abonnement Unibet Coolblue
pi_69559231
Wie kent Crime Scene Investigations niet? Perfect gecaste all american intelectuele misdaadbevechters. Silent Witness zou je met wat fantasie de Engelse variant kunnen noemen.
Beter gecast, maar niet all american boys and girls. Het is stukken minder flitsend en hip, maar misschien wel daardoor zeker zo boeiend.



De ondertitel luidt veelzeggend 'every body tells a story'. De basis van Silent Witness is dan
ook de pathonoom, in serie 4 nog gespeeld door Amanda Burton. Heel subtiel is de serie soms niet in het tonen van het werk van de lijkschouwer, vandaar waarschijnlijk ook de '16' rating, maar eigenlijk is dat slechts een detail in de serie. De kracht zit 'm namelijk niet in de 'gimmicks', maar in het acteerwerk, en dan vooral op het interpersoonlijke vlak. Amanda Burton schittert dan ook als Samantha Ryan. Ja, de misdaad moet worden opgelost en loopt als een rode draad door de afleveringen heen, maar verder is de serie vrij sober, waardoor alle aandacht op het acteerwerk gericht wordt. Heel anders dan een CSI, waarbij effectbejag een grotere rol speelt. Silent Witness zou je in die zin typisch Engels kunnen noemen, en bovendien een typisch BBC product, in Nederland uitgezonden door de KRO.

Serie 4 bestaat uit een DVD box met drie (dubbele afleveringen), in totaal circa 300 minuten.
Elke aflevering bestaat uit twee delen van 50 minuten en beslaat 1 DVD.

'Gone Tomorrow' handelt over een helicopter met 14 passagiers en 2 bemanningsleden aan boord, welke neerstort op weg naar een booreiland. Sam Ryan krijgt het verzoek te helpen bij de lijkschouwing. Uit de autopsie blijkt dat de piloot aan een hartaanval overleden is, en bovendien worden bij nader onderzoek sporen van alcohol in het bloed aangetroffen. Sam is echter vooral geïntrigeerd door het piepkleine gaatje dat ze in zijn arm heeft ontdekt.... Dit is tevens het sterkste verhaal van de DVD, met name door de karigheid van de omgeving. Minder is soms meer, en daar blinkt Silent Witness in uit. De aandacht wordt minder afgeleid, het komt de intensiteit ten goede. Niet een zoveelste 'who done it' verhaal, maar een menselijk drama.

'A Kind Of Justice' handelt over de gangster Mike Georghiou, welke door dood op de werkplaats van een bouwbedrijf wordt aangetroffen. Zijn broer Tony denkt dat aannemer Brian McNally erachter zit. Maar McNally beweert dat hij pas nog een pak slaag heeft gehad van de man die nu is vermoord. Sam Ryan krijgt het verzoek aan te tonen dat McNally's verwondingen niet tijdens de moord zijn veroorzaakt.

'A Good Body' gaat over een brand waarbij twaalf mensen om het leven komen. De lijkschouwers en de politie weten alle slachtoffers te identificeren, op één na. Sam Ryan vindt dat frusterend, zij is ervan overtuigd dat er ergens iemand moet zijn die de dode kent. Er wordt een tekening van de man gemaakt, maar die brengt de oplossing van het mysterie niet dichterbij. Hoofinspecteur Connor zegt dat de man hem doet denken aan een tipgever die vijf jaar geleden is vermoord door een zekere Chris Caldwell. Maar het lijk is nooit gevonden. Als de man in de bioscoop inderdaad de tipgever is, kan Caldwell nooit de moordenaar zijn geweest.

Alleen het acteerwerk van Amanda Burton maakt aanschaf van de (budget) box al waard. Dan moet je wel op de koop toenemen dat het beeldformaat een bijna oud aandoend 4:3 is, de beeldkwaliteit matig is, en de hoeveel extra's bestaan uit wel of geen (Nederlandse) ondertiteling. Maar nietemin goed voor 300 minuten boeiende televisie.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')