quote:
Op woensdag 8 juli 2009 20:44 schreef Iblis het volgende:Als het Groene Boekje de meervoudsvorm ‘klasses’ zou erkennen, dan zou het natuurlijk wél klasseverschil zijn. Ik snap ook niet helemaal waarom die meervoudsvorm niet bestaat. Bij gesubstantiveerde adjectieven, is het duidelijk. het meervoud van ‘gewonde’ is alleen ‘gewonden’, en ‘invalide’ heeft alleen ‘invaliden’ als meervoud. Daarom: ‘invalidenparkeerplaats’. Als ik Google – maar dat zegt niets natuurlijk – komt ‘klasses’ toch wel vrij vaak voor.
Ik had zonder het te raadplegen ook niet met zekerheid kunnen zeggen dat ‘klasses’ niet mag.
Dat is weer een ander punt, en ook interessant. Ik geloof niet dat ik
klasses op basis van mijn intuïtie als correct meervoud zou aanmerken, maar hoe vaker ik het woord uitspreek, hoe meer ik ga twijfelen.
Ik vind die hele regel tamelijk absurd. Hij is een stuk eenvoudiger toe te passen dan wat pakweg twintig jaar geleden aan regels voorhanden was, maar toch. Hij snijdt geen hout in bepaalde gevallen; de regel zorgt voor een woordbeeld dat in strijd is met het woordconcept.
Het gaat om een verschil
in klasse. Zoals het ook gaat om een verschil
in leeftijd. Of om een verschil
in mening. Laatste twee maken
leeftijdsverschil en
meningsverschil. In deze gevallen is de tussen-s terecht, want fonetisch bepaald; men spreekt de -s- nu eenmaal hoorbaar uit. Dus wordt ze geschreven.
Maar die -n- in
klassenverschil? In morfologisch opzicht hoort zij daar niet; het is een verschil
in klasse en niet een verschil
tussen klassen. En in fonologisch opzicht staat ze daar, als we haar uit ellende een plek in het woord hebben gegund, voor 90% van de Nederlandstaligen reliek te wezen, aangezien de slot-n al sinds generaties niet meer wordt uitgesproken.
Misplaatst en overbodig. Dus. Weg ermee.