quote:
Oranje-fan wordt grijze muis in Zuid-Afrika
Door NIELS DEKKER
ROTTERDAM/PRETORIA - Oranje-fan Winfried Witjes staat te trappelen om volgend jaar reizen naar het WK voetbal te reizen. De ‘generaal’ is een vaste verschijning bij uit- en thuiswedstrijden van het Nederlands elftal. Zijn pet ligt al klaar.
Angst voor het criminele Zuid-Afrika heeft Witjes niet. Op wedstrijddagen zal de markante verschijning gewoon door de straten van Johannesburg, Kaapstad en Pretoria struinen. ,,Ik ken die verhalen over zakkenrollerij wel, maar ik hoor ook veel positieve verhalen.’’
Toch zijn de misdaadcijfers over Zuid-Afrika behoorlijk alarmerend. Zo ligt het aantal moorden per 100.000 inwoners op ruim 38. Ter vergelijking: Nederland heeft 1 moord op zoveel inwoners en Duitsland 4. Verder kent Zuid-Afrika een schrikbarende stijging van het aantal roofovervallen in woningen en overvallen op bedrijven. Ook neemt het aantal car jackings hand over hand toe. Hierbij worden automobilisten bij een rood verkeerslicht overvallen en gedwongen de wagen te verlaten.
,,Vreemd genoeg is er slecht en goed nieuws. De laatste vijf jaar is de misdaad wel met een kwart gedaald,’’ verklaart criminoloog en onderzoeker Johan Burger van het onafhankelijke Institute for Secutiry Studies in Pretoria. ,,De politie heeft de afgelopen vijf jaar veel meer budget gekregen. Het aantal agenten is met 55.000 gestegen naar 185.000. Verder is de politie beter uitgerust en getraind.’’ De criminoloog erkent dat Zuid-Afrika een fiks probleem heeft. ,,Het misdaadpeil is nog steeds ernstig, erg hoog.’’
De voetbalwereld maakt zich grote zorgen over de criminaliteit. Wereldvoetbalorganisatie FIFA trekt alles uit de kast aan veiligheidsmaatregelen. Zeker nadat de dochter van baas Sepp Blatter in Zuid-Afrika werd overvallen. ,,Het is absoluut een punt,’’ zegt Gert-Jan Steltman van VCK Travel, dat speciale FIFA-arrangementen voor bedrijven aanbiedt. ,,De wereldvoetbalbond heeft strenge veiligheidseisen gesteld, want het is toch een beetje een bananenrepubliek. Een hapje eten in het centrum, zoals in 2006 in Duitsland, is er niet bij.’’
De KNVB reist volgende week voor de vierde keer naar Zuid-Afrika, hoewel de speelsteden voor het geplaatste Nederlands elftal nog onbekend zijn. Bij het bezoek wordt onder meer gesproken met de Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Veiligheid is zeker een onderwerp. Johannesburg is geen Nijmegen,’’ zegt manager Bert van Oostveen.
Volgens criminoloog Burger moeten vooral voetbalsupporters volgend jaar in Zuid-Afrika op hun hoede zijn. ,,Je kunt je op zich veilig verplaatsen tussen de verschillende plekken. Alleen moet je erg opletten waar je komt.’’ Zo waarschuwt hij fans niet uitgedost de stad in te gaan. ,,Dan trek je geheid de aandacht van criminelen. Zij weten dat buitenlanders vaak met kostbaarheden rondlopen. Kleed je na een wedstrijd om in het hotel, loop rond in neutrale kleding,’’ adviseert hij.
De oranje generaal schrikt. Hij zegt het advies op te volgen. ,,Ik neem geen risico met mijn leven.’’ Hij vreest alleen dat speelsteden Johannesburg of Kaapstad uiteindelijk toch oranje zullen kleuren, waarschuwing of niet. ,,Niemand van die Nederlanders trekt zijn kleren uit,’’ zegt Witjes.
TS heeft dus al kaarten voor Zuid-Afrika en Nederland is nu ook nog eens geplaatst, dus bij meerdere mensen zal de gedachte opkomen om naar ZA af te reizen.
Naar aanleiding van bovenstaand artikel, ben je 'banger' om naar ZA te gaan dan naar bijv Azie 8 jaar geleden (hadden we ons gekwalificeerd

) of naar elk willekeurig Europees land?
Verwachten we uberhaupt veel problemen voor Europese fans die daar de wedstrijden gaan bezoeken?