abonnement Unibet Coolblue
pi_71113548
quote:
Toch twee maanden geen palingvisserij
Uitgegeven: 14 juli 2009 18:47
Laatst gewijzigd: 15 juli 2009 10:16

DEN HAAG - Palingvissers mogen dit najaar twee maanden geen paling vangen. Vanaf 2010 wordt er drie maanden, van 1 september tot 1 december geen paling gevangen.

Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) dinsdag bekendgemaakt. Ze heeft 700.000 euro gereserveerd om de gevolgen van die maatregel te compenseren.

Verburg past het eerder opgestelde aalplan aan, nadat visserijbiologen stelden dat alleen een forse vermindering van de visserij kan helpen bij herstel van de palingstand.

Bedenkingen

Onlangs zei Europees Commissaris Joe Borg al dat hij bedenkingen had bij het Nederlandse plan om deze bedreigde soort te beschermen.

Hij sloot vangstbeperkende maatregelen niet uit, ook al omdat er dit jaar opnieuw minder aal was gesignaleerd.

Borg

Borg overtuigde Verburg dat striktere maatregelen nodig zijn en dat de Europese Commissie anders later dit jaar het plan niet zal goedkeuren, zo blijkt uit de brief van de minister aan de Tweede Kamer.

De Commissie gaat wel akkoord als er een visverbod van drie maanden komt. Een land dat geen aalbeschermingsplan heeft, mag van Europa de helft minder paling vangen.

Vangstverbod

Aanvankelijk wilde Verburg de palingvissers twee maanden niet laten vissen. De Tweede Kamer floot haar terug en bedong een vangstverbod van een maand, in oktober. De vissers zouden dan wel 50 ton schieraal uitzetten.

Later bedong de Kamer in een motie dat de vissers het gehele jaar moeten kunnen vissen, als ze maar wel 157 ton schieraal uitzetten, evenveel als de vangst van twee maanden. Verburg meldt de Kamer dat ze die motie niet kan uitvoeren.

Klap

De minister realiseert zich dat het vangstverbod een klap is voor de palingvisserij, maar ze zegt geen andere alternatieven te zien. Maar meent Verburg: ''Uiteindelijk is het ook van belang voor de palingvisserij in Nederland dat het aalbestand zich kan herstellen.''

Ze heeft Eurocommissaris Borg gevraagd met een Europees plan te komen voor de sanering van de binnenvisserij.

De vissers gaan bij de dinsdag aangekondigde vangstverboden overigens geen aal meer uitzetten om de dieren te helpen bij hun terugkeer naar de paaigronden in de Sargassozee. Het vangstverbod geldt in de beste maanden voor de palingvissers.

WNF

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Stichting De Noordzee en Sportvisserij Nederland reageerden dinsdag verheugd op het besluit van Verburg.

''Het besluit van de minister bevestigt wat wetenschappers al aangaven - het gaat zeer slecht met de paling en drastische maatregelen zijn nodig om de paling te redden'', aldus de organisaties.

Zij hopen op een Europees saneringsplan voor binnenvisserij waarmee de palingvisserij binnen enkele jaren kan worden afgebouwd.
© ANP
bron: http://www.nu.nl/economie(...)-palingvisserij.html
  zondag 19 juli 2009 @ 11:57:50 #2
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_71113611
http://www.ad.nl/binnenla(...)t_paling_redden.html
quote:
Verhuizing moet paling redden
RIJSWIJK - Honderdduizenden volwassen palingen worden de komende maanden uitgezet in zee zodat ze zich kunnen voortplanten.

De verhuizing moet leiden tot een herstel van de palingstand.

Zo’n 140 Nederlandse palingvissers beginnen binnenkort met het vangen van maar liefst 157.000 kilo volwassen paling (schieraal). Ze zetten de vissen tussen 1 augustus en 1 december op vijf plaatsen uit in zee, zo staat in het ‘verhuisplan’ dat de vissers gisteren aanboden aan minister Verburg van LNV.

Voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) is trots op zijn kleine beroepsgroep van palingvissers. ,,Het is een geweldige prestatie dat de vissers in drie maanden tijd een zeer complex plan hebben opgesteld dat ze bovendien zelf zullen uitvoeren.’’

Het ministerie van LNV stelt 700.000 euro beschikbaar, de palingvissers zelf investeren ruim 300.000 euro. EU-commissaris Joe Borg (Visserij) heeft grote moeite met het Nederlandse plan om de paling te beschermen. Hij heeft in een gesprek met minister Verburg gezegd dat het Nederlandse aalbeheerplan in vergelijking met de plannen van andere landen weinig maatregelen bevat om de visserij te beperken.

Verburg kwam eerst met een plan dat voorzag in een vangstverbod in oktober, maar werd door een meerderheid in de Tweede Kamer teruggefloten. Natuurorganisaties vroegen de Europese Commissie het Nederlandse plan te verwerpen.
  maandag 20 juli 2009 @ 10:27:32 #3
61279 Coolfool
Belanda goreng
  woensdag 22 juli 2009 @ 09:27:28 #4
238961 Stefan
Leuker wordt het niet
pi_71205475
Jan Smit en zijn Liza genieten in Frankrijk van onze redactie
AMSTERDAM - Jan Smit en zijn Liza leken, nadat zij met veel tumult uit Volendam vertrokken, van de aardbodem verdwenen. Een wonder is dat niet, achteraf. Het veelbesproken liefdespaar zocht voor de eerste vakantie samen een zeer afgelegen bestemming uit. Jan huurde een huis in een nagenoeg verlaten deel van de Franse Limousin-streek; meer bekend om zijn koeien dan om toerisme.


Weekblad Privé trof het stel, heel Frans kuierend met een stokbrood onder de arm, en pakt vandaag uit met een uitgebreide reportage over Jan en Liza.

„Hier was ik aan toe”, zegt Jan daar in het boerenland. „Eindelijk even niets, na alle toestanden van de laatste maanden. Lekker naar een plek waarvan ik dacht dat niemand me kon vinden.”

Jan en Liza genieten samen van de rust, de zon, het privézwembad en vooral: elkaar. Een babyfoon waakt over Liza’s dochtertje Fem. Jan en Liza zetten vandaag koers richting Zuid-Spanje.
Combineer je intelligentie met je humor...NU!!
Geheime strandvideo's met topless meiden, zomer 2010
  woensdag 22 juli 2009 @ 12:13:23 #5
9977 Vibromass
A Fistful of Boomstick
pi_71210097
quote:
Op woensdag 22 juli 2009 09:27 schreef Stefan het volgende:
Jan Smit en zijn Liza genieten in Frankrijk van onze redactie
Zo kunt u gemasseerd worden terwijl u lekker TV kijkt.
pi_71269790
ANUS BALLEN COCAINE LEPRA KANKER VOLENDAM
Hondenpis en kattenstront
Vind men beide op de grond
Vogelschijt dat is berucht
Want dat komt vallend uit de lucht
pi_71270028
quote:
Op donderdag 23 juli 2009 23:54 schreef Appelperenstroop het volgende:
ANUS BALLEN COCAINE LEPRA KANKER VOLENDAM
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')