http://www.fd.nl/artikel/(...)gemankeerde-zakenmanquote:
Briljante artiest, maar gemankeerde zakenman
27 juni 2009, 11:00 uur | FD.nl
Door: Bos, J.
Wie blijft er met de schulden zitten nu Michael Jackson dood is? Die vraag begon direct rond te zingen na het overlijden van de popster, gisteren in een ziekenhuis in Los Angeles.
Het tekent de tragiek die hem de laatste jaren van zijn leven omgaf. De man die als zanger ooit alle records uit de muziekgeschiedenis verbrak, haalde in zijn nadagen vooral het nieuws door geldverslindende rechtszaken en huizenhoge schulden.
Zijn geplande reeks van vijftig optredens in de Londense O2 Arena later dit jaar, was dan ook vooral een poging om het wegebben van zijn fortuin en bezittingen te stuiten. Muzikaal had Jackson al jaren niets meer gepresteerd, maar hij leefde nog als in de hoogtijdagen van zijn carrière. In 2005 stond hij volgens de LA Times $ 300 mln rood, terwijl hij jaarlijks $ 30 mln meer uitgaf dan er binnenkwam.
Concerten bittere noodzaak
De Londense concerten waren dus bittere noodzaak. Critici betwijfelden of de fysiek verzwakte Jackson in staat zou zijn om 50 keer op te treden. Maar de fans hadden er vertrouwen in. Zij kochten voor $ 85 mln aan kaarten, in de hoop op een nostalgische herbeleving van Jacksons hoogtijdagen. Die liggen in de jaren '80, wanneer hij de wereld aan zijn voeten krijgt met het album Thriller, de best verkochte plaat aller tijden. Ook de opvolger Bad is al bij de verschijning een klassieker.
De jaren '80 zijn ook succestijden voor Jackson als zakenman. Hij omringt zich met talentvolle onderhandelaars, die zeer lucratieve deals afsluiten met platenmaatschappijen en commerciële partners. Zijn advocaat zou de hoogste royalty's voor een popartiest ooit hebben bedongen, $ 2 per verkochte plaat.
Hoe gekker, hoe beter?
Jackson is baanbrekend in de manier waarop hij zijn persoonlijkheid weet te vermarkten Hij wordt een merk waar andere ondernemingen zich graag aan verbinden, zoals Pepsi Cola. Die firma mag Jackson en zijn hits Billy Jean en Bad gebruiken om meer frisdrank te verkopen.
Hoe gekker, hoe meer belangstelling, hoe meer geld, lijkt Jackson in die dagen te redeneren. Voor de première van de 3D-film Captain EO, waarin hij een hoofdrol speelt, laat hij zich fotograferen in een zuurstoftent. Hij zegt daar in te slapen om langer jong te blijven. Het blijkt een verzinsel te zijn. Jackson probeerde een sciencefictionimago te creëren om meer bezoekers naar de film te lokken. Ook het verhaal dat hij de botten van Joseph Merrick (de 'Elephant Man') had gekocht, was volgens hem een zelfverzonnen fabeltje.
Wacko Jacko
Voor de sensatiebeluste media maakt het niet veel uit of Jackson echt een chimpansee als huisdier houdt (waar) of dat hij langzaam wordt opgegeten door een vleesetende bacterie (niet waar). Wanneer de zanger ophoudt met het lanceren van vreemde geruchten, verzinnen de media die zelf wel. Zij verdienen grif geld aan smeuïge verhalen over 'Wacko Jacko'.
Bij Jackson zelf rinkelt de kassa ondertussen flink door. Een nimmer aflatende melkkoe is de zogenaamde Northern Songs-catalogus, waarin de rechten op onder meer het oeuvre van The Beatles zijn opgenomen. Elke keer als een song van die groep gedraaid of gespeeld wordt, vangt Jackson de royalty's Die aankoop, in 1985, wordt door velen gezien als zijn beste zakelijke beslissing.
Jackson zou $ 47 mln hebben betaald voor het rechtenpakket dat nu velen honderden miljoenen waard is. Hij kaapt die hoofdprijs weg voor de neus van Paul McCartney, de ex-Beatle die toen nog zijn vriend was. In 1995 verkoopt Jackson de helft van de catalogus voor $ 95 mln aan Sony.
Seksueel misbruik
Een aanzienlijk deel van zijn inkomsten spendeert Jackson aan goede doelen, zoals de bestrijding van hiv en aids, en zijn eigen Heal the World Foundation. Die stichting richt zich op arme kinderen. Zij mogen langskomen op Jacksons landgoed Neverland, een voormalige ranch waar de zanger letterlijk zijn eigen wereld heeft geschapen, compleet met pretpark en dierentuin. Hier kan hij net als zijn held Peter Pan zijn leven lang kind blijven.
Het gaat de King of Pop voor de wind. Zijn tournees brengen recordbedragen op. Maar alles verandert als de ouders van zijn 13-jarige slapie Jordy Chandler in 1993 een zaak aanspannen wegens seksueel misbruik. Een aangeslagen Jackson komt tot een schikking van $ 22mln, maar hij wordt nooit meer dezelfde. Het verval zet in.
Neverland
Jackson wordt steeds meer een kluizenaar. Na 1997 stopt hij met optreden en trekt hij zich terug in zijn fantasiewereld van Neverland. Pas in 2001 doet hij muzikaal weer van zich horen. Maar het langverwachte Invincible flopt grandioos.
Jackson verliest in deze jaren zijn gevoel voor realiteit. Zijn inkomsten drogen op, maar hij blijft leven als een koning. Zijn extravagante winkeluitjes zijn fameus. In een documentaire uit 2003 geeft hij $ 6 mln in één winkel uit.
Jackson begint nu in rap tempo managers en adviseurs te verslijten. Zij maken afspraken over optredens en platendeals, waar hij steevast onderuit wil komen. Het leidt tot een reeks rechtszaken waarin Jackson meestal tot een schikking komt. In de opvallendste zaak figureert sjeik Abdulla bin Hamad, prins van Bahrein. Die had met Jacksons cd's een musical zoals Mamma Mia gepland.
Aan de grond
In 2008 zit de King of Pop volledig aan de grond en dreigt hij Neverland kwijt te raken. Op dat moment klopt durfinvesteerder Tom Barrack bij hem aan. Hij ziet in Jackson een 'undervalued asset'. Hij wil de aan een rolstoel gekluisterde zanger omturnen in de miljoenenact die hij ooit was.
Barracks firma Colony Capital betaalt $ 22,5 mln om Neverland te redden. Ook vindt hij zijn zakenvriend Philip Anschutz, eigenaar van concertorganisator AEG Live, bereidt om een serie optredens op touw te zetten in Londen. Jackson zou $ 1mln per avond toucheren. Vijftig optredens en een daarop volgende wereldtournee later, zou de zanger uit de problemen zijn, voorspelden de miljardairs.
De vraag is nu of zij zelf niet voor vele tientallen miljoenen het schip zijn ingegaan. Het gerechtelijke circus rond Jackson zal in elk geval ook na zijn dood volop doorgaan.
Michael Jackson
1958-2009
De king of pop werd in 1958 geboren het plaatsje Gary, in de Amerikaanse staat Indiana. Hij trouwde in 1994 met Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley. Na anderhalf jaar scheidde het stel. Daarna trouwde hij met Debbie Rowe, een verpleegster. Ze kregen twee kinderen: Michael Joseph Jackson Jr en Paris-Michael Katherine Jackson. Ook van Rowe scheidde Jackson. Het is niet bekend wie de moeder van zijn derde kind is, Prince Michael II.
http://www.fd.nl/artikel/11894710/dood-jackson-lichtpuntje-abpquote:
Dood Jackson lichtpuntje voor ABP
3 juli 2009, 9:00 uur | FD.nl
2
Door: Ariane Kleijwegt
Sinds de dood van Michael Jackson vliegen zijn cd's over de toonbank. Een meevaller voor pensioenfonds ABP dat vorig jaar de rechten op een aantal van zijn liedjes verwierf.
André de Raaff kan dezer dagen de nummers 'Remember the time', 'You are not alone' of 'Dangerous' van Michael Jackson niet vaak genoeg op de radio horen. Iedere keer rinkelt de kassa van de directeur van de Imagem Music Group, het investeringsfonds dat pensioenfonds ABP begin vorig jaar in het leven riep voor de aanschaf van muziekrechten.
Samen met muziekuitgeverij CP Masters investeerde het ABP euro140 mln in nummers van onder anderen Madonna, Kylie Minogue, Bon Jovi en Michael Jackson.
Netto-rendement pop-songs
Volgens De Raaff hebben de popsongs het verwachte nettorendement van 8% in 2008 overtroffen. En dat in een jaar waarin het ambtenarenpensioenfonds op zijn totale beleggingsportefeuille een negatief rendement scoorde van 20,2%.
Hoeveel de dood van Michael Jackson gaat opleveren weet De Raaff pas aan het eind van het jaar, maar het gaat om vele miljoenen. De popster brak de afgelopen dagen weer alle verkooprecords.
Inflatiebestendige belegging
Muziekrechten kunnen een aantrekkelijke en inflatiebestendige belegging zijn voor langetermijnbeleggers. 'De aanschafprijs is ongeveer gelijk aan tien keer de verwachte opbrengt', vertelt De Raaff. 'Dat betekent dat je na tien jaar alleen nog maar winst opstrijkt.'
Het investeringsvehikel met muziekrechten is van 90.000 muziekstukken bij de start uitgebreid tot meer dan 200.000 composities. Dit jaar koopt De Raaff geen nieuwe titels meer, maar verschuift zijn focus naar optimalisatie van de catalogus door bijvoorbeeld songteksten op T-shirts te laten printen.
Unieke kans
Slechts voor één gebeurtenis wil hij een uitzondering maken. Als de familie Jackson, vanwege een erfenis van schulden, besluit om Michaels verzameling Beatlesliedjes in de verkoop te doen staat De Raaff vooraan. 'Dat zou zo'n unieke kans zijn dat ik me er hard voor maak. Die moeten we kopen.'