Oogstspreiding.
Wat ik doe, of probeer te doen, is zorgen dat niet alles tegelijk geoogst hoeft te worden. Dus plant ik geen bed vol wortels, maar een half bed wortels, en een paar maanden later nog een half bed.
En niet te veel: één rijtje sla volstaat voor drie maanden. Dan hou ik allemaal slazaadjes over, maar dat zit me minder in de weg dan velden sla.
Kippen zijn ook nuttig - zo is doorgeschoten sla opeens lang zo erg niet

.
Verder proberen de oogst niet allemaal direct op te hoeven eten. Ik heb nu 16 kg boontjes ingevroren. Bietjes kan je ook héél goed invriezen: koken, naar wens snijden of raspen, dan invriezen (smaak/substantie blijft na invriezen goed, maar hele bietjes zijn niet goed meer te snijden / raspen).
Als de bonen me boven het hoofd groeien laat ik ze echt dik worden, totdat de peul gaat indrogen, daarna oogsten en doppen, en dan krijg je droge witte bonen. Ook weer heel handig als voorraad. Verder ben ik van plan dit jaar bonen in te zouten.
Vorig jaar had ik teveel bloemkool tegelijk, toen heb ik bloemkool in azijn gezet, net als de augurk. Dit jaar 13kg courgette in zoetzuur verwerkt. En van witte kool maak ik zuurkool.
Kortom: spreiden & conserveren. Ik geef niet erg veel weg; bijna niemand zit er echt op te wachten.
En er ontsnobbelt me ook wel eens wat: vorig jaar kílo's andijvie naar de compost gebracht, dit jaar grote mooie rooie kolen en spitskooltjes. Er viel niet tegen te eten en het gaat rotten en rottende kool is heel smerig. Les: volgend jaar niet zo vroeg zoveel kool zetten. Kool eten = winterkost, dus moeten ze pas tegen die tijd aan oogsten toe zijn.
Andere les: niet verbouwen wat ik niet opeet. Andijvie bijvoorbeeld. Of radijs. Eten we niet. Is goed te verbouwen, maar ik doe het niet.