Het komt doordat licht geen medium heeft zoals bijvoorbeeld geluid (lucht). De geluidssnelheid is ten opzichte van het medium, de lucht waar het zich in voortbeweegt. Maar ten op zichte van wat is de lichtsnelheid?quote:Op dinsdag 23 juni 2009 23:06 schreef Tanjaa het volgende:
[..]
Okee dan, maar ik denk niet dat dat soort zaken er toe doen omdat je de snelheid toch niet kunt zien . 300 000 000 meter per seconde ofzo?
Dat is altijd als je in de spiegel kijktquote:Op dinsdag 23 juni 2009 23:09 schreef PiRANiA het volgende:
[..]
Dan zie je een oudere versie van jezelf?
Sinds wanneer laat je een streep achter? Dat zou betekenen dat het licht in de ruimte blijft hangen, maar dat is niet, want het gaat met je mee. Dus je ziet alleen het licht als je met je oog in die lamp zit, of met dezelfde snelheid erlangs rijd. Ervoor niet, want daar zie je het niet, en daar achter ook niet, want daar zit de auto in de weg.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 23:07 schreef PiRANiA het volgende:
[..]
Dus je laat geen streep licht achter?
Het bijna vacuüm dat de ruimte heetquote:Op dinsdag 23 juni 2009 23:10 schreef Westerling het volgende:
[..]
Het komt doordat licht geen medium heeft zoals bijvoorbeeld geluid (lucht). De geluidssnelheid is ten opzichte van het medium, de lucht waar het zich in voortbeweegt. Maar ten op zichte van wat is de lichtsnelheid?
Klopt niet, want de snelheid van licht is relatief.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 23:05 schreef TranceSetter het volgende:
lichtgolven/geluidsgolven zijn wat anders dan fysieke voorwerpen. Een zwart gat is zwart omdat het licht niet de snelheid heeft om daar te ontsnappen. Als ik daar een bal weg zou schieten die sneller is als de lichtsnelheid, dan komt die bal er wel uit.
Je kan licht niet extra snelheid geven door zelf met de snelheid van het licht te reizen. Je lampen zijn dan wel aan, maar niemand ziet het, omdat het licht niet sneller als jou gaat.
Maar dan nog klopt het niet. Want bij die proef waar ik het over had, bleken de heen en terugweg altijd even lang te duren. Wat zou beteken dat we stilstaan in de ruimtequote:Op dinsdag 23 juni 2009 23:33 schreef Appelknaller het volgende:
[..]
Het bijna vacuüm dat de ruimte heet
Je snapt er duidelijk geen hol vanquote:
Je kan niet reizen met lichtsnelheid.quote:
Ja.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 22:58 schreef Quyxz_ het volgende:
Als je een bal vooruit uit een cabrio gooit terwijl je 100 rijdt. zal de bal 100 gaan plus de snelheid waarmee je gooit (als je in vaccum zit)
Nee.quote:Dus in principe moet dat licht van je koplampen dan 2 keer de lichtsnelheid gaan.
Dit is het! Goed antwoord! Lichtsnelheid is lucht is iets lager dan in "vacuum", maar dat is zo weinig dat we zeggen dat het niet zo is.quote:Op donderdag 25 juni 2009 09:43 schreef Cmonv het volgende:
Volgens mij lijkt het licht voor degene die met de lichtsnelheid reist wel met 1x de lichtsnelheid van hem af te gaan, en voor een buitenstaander niet twee keer, maar ook gewoon 1 keer.
Omdat de ruimte/tijd verandert voor degene die zo hard gaat, krijg je dat soort rare effecten.
Als je met de snelheid van het licht reist wordt je oneindig plat ofzo![]()
vraag me niet hoe het precies zit maar zo ongeveer werkt het. (Ow en lichtsnelheid is wel afhankelijk van het medium voor degenen die beweerden dat dat niet zo was.)
Een bril werkt door brekingsafwijkingen van lichtstralen, niet vanwege een verandering van de lichtsnelheid in het medium.quote:Op donderdag 25 juni 2009 09:55 schreef Smart-Einstein het volgende:
Als de lichtsnelheid constant zou zijn in alle media, dan zou je bril ook niet werken!
Nee. Lees het topic nog een keer door zou ik zegenquote:Op donderdag 25 juni 2009 15:27 schreef sanderman112 het volgende:
Als je je koplampen aan zet ben jij de enige die het licht kan zien. als je aan de zijkant zou staan kijken kan je het niet zien want dan zou het licht 2x lichtsnelheid gaan.
Precies. Een belangrijk aspect is dan ook dat snelheid relatief is, dat wil zeggen dat 'stilstaan' niet een soort absolute stilstand is maar gemeten ten opzichte van iets anders. Zo staan wij stil ten opzichte van de aarde, maar die gaat weer met een aantal km/h dor het zonnestelsel en die gaat weer weer met ee bepaalde snelheid door de Melkweg, en die kan weer een bepaalde snelheid hebben tov een ander sterrenstelsel.quote:Op donderdag 25 juni 2009 15:55 schreef Cruise.Elroy het volgende:
Volgens mij gaat het licht dan nog steeds met lichtsnelheid voor je uit, terwijl mensen die stilstaan het ook met def snelheid van het licht zien bewegen. Zoiets.
29,783 km per seconde maar liefst. Zo snel gaan we nu rond de zon zonder dat de meeste mensen het beseffen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:09 schreef Montov het volgende:
[..]
. Zo staan wij stil ten opzichte van de aarde, maar die gaat weer met een aantal km/h dor het zonnestelsel
Nee het licht gaat voor elke waarnemer met de lichtsnelheid. Hoe vaak moet dat nog gepost wordenquote:Op donderdag 25 juni 2009 17:05 schreef BroesWillems het volgende:
Aangezien je net zo snel als het licht reist en dus je kop lamp ook, denk ik dat het licht zich als het ware ophoopt. Als je dan in 1 keer stopt en je kijkt in de lamp, dan krijg je lasogen.
quote:Op dinsdag 23 juni 2009 22:54 schreef PiRANiA het volgende:
[..]
Jawel toch?
Je kan er alleen niet naar accellereren...
Als een vliegtuig dat door de geluidsbarriere heen gaat .... maar dan met lichtquote:Op donderdag 25 juni 2009 17:05 schreef BroesWillems het volgende:
Aangezien je net zo snel als het licht reist en dus je kop lamp ook, denk ik dat het licht zich als het ware ophoopt. Als je dan in 1 keer stopt en je kijkt in de lamp, dan krijg je lasogen.
je reist met de snelheid van een kogel, terwijl je dit doet, schiet je om de 5 seconden een kogel af. na 60 seconden heb je dan 12 kogels bij elkaar...quote:Op donderdag 25 juni 2009 18:51 schreef intraxz het volgende:
[..]
Nee het licht gaat voor elke waarnemer met de lichtsnelheid. Hoe vaak moet dat nog gepost worden
Als je met de snelheid van een kogel een kogel afschiet naar achteren zal hij inderdaad op de grond vallen. Schiet je 'm naar voren dan zal hij 2 keer de snelheid van een kogel gaan (gezien vanuit iemand die stilstaat).quote:Op vrijdag 26 juni 2009 09:06 schreef BroesWillems het volgende:
[..]
je reist met de snelheid van een kogel, terwijl je dit doet, schiet je om de 5 seconden een kogel af. na 60 seconden heb je dan 12 kogels bij elkaar...
zo zie ik dat...
Dan sta je volgens mij idd stil (en met oneindige massa?). De snelle persoon ziet het licht met de lichtsnelheid van je weggaan, de persoon die "stilstaat" ziet het licht met de snelheid van het licht gaan. De enige manier waarop je beide het licht "op dezelfde plek" zit, is als die snelle persoon stilstaat?quote:Op vrijdag 26 juni 2009 12:28 schreef Cmonv het volgende:
[..]
Als je met de snelheid van een kogel een kogel afschiet naar achteren zal hij inderdaad op de grond vallen. Schiet je 'm naar voren dan zal hij 2 keer de snelheid van een kogel gaan (gezien vanuit iemand die stilstaat).
Maar bij snelheden richting de lichtsnelheid zit dat anders..
Een vraagje aan de specialisten:
Als je richting de snelheid van het licht gaat, gaat je tijd langzamer gezien vanuit het kader van iemand die stilstaat. Als je 1 jaar vliegt met die snelheid en je komt terug naar aarde, is het hier al zeg 10 jaar later.
Maar stel dat je nu exact met de lichtsnelheid gaat, dan gaat je tijd oneindig veel langzamer (gezien vanaf aarde..) Kortom, je staat stil in de tijd. Betekent dit dan ook dat je vanuit een vast standpunt gezien helemaal niet vooruit komt? Dus als je dan je koplampen aan doet, zien andere mensen die helemaal niet aangaan, omdat het nooit gebeurt?
Nee dat kan niet volgens mij. Voor degene die zo snel gaat verloopt de tijd gewoon nog wel "normaal".quote:Op vrijdag 26 juni 2009 12:55 schreef katerwater het volgende:
Als de tijd stilstaat, kan je je op alle plaatsen tegelijk bevinden op 1 moment in de tijd?
En breking werkt door verandering van lichtsnelheid in een medium. Doordat de frequentie van licht hetzelfde blijft veranderd de golflengte. Om niet een oneindige energie nodig te hebben om in dezelfde richting te blijven gaan (je zou dan een discontinu golfverloop krijgen op het contactvlak) breekt het licht. Sterker nog, het verschil in lichtsnelheid is zelfs de oorzaak reflectie in een raam, daaorm zie je altijd een spiegeling.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:02 schreef Montov het volgende:
[..]
Een bril werkt door brekingsafwijkingen van lichtstralen, niet vanwege een verandering van de lichtsnelheid in het medium.
Je hebt gelijk, sorry Albert.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 13:41 schreef Smart-Einstein het volgende:
[..]
En breking werkt door verandering van lichtsnelheid in een medium. Doordat de frequentie van licht hetzelfde blijft veranderd de golflengte. Om niet een oneindige energie nodig te hebben om in dezelfde richting te blijven gaan (je zou dan een discontinu golfverloop krijgen op het contactvlak) breekt het licht. Sterker nog, het verschil in lichtsnelheid is zelfs de oorzaak reflectie in een raam, daaorm zie je altijd een spiegeling.
Volgende keer beter opletten bij natuurkunde en geen onzin uitkramen!
Je vangt het licht in je koplamp (het kan er niet uit aan de voorkant omdat je even snel gaat en aan de achterkant en zijkanten zit een reflector waardoor 't licht weer naar voren gereflecteerd wordt. Dus alle energie blijft in je koplamp zitten en op een gegeven moment wordt 't daar zo heet dat die kapot spat en het licht zich verspreidt. Het licht dat in jouw richting reist blijf je dan bij, maar het licht dat naar boven, onder, links, rechts en achter gaat raak je kwijt.quote:Op dinsdag 23 juni 2009 23:11 schreef TranceSetter het volgende:
[..]
Sinds wanneer laat je een streep achter? Dat zou betekenen dat het licht in de ruimte blijft hangen, maar dat is niet, want het gaat met je mee. Dus je ziet alleen het licht als je met je oog in die lamp zit, of met dezelfde snelheid erlangs rijd. Ervoor niet, want daar zie je het niet, en daar achter ook niet, want daar zit de auto in de weg.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |