Iedereen kent wel het fenomeen dat de voetbalnaam soms niet overeenkomt met de echte naam. Soms is de voetbalnaam zelfs geheel anders dan hun werkelijke naam. Zo heet Ronaldinho ('kleine Ronaldo') in werkelijkheid Ronaldo de Assís Moreira, Arthur Antunes Coimbra noemde zich Zico, Kaka heet Ricardo Izecson dos Santos Leite en Alexandre Pato heeft in zijn paspoort Alexandre Rodrigues da Silva staan. Een werelberoemd voorbeeld in eigen land is Ruud Gullit die eigenlijk Ruud Dil heet, hoewel dat niet een bijnaam is en de naam 'Gullit' volgens mij nu ook in zijn paspoort staat.
Het kan ook minder extreem. Sommige voetballers laten bijvoorbeeld hun voornaam op het shirt zetten. Beroemde voorbeelden daarvan zijn: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, Ronaldo Luis Nazário de Lima, Romário de Souza Faria en Raúl González Blanco. Een Nederlands voorbeeld kan ik niet zo snel bedenken.
Nog subtieler zijn de gevallen die hun achternaam lichtelijk aanpassen voor het angelsaksische taalgebied. In Nederland is dat de digraaf 'ij' waardoor Kuijt in Engeland Kuyt heet, Van Nistelrooij werd Van Nistelrooy en Cruijff heet tegenwoordig Cruyff.
Mijn vraag in dit topic is drieerlei:
1) Wat vindt jij de meest en minst geslaagde voetbalnamen en waarom?
2) Waarom verzinnen voetballers überhaupt een artiestennaam en waarom zie je dat vooral bij Brazilianen gebeuren? Zou het echt waar zijn dat het aanpassen van je voetbalnaam je kansen als voetballer vergroot?
3) Is dit echt nodig? Basketbal is nog veel meer een marketingsport en daar zie je dit soort geintjes veel minder.
Let wel: ik heb het hier over (oud-)voetballers die hun naam hebben aangepast om voetbalredenen. Ene Marcel van Basten die zijn naam veranderde omdat zijn oma daar moeite mee had valt daar dus niet onder