leuke tip!!quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:33 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Als ze er de bruine kleurstof in zouden doen zoals bv in de caramel-, hopjes- of chocoladevla, dan smaakt de vanillevla ineens naar chocolade.
Heb dat ook eens op tv gezien: beker voor de helft vullen met vanillevla, rietje erin zetten, stukje folie bovenop de vanillevla leggen, aanvullen met chocoladevla o.i.d. en dan iemand laten proeven en vragen wat ze eten.
9 van de 10 zal chocolade zeggen.
Wat een onzin, heb mijn hele leven nog nooit vla gegeten.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:04 schreef golfer het volgende:
Vla is Hollandser dan haring. Zegt de Nederlander toetje, dan bedoelt hij vla. Vanillevla that is. Een heel simpel toetje en altijd stralend geel.
Dat komt omdat je chocolade ruikt en zoet proeft. Je smaak is een combinatie van geur en proeven. Op je tong proef je alleen zoet, zout, zuur, bitter en umami.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:33 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Als ze er de bruine kleurstof in zouden doen zoals bv in de caramel-, hopjes- of chocoladevla, dan smaakt de vanillevla ineens naar chocolade.
Heb dat ook eens op tv gezien: beker voor de helft vullen met vanillevla, rietje erin zetten, stukje folie bovenop de vanillevla leggen, aanvullen met chocoladevla o.i.d. en dan iemand laten proeven en vragen wat ze eten.
9 van de 10 zal chocolade zeggen.
Je hoeft het niet gegeten te hebben om 'vla' te bedoelen als je het als Nederlander hebt over 'toetje'.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:47 schreef computergirl het volgende:
[..]
Wat een onzin, heb mijn hele leven nog nooit vla gegeten.
Als jij aan chocoladevla ruikt zonder het te zien, betwijfel ik ook of je ruikt dat het chocolade is. Waarschijnlijk ruik je iets bekends, maar weet je niet wat het is.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat komt omdat je chocolade ruikt en zoet proeft. Je smaak is een combinatie van geur en proeven. Op je tong proef je alleen zoet, zout, zuur, bitter en umami.
Andere aromas zoals die van vanillie, koffie en chocolade zijn grotendeels geur.
De test deugt niet.
Hier nog een leuk informatief pdfje, met als toepasselijke titel: waarom gele vla niet paars isquote:U ook gele cola met blauwe cake?
Wie dit als vieruurtje voorgesteld krijgt, zal waarschijnlijk vriendelijk bedanken. We leven allemaal met de overtuiging dat eten smaakt zoals het smaakt omdat we nu eenmaal kunnen proeven.
Maar, hoe moeilijk dit ook te geloven is, we laten ons ronduit bedotten door de kleur van eten. Dat heeft het Nederlandse consumentenprogramma Weet wat je koopt bewezen. Geblinddoekte proefpersonen konden een stukje blauwe cake best appreciëren. Ze proefden geen verschil met het volgende plakje cake, dat er heel gewoon en geel uitzag. Maar zonder blinddoek was niemand bereid om van de blauwe cake zelfs maar te proeven, omdat iedereen blauw associeert met vergif en gevaar. Op dezelfde manier associëren we rood met zoet en aardbeien, groen met fris en zurig.
Maar dat is nog niet alles! Proefpersonen blijken helemaal niet in staat om cola te herkennen als die geel gekleurd is, ook al is er helemaal niets aan de smaak van de cola veranderd. 'Echte sinaasappel, geen twijfel mogelijk', zegt een proefkonijn. 'Sinaasappel, citroen, koolzuur' luidt de mening van een andere. En, raar maar waar, omgekeerd werkt het ook: al wie bruin gekleurd bruisend sinaasappelsap drinkt, is er stellig van overtuigd dat het om cola gaat.
Gewoon de kleur van eten of drinken veranderen zet dus blijkbaar onze hele smaakbeleving op zijn kop. Een reden te meer om de volgende keer de ingrediëntenlijst eens goed te lezen als u een 'aardbeienyoghurt' met een mooi, rood kleurtje binnenlepelt. Want het is niet omdat de yoghurt rood is, dat er ook écht aardbeien in zitten.
Bekijk hier het fragment uit 'Weet wat je Koopt'. U moet wel eerst Microsof Silverlight installeren om de beelden te kunnen zien
ik bedoel nooit vla als ik het over een toetje heb. omdat ik nooit vla eet en ook niemand ken in mijn omgeving die wel vla eet.quote:Op donderdag 14 januari 2010 16:22 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Je hoeft het niet gegeten te hebben om 'vla' te bedoelen als je het als Nederlander hebt over 'toetje'.
Je weet niet wat je mistquote:Op donderdag 14 januari 2010 16:37 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik bedoel nooit vla als ik het over een toetje heb. omdat ik nooit vla eet en ook niemand ken in mijn omgeving die wel vla eet.
Dat is alleen maar waar voor bekende levensmiddelen in andere kleuren.quote:Op donderdag 14 januari 2010 16:25 schreef Walter81 het volgende:
[..]
Als jij aan chocoladevla ruikt zonder het te zien, betwijfel ik ook of je ruikt dat het chocolade is. Waarschijnlijk ruik je iets bekends, maar weet je niet wat het is.
In ieder geval is het zo, dat vooral de combinatie zien+ruiken bepaalt hoe iets smaakt.
Zo'n zelfde soort experiment was eens op tv met cola, dat er uitziet als sinas (maar niet ruikt naar sinaasappelen). Dan heb je ook geen idee wat je proeft.
[..]
Hier nog een leuk informatief pdfje, met als toepasselijke titel: waarom gele vla niet paars is
http://www.food-info.net/artikellevensmiddelentechnologie.pdf
Als je een vanille stokje kookt in melk dan geeft het wel degelijk een gelige kleur. Zie je ook wel terug in de biologische vla. Natuuurlijk niet zo geel als een pak vla.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:07 schreef k_man het volgende:
Ah, leuk. Heb ik me namelijk ook wel eens afgevraagd. Vanille is namelijk helemaal niet geel.
Neuh, heel licht beige, als je te lang kookt wordt het grijzigquote:Op donderdag 14 januari 2010 17:08 schreef TUFKAL het volgende:
[..]
Als je een vanille stokje kookt in melk dan geeft het wel degelijk een gelige kleur. Zie je ook wel terug in de biologische vla. Natuuurlijk niet zo geel als een pak vla.
Maar de normale pakken vla zitten natuurlijk vol kleurstoffen.
met zwarte puntjesquote:Op donderdag 14 januari 2010 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, heel licht beige, als je te lang kookt wordt het grijzig
quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:43 schreef Tourniquet het volgende:
Eerst vragen of je het uitspreekt als vanille of vanilje en dan toch consequent vanilje blijven zeggen...
quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:56 schreef Iblis het volgende:
Niet schokkend, wel leuk. Ik vind het altijd leuk als mensen gewoon duidelijk vertellen wat ze doen, en waarom ze het doen.
en omdat dat soort eerlijkheid steeds schaarser lijkt te worden, kan ik het des te meer waarderen als het er ineens weer eens is!quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:56 schreef Iblis het volgende:
Niet schokkend, wel leuk. Ik vind het altijd leuk als mensen gewoon duidelijk vertellen wat ze doen, en waarom ze het doen.
Ik vind die van FrieslandCampina dan nog wel de lekkerste. Die smaakt ook nog het meest romig. Sommige goedkopere merken lijken gewoon op dikke melk met vanillesmaakvanillinesmaak.quote:Op donderdag 14 januari 2010 22:21 schreef borisz het volgende:
Ik vind de meeste vla uit de supermarkt niet echt lekker, chemisch smaakje die zum is. Eet het daarom ook nooit.
De biologische is echt lekker, van de reformwinkel in een fles, met name.quote:Op donderdag 14 januari 2010 22:21 schreef borisz het volgende:
Ik vind de meeste vla uit de supermarkt niet echt lekker, chemisch smaakje die zum is. Eet het daarom ook nooit.
Ik heb net cornflakes gehadquote:Op zondag 18 oktober 2009 10:54 schreef Kidney_bean01 het volgende:
Even een tvp, omdat ik nu, elke keer als ik cornflakes eet, denk aan het ijzer-item
Daar zit gemalen fiets in.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 08:27 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ik heb net cornflakes gehad
Wat heb ik gemist?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |