abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_69600417
Er gaat helaas bijna geen dag meer voorbij of je leest weer iets over zinloos geweld of een ander misdrijf waarbij weer een slachtoffer te betreuren is. Als het nu ging om overgewicht, dan hadden we Sonja kunnen bellen, of bij een onverkoopbaar huis uiteraard Martijn. Maar bij wie moet je zijn, om ervoor te zorgen dat je geen weerloos slachtoffer wordt. Het antwoord is bij Branimir Tudjan. Hij schreef het boek Leef Safe, een nieuw standaardwerk voor iedereen die graag veilig wil leven.Het boek begint met een checklist, een 26-tal vragen die je met ja of nee moet beantwoorden. Aan de hand van de score hoor je hoe veilig je nu al leeft. Aan het einde van het boek komt een soortgelijke vragenlijst weer terug, het is dan eenvoudig om te kijken of je ook iets hebt opgestoken van het boek. Iedere les of hoofdstuk is gericht voor een speciale doelgroep of situatie. In 'De anatomie van zinloos geweld' behandelt de auteur een aantal tips hoe je hier mee moet omgaan. Uit de weg gaan, proberen te de-escaleren, of als het niet anders gaat, hoe je je kansen om te winnen kunt verhogen. Bij dat laatste wordt onder andere ook gerefereerd aan MOSS, het Multiple Oponnent Survival System, een door Branimir Tudjan zelf bedachte methode hoe je je kunt verdedigen als je door meerdere mensen tegelijk wordt aangevallen. Het tweede hoofdstuk gaat over angst- en vreesmanagement. Dit hoofdstuk bevat belangrijke informatie voor de persoon die geen weerloos slachtoffer wil zijn. 'Travel Safe' bevat dan de nodige tips voor reizigers, waar je het beste kunt zitten in een vliegtuig, wat je wel en niet moet doen bij een kaping en hoe corrupt douane-ambtenaren in sommige landen kunnen zijn.

'Veilig in Verkeer' is kort en krachtig en geeft de bestuurder de nodige tips om, jawel, veilig te zijn met je auto. Het is dan een kleine stap naar 'Veilig Vrouw'. Hierin komen een aantal zeer bruikbare tips voor vrouwen aan bod, hoe kunnen ze zich verdedigen tegen bijvoorbeeld een aanrander. Het aansluitende hoofdstuk geeft dan nog extra tips voor 'Anti Stalking'. Het hoofdstuk 'Veilig Kind' is er eentje voor ouders, wat kan je je kind allemaal uitleggen en leren over hoe om te gaan met de verschillende soorten viezeriken in deze wereld. Na deze jonge doelgroep wordt de focus verlegd naar de ouderen van de samenleving in het hoofdstuk 'Veilig Senior'. De afsluiter gaat over 'Antiterrorisme voor iedereen'. Wederom een hoofdstuk waarbij Branimir zijn kennis als instructeur duidelijk doet gelden.

Branimir Tudjan

Branimir Tudjan is geboren in 1965 geboren in Zagreb in het huidige Kroatie. Na onder andere journalist in Isral en politieagent in Nederland te zijn geweest, heeft hij ook aan meerdere veiligheidscursussen deelgenomen. Daarnaast is hij geschoold in verschillende vechtsporten, waaronder de Krav Maga. Door al die kennis te combineren heeft hij zijn eigen zelfverdedigings techniek, genaamd MOSS, ontwikkeld. Een instructievideo hiervan is onlangs uitgebracht in Amerika. Het boek Leef Safe is helder en duidelijk geschreven. De stijl is persoonlijk en het geheel wordt geregeld aangevuld met een anekdote van Branimir zelf. De gegeven tips zijn zeer bruikbaar en stellen je eenvoudig in staat om in ieder geval voorbereid te zijn, mocht het ooit zover komen. Je weet nooit of je ooit het slachtoffer zult worden, maar indien, dan is het beter om in ieder geval geen weerloos slachtoffer te zijn. Het is niet direct een boek dat je in een keer uit kunt lezen, daarvoor staat er te veel informatie in. Maar door de verschillende hoofdstukken kun je juist die informatie als eerste lezen welke belangrijk voor jou is. De rest lees je daarna op je gemak door. Mede door de heldere uitleg is dit boek een absolute aanrader te noemen.

Uitgever: House of Knowledge ISBN: 9789085106777 Pagina's: 208 Waardering:

Kijk voor meer boeken in Theater, Taal & Kunst

[ Bericht 0% gewijzigd door NanKing op 02-06-2009 08:09:41 ]
pi_69625294
En leef je zelf safer sinds je het boek hebt gelezen?
ijs_beer fan!
pi_69625644
ja,
in ieder geval al een stuk bewuster,
maar dat kan ook nog komen doordat ik ook nog een interview heb gedaan met de auteur.
Tevens heb ik al de nodige simpele tips 'uitgedeeld' aan mijn vrouw (ik heb haar gezegd dat ze het boek ook moest lezen en dat deed ze ook).
pi_69625731
Leuk, even lezen.
ijs_beer fan!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')