Wanneer diesel rijden rendabel wordt verschilt per auto-klasse.
Hoe zwaarder de auto, hoe groter het prijsverschil in wegenbelasting tussen een auto op benzine en dezelfde auto op diesel, en hoe meer kilometers je dus moet rijden om die meerprijs eruit te halen.
Bij een kleine auto (formaat Fiat Panda) ben je al gauw zo'n ¤ 56,- per maand aan mrb kwijt tov ¤ 17 pm voor een Panda op benzine. Voor een Opel Astra is dit zo'n ¤ 36,- tegen ¤ 85,- per maand.
Ook is de nieuwprijs van een diesel vaak hoger, evenals het gewicht, wat betekend dat de verzekeringspremie ook (iets) hoger ligt dan voor dezelfde auto op benzine.
Natuurlijk is ook het verbruik van belang, en of je nieuw of tweedehands koopt. Als je een nieuwe diesel koopt is diesel over het algemeen pas rendabel bij meer dan 30.000 km per jaar, maar tweedehands kan diesel rijden al rendabel zijn bij zo'n 12.000 km per jaar (in het geval van een Fiat Panda), en voor het formaat Opel Astra is het rendabel bij zo'n 18.000 km per jaar.
Voorheen kon je vrij eenvoudig zeggen dat diesels duurzamer waren dan benzine-auto's, en minder onderhoud nodig hadden, maar dit is lang niet meer (altijd) het geval. Veel diesel-auto's hebben nogal problemen met de turbo's of brandstof-pompen, en zijn soms dus zelfs storingsgevoeliger en duurder in onderhoud dan een auto op benzine.
Ook worden diesel-auto's steeds minder populair (tweedehands) dus kosten ze in aanschaf weliswaar niet meer de hoofdprijs, maar de afschrijving is in sommige gevallen voor een diesel tegenwoordig zelfs hoger dan voor hetzelfde model op benzine.
Kortom, er zitten nogal wat haken en ogen aan, die meestal ook nogal model-specifiek zijn. Er is dan ook niet in het algemeen te zeggen wanneer een diesel rendabel is.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith