abonnement Unibet Coolblue
pi_84887347
quote:
Minder landijs op Zuidpool, weinig zeeijs Noordpool

Volgens satellietwaarnemingen is de hoeveelheid landijs op de Zuidpool afgenomen, tegelijkertijd is de hoeveelheid zeeijs rondom de Zuidpool toegenomen. Toe of afname van zeeijs heeft geen direct effect op zeespiegelstijging als het gevormd zeeijs het gevolg is van bevriezing van zeewater. De afname van landijs heeft wel invloed, de zeespiegel stijgt dan uiteraard. Als de toename van zeeijs niet het gevolg is van bevriezing van zeewater maar van afkalving van landijs, dan leidt dat óók tot zeespiegelstijging. Het is daarom belangrijk te weten waardoor de hoeveelheid zeeijs rondom de Zuidpool toeneemt.

De afname van noordpoolijs (zeeijs) is weliswaar niet direct van invloed op de zeespiegel, maar wel indirect. De omgeving van de Noordpool zal warmer worden naarmate de hoeveelheid zeeijs afneemt, daarmee neemt ook de smelt van ijs op Groenland (landijs) toe. Dat leidt dan weer tot een hogere zeespiegel.

Slecht nieuws: afname landijs op Zuidpool en sterke smelt van zeeijs op de Noordpool.
Slecht of goed nieuws: toename van zeeijs rond de Zuidpool (afhankelijk van de herkomst van het zeeijs)

De sterke afname van zeeijs dit jaar op de Noordpool is dermate sterk dat het recordjaar 2007 bijna geëvenaard is voor deze tijd van het jaar.
pi_84960646
quote:
Eiland van ijs breekt van gletsjer op Groenland


(Novum/AP) - Een groot eiland van ijs is donderdag in het noorden van Groenland van een gletsjer afgebroken. Dat heeft een onderzoeker van de universiteit van Delaware gezegd. De ijsberg is 260 vierkante kilometer groot, ongeveer zo groot als Ameland.

Sinds 1962 is binnen de Noordpoolcirkel niet meer zo'n groot stuk ijs afgebroken. Onderzoekers merkten de afgelopen maanden wel al dat er in het drijvende uiteinde van de gletsjer grote scheuren zaten.
Trouw
pi_85545723
Rondje noordpool

Twee Noren en een Rus zeilen momenteel op een trimaran in de NO-Passage (noordelijk van Siberië), bezig met een rondje noordpool.
Ze hebben de Barentszzee en de Karazee gehad, en zijn nu de Laptevzee aan het oversteken. Het moeilijkste deel hebben ze net achter de rug. In het westen van de Laptevzee lag tot een paar dagen geleden het ijs nog vrijwel vast aan de kust. Aflandige wind heeft het ijs in beweging gebracht, zodat een doorvaart mogelijk werd.
Na de Laptevzee volgt de Oostsiberische Zee, dan de oversteek naar Alaska met de Beaufortzee. Vervolgens de NW-Passage door de Canadese archipel.
De Noorse weerdienst voorziet hen van ijsinfo op basis van satellietbeelden van de Canadese Radarsat2. Marc de Keyser (België) verzorgt de weersverwachtingen.
De belevenissen zijn te volgen op een blog.

Ook een ander zeilschip probeert dezelfde route, de Peter I, een stalen zeiljacht met een volledig Russische bemanning. Hoewel ze in eerste instantie voorlagen op de Noren hebben zij zeer veel last gehad van het ijs. Hun schip is daarbij dusdanig beschadigd, dat ze naar de haven van Tiksi zijn gevaren voor reparaties.
Ook hun reis is te volgen op een Russischtalig blog (zie de rechterkant van het blog voor de mogelijkheid van een Google 'vertaling').



Bron:
pi_86209047
quote:
Gletsjer berg ark van Noach krimpt

ISTANBUL - De gletsjers smelten snel op de top van berg Ararat in het oosten van Turkije, de plaats waar volgens de Bijbel de ark van Noach na een zondvloed strandde. Ze zijn de afgelopen dertig jaar met 30 procent gekrompen. Dat meldde onderzoekend geoloog Mehmet Akif Sarikaya woensdag.

„Het gletsjeroppervlak is van 8 vierkante kilometer in 1976 gekrompen tot 5,5 vierkante kilometer in 2008”, aldus de geoloog.

In het eerste boek van Mozes, Genesis, staat dat God de aarde aan een zondvloed onderwierp nadat hij zag hoe verderfelijk de aarde was geworden. Hij gaf Noach de opdracht een ark te bouwen en die te vullen met één paar van elk diersoort. Nadat het water terugtrok, kwam de ark tot stilstand op een berg die volgens de Bijbel De Ararat is.

Velen hebben zonder succes de berg afgezocht naar sporen van de ark. Sarikaya wilde niet zeggen of het smelten van de gletsjer nieuwe kansen voor de zoektocht naar de ark biedt.
pi_86211654
2010 gaat boven 2008 eindigen en er ligt minder ijs dan in 2009.
Vanaf hier zal het lijntje in de grafiek weer gaan stijgen.
pi_86212227
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:00 schreef aloa het volgende:
2010 gaat boven 2008 eindigen en er ligt minder ijs dan in 2009.
Vanaf hier zal het lijntje in de grafiek weer gaan stijgen.
Het "herstel" dat in 2008 en 2009 luid werd aangekondigd door skeptics is tot zover onwaar gebleken:



De langjarige trend in extent is nog steeds sterk negatief, misschien zelfs accelererend. Alle tekenen wijzen op nog verder verval de komende jaren en de kenners bevestigen dat:



Joh, het lijkt erop dat het arctische zeeijs nog sneller verdwijnt dan voorheen aangenomen. Maar, nevermind, sommige mensen "weten" dat het vanaf 2 jaar geleden...eh... volgend jaar weer de goede kant op gaat.... ja toch?

En dit was alleen maar het extent (wat makkelijk te meten is maar op zich niet veel over de kwaliteit van het ijs zegt), de trend in de veel belangrijkere maatstaf volume is nog veer erger:


Dit wetende vraag ik je: hoe weet je dat er de komende jaren weer meer Arctisch zeeijs is?
pi_86213859
quote:
Op woensdag 8 september 2010 18:20 schreef cynicus het volgende:

[..]

Het "herstel" dat in 2008 en 2009 luid werd aangekondigd door skeptics is tot zover onwaar gebleken:

[ afbeelding ]

De langjarige trend in extent is nog steeds sterk negatief, misschien zelfs accelererend. Alle tekenen wijzen op nog verder verval de komende jaren en de kenners bevestigen dat:

[ afbeelding ]

Joh, het lijkt erop dat het arctische zeeijs nog sneller verdwijnt dan voorheen aangenomen. Maar, nevermind, sommige mensen "weten" dat het vanaf 2 jaar geleden...eh... volgend jaar weer de goede kant op gaat.... ja toch?

En dit was alleen maar het extent (wat makkelijk te meten is maar op zich niet veel over de kwaliteit van het ijs zegt), de trend in de veel belangrijkere maatstaf volume is nog veer erger:
[ afbeelding ]

Dit wetende vraag ik je: hoe weet je dat er de komende jaren weer meer Arctisch zeeijs is?
Ik bedoel dat het lijntje weer gaat stijgen, omdat de winter weer gaat beginnen. Meer hoor je mij niet zeggen.
8-)
pi_86214228
Haha, you've got me fooled there :)

Maar, misschien hebben we nog twee weken afname voor de boeg. Het is zelfs mogelijk dat 2010 nog in de buurt komt van 2008. Dit zomerseizoen was iig weer erg bijzonder vergeleken met pre-2007.
pi_86217909
Het NSIDC report voor de maand Augustus is ook uit. Het heeft weinig verrassends te melden imho.
pi_86413508


quote:
Eiland van ijs, 4 x Manhattan, breekt af
JOE ISLAND - Een gigantische ijsberg, vier keer de grootte van Manhattan, is in tweeën gebroken. Het eiland van ijs brak een maand geleden af van een ijsschots in Groenland.
Satellietbeelden tonen hoe de ijsberg in twee stukken uit elkaar barstte. Het ijs smakte tegen Joe Island, een smalle rotsachtige uitloper in de Nares Strait, ten westen van Groenland. De ijsberg was vorige maand afgebroken van de Petermann-gletsjer.

Het grootste stuk is nog steeds 2,5 keer groter dan Manhattan, het centrale deel van New York. Het ging om de grootste afgebroken ijsberg in 140 jaar.
pi_86433849
Een uitstekende video presentatie over hoe West Antarctica in de laatste 12.000 jaar heeft gereageerd op temperatuur veranderingen, maar ook een duidelijke waarschuwing tegen ocean acidification en waarom we terug moeten naar 350 ppm.
pi_86442934
Het lijntje gaat weer omhoog

pi_86451052
Het is vrij normaal dat rond half september de extent onder invloed van de wind dan weer wat groeit, dan weer wat krimpt, tot het groeiseizoen definitef wordt ingezet. Het huidige minimum staat volgens IARC-JAXA op 4,95 miljoen vierkante kilometer op 10 september, maar het is goed mogelijk dat er de komende dagen nog een paar duizend vanaf gaat.
pi_86451496
Inderdaad, het is nog niet zeker dat 10 Sept het einde van het seizoen was. Zo wel dan zou dat een positieve verandering zijn want de voorgaande seizoenen lieten een trend zien van latere minima (dus nog meer tijd om ijs te smelten).

Er schijnt ook een satelliet storing te zijn (SSM/I), misschien dat het de zaken iets vertekend.

Preliminary extent voor vandaag is ook weer gezakt.
pi_86537499
quote:
Het smeltseizoen in het Noordpoolgebied is voorbij. Afgelopen vrijdag, 10 september, werd door satellieten de kleinste oppervlakte zee-ijs van het seizoen waargenomen: 4.76 miljoen km². De afwijking ten opzichte van de referentieperiode, 1979-2009, bedroeg 1.62 miljoen km². Sinds 1979, toen wetenschappers en klimatologen met behulp van geavanceerde satelliettechnieken de hoeveelheid zee-ijs zijn gaan monitoren, was de hoeveelheid zee-ijs aan het einde van het smeltseizoen alleen in 2008 en 2007 nog kleiner. Ten opzichten van medio september 2008 lag er nu 240.000 km² meer zee-ijs, in 2007 bedroeg het verschil 630.000 km².
Curieus is dat we het kortste smeltseizoen sinds tenminste 1979 achter de rug hebben. Het duurde maar 163 dagen. Inmiddels neemt de oppervlakte zee-ijs dus weer toe en ook de temperaturen in de poolstreken zijn aan het zakken. In het Canadese Alert op het Ellesmere Island werd tijdens de afgelopen 24 uur al -17,1º gemeten.
http://www.janvissersweer.nl/
pi_86537916
Jan Visser lijkt zijn info van de NSIDC update te hebben.

Het NSIDC is wat minder stellig in zijn bewoordingen:
quote:
Arctic sea ice appears to have reached its annual minimum extent on 10 September.
[..]
A word of caution on calling the minimum

Because of the variability of sea ice at this time of year, the National Snow and Ice Data Center determines the minimum using a five-day running mean value. We have now seen four days of gains in extent. It is still possible that ice extent could fall slightly, because of either further melting or a contraction in the area of the pack due to the motion of the ice. For example, in 2005, the time series began to level out in early September, prompting speculation that we had reached the minimum. However, the sea ice contracted later in the season, again reducing sea ice extent and causing a further drop in the absolute minimum. When all the data for September are in, we will confirm the minimum ice extent for the season.
pi_86566837
Dat op 10 sept niet de minimum extend was blijkt nu. Er is nog steeds wat smelt, en vandaag zit de extend op 4,83 milj vierkante kilometer.Maar gezien de datum zal het niet lang meer duren voordat het smeltseizoen echt voorbij is.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_86596604
Theoretisch is het nog steeds mogelijk dat 2010 onder het minimum van 2008 komt, dus 1 na laagste wordt, maar dat zou dan in de komende 3 dagen moeten gebeuren. De Minimum extends van 2010 en 2008 zullen in elk geval heel dicht bij elkaar liggen.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_86602857
Is het minimum nu wel of niet bereikt?
pi_86607195
quote:
Op zondag 19 september 2010 15:43 schreef aloa het volgende:
Is het minimum nu wel of niet bereikt?
De hoeveelheid ijs (ik bedoel de extend) daalt nog steeds, dus nog niet.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_86625699
hmm, het kan zijn dat de minimum extend er net was toen ik gisteren bovenstaande berichten schreef,
Dus 18 september 2010 met een waarde van 4,813594 miljoen km2
Na een reeks dagen van smelt zie ik op de data van vanmorgen is er weer een heel lichte aangroei.
Ach zekerheid is er pas als het eenmaal oktober is.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_86627051
Er is op dit moment weinig harde wind in het Arctische gebied en dat blijft zo de komende dagen. De zon is al permanent onder voor de hogere lattitudes en de lucht temperatuur is alweer aardig aan het zakken. De zeewatertemperatuur is nog wel abnormaal hoog, waardoor het volume wellicht nog kan afnemen maar het extent zal zijn minimum wel bereikt hebben.

Heeft 2010 toch nog bijna 2008 ingehaald qua extent, het scheelt minder dan 100k....
pi_86898772
Smelt op Groenland niet eerder zoveel als deze zomer

De temperaturen rond Groenland afgelopen zomer, duidden er al op dat de totale hoeveelheid ijsafsmelt in het binnenland van Groenland, fors zou zijn dit jaar. Volgens een Amerikaanse studie blijkt nu dat deze zomer het smelten van de ijskap op grotere schaal is gebeurd dan ooit eerder gezien is.

"Uit satellietmetingen van de ijskap blijkt dat het massaverlies over de afgelopen 10 jaar is versneld en dat bevestigt de nieuwe studie ook. Onderwijl, is het juist in de zomer van 2010 recordwarm geweest wereldwijd", zegt klimatologe Gudfinna Adalgeirsdottir bij het Deens Klimaatcentrum van DMI.

Klimatoloog Jason E. Box van het Byrd Polar Research Center van Ohio State University VS, zei donderdag bij CNN dat er volgens zijn onderzoek het grootste ijsverlies is sinds men in 1873 begon met het meten van de temperatuur op en om Groenland.

De zogenaamde GRACE-satellieten houden continu toezicht op de Groenlandse ijskap. De satellieten meten de ijsmassa sinds 2002.
Volgens een studie uit 2009 was het verlies van ijsmassa in de periode 2002-2003 137 gigaton per jaar, terwijl het in 2007-2009 286 gigaton per jaar was.

GRACE-satellieten meten het totale gewicht van de ijskap, en dus ook de variabele hoeveelheid sneeuw en ijs, die toegevoegd wordt tijdens iedere winter, en dat is niet verrekend in Jason E. Box' onderzoek, daarin komt alleen de totale afsmelt van dit zomerseizoen aan de orde. Dat zegt echter wel iets over de toegevoerde warmte.
"Voor wat betreft de absolute vermindering van het ijs moeten we dus afwachten wat de onderzoeken met de satellieten laten zien. Dan kunnen we iets over de absolute massabalans van de ijskap zeggen, dus de balans tussen absolute groei en afname", aldus Gudfinna Adalgeirsdottir.


Recordwarme zomer
De zomer van 2010 werd ook de wereldwijd recordwarm. Lokaal maakten Groenland en Rusland ongewoon hoge temperaturen mee deze zomer.

vwk
pi_87054668
Fascinerende presentatie van Lee Hotz bij TED over de tijdmachine in de sneeuwlaagjes die jaar na jaar op elkaar gestapeld worden om zo de ijskap van Antarctica te vormen.

http://www.ted.com/talks/(...)ic_time_machine.html
  Moderator zondag 3 oktober 2010 @ 20:24:02 #100
8781 crew  Frutsel
pi_87143828
quote:
Argentinie beschermt gletsjers
Argentinië heeft een nieuwe wet aangenomen die de ontginning van mineralen, olie en gas in de buurt van gletsjers aan banden legt. Het land wil zo belangrijke zoetwaterreserves veilig stellen.

De Argentijnse Senaat keurde het voorstel donderdag goed met een krappe meerderheid van 35 tegenover 33. Volgens haar aanhangers in de Senaat zou president Cristina Fernández geen veto stellen over de wet zoals ze in 2008 wel deed bij een gelijkaardig wetsvoorstel. Toen vond ze dat de wet "excessieve" restricties oplegde aan de mijnindustrie.

Maar milieuverenigingen wijzen erop dat deze wet nog beter is dan het voorstel uit 2008. "Die wet was enkel van toepassing op mijnbouw", zegt Hernán Giardini van Greenpeace Argentinië. "Deze nieuwe wet gaat ook over fossiele brandstoffen en alle industrieën die giftige stoffen gebruiken."

Grootste gletsjers
Argentinië bevat samen met Chili de grootste gletsjers in Zuid-Amerika. Die worden bedreigd door de klimaatverandering en industriële activiteit, vooral door de mijnbouw die explosief gegroeid is in de laatste twintig jaar. Sinds 2003 alleen al zijn negenhonderd nieuwe mijnprojecten geregistreerd, de investeringen stegen naar 1.100 procent.

De nieuwe wet stelt dat gletsjers "publieke middelen" zijn die niet "vernield of verplaatst mogen worden." Ook bijzonder is dat de wet het Argentijnse Instituut voor de Onderzoek van Sneeuw, Glaciologie en Ecologische Wetenschappen opdracht geeft om een nationale inventaris van de gletsjers op te maken. Eens die inventaris is afgewerkt, kunnen deskundigen van het instituut projecten verhinderen of stilleggen als ze schade toebrengen aan gletsjers.

De milieubewegingen spreken van een grote overwinning ondanks het intensieve lobbywerk van de mijnindustrie, die miljoenen uitgaf aan krantenadvertenties in het hele land. (ips/gb)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')