abonnement Unibet Coolblue
pi_73885378
quote:
DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Cultuur wil voorkomen dat de kunstcollectie van Dirk Scheringa uiteenvalt, nu het doek is gevallen voor DSB Bank.

De Nederlandse minister van Cultuur Ronald Plasterk wil voorkomen dat de kunstcollectie van DSB-topman Dirk Scheringa uiteenvalt, nu het doek is gevallen voor DSB Bank. De minister hoopt dat de kunstverzameling van 1.300 werken een plek krijgt in de nieuwbouw van het Scheringa Museum voor Realisme in het Noord-Hollandse Opmeer, zei hij tegen RTL Nieuws. "Het zou voor het publiek, voor het kunstleven in dit gebied en voor de werkgelegenheid natuurlijk heel mooi zijn als de collectie in het nieuwe gebouw bijeen zou kunnen blijven", aldus Plasterk. "Ik roep kunstliefhebbers in het land op om te kijken wat ze kunnen doen en wil er zelf ook eventueel een rol in spelen."

Ook het museum roept op zijn website mensen op hun steun te betuigen, met als doel de collectie te behouden. De instelling benadrukt ondanks alle perikelen rondom de eigenaar gewoon open te zijn voor het publiek.

Plasterk is goed bekend met het Scheringa Museum voor Realisme. "Ik ken de collectie, een prachtige verzameling modern realisme, goeddeels Nederlandse kunstenaars", zegt hij. De minister opende een jaar geleden de tentoonstelling 'Bevriende Meesterschilders' in het museum, met schilderijen van de Vlaamse schilders Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer.

Scheringa liet maandag weten dat ook zijn museum onder het faillissement valt. Hij schat de waarde van zijn collectie op zeker 40 miljoen euro.


[ Bericht 28% gewijzigd door Frutsel op 20-10-2009 19:06:42 (bagger OP + bagger TT) ]
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 17:38:49 #2
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_73885837
En waarom moet al die kunst per se bij elkaar blijven. Is de schakel niet gewoon alleen Dirk Scheringa.
Ik vind het onzin. Verkopen die kunst en daar de rekeningen van betalen!
pi_73885840
de ironie. de kunstcollectie wordt straks wel door de overheid gered, maar de bank zelf mag wel falen
pi_73886383
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 17:38 schreef Empedocles het volgende:
de ironie. de kunstcollectie wordt straks wel door de overheid gered, maar de bank zelf mag wel falen
Precies wat ik dacht ja
Op woensdag 21 maart 2012 19:42 schreef Drassss het volgende:
Ben ik de enige die steeds Sideboobie leest ipv van Sideshowbobbie
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 19:36:22 #5
121830 Kadesh
The Protectors of the Garden
pi_73889831
Als er maar geen overheidsgeld aan besteed gaat worden.
For thirteen generations we have protected it from the unclean
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 19:46:00 #6
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_73890185
Plasterk heeft Gerrit Zalm ingeschakeld:
quote:
ABN Amro legt beslag op collectie Scheringa Museum

Door onze redacteuren Herien Wensink en Philip de Witt Wijnen

Amsterdam, 20 okt. ABN Amro heeft zojuist de kunstcollectie van duizend werken van het Scheringa Museum in Spanbroek opgeëist. Een deurwaarder arriveerde rond half zeven bij het museum in Noord- Holland om de verzameling op te halen, om kwart over zeven reed een busje voor.

Vrachtwagens zouden later vanavond aankomen om de collectie in te laden. In het museum zelf, een voormalige huishoudschool, zijn 130 werken tentoon gesteld. De rest is in opslag in speciale depots.

Het museum noch moederconcern DSB Beheer wilde de inbeslagname van de kunstverzameling bevestigen.

ABN Amro heeft een hypothecaire lening van 32 miljoen euro verstrekt aan de kunsttak van het kapseizende DSB-concern, voor de bouw van een nieuw onderkomen van het museum in een dorpje verderop, Opmeer. Als onderpand voor dit krediet kreeg de bank de collectie, die door kenners op zo’n 40 miljoen euro wordt getaxeerd.

Omdat het een hypothecair krediet betreft heeft de bank voorrang op andere schuldeisers. Ook als DSB Beheer, de eigenaar van het museum en de collectie, niet failliet zou gaan, blijft ABN Amro aanspraak maken op het onderpand. Een faillissement, dat eigenaar Dirk Scheringa gisteren voor zijn beheersmaatschappij aankondigde, zou de ‘uitwinning’ van het pandrecht wel lastiger en tijdrovender maken.

DSB Bank werd maandag failliet verklaard. Het is de belangrijkste geldbron voor de andere activiteiten van het concern van Scheringa, dat behalve het museum ook voetbalclub AZ en de DSB schaatsploeg onder zijn vleugels had.

Lege haakjes

Vandaag zei artistiek directeur Belia van der Giessen van het Scheringa Museum dat het voorlopig open blijft, hoewel er geen geld meer binnenkomt. Het museum zal echter weinig bezoekers meer trekken nu er niets dan lege haakjes te zien zijn.

Minister Plasterk van Cultuur sprak vandaag nog de hoop uit dat de collectie bijeen blijft, en in zijn geheel in de bijna voltooide nieuwbouw in Opmeer te zien zal zijn. Tegenover RTL Nieuws zei Plasterk dat hij goed bekend is met het Scheringa Museum. „Ik ken de collectie, een prachtige verzameling modern realisme, goeddeels Nederlandse kunstenaars.”

In het tv-programma Pauw & Witteman zei Dirk Scheringa maandag zich te realiseren dat hij zijn zorgvuldig opgebouwde, en internationaal geprezen schilderijenverzameling hoe dan ook kwijt zou raken. Over het pandrecht van ABN Amro repte hij nog niet.
Bron: NRC Handelsblad
pi_73890194
Plasterk moet niet zo zeiken en stoppen met het benadelen van studenten.

Lekker boeiend die kunst van Dirkmans.
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 19:48:53 #8
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_73890293
Prachtige zin uit het NRC-artikel:
quote:
Vandaag zei artistiek directeur Belia van der Giessen van het Scheringa Museum dat het voorlopig open blijft, hoewel er geen geld meer binnenkomt. Het museum zal echter weinig bezoekers meer trekken nu er niets dan lege haakjes te zien zijn.
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 19:54:34 #9
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_73890494
Ik hoop dat deze collectie bij elkaar kan blijven, zou zonde zijn als de verzameling weer opgesplitst wordt.

(Niet heel grote) afbeeldingen van alle schilderijen van het museum zijn hier te vinden:

http://scheringamuseum.nl/nl/default.asp?module=24&id=12
pi_73891895
quote:
Paar keer geweest, mooie collectie. Je moet er van houden, dat wel.

Deze 2 mogen ze trouwens wel zelf houden..


Beide werken zijn manshoog (!) en pak 'm beet 1.5 meter breed, gemaakt door Andrea Martinelli.
Ze hangen bij de ingang. Moet je niet willen als nieuwe eigenaar..
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 23:46:17 #11
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_73900312
quote:
Plasterk hoopt op tijd voor DSB kunst
HILVERSUM (AFN) - Minister Ronald Plasterk (Cultuur) wilde dinsdagavond geen uitspraken doen over het weghalen van kunst uit het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. Dat is een zaak van de curator, zei de minister in het televisieprogramma Nova. Hij sprak wel de hoop uit dat de curator tijd biedt om te zoeken naar iemand die de collectie wil kopen en de rol van Scheringa wil overnemen.

De minister pleitte eerder op de dag al voor het bij elkaar houden van de kunstcollectie en wilde wel kijken of hij daar een rol in kon spelen. 's Avonds voegde hij daar aan toe dat hij het echter geen redelijk voorstel vindt om de collectie met gemeenschapsgeld over te nemen.
http://www.telegraaf.nl/d(...)oor_DSB_kunst__.html
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')