FOK!forum / Culinesse à gogo / Gebakken aardappels
Broertiezondag 20 september 2009 @ 18:11
Vraagje: Ik wil aardappels bakken in de oven. Moet ik ze eerst koken en dan in de oven afbakken, of kan ik ze rauw in de oven doen? Welke manier is het beste en hoe lang moeten ze bij welke temperatuur in de oven?
Thanks!
Daffodil31LEzondag 20 september 2009 @ 18:13
Aardappelen bak je in een koekenpan, niet in de oven.

En dat kunnen rauwe schijfjes zijn of gekookte. Rauwe aardappelen geven echter een steviger resultaat en vaak lekkere bruine knapperige randjes.
Mirjamzondag 20 september 2009 @ 18:14
wat wil je precies bakken?
schijfjes, partjes, hele aardappelen?
Broertiezondag 20 september 2009 @ 18:16
quote:
Op zondag 20 september 2009 18:14 schreef Mirjam het volgende:
wat wil je precies bakken?
schijfjes, partjes, hele aardappelen?
Aardappels schillen en ze dan in stukjes snijden, zullen dus zowel schijfjes als partjes zijn; stukjes, zeg maar...
Mirjamzondag 20 september 2009 @ 18:18
quote:
Op zondag 20 september 2009 18:16 schreef Broertie het volgende:

[..]

Aardappels schillen en ze dan in stukjes snijden, zullen dus zowel schijfjes als partjes zijn; stukjes, zeg maar...
hmm.
ik persoonlijk zou ze dan niet schillen, maar ff schoonboenen, in parten snijden, mixje maken van olijfolie, knoflook en wat rozemarijn, en in de oven kwakken.
regelmatig ff omscheppen, standje 220 ofzo, tot mooi gekleurd.
Broertiezondag 20 september 2009 @ 18:31
Wat is het nut als je de aardappels niet schilt, behalve dat je minder werk hebt?
RobinOokzondag 20 september 2009 @ 18:34


Goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Of gewoon schillen ja. In ieder geval NIET koken. Bluh. Dan in 2-en, 3-en of 4-en snijden, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden. Dan kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten. Daarna afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen. Terug in de nu droge bak doen. Scheutje olie erbij en daarna de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie.

Oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden. Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten. Halverwege een keertje omkeren.

[ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 20-09-2009 18:47:59 ]
RobinOokzondag 20 september 2009 @ 18:36
quote:
Op zondag 20 september 2009 18:31 schreef Broertie het volgende:
Wat is het nut als je de aardappels niet schilt, behalve dat je minder werk hebt?
Minder werk, meer smaak, meer vitaminen, minder aan de bakplaat bakken, minder uitdrogen, kortom lekkerder.
Sunnythesunzondag 20 september 2009 @ 18:39
Mijn recept: aardappeltjes schoon en ongeschild in partjes/blokjes (niet te klein), 10 minuutjes koken, dan met veel olie/knoflook/rozemarijn/thijm in de oven op 200 graden ongeveer 20 minuten met regelmatig omscheppen. Even op een bakpapiertje of siliconenmatje voorkomt onnodig plakken..
Gertzondag 20 september 2009 @ 18:57
quote:
Op zondag 20 september 2009 18:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Minder werk, meer smaak, meer vitaminen, minder aan de bakplaat bakken, minder uitdrogen, kortom lekkerder.
Smaken verschillen.
RobinOokzondag 20 september 2009 @ 18:58
Ja, behalve dat dit nu even niet over smaak ging. :-)
Gertzondag 20 september 2009 @ 19:06
quote:
Op zondag 20 september 2009 18:58 schreef RobinOok het volgende:
Ja, behalve dat dit nu even niet over smaak ging. :-)
Dus als jij zegt dat het meer smaak heeft en lekkerder is met schil, dan "gaat het even niet over smaak"?
RobinOokzondag 20 september 2009 @ 19:10
Ik zit te suffen, las glad over mijn eigen conclusie dat het lekkerder is heen.
Gertzondag 20 september 2009 @ 19:14
quote:
Op zondag 20 september 2009 19:10 schreef RobinOok het volgende:
Ik zit te suffen, las glad over mijn eigen conclusie dat het lekkerder is heen.
Puur qua smaak vind ik het trouwens niet eens echt heel veel uitmaken, maar het "mondgevoel" vind ik zonder schil wat prettiger.
Zelf geschilde, kort gekookte en in royaal boter gebakken aardappeltjes:
RobinOokzondag 20 september 2009 @ 19:20
Brrrrrrrrrrr, gruwelijk.
Gertzondag 20 september 2009 @ 19:23
quote:
Op zondag 20 september 2009 19:20 schreef RobinOok het volgende:
Brrrrrrrrrrr, gruwelijk.
Zei ik toch, smaken verschillen!
Niarazondag 20 september 2009 @ 19:39
TVP, misschien volgende week eens proberen ^^
Ziet er lekker uit