quote:Strengere normhandhaving
Jarenlang perfectioneert het Cito de ‘normhandhaving'. In het verleden werden uitsluitend bij fouten of te moeilijke examens extra punten uitgedeeld. Bij de meeste vakken betekenden te makkelijke examens mazzel voor de eindexamenkandidaten. Die situatie is in 2000 veranderd.
Vanaf dat moment worden alle examens afhankelijk van het vak vooraf of achteraf genormeerd ten opzichte van een ‘referentie-examen'.
Dat is een set opgaven waarvan de examenmakers - een team van docenten uit examenklassen - vinden dat het een goede weergave is van de stof, waarvoor de gemiddelde leerling een voldoende moet kunnen halen. De scores van de leerlingen worden na een steekproef van de eerste resultaten met behulp van een formule en een N-norm omgezet in het eindcijfer. Als het eindexamen te moeilijk was of als er fouten in zaten, wordt er net als vroeger gecompenseerd en gaat de N-norm omhoog. Nieuw is dat de N-norm omlaaggaat als het examen te makkelijk was. Het systeem is verfijnder, en eerder strenger in plaats van soepeler.
Omhoog en omlaag komen allebei even vaak voor. Wiskunde is op havo en vwo de laatste jaren vaak te moeilijk, maar te moeilijk is weer geen typisch bètavakkenverschijnsel. Natuur- en scheikunde zijn al een paar keer op de havo ietsje te makkelijk geweest, waarop de cijfers naar beneden zijn bijgesteld. Geschiedenis heeft in beide categorieën gezeten. Latijn en Grieks zijn al jaren te moeilijk.
Voor de talen is het zelfs mogelijk om met de gegevens in de hand iets te zeggen over het eindniveau van de verschillende examenjaren. Zo gaat de kennis van Duits er in havo en vwo het laatste jaar weer op vooruit, Engels is stabiel op vwo en stijgt de laatste drie jaar op havo, het Frans op havo wordt slechter.
De formule is dan ook, zeker in de staarten, niet exact gelijk aan 9*punten/[max punten] + nterm.quote:Op zondag 24 mei 2009 14:12 schreef KrentebolHooft het volgende:
Dat kan sowieso niet negatief zijn. De punten tellen voor 90% voor je cijfer en de n term voor 10%. Als de term negatief zou er geen positieve 100% op je cijfer werken
Juist wel. Bekijk eens een paar normeringen achterin je examenbundels.quote:Op zondag 24 mei 2009 15:10 schreef florabay het volgende:
Maar het is toch zo dat als de n-term onder de 1 ligt je nooit een 10 kan halen? Ook al heb je alle punten behaald die je kon behalen..
Maar stel dat je 70 punten kan behalen en je hebt ze dan alle 70 behaald, dan heb je, als de n-term op 0 ligt maximaal een 9 toch?quote:Op zondag 24 mei 2009 15:14 schreef Fip het volgende:
[..]
Juist wel. Bekijk eens een paar normeringen achterin je examenbundels.Wat GlowMouse zegt: als je heel veel of heel weinig punten hebt, is je cijfer niet precies gelijk aan die ene formule. Het wordt dan bijgesteld zodat je wel altijd minimaal een 1 en maximaal een 10 kan halen.
Bij een n-term van onder de 1 is het dus lastiger om een 10 te halen maar het kan wel. Er wordt dus nooit echt iets 'van je cijfer afgetrokken', het kan alleen varieren.
Dan heb je alsnog een 10. Dat ene puntje, dat zeg ik dus net, doen ze erbij omdat je wel gewoon een 10 moet kunnen halen. En als je 69, 68 enz. punten hebt, dan zal je werkelijke cijfer ook net iets hoger liggen dan wat er staat als je 69/70 * 9 + 0 doet. Net als bij hele lage cijfers. Bij 0/70 * 9 + 0 krijg je alsnog een 1 omdat je nu eenmaal niet lager dan een 1 kan halen. Alleen als je aantal punten ergens in het midden ligt (wat natuurlijk verreweg de meeste mensen hebben), dan klopt die aantal/totaal * 9 + n wel. Snap je?quote:Op zondag 24 mei 2009 15:28 schreef florabay het volgende:
[..]
Maar stel dat je 70 punten kan behalen en je hebt ze dan alle 70 behaald, dan heb je, als de n-term op 0 ligt maximaal een 9 toch?
70/70 * 9 + 0 = 9 Waar haal jij dan dat ene puntje andaan om een 10 te halen? Of wat snap ik hier nou niet aan
Ohh ik snap het ! Zo moeilijk is het inderdaad niet. Ik heb net gekeken bij scheikunde 2007-II en als je daar maar 1 punt had, had je al een 1,3quote:Op zondag 24 mei 2009 16:17 schreef Fip het volgende:
[..]
Dan heb je alsnog een 10. Dat ene puntje, dat zeg ik dus net, doen ze erbij omdat je wel gewoon een 10 moet kunnen halen. En als je 69, 68 enz. punten hebt, dan zal je werkelijke cijfer ook net iets hoger liggen dan wat er staat als je 69/70 * 9 + 0 doet. Net als bij hele lage cijfers. Bij 0/70 * 9 + 0 krijg je alsnog een 1 omdat je nu eenmaal niet lager dan een 1 kan halen. Alleen als je aantal punten ergens in he tmidden ligt (wat natuurlijk verreweg de meeste mensen hebben), dan klopt die aantal/totaal * 9 + n wel. Snap je?![]()
Zo moeilijk is t echt niet: en nogmaals, zoek in je examenbundel eens een examen met een hoge en een met een lage n-term op, dan zie je het verschil.
ik zou sowieso uitgaan van (10-N)*(MAX/GEHAALD)+Nquote:Op zondag 24 mei 2009 14:14 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
De formule is dan ook, zeker in de staarten, niet exact gelijk aan 9*punten/[max punten] + nterm.
Het is nog altijd net zo lastig om een 10 te halen, omdat je daarvoor nou eenmaal alles goed moet hebben. Het is wel lastiger om een hoog cijfer te halen.quote:Op zondag 24 mei 2009 15:14 schreef Fip het volgende:
[..]
Bij een n-term van onder de 1 is het dus lastiger om een 10 te halen maar het kan wel. Er wordt dus nooit echt iets 'van je cijfer afgetrokken', het kan alleen varieren.
Eigenlijk kan je je tijd beter besteden door wat stof door te nemen voor de examensquote:Op maandag 25 mei 2009 00:52 schreef zomgmoz het volgende:
eigenlijk zou iemand een java applet moete maken, waarbij de grafiek van je cijfer varieert als je een schuifbalke met de N norm verplaatst.
http://www.marnixgymnasium.nl/Roosters/Examen/S_C.htmlquote:Op maandag 25 mei 2009 00:52 schreef zomgmoz het volgende:
eigenlijk zou iemand een java applet moete maken, waarbij de grafiek van je cijfer varieert als je een schuifbalke met de N norm verplaatst.
Ik denk dat het zelfs makkelijker is om een 10 te halen bij een lage n-norm. De vragen zijn immers minder moeilijk. Bij een hoge n-norm is de kans groter dat je een foutje maakt.quote:Op maandag 25 mei 2009 00:22 schreef Hanneke12345 het volgende:
[..]
Het is nog altijd net zo lastig om een 10 te halen, omdat je daarvoor nou eenmaal alles goed moet hebben. Het is wel lastiger om een hoog cijfer te halen.
Goed punt.quote:Op maandag 25 mei 2009 13:21 schreef icoon het volgende:
[..]
Ik denk dat het zelfs makkelijker is om een 10 te halen bij een lage n-norm. De vragen zijn immers minder moeilijk. Bij een hoge n-norm is de kans groter dat je een foutje maakt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |