Het is 500 km,...quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:36 schreef Elcadarn het volgende:
voordat dit een groot topic wordt, rijd je meer of minder dan 600km per jaar prive ?
(indien meer dan 600 km, dan krijg je iig de bijtelling en is rittenstaat ook niet meer nodig).
Op verzoek van werkgever of op eigen verzoek?quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:42 schreef capricia het volgende:
Ritje naar de bedrijfsarts, is dat prive of zakelijk?
ja, en hoe kom ik achter deze gegevens? Met een beetje googelen kom je niet ver mee denk ikquote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:35 schreef ManAtWork het volgende:
Lees de jurisprudentie van de diverse rechtzaken die gevoerd zijn en je weet genoeg.
Enne, omrijden i.v.m. files of omdat een andere dan kortste route sneller is, is niet op het randje. Daar zijn al uitspraken over gedaan.
dit stond oa er bij rittenregistratie op de sitequote:Let op!
Als u tijdens een zakelijke rit 10 kilometer omrijdt, bijvoorbeeld om uw kind naar de crèche te brengen, dan zijn de 10 omrijkilometers privékilometers.
Werkgever.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:44 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Op verzoek van werkgever of op eigen verzoek?
www.rechtspraak.nlquote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:49 schreef get_sys_conf het volgende:
[..]
ja, en hoe kom ik achter deze gegevens? Met een beetje googelen kom je niet ver mee denk ik
Als gevolg van zakelijke omstandigheden?quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:52 schreef capricia het volgende:
[..]
Werkgever.
En vervolgens stuurdt de arboarts mij naar een psycholoog...is dat dan prive of zakelijk?
Klopt, deze info is toch vrij summier vind ik, gedetailleerde of nauwkeurigere info/cases zoals sommige voorbeelden die ik in de topic heb gegeven kom je niet tegen op de site van de bdienst.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:49 schreef SubSun het volgende:
hier staat redelijk wat info:
http://www.belastingdiens(...)ruik_auto/index.html
[..]
dit stond oa er bij rittenregistratie op de site
Ik zat overspannen thuis een tijd gelelden. Op verzoek van de werkgever ben ik een paar keer naar de Arbo geweest (afstand Utrecht Rotterdam), die mij vervolgens weer naar een psycholoog doorverwees.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:53 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Als gevolg van zakelijke omstandigheden?
(Ik denk dat je wel weet waar ik naar toe wil,...)
Als je de km's met een privé auto zou hebben gemaakt, zou de baas deze dan vergoed hebben? Dan zijn het zakelijke km's. Daarnaast, ik neem niet aan dat je voor het plezier van je baas naar een ARBO-arts c.q. psycholoog gaat. Je gaat, mag ik toch wel aannemen, naar dergelijke instanties om zelf beter te worden.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:56 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik zat overspannen thuis een tijd gelelden. Op verzoek van de werkgever ben ik een paar keer naar de Arbo geweest (afstand Utrecht Rotterdam), die mij vervolgens weer naar een psycholoog doorverwees.
Die bezoeken heb ik in principe natuurlijk niet vrijwillig afgelegd, maar op verzoek van werkgever en aanverwante instellingen...
Voor mij zijn dit echt de grijze vlakken. Ik heb echt geen idee wat hier prive of zakelijk aan is.
Als je tijdens het woon-werkverkeer weer terug naar huis gaat, omdat je privé iets bent vergeten, zou je dat zuiver gezien misschien als privé moeten aanmerken. Het wordt voor de Belastingdienst echter knap lastig dat je niet voor iets zakelijks bent teruggereden naar huis. De Belastingdienst zal eerder kijken waar ze je auto tegenkomen. Als ze die op zondag bij een meubelboulevard zien staan en daarvan staat niets in je rittenregistratie, heb je een probleem.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:25 schreef get_sys_conf het volgende:
Hierbij alvast een lijstje van wat ik prive/zakelijk vind (P=Prive, Z=Zakelijk);
P= Alle duidelijke prive acties zoals; kind afzetten bij oppas (of omrijkilometers om kind af te zetten), boodschappen doen, vriendenbezoek, vakantie etc.
Z= Alle kilometers die je van je baas moet rijden voor je werk.
Z= Kilometers tbv auto onderhoud (bv garage, tanken, wassen etc)
Z= Kilometers tbv lunchen / lunch afhalen tijdens middaguren.
Z= Omrijden ivm files of wegafsluitingen op reguliere route (ook zodanig genoteerd op je lijst natuurlijk)
Z= Terugrijden/omrijden omdat je iets thuis bent vergeten TIJDENS een zakijke rit
Z= Omrijden ivm het missen van een afslag TIJDENS een zakelijke rit
Z= Omrijden ivm de weg kwijtraken TIJDENS een zakelijke rit
Ja, als ik met eigen vervoer was gegaan dan hadden ze de KM vergoed.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:04 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Als je de km's met een privé auto zou hebben gemaakt, zou de baas deze dan vergoed hebben? Dan zijn het zakelijke km's. Daarnaast, ik neem niet aan dat je voor het plezier van je baas naar een ARBO-arts c.q. psycholoog gaat. Je gaat, mag ik toch wel aannemen, naar dergelijke instanties om zelf beter te worden.
Ik kan natuurlijk ook noteren op mijn rittenstaat dat ik mijn werktas, werklaptop, boeken of iets anders "zakelijks" ben vergeten thuisquote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:12 schreef isogram het volgende:
[..]
Als je tijdens het woon-werkverkeer weer terug naar huis gaat, omdat je privé iets bent vergeten, zou je dat zuiver gezien misschien als privé moeten aanmerken. Het wordt voor de Belastingdienst echter knap lastig dat je niet voor iets zakelijks bent teruggereden naar huis. De Belastingdienst zal eerder kijken waar ze je auto tegenkomen. Als ze die op zondag bij een meubelboulevard zien staan en daarvan staat niets in je rittenregistratie, heb je een probleem.
Die laatste is privé. De auto wordt immers niet door de werknemer gebruikt voor zakelijke ritten voor de werkgever die de auto ter beschikking stelt.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:14 schreef get_sys_conf het volgende:
Nog een paar vage prive of zakelijk gevalletjes;
Z= Carpoolen / collega wegbrengen naar huis of werk etc. Volgens mij gewoon zakelijk!
Z= Als mijn vrouw mijn lease-auto zakelijk gebruikt (dus voor haar eigen werkgever, anders dan die van mij)deze is echt vaag
Ik denk toch dat dit ook zakelijk is?
Je snapt wat ik bedoel met beter worden.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:16 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja, als ik met eigen vervoer was gegaan dan hadden ze de KM vergoed.
En je opmerking dat ik daar heen ga om zelf beter te worden, dat geldt natuurlijk ook voor wanneer ik klanten bezoek...Ook dat doe ik om er beter van te worden...
![]()
Als de werkgever je naar klanten stuurt is dat direct gerelateerd aan de functie die je binnen het bedrijf hebt. Ik neem niet aan dat jij als functie hebt 'het bezoeken van artsen en psychologen'.quote:Ben natuurlijk wel door mijn werkgever daar heen gestuurd...net als dat hij me naar klanten stuurt.
Waarom het bezoek aan de eigen arts/psycholoog dan wel met de eigen auto? Hier wordt je werkgever toch ook beter van? Als je dan consequent wilt zijn, moet je ook consequent blijven.quote:Bezoek van mijn eigen huisarts, eigen psycholoog en hulp e.d. doe ik wel in mijn prive wagen.
Maar in dit geval gaat het puur om de arboarts...
En als de werkgever mij opdraagt thuis iets op te halen?quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:18 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Die laatste is privé. De auto wordt immers niet door de werknemer gebruikt voor zakelijke ritten voor de werkgever die de auto ter beschikking stelt.
Dat noemen ze dan fraude.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:16 schreef get_sys_conf het volgende:
[..]
Ik kan natuurlijk ook noteren op mijn rittenstaat dat ik mijn werktas, werklaptop, boeken of iets anders "zakelijks" ben vergeten thuis
Maar het blijft een opdracht van mijn werkgever, en daarom zie ik het als zakelijke KM's.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:20 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je snapt wat ik bedoel met beter worden.
[..]
Als de werkgever je naar klanten stuurt is dat direct gerelateerd aan de functie die je binnen het bedrijf hebt. Ik neem niet aan dat jij als functie hebt 'het bezoeken van artsen en psychologen'.
[..]
Waarom het bezoek aan de eigen arts/psycholoog dan wel met de eigen auto? Hier wordt je werkgever toch ook beter van? Als je dan consequent wilt zijn, moet je ook consequent blijven.
Het gaat erom dat het niet de werknemer (maar een huisgenoot/partner) is die de auto gebruikt.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:20 schreef capricia het volgende:
[..]
En als de werkgever mij opdraagt thuis iets op te halen?
Okay!quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:22 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Het gaat erom dat het niet de werknemer (maar een huisgenoot/partner) is die de auto gebruikt.
Het is een verzoek van je baas. Geen opdracht.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:21 schreef capricia het volgende:
[..]
Maar het blijft een opdracht van mijn werkgever, en daarom zie ik het als zakelijke KM's.
Zie ik dat fout dan?
In dit voorbeeld natuurlijk ook dat de auto niet gebruikt wordt in de uitoefening van de functie bij de werkgever die de auto ter beschikking stelt.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:23 schreef capricia het volgende:
[..]
Okay!![]()
BTW: fijn dat jij het weet!!!
Ben ik ook met je eens.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:29 schreef capricia het volgende:
Nog een mooie: Mijn werkgever vraagt of we wat minder op de snelweg willen tanken ivm het feit dat de brandstofprijzen daar duurder zijn. Ik heb hem toen de vraag gesteld hoeveel KM ik zakelijk om mag rijden ivm het bijhouden van de rittenstaat...geen antwoord op gehad. Dus ik tank nog steeds langs de snelweg.
Als de werkgever mij echter direct een opdracht geeft om NIET meer langs de snelweg te tanken, dan zijn die om-kilometers in mijn ogen wel zakelijk.
Nou ja, verzoek...niet komen opdagen bij de Arboarts is not done, hoor!quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:26 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Het is een verzoek van je baas. Geen opdracht.
En ik ben het met je eens dat zakelijk en privé elkaar in een grijs gebied wel eens kunnen treffen. Zelf zou ik een eenmalig verzoek best als zakelijk kunnen aanmerken. Maar als blijkt dat je structureel niet meer deelneemt als werknemer, zie ik niet in waarom het dan nog als zakelijk aangemerkt kan worden. Je kunt dan niet meer volhouden dat de kilometers gemaakt zijn in de uitoefening van je functie.
Sterker nog, je zou kunnen beargumenteren dat iemand dan geen recht meer heeft op een leaseauto (in mijn ervaring staat vaak zelfs in de berijdersovereenkomst dat in geval van langdurige ziekte de WG het recht heeft de auto in te nemen)quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:26 schreef ManAtWork het volgende:
Maar als blijkt dat je structureel niet meer deelneemt als werknemer, zie ik niet in waarom het dan nog als zakelijk aangemerkt kan worden. Je kunt dan niet meer volhouden dat de kilometers gemaakt zijn in de uitoefening van je functie.
Ja, bij langdurige ziekte...en dan wel 100% langdurig ziekzijn. Maar daar was hier geen sprake van.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:34 schreef anboni het volgende:
[..]
Sterker nog, je zou kunnen beargumenteren dat iemand dan geen recht meer heeft op een leaseauto (in mijn ervaring staat vaak zelfs in de berijdersovereenkomst dat in geval van langdurige ziekte de WG het recht heeft de auto in te nemen)
Mijn GBV zegt dat dit zakelijke kilometers zijn op het moment dat WG dit soort cursussen tijdens werktijd toestaat (zeker als, zoals ik vermoed in jouw situatie het geval was, de cursussen gericht zijn op voorkoming van herhaling van ziekte)quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:33 schreef capricia het volgende:
Wat ik ook moeilijk vind zijn bijv. het doen van cursussen. Op aandragen van de werkgever wel te verstaan...
Kijk, als de cursus is "Beter programmeren" en je bent programmeur, dan snap ik dat dat zakeljk is.
Maar is de cursus "Beter voor jezelf opkomen" ook zakelijk?
En "Leer te ontspannen" is dat ook zakelijk?
Beiden aangedragen door de werkgever...
Bij ons zijn de cursussen meestal buiten werktijd, btw! Maar dat mag toch geen verschil uitmaken in de kwestie prive of zakelijke km.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:39 schreef anboni het volgende:
[..]
Mijn GBV zegt dat dit zakelijke kilometers zijn op het moment dat WG dit soort cursussen tijdens werktijd toestaat (zeker als, zoals ik vermoed in jouw situatie het geval was, de cursussen gericht zijn op voorkoming van herhaling van ziekte)
Overigens ben ik met het lezen van deze discussie blij dat ik uberhaupt nooit heb geprobeerd een km administratie bij te houden.
Wat mij betreft beide zakelijk. Het is bedoeld om je beter te laten functioneren.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:33 schreef capricia het volgende:
Wat ik ook moeilijk vind zijn bijv. het doen van cursussen. Op aandragen van de werkgever wel te verstaan...
Kijk, als de cursus is "Beter programmeren" en je bent programmeur, dan snap ik dat dat zakeljk is.
Maar is de cursus "Beter voor jezelf opkomen" ook zakelijk?
En "Leer te ontspannen" is dat ook zakelijk?
Beiden aangedragen door de werkgever...
Mja, ik bedoelde dan ook niet in jouw specifieke geval, lijkt me vrij normaal dat je gewoon recht hebt op die leaseauto als dat bij je functie hoort, ook als je die functie tijdelijk maar 90% (of zelfs 50%) vervult.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:36 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja, bij langdurige ziekte...en dan wel 100% langdurig ziekzijn. Maar daar was hier geen sprake van.
Wat doe je dan als iemand op dat moment 90% werkt? En gewoon klanten bezoekt e.d.?
Maakt ook niet uit of het binnen of buiten werktijd is.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:40 schreef capricia het volgende:
[..]
Bij ons zijn de cursussen meestal buiten werktijd, btw! Maar dat mag toch geen verschil uitmaken in de kwestie prive of zakelijke km.
Is het correct om te stellen dat als het op verzoek van de werkgever is, dan het dan gewoon zakelijk is?
Ja, denk dat dat een redelijke stelling is. Misschien nog iets uit te breiden ook: als het een cursus is op jouw verzoek maar in het belang van je werkgever (beter programmeren, als dat je werk is), is dat ook zakelijk.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:40 schreef capricia het volgende:
[..]
Bij ons zijn de cursussen meestal buiten werktijd, btw! Maar dat mag toch geen verschil uitmaken in de kwestie prive of zakelijke km.
Is het correct om te stellen dat als het op verzoek van de werkgever is, dan het dan gewoon zakelijk is?
Okay!quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:42 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Maakt ook niet uit of het binnen of buiten werktijd is.
Het moet gerelateerd zijn aan je functie of het verbeteren daarvan.
Zelf vind ik die etentjes van de zaak of met klanten altijd een heel rekbaar begrip.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:45 schreef ManAtWork het volgende:
Zakelijk. Woon-werkverkeer in combinatie met carpoolen geregeld door de werkgever.
Ook niet als het je netto zo'n 2500 eurotjes per jaar scheelt en je thuis al een prive auto of een 2de lease auto (van je partner bv) hebt?quote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:39 schreef anboni het volgende:
[..]
Overigens ben ik met het lezen van deze discussie blij dat ik uberhaupt nooit heb geprobeerd een km administratie bij te houden.
Of de sportdag tijdens werktijd of in t weekend plaatsvindt of het voor je zelf is of een collega, in alle gevallen denk ik dat het hier om zakelijke rit gaat. Want de sportdag gebeurt binnen de zakelijke context georganiseerd door je werkgever en alleen toegankelijk voor de werknemers. Dit geld ook voor de etentjes gegeven door je werkgever. Ik heb dit soort ritjes in ieder geval wel als zakelijk gemarkeerd (en hoop ook echt dat de belastingdienst het ook zo vindquote:Op woensdag 21 oktober 2009 16:44 schreef capricia het volgende:
[..]
Okay!
Nog eentje dan:
Op verzoek van de werkgever collega's ophalen en thuis brengen ivm sportdag tijdens werktijd georganiseerd door werkgever...of ivm etentje/ uitje georganiseerd door werkgever.
Prive of zakelijk?
Het gros (fraudeurs) waar jij het over hebt is volgens de bronnen van belastingdienst ong 17% in 2008. Dat is niet heel veel maar ook niet weinig! Als jij geen andere prive auto of een 2de lease auto thuis hebt dan kun je idd de bdienst moeilijker overtuigen dat je je lease-auto enkel zakelijk gebruikt (de bdienst zal in dit geval ook extra controleren), neem maar van mij aan dat diegene die de auto alleen zakelijk gebruikt ook een 2de auto heeft.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 10:04 schreef buzz1291 het volgende:
Beetje krampachtig allemaal. Volgens mij volgens mij loopt het gros dat een rittenadminstratie bijhoudt om zo onder de fiscale bijtelling uit te kunnen, gewoon de boel te belazeren. OK ze zullen er best zijn die prive ritten uitsluitend in hun eigen auto maken maar je maak mij niet wijs dat als er een leasebak voor de deur staat dat je die dus maximaal 9,6 km per week zult gebruiken voor prive ritten. Die "sparen" doordeweeks dus kilometers om ze in het weekend te kunnen verstoken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |