abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_69005341
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:23 schreef maffemaniak het volgende:

[..]

Fetsin is een ingredient die vrij typisch is voor de Chinees.
[..]

Kortom, het zorgt voor de hartige smaak van het eten.
Niet alleen voor de Chinees als ik zo eens rondlees. E621, moet je maar eens kijken waar dat allemaal inzit
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_69005363
Het zorgt er verder ook nog eens voor dat je gevoel van verzadiging onderdrukt wordt. Vrij herkenbaar gevoel wanneer je chinees gegeten hebt en tonnetje rond in de bank ploft door teveel eten.
Echte rotzooi is het.

Oh ja:

Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:28:20 #28
14096 Black_Rainbow
de kaart kwijt
pi_69005374
ah, het versterken van de umami smaak, een nobel streven want umami is de shit. Jammer dat je er ziek van wordt, dan maar flauwe meuk eten joh.
"Deze shit escaleert helemaal de hand uit"
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:28:44 #29
51435 mrSPLIFFY
Its evolution baby!!
pi_69005383
Wat is Ve-tsin ofwel mononatriumglutamaat?

Mononatriumglutamaat in de keuken ook Ve-tsin genoemd. Is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Denk aan soepen, sauzen, pasta’s en snacks. Het is een wit poeder, vrijwel reukloos. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. En E-621 wordt ook weer genoemd MSG. Tot zover …Maar het feit dat die goedgekeurd is wil niet zeggen dat die in onbeperkte mate toegevoegd kan worden. In Nederland mag Ve-tsin als additief slechts beperkt gebruikt worden (10g/kg). Zo is vastgelegd in de Warenwetregeling.Tegelijkertijd

hoe ruik je t dan TS? of waar ruikt t naar?
☐ Geschikt | ☑ Ongeschikt
Carved upon my stone my body lie, but still I roam...
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:30:56 #30
83951 rashudo
project 2501
pi_69005454
Krijg je er ook last van als je zongedroogde tomaten, worst of chips eet?

Nee?

Dan komt het niet door vetsin.
Their eyes opaque.
pi_69005460
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:28 schreef mrSPLIFFY het volgende:
Wat is Ve-tsin ofwel mononatriumglutamaat?

Mononatriumglutamaat in de keuken ook Ve-tsin genoemd. Is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Denk aan soepen, sauzen, pasta’s en snacks. Het is een wit poeder, vrijwel reukloos. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. En E-621 wordt ook weer genoemd MSG. Tot zover …Maar het feit dat die goedgekeurd is wil niet zeggen dat die in onbeperkte mate toegevoegd kan worden. In Nederland mag Ve-tsin als additief slechts beperkt gebruikt worden (10g/kg). Zo is vastgelegd in de Warenwetregeling.Tegelijkertijd

hoe ruik je t dan TS? of waar ruikt t naar?
Ja weetikveel, je ruikt toch wel het verschil tussen eten van
http://www.eet.nu/almere/(...)fhaalcentrum-fortuin

Of echte goddelijke chinees van:
http://www.chinesemuuralmere.nl/

TS woont in Almere ja
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:32:22 #32
235465 maffemaniak
'My home is in my head!&#
pi_69005496
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:25 schreef de_boswachter het volgende:
Maar WAAR (in welk soort product) gooien ze dat dan bij ?
En waar smaakt het naar ?
En waaraan herken je het ?
En waaraan onderscheid het zich ?

Etc.
PPfffff....... Heb ook alleen maar de wiki-link gelezen!

Maar als er iemand met Chinees binnen komt dan ruik je altijd meteen dat het Chinees is. Die geur wordt veroorzaakt door fe-tsin.
Aangezien je het altijd ruikt, mietteren ze h et overal in en over.

En hoe ga ik de smaak uit leggen...........?

Kan jij de smaak zoet verwoorden?


Je herkent het aan de typische geur!

Het onderscheid zich in de smaak.

Meer kan ik je echt niet helpen!
pi_69005501
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:30 schreef rashudo het volgende:
Krijg je er ook last van als je zongedroogde tomaten, worst of chips eet?

Nee?

Dan komt het niet door vetsin.
Ik eet nooit chips of worst

En hoe komt het in zongedroogd tomaten en niet in gewone?
De zon straalt de fetsin erin bedoel je?
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:35:42 #34
51435 mrSPLIFFY
Its evolution baby!!
pi_69005585
nou eeeh bij die goddelijke chinese muur van je

103. Haaienvinnensoep ¤ 2,70
☐ Geschikt | ☑ Ongeschikt
Carved upon my stone my body lie, but still I roam...
pi_69005608
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:35 schreef mrSPLIFFY het volgende:
nou eeeh bij die goddelijke chinese muur van je

103. Haaienvinnensoep ¤ 2,70
Spreekwoordelijk, jwz.
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:37:09 #36
191281 Gupje
straatsoldaat
pi_69005625
Waarom neem je het dan, als je weet dat het goed voor je is
Blub
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:38:04 #37
51435 mrSPLIFFY
Its evolution baby!!
pi_69005657
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:36 schreef LockonStratos het volgende:

[..]

Spreekwoordelijk, jwz.
de spreekwoordelijke 13,50
☐ Geschikt | ☑ Ongeschikt
Carved upon my stone my body lie, but still I roam...
pi_69005660
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:37 schreef Gupje het volgende:
Waarom neem je het dan, als je weet dat het goed voor je is
Lockon heeft een zwak voor gratis
En voor oosters eten...
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:39:02 #39
191281 Gupje
straatsoldaat
pi_69005687
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:38 schreef LockonStratos het volgende:

[..]

Lockon heeft een zwak voor gratis
En voor oosters eten...
Anders ik wel

Maar hoor het trouwens voor het eerst dat mensen daar niet tegen kunnen
Blub
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:40:18 #40
51435 mrSPLIFFY
Its evolution baby!!
pi_69005716
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:13 schreef LockonStratos het volgende:

[..]

Bij een beetje chinees (waar ik dus normaal heen ga) betaal je voor een kleine haaievinnensoep al minstens 13.50...
TS ontpopt zich als een pathologische leugenaar!
☐ Geschikt | ☑ Ongeschikt
Carved upon my stone my body lie, but still I roam...
pi_69005748
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:40 schreef mrSPLIFFY het volgende:

[..]

TS ontpopt zich als een pathologische leugenaar!
Het was spreekwordlich
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:44:18 #42
235465 maffemaniak
'My home is in my head!&#
pi_69005842
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:40 schreef mrSPLIFFY het volgende:

[..]

TS ontpopt zich als een pathologische leugenaar!
pi_69005874
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:44 schreef maffemaniak het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:45:45 #44
51435 mrSPLIFFY
Its evolution baby!!
pi_69005881
☐ Geschikt | ☑ Ongeschikt
Carved upon my stone my body lie, but still I roam...
  donderdag 14 mei 2009 @ 09:46:48 #45
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_69005908
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:25 schreef de_boswachter het volgende:
Maar WAAR (in welk soort product) gooien ze dat dan bij ?
En waar smaakt het naar ?
En waaraan herken je het ?
En waaraan onderscheid het zich ?
Het zorgt voor een rijpe, hartige smaak. Oude kaas, dat ook vaak hartig smaak, heeft ook een hoge concentratie ve-tsin; parmezaanse kaas is er ook bekend om. Het zit echter in tal van producten van nature: zeewier, vis, vlees (kip, eend, varken, rund), melk (ook moedermelk), groenten als tomaten, erwten, maïs en in de al genoemde rijpe kazen, en ook soja saus bevat het.

Van nature kom je het dus al vaak tegen, maar het wordt toegevoegd om producten sneller de 'volle' gerijpte smaak te geven zonder ze daar lang voor te hoeven rijpen.

Dat mensen er zien van zouden worden is, gezien de lijst van producten waar het van nature inzit, al opvallend, En wetenschappelijk onderzoek heeft het nooit kunnen vaststellen. Deels kan het aanstellerij zijn, deels kan het toeval zijn dat mensen ziek worden, en zich de smaak van ve-tsin herinneren en het daar maar aan toe schrijven.
quote:
Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review.

71 healthy subjects were treated with placebos and monosodium L-glutamate (MSG) doses of 1.5, 3.0 and 3.15 g/person, which represented a body mass-adjusted dose range of 0.015-0.07 g/kg body weight before a standardized breakfast over 5 days. The study used a rigorous randomized double-blind crossover design that controlled for subjects who had MSG after-tastes. Capsules and specially formulated drinks were used as vehicles for placebo and MSG treatments. Subjects mostly had no responses to placebo (86%) and MSG (85%) treatments. Sensations, previously attributed to MSG, did not occur at a significantly higher rate than did those elicited by placebo treatment. A significant (P < 0.05) negative correlation between MSG dose and after-effects was found. The profound effect of food in negating the effects of large MSG doses was demonstrated. The common practice of extrapolating food-free experimental results to 'in use' situations was called into question. An exhaustive review of previous methodologies identified the strong taste of MSG as the factor invalidating most 'blind' and 'double-blind' claims by previous researchers. The present study led to the conclusion that 'Chinese Restaurant Syndrome' is an anecdote applied to a variety of postprandial illnesses; rigorous and realistic scientific evidence linking the syndrome to MSG could not be found.
bron
quote:
Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review.

PURPOSE: This article reviews the literature from the past 40 years of research related to monosodium glutamate (MSG) and its ability to trigger a migraine headache, induce an asthma exacerbation, or evoke a constellation of symptoms described as the "Chinese restaurant syndrome." DATA SOURCES: Literature retrieved by a search using PubMed, Medline, Lexis-Nexus, and Infotrac to review articles from the past 40 years. CONCLUSIONS: MSG has a widespread reputation for eliciting a variety of symptoms, ranging from headache to dry mouth to flushing. Since the first report of the so-called Chinese restaurant syndrome 40 years ago, clinical trials have failed to identify a consistent relationship between the consumption of MSG and the constellation of symptoms that comprise the syndrome. Furthermore, MSG has been described as a trigger for asthma and migraine headache exacerbations, but there are no consistent data to support this relationship. Although there have been reports of an MSG-sensitive subset of the population, this has not been demonstrated in placebo-controlled trials. IMPLICATIONS FOR PRACTICE: Despite a widespread belief that MSG can elicit a headache, among other symptoms, there are no consistent clinical data to support this claim. Findings from the literature indicate that there is no consistent evidence to suggest that individuals may be uniquely sensitive to MSG. Nurse practitioners should therefore concentrate their efforts on advising patients of the nutritional pitfalls of some Chinese restaurant meals and to seek more consistently documented etiologies for symptoms such as headache, xerostomia, or flushing.
bron
quote:
Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study.

Monosodium glutamate (MSG) has a long history of use in foods as a flavor enhancer. In the United States, the Food and Drug Administration has classified MSG as generally recognized as safe (GRAS). Nevertheless, there is an ongoing debate exists concerning whether MSG causes any of the alleged reactions. A complex of symptoms after ingestion of a Chinese meal was first described in 1968. MSG was suggested to trigger these symptoms, which were referred to collectively as Chinese Restaurant Syndrome. Numerous reports, most of them anecdotal, were published after the original observation. Since then, clinical studies have been performed by many groups, with varying degrees of rigor in experimental design ranging from uncontrolled open challenges to double-blind, placebo controlled (DBPC) studies. Challenges in subjects who reported adverse reactions to MSG have included relatively few subjects and have failed to show significant reactions to MSG. Results of surveys and of clinical challenges with MSG in the general population reveal no evidence of untoward effects. We recently conducted a multicenter DBPC challenge study in 130 subjects (the largest to date) to analyze the response of subjects who report symptoms from ingesting MSG. The results suggest that large doses of MSG given without food may elicit more symptoms than a placebo in individuals who believe that they react adversely to MSG. However, the frequency of the responses was low and the responses reported were inconsistent and were not reproducible. The responses were not observed when MSG was given with food.
bron
quote:
The significance of excursions above the ADI. Case study: monosodium glutamate.

Monosodium glutamate (MSG) has been allocated an "ADI not specified" by the JECFA, which indicates that no toxicological concerns arise associated with its use as a food additive in accordance with good manufacturing practice (GMP) and for that reason it is not necessary to allocate a numerical ADI. The question in this case, then, is not whether excursions above a numerical ADI might occur but whether high peak intakes might arise which could invalidate the assumption of absence of hazard. Two major issues have arisen in relation to high intakes of MSG: (1) What is the significance of neural damage (focal necrosis in the hypothalamus) seen following high parenteral or intragastric doses of MSG to neonatal animals and is this a particular risk for children? (2) What is the role of MSG in "Chinese Restaurant Syndrome" (flushing, tightness of the chest, difficulty in breathing, etc.) following consumption of Chinese foods? In relation to the first issue, human studies have been crucial in resolving the question. The threshold blood levels associated with neuronal damage in the mouse (most sensitive species) are 100-130 mumol/dl in neonates rising to > 630 mumol/dl in adult animals. In humans, plasma levels of this magnitude have not been recorded even after bolus doses of 150 mg/kg body wt (ca. 10 g for an adult). Additionally, studies in infants have confirmed that the human baby can metabolize glutamate as effectively as adults. It is concluded that blood levels of glutamate + aspartate do not rise significantly even after abuse doses and babies are no more at risk than adults. Intake levels associated with the use of MSG as a food additive and natural levels of glutamic acid in foods therefore do not raise toxicological concerns even at high peak levels of intake. It is not envisaged that use of MSG according to GMP requires the allocation of a numerical ADI. With regard to the second issue, controlled double-blind crossover studies have failed to establish a relationship between Chinese Restaurant Syndrome and ingestion of MSG, even in individuals reportedly sensitive to Chinese meals, and MSG did not provoke bronchoconstriction in asthmatics. Thus, high usage of MSG in ethnic cuisines does not represent a situation in which intakes might achieve unsafe levels, even among individuals claiming idiosyncratic intolerance of such foods. In the light of the toxicological studies, the human metabolic studies in neonates and adults, and the physiological and nutritional role of glutamic acid and the fact that food additive use does not markedly increase the total dietary burden, no foreseeable circumstances arise in which intakes would be such as to invalidate the appropriateness of allocating an ADI not specified to MSG.
bron
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_69005949
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:46 schreef Iblis het volgende:

[..]

Het zorgt voor een rijpe, hartige smaak. Oude kaas, dat ook vaak hartig smaak, heeft ook een hoge concentratie ve-tsin; parmezaanse kaas is er ook bekend om. Het zit echter in tal van producten van nature: zeewier, vis, vlees (kip, eend, varken, rund), melk (ook moedermelk), groenten als tomaten, erwten, maïs en in de al genoemde rijpe kazen, en ook soja saus bevat het.

Van nature kom je het dus al vaak tegen, maar het wordt toegevoegd om producten sneller de 'volle' gerijpte smaak te geven zonder ze daar lang voor te hoeven rijpen.

Dat mensen er zien van zouden worden is, gezien de lijst van producten waar het van nature inzit, al opvallend, En wetenschappelijk onderzoek heeft het nooit kunnen vaststellen. Deels kan het aanstellerij zijn, deels kan het toeval zijn dat mensen ziek worden, en zich de smaak van ve-tsin herinneren en het daar maar aan toe schrijven.
[..]

bron
[..]

bron
[..]

bron
[..]
Dan nog is het wel opvallend dat altijd als ik cheapass chinees eet ik ziek word (als het eten sterft van de fetsin) en als ik naar een normale degelijke chinees ga ik nergens last van heb.
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
pi_69006077
Ik kan nooit slapen door die troep. Ik merk niet zo makkelijk dat het ergens in zit, maar als ik het binnen heb gekregen is dat een garantie voor op zijn minst een halve nacht wakker liggen, maar meestal zelfs de hele nacht.
The past is what made you, but the future is what you're gonna make!
pi_69006145
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:48 schreef LockonStratos het volgende:
Dan nog is het wel opvallend dat altijd als ik cheapass chinees eet ik ziek word (als het eten sterft van de fetsin) en als ik naar een normale degelijke chinees ga ik nergens last van heb.
Dat heeft misschien ook met het verschil in kwaliteit van de rest van de ingrediënten te maken.
Of met hoe schoon de keuken is, bijvoorbeeld.
FOK! verstandig, lees een P.I.
pi_69006197
quote:
Op donderdag 14 mei 2009 09:57 schreef JohnnyKnoxville het volgende:

[..]

Dat heeft misschien ook met het verschil in kwaliteit van de rest van de ingrediënten te maken.
Of met hoe schoon de keuken is, bijvoorbeeld.
Heb ik ook aangedacht, maar dan ga ik er toch van uit als daar iets mis mee is ik niet de enige ben.
En het is altijd zo druk bij die chinezen!

Een keer was ik echt ziek geworden van die fortuin, toen had ik 2.5 week koorts
En nog blijf ik het eten he
Vigilante +1 The Coon strikes again!
Op vrijdag 10 juli 2009 09:51 schreef Zith het volgende:
TS is met z'n çollega's lunchtsverkeersleider op de comodoren.
pi_69006237
De Keuringsdienst van Waarde heeft een aantal jaar geleden een uitzending gemaakt over E621. Misschien nog wel ergens te vinden op internet.
Erg interessant, zo was er (meen ik) een voedingsdeskundige aan het woord die een onderzoek had gedaan waarbij bejaarden zónder E621 op hun eten hun bord niet leegaten en mét E621 wél en zelfs om meer vroegen.
FOK! verstandig, lees een P.I.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')