Het verdrag is niet veranderd. Als je nou begint met eerlijk te zijn dan krijg je misschien wat minder wantrouwen tov je intenties.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 12:24 schreef teamlead het volgende:
[..]
dat was een mogelijkheid ja.... maar: het verdrag is veranderd en de omstandigheden zijn veranderd. De een wat drastischer dan de ander, maar toch. Dan is het niet raar om de vraag opnieuw aan je bevolking voor te leggen.
Al vind ik persoonlijk het referendum een volkomen onzinnig en misplaatst middel bij dit soort zwaarwegende beslissingen, maar dat ligt aan mij
nee hoor, die uitslag ben ik niet vergeten. Ik ben ook niet vergeten dat de campagne rond dit referendum onzinnig was. De voorstanders riepen onzin ("het licht gaat uit") de tegenstanders riepen onzin ( "laat zien dat je dit kabinet zat ben"), en geen hond wist wat er nou eigenlijk écht in dat verdrag/grondwet-ding stondquote:Op zaterdag 3 oktober 2009 13:18 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Ga nou niet zeggen dat je vergeten bent dat de EU-grondwet per referendum in Nederland is weggestemd. En het veranderen van de naam, met vrijwel dezelfde inhoud, is een heel smerig stukje politiek! Let wel: door politici die met oncontroleerbare (!) en afgekeurde (!) stemcomputers in het pluche zijn beland...
jawel hoor:quote:
bronquote:Het Europese volkslied en de Europese vlag worden niet meer genoemd De taken van de Europese Commissie i worden duidelijker afgebakend: publieke diensten (zoals volkshuisvesting, sociale zekerheid en gezondheidszorg) vallen niet onder de interne markt. Lidstaten houden dus een ruime bevoegdheid op die terreinen Het Handvest van de Grondrechten is uit de tekst gehaald. Maar er is wel een verwijzingsregeling opgenomen naar het handvest, waardoor het juridisch bindend blijft (al kunnen landen ervoor kiezen niet mee te doen: de 'opt-out' - het Verenigd Koninkrijk en Polen willen dat) Nationale parlementen krijgen een zogenaamde ' oranje kaart': als meer dan de helft van alle nationale parlementen vindt dat een voorstel van de Europese Commissie in strijd is met het subsidiariteitsbeginsel, dan moet de Commissie het voorstel heroverwegen en besluiten of zij het voorstel intrekt, aanpast of handhaaft. In dat laatste geval moet de Commissie duidelijk motiveren waarom zij vindt dat er geen strijd is met het subsidiariteitsbeginsel i. Zet de Commissie dan alsnog door, dan kan de Raad van Ministers i met 55% van de stemmen, of een meerderheid in het Europees Parlement i, besluiten het voorstel niet te behandelen. Er komt geen Europese minister voor Buitenlandse Zaken (zoals voorgesteld in de grondwet). Wel blijft de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) bestaan; deze gaat echter niet alleen deel uitmaken van de Raad van Ministers i, maar ook van de Europese Commissie i De bepaling uit de Europese Grondwet dat Europese regelgeving voorgaat boven nationale wetgeving, is vervallen. De jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie i dat Europees recht voorrang heeft boven nationaal recht blijft onaangetast. Er wordt nu (in een voetnoot van het Verdrag van Lissabon) verwezen naar de ' Criteria van Kopenhagen', essentiële zaken waar kandidaat-lidstaten aan moeten voldoen. Dit was een verzoek van Nederland om de drempel voor nieuwe lidstaten te verhogen. Er komt een speciale solidariteitsclausule die stelt dat de EU-lidstaten elkaar helpen bij energiecrises. De huidige rechtsinstrumenten blijven bestaan: richtlijnen, verordeningen, beschikkingen etc. De Europese grondwet stelde voor deze te vervangen door Europese wetten en kaderwetten. De doelstelling uit de Grondwet om tot een volledig vrije markt te komen waarin geen ruimte meer is voor protectionisme van nationale industrie, is geschrapt. Het tegengaan van concurrentievervalsing als doel van de Europese Unie is verhuisd van het verdrag zelf naar een protocol.
quote:Als je nou begint met eerlijk te zijn dan krijg je misschien wat minder wantrouwen tov je intenties.
dat heeft niets met sterke leiding of slaafs achter regering aanlopen te maken. Het staatsbestel dat we hebben is nu eenmaal het resultaat van zoutloze compromissen sinds 1839. En in dat staatsbestel is vrij helder duidelijk gemaakt wat de rechten en plichten van de volksvertegenwoordigers zijn. En daar hoort niet bij op basis van wekelijkse opinipeilingen en referenda het beleid wijzigenquote:En dat jij graag een sterke leiding boven je hebt die voor jou beslist over dit soort dingen wil niet zeggen dat iedereen zo graag slaafs achter zijn regering aanloopt.
Grappig dat de wijzigingen vrijwel uitsluitend op zinloze punten zijn:quote:
De vorige keer werd de uitslag ook geaccepteerd. Dat lijkt mij zonneklaar, gezien het referendum van gisteren.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 11:45 schreef Hukkie het volgende:
En nu wordt de uitslag uiteraard wel geaccepteerd.
"We" hebben Balkenende niet herkozen, hij zal maar zo'n 20 a 25% van de stemmen hebben gekregen.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 14:39 schreef IHVK het volgende:
En wij ook door Balkende te herkiezen.
quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 14:47 schreef qonmann het volgende:
Mooie uitslag ..niets aan toe te voegen of af te dingen
Op weg naar een slagvaardig Europa !
Gelukkig hebben we Tsjechie nog. Er is nog hoop.quote:Het Tsjechische Constitutionele Hof heeft gisteren president Klaus verboden het verdrag te tekenen. Het hof wil zich eerst buigen over een klacht van een groep senatoren. Wanneer het hof daarover uitspraak doet, is nog onduidelijk.
hoop waarop? Op het blijven voortbestaan van een bestuurlijk en ambtelijke draak? Meer bureaucratie, minder slagkracht en een totaal onbestuurbare unie?quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 14:59 schreef Clairvaux het volgende:
[..]
Gelukkig hebben we Tsjechie nog. Er is nog hoop.
Exact dit! Ik hecht waarde aan zelfbestuur als individueel land zijnde, waarom zouden Polen in het Europees parlement inspraak moeten hebben over wat er bijvoorbeeld in Nederland moet gebeuren op gebied van wetgeving en constructie.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:01 schreef Hukkie het volgende:
En verder zullen we wel zien hoe het is om door Brussel geregeerd te worden.
Kut.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:01 schreef Hukkie het volgende:
En verder zullen we wel zien hoe het is om door Brussel geregeerd te worden.
Wat was er mis met de toenmalige EGKS en z'n opvolger EEG?quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:00 schreef teamlead het volgende:
[..]
hoop waarop? Op het blijven voortbestaan van een bestuurlijk en ambtelijke draak? Meer bureaucratie, minder slagkracht en een totaal onbestuurbare unie?
nou jippie..
Klinkt als de EU...quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:00 schreef teamlead het volgende:
[..]
Op het blijven voortbestaan van een bestuurlijk en ambtelijke draak? Meer bureaucratie,
De draak zal natuurlijk blijven, misschien in een andere vorm. Bijvoorbeeld dat Marianne Thieme een lobby opzet in Europa waardoor stierenvechten in Spanje verboden gaat worden. Nou feest hoor, dat anderen die daar helemaal niets mee te maken hebben, voor jou gaan bepalen wat je wel en niet mag doen.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:00 schreef teamlead het volgende:
[..]
hoop waarop? Op het blijven voortbestaan van een bestuurlijk en ambtelijke draak? Meer bureaucratie, minder slagkracht en een totaal onbestuurbare unie?
nou jippie..
dat kanquote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:04 schreef Clairvaux het volgende:
[..]
Wat was er mis met de toenmalige EGKS en z'n opvolger EEG?
Economische samenwerking graag, Europese samenwerking op een aantal
vlakken zoals grensoverschrijdende criminaliteit, dus justitie, graag.
Verder heb ik geen behoefte aan absurde regelgeving uit Brussel.
jup.. de EU die blijft wat ze is zonder dit verdragquote:
Wat is dan het nut om koste wat kost dat verdrag er door te drukken?quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:10 schreef teamlead het volgende:
[..]
jup.. de EU die blijft wat ze is zonder dit verdrag
Meer invloed van het Europees Parlement en een nieuwe positie voor een Europese president. Volgens mij heeft dit verdrag meer te maken met integratie van Brussel met de deelstaten. Dit resulteert natuurlijk in geklooi en formulieren in tienvoud maar het wordt allemaal weer in een leuk pakketje geplaatst door de Pro-Europa mensen, "het levert ons meer op dan het kost" en zo kan ik nog wel doorgaan.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:14 schreef Hukkie het volgende:
[..]
Wat is dan het nut om koste wat kost dat verdrag er door te drukken?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |