FOK!forum / Culinesse ą gogo / red velvet!
missDixiewoensdag 16 september 2009 @ 20:11
Heb ik eindelijk een goed te doen recept voor red velvet cake, komt hij nogal vast uit de oven.
Terwijl hij echt PERFECT zou zijn geweest als hij luchtig was.
Wie heeft de tip om hem lekker luchtig te krijgen, dan ga ik van het weekend meteen weer aan de slag.

Thanx!
Sjeenwoensdag 16 september 2009 @ 20:17
post het recept eens?
missDixiewoensdag 16 september 2009 @ 20:24
Komt ie!


250 g gezeefde pattiseriebloem
1 theelepel baking soda
een half theelepeltje zout
2 eetlepels cacaopoeder
113 g boter op kamertemperatuur
300 g fijne suiker
2 grote eieren
1 theelepel vanille extract
240 ml botermelk
2 eetlepels rode vloeibare kleurstof
1 theelepel witte azijn
1 theelepel baking soda
Hoeveelheid goed voor een 20 cm vorm

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een kom de gezeefde bloem, cacao, 1 theelepel bakpoeder en het zout.Aan de kant zetten om straks te gebruiken.

Klop de boter zacht, doe er de suiker bij en klop tot het mengsel zacht en fluffy is. De eitjes per 1 erbij doen en telkens nadat je er 1 bij gedaan hebt, verder kloppen.
Af en toe langs de wanden schrapen zodat alles goed gemengd is.
Doe er de vanille extract bij en meng verder.

Meng in een bekertje de botermelk met de rode kleurstof.

Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om en om wat van het bloemmengsel en de gekleurde botermelk. Je eindigt met de bloem.

In een klein potje de azijn en de bakpoeder mengen, laten "fizzen" en bij het taart mengsel doen.

Het mengsel in de taartpan doen en 25 tot 30 minuutjes in de oven. Prikken om te kijken of de taart klaar is. Er mag geen beslag meer aan de prikker hangen.

Na het bakken de taart 10 minuutjes in de vorm laten afkoelen en dan ontvormen.

Het decoreren van de taart doe je best 1 dagje later.

Mascarpone-room frosting

350 ml slagroom met vetgehalte 40 procent.
500 g mascarpone
125g poedersuiker
1 theelepel vanille extract

Mix de slagroom tot slagroom
mix in een andere kom de mascarpone , de suiker en de vanille
Spatel in dit mascarponemengsel de slagroom en laat verder 2 uur opstijven in de koelkast.

Snij de taart in lagen, vul met dit mengsel en bestrijk de zijkanten en bovenkant hiermee.

Strooi er wat kokos op en zet in de koelkast tot gebruik.

Is ook heerlijk met een laagje frambozen erbij.
Sjeenwoensdag 16 september 2009 @ 20:40
Misschien de eieren luchtiger kloppen en de rest spatelen ipv met mixer?
TheThirdMarkwoensdag 16 september 2009 @ 21:15
quote:
Op woensdag 16 september 2009 20:40 schreef Sjeen het volgende:
Misschien de eieren luchtiger kloppen en de rest spatelen ipv met mixer?
Juist wanneer iets niet luchtig moet zijn gebruik je de spatel toch?
Mirjamwoensdag 16 september 2009 @ 21:15
quote:
Op woensdag 16 september 2009 21:15 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

Juist wanneer iets niet luchtig moet zijn gebruik je de spatel toch?
nee, dan moet je juist voorzichtig spatelen, 'vouwen' zelfs, om de lucht erin te laten/houden
geloof ik.
TheThirdMarkwoensdag 16 september 2009 @ 21:35
Fuck lol. Nu ga ik dit topic echt heel erg in de gaten houden om de wijsheid van de echte koks hier te horen te krijgen
Mr.Noodlewoensdag 16 september 2009 @ 21:38
Als je iets luchtig wil houden moet je spatelen/scheppen...
wtf, is het eigenlijk
ColdFeetwoensdag 16 september 2009 @ 21:56
Er staat 2x baking soda in je recept. Moet dat niet een tl bicarbonaat en een tl bakpoeder zijn? Daar krijg ik cakes altijd perfect luchtig mee.
missy_cwoensdag 16 september 2009 @ 21:57
Je weet wel dat Buttermilk, karnemelk is? je kan eigenlijk witte azijn achterwege laten als je karnemelk gebruikt.. het reageert met baking soda waardoor het luchtig wordt.

Oh ja.. volgens mij is het 1 theelepel bak poeder en 1 theelepel bak soda.. :-)

[ Bericht 9% gewijzigd door missy_c op 16-09-2009 22:09:56 ]
missDixiedonderdag 17 september 2009 @ 11:11
quote:
Op woensdag 16 september 2009 21:57 schreef missy_c het volgende:
Je weet wel dat Buttermilk, karnemelk is? je kan eigenlijk witte azijn achterwege laten als je karnemelk gebruikt.. het reageert met baking soda waardoor het luchtig wordt.

Oh ja.. volgens mij is het 1 theelepel bak poeder en 1 theelepel bak soda.. :-)
Aha, ik heb hier duidelijk te maken met echte pro's!!!
Ik raak nu alleen wat in de war, want ik ben nog niet zo'n bak-expert.

Ik weet dat het karnemelk is, kreeg het recept van een Belgische vriendin toegestuurd, vandaar.
Maar als ik de witte wijn achterwege laat, dan toch ook de baking soda? Want die voeg je samen volgens het recept.

En moet ik dat eerdere lepeltje baksoda dan vervangen voor bakpoeder???
EllaNwoensdag 21 juli 2010 @ 11:57
Gigantische kick!

Ik wil dit weekend Red velvet cupcakes maken met cream cheese frosting. Heeft iemand nog goede recepten? Of kan iemand verifiėren dat bovenstaand recept goed is ?
TheThirdMarkwoensdag 21 juli 2010 @ 13:00
Dan raad ik je aan om hier eens rond te kijken.