Er zijn twee soorten giften:
a. Periodieke giften
b. Andere giften
a. Periodieke giften mogen helemaal worden afgetrokken. Om iets als periodieke gift aan te merken moet er wel een notariële akte van schenking worden opgemaakt om ten minste voor 5 jaar minstens jaarlijks een bedrag te schenken.
b. Dan heb je andere giften (elke gift aan een instelling die niet als periodieke gift aangemerkt kan worden), die afgetrokken kunnen worden voor zover ze boven de 1% van je verzamelinkomen* én boven de 60 euro zitten. Daarna geldt de regel dat je mag niet meer mag aftrekken dan 10% van dat verzamelinkomen.
Voorbeeld: je verzamelinkomen is 20.000 euro, waarvan je elk jaar 1.000 euro als 'andere giften' schenkt.
Allereerst kijk je wat de drempel is: 1% van je verzamelinkomen is in dit geval 200 euro (blijkt die 1% onder de 60 euro te liggen, dan wordt dit gewoon 60 euro). Dat trek je van je bedrag aan giften af, dan hou je dus 1.000 - 200 = 800 euro over.
Maximaal mag je 10% van je verzamelinkomen schenken, dat is 2.000 euro. In dit geval vallen je 800 euro dus daarbinnen en mag je in totaal 800 euro aftrekken.
---------------------------
*Je verzamelinkomen zijn de inkomens (-aftrekposten) uit box 1, 2 en 3 bij elkaar opgeteld. Heffingskortingen reken je daarin niet mee (die vallen overigens niet onder persoonsgebonden aftrek). Dus zoals je al zei:
Box 1: Brutoloon, bijtelling leaseauto, belastbare inkomsten eigen woning (eigenwoningforfait - hypotheekrenteaftrek)
+
Box 3: Inkomen uit sparen en beleggen.
---------------------------
Veel informatie in een post, ik hoop dat je er iets wijzer van bent geworden, het is niet heel erg duidelijk zie ik nu...
(Voor degenen die willen gaan vertellen dat ik onvolledig ben bij het toepassen van wat verzamelinkomen inhoudt in het geval van TS: dat weet ik. Ik heb er echter voor gekozen om niet alles op te sommen, want daar wordt het niet duidelijker op.

)
[ Bericht 7% gewijzigd door Bartaz op 20-07-2009 18:19:22 ]