FOK!forum / School, Studie en Onderwijs / orthopedagogiek
Ananajasjezaterdag 18 april 2009 @ 23:59
Ik vroeg me af of hier iemand orthopedagogiek studeert aan een universiteit en wat je van de inhoud van de opleiding vindt.

Zelf studeer ik hbo pedagogiek en ik ben van plan nog een master te halen; orthopedagogiek. Ik heb ontdekt dat ik niet overal voor een master wordt toegelaten. Bij de universiteit van utrecht is er een pre-master traject (wat dus eigenlijk het niveau van bachelor pedagogiek op hbo naar bachelor op wo verhoogt, van 1 jaar. Hierna kan je nog 1 jaar de master orthopedagogiek doen.

Heeft iemand deze ervaring of iets soortgelijks?
Frenchzondag 19 april 2009 @ 09:29
Ik heb na de pabo mijn master OP gehaald in Utrecht. Ik kon gewoon toegelaten worden. Wel eerst de premaster gedaan, maar dat is volgens mij altijd zo. Je moet bijv. wel statistiek doen, dan doen ze op de pabo niet.
_Hestia_zondag 19 april 2009 @ 17:05
TVP

Ik wil misschien na mn SPH Orthopedagogiek doen ( kan dan in 4e jaar SPH al als minor de pre-master doen, dus dat scheelt al weer )
Ananajasjemaandag 20 april 2009 @ 21:06
Dat is best vreemd dat je dat als minor kan kiezen. Pedagogiek heeft meer overlap met orthopedagogiek dan sph, en toch zou ik dan wel heel de pre-master moeten volgen.

Iemand anders ervaringen ergens anders dan in Utrecht, uberhaupt met de studie orthopedagogiek?
_Hestia_maandag 20 april 2009 @ 22:31
Tja, ik denk dat dat per Hogeschool verschillend is. Op Windesheim waar ik zit kun je dus gewoon tijdens je SPH al de pre-master voor orthopedagogiek, maar ook bijvoorbeeld de pre-master Sociale Wetenschappen doen Je doet dus wel de hele pre-master, maar al tijdens je HBO-studie

Als ik orthopedagogiek ga doen ga ik dat in Nijmegen doen,. Dit staat op hun site over Orthopedagogiek.
quote:
Master Pedagogische Wetenschappen

Type: Doorstroommaster
Duur: 1 jaar, voltijd
Taal: Nederlands, maar de mogelijkheid om de master in de Engelse taal te volgen is aanwezig
Directe instroom: Bachelor Pedagogische Wetenschappen
Omschrijving

De masteropleiding Pedagogische Wetenschappen is een gespecialiseerde opleiding voor orthopedagogen. Studenten kunnen kiezen uit twee orthopedagogische opleidingsvarianten:

- Orthopedagogiek: gezin en gedrag (OGG)
- Orthopedagogiek: leren en ontwikkeling (OLO)

De kern van de orthopedagogiek vormt het methodisch handelen ten behoeve van kinderen en jeugdigen die in hun ontwikkeling zijn bedreigd. Behandelingen kunnen plaatsvinden in de vorm van daadwerkelijke interventies, dan wel in de vorm van advisering en begeleiding van ouders, leerkrachten en andere opvoeders. Orthopedagogische activiteiten kunnen van geval tot geval verschillen, al naar gelang de hulpvraag en de problematiek. Diagnostische activiteiten kunnen onderkennend, verklarend, indicatiestellend, of evaluerend van aard zijn. Interventies kunnen uiteenlopen van een enkelvoudig adviesgesprek tot een complexe, methodisch onderbouwde, systematische werkwijze, die zich op meerdere niveaus (cognitief, emotioneel, gedragsmatig) kan richten. Zo’n werkwijze kan individueel of op groepsniveau georganiseerd zijn en gesitueerd zijn binnen het veld van het onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdhulpverlening en kinderbescherming, of de gehandicaptenzorg.

De masteropleiding gaat uit van de primaire taakstelling om de opvoedingssituatie van kinderen en jeugdigen te verbeteren. Daarbij gaat het niet alleen om het diagnosticeren en behandelen van problemen, maar ook om het voorkomen van die problemen. De opleiding richt zich op het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden op het terrein van het orthopedagogisch handelen. Daarbij staat het leren opzetten, uitvoeren en evalueren van een orthopedagogisch plan centraal.

De indeling in twee opleidingsvarianten OLO en OGG correspondeert tot op zekere hoogte met maatschappelijke velden waarbinnen orthopedagogische hulpverlening vaak gestalte krijgt: het (speciaal) onderwijs en de gehandicaptenzorg enerzijds, en de geestelijke gezondheidszorg, de kinderbescherming en de jeugdhulpverlening anderzijds. Afgestudeerden binnen het domein van leer- en ontwikkelingsproblemen zijn vaak als orthopedagoog verbonden aan onderwijsondersteunende diensten of residentiële instellingen; afgestudeerden binnen het domein van gezin en gedrag werken vooral binnen instellingen van de geestelijke gezondheidszorg, justitie en jeugdhulpverlening.

Het onderwijsprogramma bevat theoretische kennis, onderzoeksvaardigheden en klinische vaardigheden.
Wat betreft onderzoek wordt de masteropleiding afgesloten met een scriptie (20 EC). De klinische vaardigheden worden geleerd in de onderdelen stage (20 EC) en casuïstiek (10 EC). Daarbinnen worden drie casussen uitgevoerd, waarvan één volgens NVO-richtlijnen. De resterende tijd van het masterprogramma (10 EC) wordt besteed aan het verdiepen van theoretische kennis in de vorm van twee cursussen per mastervariant.

In het studiejaar 2006/2007 bestaat nog de mogelijkheid om af te studeren in de Opvoedingsfilosofie.
Toelatingseisen

* Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen met afgeronde bachelor in de pedagogische wetenschappen kunnen direct in deze master instromen.
* Studenten van een andere universiteit (binnen- en buitenland) met afgeronde bachelor kunnen worden toegelaten onder bepaalde, door de examencommissie te stellen voorwaarden
* Studenten met een bachelor behaald bij een verwante wo of hbo bachelor kunnen worden toegelaten onder bepaalde door de examencommissie te stellen voorwaarden

Toekomstmogelijkheden

Globaal zijn er vijf functies waarop je als (ortho)pedagoog kunt solliciteren: docent/ontwikkelaar/ontwerper, adviseur/ begeleider/trainer, orthopedagoog/ clinicus, onderzoeker en beleidsmedewerker.
Als (ortho)pedagoog kom je terecht bij instanties en instellingen zoals een Schoolbegeleidingsdienst of een school voor speciaal onderwijs, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdhulpverlening, de rechterlijke macht en in de kinderbescherming. Je kunt ook onderzoek doen aan de universiteit.
Ananajasjemaandag 20 april 2009 @ 22:39
Nijmegen staat ook goed aangeschreven voor pedagogiek. Maar zonder pre-master kan ik daar toch niet terecht; dan moet ik een verkorte opleiding 'pedagogische wetenschappen' doen en die duurt 3 jaar :S

Ik vind het toch best jammer dat er niet overal wat meer overlapt wordt, met hbo pedagogiek heb je toch al best een basis.
Nimosedinsdag 21 april 2009 @ 20:21
Ik heb zelf na mijn HBO-studie het schakeltraject (1 jaar) in Leiden gevolgd en ben nu bezig met mijn Master. Dit schakeltraject kun je echter alleen volgen als je een toelatingsexamen hebt gehaald. Als je het niet haalt moet je in Leiden de reguliere studie doen, wat dus 4 jaar duurt.
Wat verwacht jij van een universitaire master orthopedagogiek? Ik vind persoonlijk een pre-master/schakeltraject van 1 jaar al vrij weinig (natuurlijk wel fijn dat het kan). Zonder zo'n jaar kun je echt niet beginnen aan je Master.
SterreMaritzondag 26 april 2009 @ 19:10
Ik heb vorig jaar mijn hbo SPH afgerond en ben dit jaar gestart met het vrijstellingenprogramma Pedagogische Wetenschappen & Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit. Ik ben er heel erg tevreden over!

Je kunt sowieso niet met je hbo-diploma direct een universitaire master doen, logisch lijkt me! De verschillende universiteiten bieden verschillende programma's aan. Ik heb gekeken in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Nijmegen. Het schakelprogramma verschilt per uni: bij sommige (waaronder Utrecht) volg je een schalketraject van 1 jaar waarna je de universitaire master kunt gaan volgen, bij andere uni's duurt het schakeltraject langer, zo ook in Nijmegen. Daar volg je de 1e 3 bachelorjaren in 2 jaar en kun je dus in 3 jaar de volledige uni-opleiding (bachelor + master) voltooien.

De reden dat ik voor Nijmegen heb gekozen -ondanks het extra jaar- is dat deze schakelopleiding véél beter is en dat Nijmegen als beste aangeschreven staat qua orthopedagogiek. De schakeltrajecten van andere uni's zijn vaak zwak te noemen en bestaan enkel uit onderzoek, wetenschappelijk schrijven en statistiek. Het woord 'kind' komt bij wijze van amper voor in het eenjarige schakelprogramma. Voor mensen met een hbo Pedagogiek of SPH vind ik dat nog enigzins acceptabel, maar ook mensen die fysiotherapie of iets heel anders hebben gestudeerd mogen dit programma volgen en krijgen dus pas in hun masterjaar écht te maken met kindjes/pubers en ouders. Dat vind ik héél erg fout en ik wil niet met deze mensen vergeleken kunnen worden, vandaar mijn keuze voor een andere uni. Nijmegen deelt deze mening met mij en stelt ook dat in een schakelprogramma júist aandacht moet zijn voor ontwikkeling, opvoeding, oefening van vaardigheden, etc. naast het wetenschappelijke stuk. Mede daarom dus de keuze

Ik ben nu bijna een jaar bezig en ben erg blij met mijn keuze voor Nijmegen. Ik leer nu zóveel meer dan op het hbo, allemaal waardevolle info die ik niet had willen missen. Daarnaast is het hard werken omdat je in totaal voor 60 ects vrijstelling krijgt maar ze hebben juist de makkelijke vakken geschrapt waardoor je best pittige vakken hebt. Maar...als je bereid bent hard te werken, een beetje intelligent bent en doorzet, moet het wel lukken! Het is wel heel anders dan het hbo, veel is in het Engels en de tentamens zijn vaak stom Maar het is wél heel leuk. Ik vind Nijmegen, de opleiding en de hele uni geweldig

Oh, per jaar starten zo'n 150 studenten geloof ik met het vrijstellingenprogramma in Nijmegen, exact weet ik het niet maar dit is wat ik via via hoor. Erg veel pabo'ers (waarvan een héél groot deel afvalt ) en de rest is vooral SPH en Pedagogiek. Tot nu toe is 1/3e ongeveer al afgevallen en we verwachten dat het wel eens de helft kan worden na dit jaar. De reden van de meeste studenten is dat ze het te duur vinden (want: stufi is op en lenen is duur, heel veel ernaast werken houd je niet vol), dat ze het toch wel errûg hard werken vinden, dat de stof te moeilijk is, dat het tempo te hoog ligt en dat ze het gewoon beu zijn altijd maar te moeten studeren, geldzorgen te hebben terwijl studiegenootjes van de vorige studie werken en allerlei leuke dingen in hun vrije tijd kunnen doen en daar dus ook geld voor hebben. JMijn advies: denk écht goed na voor je start; ook in 6 tot 9 maanden kun je een flinke schuld opbouwen bij de IBG en da's toch zuur als je niet voldoende gemotiveerd bent!

Als iemand vragen heeft...ik wil ze wel proberen te beantwoorden!
SterreMaritzondag 26 april 2009 @ 19:13
quote:
Op zondag 19 april 2009 17:05 schreef Sylvana het volgende:
TVP

Ik wil misschien na mn SPH Orthopedagogiek doen ( kan dan in 4e jaar SPH al als minor de pre-master doen, dus dat scheelt al weer )
Ahum...dat lijkt me sterk? Waar doe je SPH? *edit: ik lees Windesheim*

Wat voor schakelprogramma is dat dan? Ik zou het héél krom vinden als dit zou kunnen, want dan rond je niet je SPH opleiding af vind ik...het schakelprogramma heeft weinig zin voor SPH'ers en je krijgt dan dus wel gewoon je diploma? Het schakelprogramma is minimaal 60 ects hè...in Nijmegen dus zelfs 120. Dat kan toch niet in een minor gepropt worden?
_Hestia_maandag 27 april 2009 @ 12:12
quote:
Op zondag 26 april 2009 19:13 schreef SterreMarit het volgende:

[..]

Ahum...dat lijkt me sterk? Waar doe je SPH? *edit: ik lees Windesheim*

Wat voor schakelprogramma is dat dan? Ik zou het héél krom vinden als dit zou kunnen, want dan rond je niet je SPH opleiding af vind ik...het schakelprogramma heeft weinig zin voor SPH'ers en je krijgt dan dus wel gewoon je diploma? Het schakelprogramma is minimaal 60 ects hè...in Nijmegen dus zelfs 120. Dat kan toch niet in een minor gepropt worden?
Meer weet ik er ook niet vanaf, maar zo staat het iig in de studiegids.