen zegt weinig inderdaad. RMS is het continu belastbaar vermogen (maar ook met die term wordt aardig gestoeid op de dozen van amps en speakers).quote:Op zaterdag 9 januari 2010 20:06 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Ik heb nogmaals geen kaas gegeten van audio (en electronica), maar ik heb begrepen dat ik beter kan kijken naar rms dan het piekvermogen? En verder was ik inderdaad al een beetje aan het kijken naar JBL, Pioneer, Alpine etc.
Hopelijk volgende week er even ingooien. Ben benieuwd hoe het dan gaat klinken.
Zul je trouwens zien dat die 4 x 50 watt mosfet versterkers in die HU's ook allemaal eigenlijk 35 Watt RMS zijn. Ook jouw nieuwe HU is MAX 4 x 50 watt ... dus ook piekvermogen. Met een setje goede speakers van 35 watt rms heb je prima geluid, hoorquote:RMS vs PMPO (or Peak Power)
RMS Power refers to Root-Means-Square power. To get a rough figure for RMS power, you can multiply the Peak Power Rating x 0.6 EG: if an amplifier is rated at 100 watts peak power, the approximate RMS power would be 60 watts. The RMS rating is a measure of continuous power in watts and the higher the RMS power means the device is either able to provide or accept the specified power over a significant length of time.
Some manufacturers use the more impressive PEAK POWER ratings in their specifications. Using Peak Power (PMPO) ratings when assessing a music product is a bad idea as Peak Power does not reflect a a systems capabilities in normal use. PMPO is a measure of the maximum power that can be handled for a very short period of time. Speakers and amplifiers should always be compared via the RMS power ratings as these are far more reliable and far more likely to have a genuine impact on the sonic results you get..
If you have a system with a speaker that an RMS rating of 100 watts and the amp is similarly rated at 100 watts RMS, the speaker and amp should theoretically be perfectly matched and so result in an ideal performance from both products.
It is not unknown for some manufacturers quote maximum power at a higher than acceptable Total harmonic Distortion level (Usually < 1%) E.G. like 10%, making their equipment appear to be far more powerful than it actually is at audio levels where sound quality is not compromised.
Remember Peak Power (PMPO) figures are hugely exaggerated compared with the "RMS" values used by professionals. It also shows that there is little consistency in how much the figures are exaggerated making them almost totally meaningless.
quote:Er zijn drie waarden:
RMS, PIEK en MUZIEKVERMOGEN
RMS = De waarde die een versterker gedurende lange tijd kan weergeven.
PIEK = De maximumwaarde die een versterker gedurende korte tijd kan weergeven (meestal met een grote harmonische vervorming).
MUZIEKVERMOGEN = Een term die graag gebruikt wordt door verkopers van minderwaardige versterkers. Hierbij wordt het piekvermogen van een stereoversterker verdubbelt omdat er zowel links als rechts muziek uit komt. Echte rotzooiverkopers gaan echter nog een stapje verder en verkopen de optelsom van de aanwezige luidsprekers. (in een drieweg stereosysteem wordt dit een optelsom van de maximumwaarde van zes luidsprekers gemaakt). Commercïeel is dit het meest aan de orde en is er van de versterker in kwestie geen sprake meer.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |