FOK!forum / Culinesse à gogo / Raspatat
mdehaanzaterdag 12 september 2009 @ 03:00
Raspatat, iedereen houd ervan, maar alleen te koop in sommige snackbars... Nu niet meer.
recept, je koopt raspatat bij een groothandelaar...of anders, maar dan komt het probleem...
het PERSEN van de patat, DE OPLOSSING.
ik doe dit al een paar jaar en het werk perfect........
ik heb een kitspuit voor (kit)worsen, zón dichte van aluminium, en aan het eind heb ik een rond plaatje gemaakt van polycarbonaat met 5 gaatjes er in.
maak het mengsel klaar, in de kitspuit proppen en spuiten maar .......heerlijke patat
MinderMutsigzaterdag 12 september 2009 @ 03:07
Zoooooooo vies.
kikoooooozaterdag 12 september 2009 @ 03:08
Neppatat
Harajuku.zaterdag 12 september 2009 @ 04:24
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 03:07 schreef MinderMutsig het volgende:
Zoooooooo vies.
Schenkstroopzaterdag 12 september 2009 @ 04:51
Wat is er zo ras aan?

OT: welles gegeten, het smaakte inderdaad naar aardappel-puree-friet
Schenkstroopzaterdag 12 september 2009 @ 04:55
wordt er nog niet wijzer van. Wat is er zo ras aan de frituur, het vet?
Dqodzaterdag 12 september 2009 @ 05:05
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 04:55 schreef Schenkstroop het volgende:
wordt er nog niet wijzer van. Wat is er zo ras aan de frituur, het vet?
De aanduiding Ras is een productnaam van Rixona, een onderdeel van Aviko.

Waar Wikipedia wel niet goed voor is

http://nl.wikipedia.org/wiki/Raspatat
Schenkstroopzaterdag 12 september 2009 @ 05:09
Gatver zie je wel. Zij maken van rest-aardappel, aardappel-poeier. En daar maken ze weer puree van die ze persen tot patat. En dat extra duur verkopen
Dqodzaterdag 12 september 2009 @ 05:12
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 05:09 schreef Schenkstroop het volgende:
Gatver zie je wel. Zij maken van rest-aardappel, aardappel-poeier. En daar maken ze weer puree van die ze persen tot patat. En dat extra duur verkopen
Lekker toch
Schenkstroopzaterdag 12 september 2009 @ 05:16
Tja smaken verschillen
mscholzaterdag 12 september 2009 @ 08:55
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 05:09 schreef Schenkstroop het volgende:
Gatver zie je wel. Zij maken van rest-aardappel, aardappel-poeier. En daar maken ze weer puree van die ze persen tot patat. En dat extra duur verkopen
dus het is gewoon aardappel puree geperst tot patat m.a.w. gewoon patat dus...
extra duur verkopen? dan heb je een stel oplichters waar je komt
MinderMutsigzaterdag 12 september 2009 @ 09:06
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 08:55 schreef mschol het volgende:

[..]

dus het is gewoon aardappel puree geperst tot patat m.a.w. gewoon patat dus...
extra duur verkopen? dan heb je een stel oplichters waar je komt
Nee het is niet gewoon aardappelpuree want dat wordt niet gemaakt van poeder.
Waaghalszaterdag 12 september 2009 @ 09:09
Iedereen houdt ervan? nou ik heb het ooit eens geprobeerd maar kon het echt niet lekker vinden.
Bovendien had het rasfriet moeten heten.
mscholzaterdag 12 september 2009 @ 09:17
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 09:06 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Nee het is niet gewoon aardappelpuree want dat wordt niet gemaakt van poeder.
wat vervolgens weer van aardappel komt.. dus maakt het uit? niet bepaald... het is aardappel...
MinderMutsigzaterdag 12 september 2009 @ 09:27
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 09:17 schreef mschol het volgende:

[..]

wat vervolgens weer van aardappel komt.. dus maakt het uit? niet bepaald... het is aardappel...
Voor mensen zonder smaak maakt dat niet uit nee, voor de rest van de wereld is poederaardappel niet te vreten.
Schenkstroopzaterdag 12 september 2009 @ 09:39
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 09:17 schreef mschol het volgende:

[..]

wat vervolgens weer van aardappel komt.. dus maakt het uit? niet bepaald... het is aardappel...
ja en sinaasappelsap uit pak is gemaakt van concentraat (ingedikt gedhedrydateerde jus en later weer water aan toegevoegd) en is net zoals sinaasappelsap dat vers geperst is

O ja tuurlijk blijft het op celniveau nog sinaasappelsap.

Weet je wat we pakken jouw menselijke partner, dehrydateren haar, stampen haar fijn tot poeier, verschepen haar in zakjes rond de halve wereld, voegen water toe en je hebt je partner weer terug. Toch?

*Ugh* ik ga even een uurtje liggen slapen.
Knuffelzachtzaterdag 12 september 2009 @ 09:41
Hmm raspatat
RobinOokzaterdag 12 september 2009 @ 09:54
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 05:09 schreef Schenkstroop het volgende:
Gatver zie je wel. Zij maken van rest-aardappel, aardappel-poeier. En daar maken ze weer puree van die ze persen tot patat. En dat extra duur verkopen
Dat is niet van rest-aardappel hoor, gewoon van aardappel. En zover ik weet zijn bijna alle diepvriesfrieten gespoten frieten. Niet alleen raspatat.Het onderscheidende van raspatat was toch dat het minder vet was?

Nou ja, ik vind snackbarfriet al jaaaaaren niet meer lekker. Dus ook die raspatat niet.
Schenkstroopzaterdag 12 september 2009 @ 09:56
Sssst stil!

Ik ga slapen..

Edit:

trouwens, ik denk dat normale diepgevroren frites (niet de mccain curly frites) gewoon gewassen gesneden, voorgebakken, diepgevroren frites zijn hoor! Eerst vermalen en pureren (en/of dehydrateren, rehydrateren tot puree) omvat extra kostelijke handelingen. Ik denk niet dat ze dat doen bij normale diepvries patat.

Hier het bewijs:


kbai.

[ Bericht 73% gewijzigd door Schenkstroop op 12-09-2009 10:06:03 ]
Knuffelzachtzaterdag 12 september 2009 @ 09:57
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 09:54 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dat is niet van rest-aardappel hoor, gewoon van aardappel. En zover ik weet zijn bijna alle diepvriesfrieten gespoten frieten. Niet alleen raspatat.Het onderscheidende van raspatat was toch dat het minder vet was?

Nou ja, ik vind snackbarfriet al jaaaaaren niet meer lekker. Dus ook die raspatat niet.
het is inderdaad minder vet maar het ook is bruiner en krokanter en luchtiger
Pietverdrietzaterdag 12 september 2009 @ 10:00
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 09:54 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dat is niet van rest-aardappel hoor, gewoon van aardappel. En zover ik weet zijn bijna alle diepvriesfrieten gespoten frieten. Niet alleen raspatat.Het onderscheidende van raspatat was toch dat het minder vet was?
Friet van aviko iig niet, ken veel mensen die daar gewerkt hebben in steenderen
quote:
Nou ja, ik vind snackbarfriet al jaaaaaren niet meer lekker. Dus ook die raspatat niet.
Zelden goede friet bij de snackbar, dat klopt
okkie-manzaterdag 12 september 2009 @ 10:15
Nepfriet
boriszzaterdag 12 september 2009 @ 10:16
Raspatat
Gileadzaterdag 12 september 2009 @ 10:17
Het is rasfriet!
Radioheaderzaterdag 12 september 2009 @ 10:18
Is Raspatat/friet niet meer te koop in de snackbar ? WTF!!11!! Mijn favoriet....
Nienerszaterdag 12 september 2009 @ 11:44
-1

Ik moet er niks van hebben.
The_Hiveszondag 13 september 2009 @ 12:28
raspatat
nexus-pilotzondag 13 september 2009 @ 13:03
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 10:17 schreef Gilead het volgende:
Het is rasfriet!
QFT
Schenkstroopzondag 13 september 2009 @ 19:59
quote:
Op zondag 13 september 2009 13:03 schreef nexus-pilot het volgende:

[..]

QFT
some never learn.
gatewayzondag 13 september 2009 @ 20:01
is wel lekker inderdaad, maar moet het wel warm zijn, net uit het vet, anders is het slap en ranzig
Jordy-Bzondag 13 september 2009 @ 20:02
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 09:06 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Nee het is niet gewoon aardappelpuree want dat wordt niet gemaakt van poeder.
Nee, verse puree niet, nee... Maar instant-puree wordt dus van poeder gemaakt. Net als raspatat.
Tismzondag 13 september 2009 @ 20:05
Is het niet Rasppatat met 2 p's???..

Zoals in "Ik rasp een patat met mijn patatrasp"..
The_Hiveszondag 13 september 2009 @ 20:08
nee
Tismzondag 13 september 2009 @ 20:10
Volgens mij wel hoor!..
pfafzondag 13 september 2009 @ 20:12
Raspatat
kikoooooozondag 13 september 2009 @ 20:13
quote:
Op zondag 13 september 2009 20:10 schreef Tism het volgende:
Volgens mij wel hoor!..
Nee

The_Hiveszondag 13 september 2009 @ 20:13
quote:
Op zaterdag 12 september 2009 10:18 schreef Radioheader het volgende:
Is Raspatat/friet niet meer te koop in de snackbar ? WTF!!11!! Mijn favoriet....
is gewoon nog te koop hoor. Vieren zelfs hun 55-ste verjaardag

http://www.raspatat.nl/55-jaar-ras-patat.html

The_Hiveszondag 13 september 2009 @ 20:14
quote:
Op zondag 13 september 2009 20:10 schreef Tism het volgende:
Volgens mij wel hoor!..
weet je het op school ook altijd beter dan de meester?
Tismzondag 13 september 2009 @ 20:20
quote:
Op zondag 13 september 2009 20:14 schreef The_Hives het volgende:

[..]

weet je het op school ook altijd beter dan de meester?
Wij kregen vroeger les over andere hoogtepunten in de geschiedenis bij geschiedenis!..
Knuffelzachtzondag 13 september 2009 @ 20:36
quote:
Op zondag 13 september 2009 20:20 schreef Tism het volgende:

[..]

Wij kregen vroeger les over andere hoogtepunten in de geschiedenis bij geschiedenis!..
had je leraar beter achtergrond werk moeten doen

het word ook niet geraspt.... www.raspatat.nl
Schenkstroopzondag 13 september 2009 @ 20:45
ik word een beetje agressief van de naam "raspatat". Waarom ras

Voorderest klinkt "Rixona" bets wel chemisch.. Zouden dit goekope monsanto gen-gemodificeerde "ras" aardappelpoeder-patatjes zijn met dierlijke genen en een steriliserende werking?
pfafzondag 13 september 2009 @ 20:46
Boeiend. Raspatat is superieur aan gewone.
Knuffelzachtzondag 13 september 2009 @ 20:48
quote:
Op zondag 13 september 2009 20:45 schreef Schenkstroop het volgende:
ik word een beetje agressief van de naam "raspatat". Waarom ras

Voorderest klinkt "Rixona" bets wel chemisch.. Zouden dit goekope monsanto gen-gemodificeerde "ras" aardappelpoeder-patatjes zijn met dierlijke genen en een steriliserende werking?
ach wil toch geen kinderen
neo2000maandag 14 september 2009 @ 22:06
quote:
Op zondag 13 september 2009 20:45 schreef Schenkstroop het volgende:
ik word een beetje agressief van de naam "raspatat". Waarom ras

Voorderest klinkt "Rixona" bets wel chemisch.. Zouden dit goekope monsanto gen-gemodificeerde "ras" aardappelpoeder-patatjes zijn met dierlijke genen en een steriliserende werking?
Schenkstroop, da's pas chemisch!

Overigens wel grappig dat je zo'n aversie hebt tegen Raspatat.. Raspapat is inderdaad van Rixona, wat een onderdeel is van Aviko.. Aviko, wat weer een onderdeel is van Cosun.. Wat weer als dochter Suiker Unie heeft.. Welke op haar beurt onder meer schenkstroop maakt. (en anders is het die andere dochter, van Gilse wel..) Cirkel is dus weer rond. Maar hoe kan je dan raspatat als een probleem zien? Je verloochent je afkomst!
Schenkstroopmaandag 14 september 2009 @ 22:09
quote:
Op maandag 14 september 2009 22:06 schreef neo2000 het volgende:

[..]

Schenkstroop, da's pas chemisch!

Neehoor.
Goede schenktroop wordt verkregen via een weinig bewerkelijk proces. Waarbij suiker uit de natuur zo min mogelijk wordt verhit en dus haar natuurlijke kracht, smaak en vitaminen behoudt


Toegegeven. De EU dwingt producenten van goede schenkstroop wel gebruik te maken van haar E-nummer aditieven op straffe van een boete. Deze maatregel is zogenaamd om de houdbaarheid van producten uit de fabriek beter te waarborgen in kleur, geur en smaak. Zodat ze langer houdbaar blijven tot het de consument bereikt via tussenhandelaren en eindketen. Wat op haar beurt weer de verkoop van alle gemaakte producten binnen de EU, de winstcijfers van bedrijven en dus de economie in haar geheel zou bevorderen


[ Bericht 2% gewijzigd door Schenkstroop op 14-09-2009 22:30:33 ]
mscholmaandag 14 september 2009 @ 22:14
quote:
Op zondag 13 september 2009 20:46 schreef pfaf het volgende:
Boeiend. Raspatat is superieur aan gewone.
altijd afhankelijk van hoe het is gefrituurd..
Knuffelzachtmaandag 14 september 2009 @ 23:26
maar dat geld voor elk product wat in de frituur wordt gegooi.... frituurvet is zooooo doorslaggevend voor de smaak
D.maandag 14 september 2009 @ 23:29
edit: nevermind
D.maandag 14 september 2009 @ 23:30
bij deze ook maar een edit
The_Hivesvrijdag 16 april 2010 @ 13:35
vanavond maar weer halen
Marlalalavrijdag 16 april 2010 @ 15:49
Weet iemand nog een snacktbar in A'dam waar ze raspatat verkopen?
#ANONIEMvrijdag 16 april 2010 @ 15:50
Raspatat is fucking lekker
Spanky78maandag 19 april 2010 @ 21:05
Eh, in schenkstroop zit schenkstroop.... Kijk maar op het etiket...

Ennuh, in RAS zit vast aardappelgranulaat of vlokken, maar ook nog wel wat andere zaken om de boel niet uit elkaar te laten vallen in de frituur gok ik. Pommes duchesses maak ik tenminste met aardappelpuree en ei.
robber57dinsdag 20 april 2010 @ 00:17
1x geprobeert maar vond het niet bijzonder lekker of vies.
Die Curly Fries van burgerking zijn min of meer hetzelfde principe en toch wel lekkerder, ik zeg niet lekkerder dan een kartonnen bakje vlaamse rakkers met een grote klodder smeltende zachtzure mayo maar eigenlijk "ook wel lekker" maar zeker geen vervanger van de belgische.

Vanuit voedselverantwoordelijk oogpunt is het niet zo'n slechte zaak denk ik; al die kleine brokjes en stukjes aardappel die niet verkoopbaar zijn worden nu iig gebruikt tav consumptie en dat is toch altijd nog beter dan de boel doordraaien en er behanglijm van maken....

Overigens: bij de appie verkopen ze die Curly's of iest wat er aardig op lijkt, tis een buitenlands merk(?) , ik dacht engels? en ze zijn stervens duur en je pan is daarna vergeven van de kruimels maar best wel lekker
Stereotomydinsdag 20 april 2010 @ 00:48
Raspatat
Marbledinsdag 20 april 2010 @ 00:54
Dit is echt zo'n merknaam waarvan je eigenlijk wel weet dat het een portmanteau is, maar die onbewust toch Dritte Reich-associaties oproept.

[ Bericht 1% gewijzigd door Marble op 20-04-2010 09:12:31 (typvout) ]
robber57dinsdag 20 april 2010 @ 01:01
quote:
Op dinsdag 20 april 2010 00:54 schreef Marble het volgende:
Dit is echt zo'n merknaam waarvan je eigenlijk wel weet dat het een portmanteau is, maar die onbewust toch Ditte Reich-associaties oproepen.

f-u-c-k; dat moet ik toch eerst ff opzoeke....
robber57dinsdag 20 april 2010 @ 01:13
Ditte Reich-associaties ?



Proberen clever te zijn en de plank misslaan....
kissaadinsdag 20 april 2010 @ 01:13
Raspatat!

Waar te koop in de buurt van de Kop van Drenthe? Wel wat extra zout meenemen!