abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_68577930
Dag mensen,

Ik ga ongetwijfeld een domme vraag stellen. Maar ik wil eigenlijk gaan proberen om te beleggen. Niet met bizar veel geld maar zat te denken om te beginnen met 250 euro.

Ik weet om eerlijk te zijn echt geen fluit van beleggen. Ik wil een rekening gaan openen bij Binck, want die lijkt me wel prima om mee te beginnen.

Maar nu een paar vraagjes:

- Als ik een rekening open bij Binck, hoe gaat dat dan in zijn werk? Als ik er 250 euro op zet, kan ik dan voor 250 euro aan opties/aandelen/obligaties aanschaffen?

- Wat kan ik beter nemen, opties aandelen of obligaties?

- Moet ik maandelijks geld bij storten? Of kan ik gewoon beginnen met 250 euro, en kijken hoe dit gaat? Ik wil namelijk gewoon even kijken of ik het uberhaupt kan, wil niet veel geld verliezen zeg maar.

- Wat kan ik het beste doen om een (gratis) speedcursus beleggen te doen?

Alvast bedankt!
pi_68578010
quote:
Ik wil namelijk gewoon even kijken of ik het uberhaupt kan
Als je dergelijke vragen op een forum neerpleurt mag je er rustig van uit gaan dat je het niet kan.
En nee, je hoeft niet bij te storten. Je speelt gewoon met het geld wat je kan missen.

Ik zou me er als ik jou was wat meer in verdiepen voordat ik 250 euro in de put flikkerde (of stort die gewoon op mijn rekening)


De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  zaterdag 2 mei 2009 @ 00:02:23 #3
249449 Paar
Verstrengeld paar
pi_68578011
1 - ja
2 - met obligaties loop je het minste risico
3 - nee / ja
4 - rtl z kijken
Dichter bij de bundel
  zaterdag 2 mei 2009 @ 00:04:47 #4
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_68578093
Ik zou eerst fictief gaan beleggen.
Als dat goed gaat kan je altijd nog geld er in steken.
En gaat het mis? Tsja...
pi_68578186
quote:
Op zaterdag 2 mei 2009 00:02 schreef vosss het volgende:

[..]

Als je dergelijke vragen op een forum neerpleurt mag je er rustig van uit gaan dat je het niet kan.
En nee, je hoeft niet bij te storten. Je speelt gewoon met het geld wat je kan missen.

Ik zou me er als ik jou was wat meer in verdiepen voordat ik 250 euro in de put flikkerde (of stort die gewoon op mijn rekening)Ik snap natuurlijk wat je bedoeld, maar je moet toch ergens beginnen lijkt me. Daarom had ik ook een vraag gesteld, hoe ik een speedcursus beleggen kan doen.
  zaterdag 2 mei 2009 @ 00:08:40 #6
47543 Eronymus
[DPC]Fokschaap
pi_68578224
Bij alex.nl krijg je training cadeau als je met 500 begint. Verder heb ik er geen ervaring mee, was zelf ook aan het kijken.
<Mt twie dobbelstein dertien oage goeje>
  zaterdag 2 mei 2009 @ 00:08:50 #7
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_68578233
quote:
Op zaterdag 2 mei 2009 00:07 schreef bigore het volgende:

[..]

Ik snap natuurlijk wat je bedoeld, maar je moet toch ergens beginnen lijkt me. Daarom had ik ook een vraag gesteld, hoe ik een speedcursus beleggen kan doen.
https://www.alex.nl/conte(...)elfBeleggenhome2.asp
  zaterdag 2 mei 2009 @ 00:09:38 #8
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_68578263
Bij een van die websites kan je zo'n neprekening openen waar je fictief met 100.000 euro ofzoiets kan investeren. Hobby daar ff mee.
pi_68578398
quote:
Op zaterdag 2 mei 2009 00:04 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zou eerst fictief gaan beleggen.
Als dat goed gaat kan je altijd nog geld er in steken.
En gaat het mis? Tsja...
Fictief beleggen? Kan dat? Maar fictief is natuurlijk wel minder leuk. En voor 250 euro op me bek gaan vind ik nog niet zo'n probleem. Hetgene wat ik blijkbaar wel moet doen is eerst goed bekijken of dat bedrijf wel de goede kant op gaat. Maar ja...hoe kom ik in godsnaam aan die info.
pi_68578559
quote:
He top, gratis online seminar, ideaal! hier ga ik eerst even mee aan de slag dus.

Heb ik nog een vraag, hoe zit het met de tarieven, want daar snap ik echt geen hout van. Als ik 250 euro op de rekening zet, wat zijn dan de kosten voor me als ik voor deze 250 euro aan obligaties beleg?
pi_68578670
sell in may and go away, but remember to be back in june.

hey het is nu mei
  zaterdag 2 mei 2009 @ 00:28:57 #12
47543 Eronymus
[DPC]Fokschaap
pi_68578854
quote:
Op zaterdag 2 mei 2009 00:23 schreef basmens het volgende:
sell in may and go away, but remember to be back in june.

hey het is nu mei
was het niet "Sell in May and go away, but remember, come back in September"
<Mt twie dobbelstein dertien oage goeje>
pi_68578893
quote:
Op zaterdag 2 mei 2009 00:28 schreef Eronymus het volgende:

[..]

was het niet "Sell in May and go away, but remember, come back in September"
rijmt wel beter

weet niet welke juist is
pi_68626465
Om te leren beleggen kun je het beste beginnen met aandelen. Wanneer je je aanmeldt bij Binck of Alex zul je orders kunnen gaan plaatsen voor het kopen van aandelen. Het aantal aandelen bepaal je zelf.
Als je echter meer stabiliteit wilt kun je het beste gaan voor obligaties.

Welke kosten komen kijken bij het kopen van aandelen?

1. Commissiekosten
Bij elke order (koop of verkoop) zal je commissiekosten moeten betalen, dit is vaak een vast bedrag plus een percentage van het aankoopbedrag/verkoopbedrag. Meestal is het vaste bedrag rond de 10 euro en het percentage is ook heel erg laag. Met 250 Euro inleg zal je niet meer dan 15 euro aan commissie kosten hoeven betalen.

2. Bewaarloon
Je (online) broker, zoals Alex of Binck, houden je aandelen in bewaring. Elk kwartaal zullen ze daarvoor kosten in rekening nemen. Bij een inleg van 250 Euro zal dat niet boven de 25 euro per kwartaal komen.

Waarom aandelen en geen opties?
Aandelen kunnen meer of minder waard worden en hebben geen "houdbaarheidsdatum", je hoeft ze dus niet percee te verkopen na een bepaalde periode. Met opties kan je wel meer winst maken, maar opties verlopen na een bepaalde tijd, dus ook als ze minder waard zijn geworden zal je ze moeten verkopen of verzilveren voor aandelen. Als je een optie koopt, dan koop je een rechtsgeldig contract. Dat contract stelt vast tegen welke prijs je in een bepaalde periode bepaalde type aandelen mag kopen. De waarde van een aandeel fluctueert, maar het vastgestelde bedrag in je optiecontract niet, echter daardoor fluctueert de waarde van dat contract wel weer.
Aandelen zijn dus makkelijker. Er zijn daarnaast 2 typen aandelen welke voor jou belangrijk zullen zijn:

1. Aandelen van bedrijven welke aan jou geen dividend zullen uitbetalen.
2. Aandelen van bedrijven welke aan jou wel dividend zullen uitbetalen.

Type nr 1 zijn aandelen welke vaak een hoger risico hebben en dus veel fluctueren. Type nr 2 zijn over het algemeen stabieler, maar dividend is niet gegarandeerd. Je kan dus op 2 manieren geld verdienen met aandelen. Dividend en koerswinst. Aandelen welke dividend uitbetalen zijn vaak een betere keuze naar mijn mening, want ze bieden de aandeelhouder op z'n minst iets en alleen daardoor al trekken ze meer aandeelhouders en blijft de prijs dus stabieler.

En obligaties dan?
Obligaties zijn veiliger en stabieler dan aandelen en opties, maar zijn niet full-proof safe en dat is ook wel tijdens deze crisis gebleken. Wanneer je een obligatie koopt koop je een stuk papier, niets meer. Op dat stuk papier staat dat de obligatieverkoper jouw je geld gaat terugbetalen met een percentage daaroverheen, bijv 7% per jaar. De obligatieverkoper gaat dan met jouw geld investeren, bijvoorbeeld ze kunnen een winkelcentrum gaan bouwen en dan de winkelpanden erin verhuren en verkopen.
Obligaties zijn dus net spaarrekeningen, want een bank investeert jouw spaargeld ook, echter bij obligaties krijg je vaak een hogere rente. Voor obligaties hoef je je niet in te schrijven bij Binck of Alex, maar kun je een offerte of informatieaanvraag doen bij een investeringsbedrijf welke obligaties uitgeeft.
Bij een informatie- of offerteaanvraag krijg je dan een foldertje waarin je kan zien waar je geld in geinvesteerd gaat worden.

Opties:
Je optiecontracten kunnen verlopen, dus je belegt dan onder tijdsdruk, dit is niet aan te raden voor een beginner. Daarnaast kunnen je optiecontracten vrij snel 0 euro waard worden als je verkeerd "gegokt" hebt. Opties koop je niet met je laatste geld, die koop je als je geld teveel hebt, want je hebt het risico je inleg volledig te verliezen. Met aandelen is dit risico veel kleiner. Je aandelen kunnen wel minder waard worden, bijv. 20% zakken in koerswaarde, maar dan ben je "slechts" 20% kwijt, bij opties zou je met zo'n daling het veelvoudige kwijt zijn, zoniet alles.


Je inleg:
Met 250 euro moeten je aandelen percentueel wel heel erg veel in waarde gaan stijgen wanneer je je commissiekosten en bewaarloon wilt gaan terugverdienen en dus winst gaat maken. Je zal 2x commissiekosten gaan betalen, bij aankoop en verkoop en ook bewaarloon tijdens het houden van je aandelen. Winst maken met zo'n inleg is niet onmogelijk, maar wel moeilijk.

Mijn mening:
Aandelen kopen is gokken. Directies van bedrijven halen soms de meest vreemde acrobatiek uit. (Getronics grrr!) Persoonlijk zou ik je dan ook niet willen aanraden om met dit casinospel mee te gaan doen, maar met 250 euro kun je opzich wel jezelf de kneepjes leren. Persoonlijk vind ik obligaties van stabiele gerenomeerde investeringsbedrijven veel interessanter. Daar koop je weliswaar ook een papiertje, maar je kan zien wat met je geld gedaan gaat worden in tegenstelling tot aandelen en sparen.
Maar ook dat kan hard in de soep lopen wanneer die investeringsbedrijven in een bubbel investeren welke tijdens de periode van je obligatie knapt. (Bijv huizenmarkt in de VS of subprime obligaties uit de VS, au au au)
Nog 1 ding over beleggen met aandelen. In principe is het een spel van aanbod en vraag en de grotere spelers zijn daar heel goed in. Als kleinere speler kan je makkelijk door grotere spelers afhandig gemaakt worden van je geld. Grote spelers kunnen de koers manipuleren omdat ze veel geld hebben. Als jij op een koersstijging gokt en de koers ook omhoog wil, maar een grote speler op een koersdaling gokt, dan kan de grote speler bijvoorbeeld massaal optiecontracten op gaan kopen om te tonen aan de markt dat er veel op een daling gegokt wordt. Ook al hoorde de koers technisch omhoog te gaan gaat de koers toch omlaag. Je kunt dus tegenwoordig nauwelijks meer anticiperen op de prijs van een aandeel door marktanalyse. Het is vaak best een vuil spel. Kijk zeeeeeeer goed uit wanneer je toch met grotere bedragen gaat beleggen. Om het te leren zou ik het bij een laag bedrag houden en het daarbij bij laten.
Wees rationeel met deze verleiding en beleg nooit, NOOOIT met geleend geld.

[ Bericht 0% gewijzigd door graviton op 03-05-2009 17:41:07 ]
  zondag 3 mei 2009 @ 19:50:38 #15
224269 Jofol
Wat moet, dat moet...
pi_68631160
quote:
Op zaterdag 2 mei 2009 00:19 schreef bigore het volgende:

[..]

He top, gratis online seminar, ideaal! hier ga ik eerst even mee aan de slag dus.

Heb ik nog een vraag, hoe zit het met de tarieven, want daar snap ik echt geen hout van. Als ik 250 euro op de rekening zet, wat zijn dan de kosten voor me als ik voor deze 250 euro aan obligaties beleg?
Je moet goed uitkijken met die kosten. Ik beleg zelf bij Alex en dan eigenlijk alleen in aandelen en daar hanteren ze een tarief van Euro 9,50 + 0.15% van de transactiewaarde met een minimum tarief van 10 Euro (als je veel handelt wordt het tarief lager maar het minimum blijft 10 euro).

Stel dat je voor 250 Euro aandelen koopt van Shell, dan betaal je al 20 Euro aan kosten (10 bij aankoop en 10 bij verkoop). Je aandelen moeten dan dus minimaal 20 euro meer waard worden om je kosten eruit te halen en dan maak je nog niet eens winst. Als je je geld in 2 verschillende aandelen stopt heb je dus al 40 euro kosten.

Het is dus voordeliger om grotere orders te plaatsen, dan heb je per aandeel veel minder kosten. Als je 1000 euro belegt in 1 aandeel zijn de kosten immers 9.50 + 0.0015*1000 = 11 Euro.
Doe maar joh!
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')