FOK!forum / Weer, Klimaat en Natuurrampen / Allesoversterrenkunde.nl + Interview Govert Schilling
Frutseldinsdag 7 april 2009 @ 15:32


Allesoversterrenkunde.nl
Sinds 31 maart 2009 is de website Allesoversterrenkunde.nl compleet vernieuwd. Alle astronomie-, ruimtevaart of sterrenliefhebbers moeten daar echt eens een kijkje gaan nemen. Onderleiding van wetenschapsjournalist Govert Schilling is de oude website veranderd in een waar astronomisch kunstwerk. De site heeft een metamorfose ondergaan waar andere websites 'u' tegen kunnen zeggen. De site is nu nog veel complter en overzichtelijker geworden, waardoor ook de beginnende ruimtetoeristen onder ons een goed beeld krijgen van het universum en alles wat daarbij hoort.

Naast aktuele nieuwsberichten, achtergrondartikelen, publieksaktiviteiten en naslagwerk, kunnen internetgebruikers elke dag een compleet up-to-date overzicht zien van wat er aan de sterrenhemel te zien is. Bezoekers kunnen ook vragen stellen, die op een serieuze wijze beantwoord zullen worden door diverse beroepsastronomen.

Samenwerking en Eureka-Oevreprijs
Schilling werkt op allesoversterrenkunde nauw samen met collega-wetenschapsjournalist Eddy Echternach, die beheerder is van de eveneens vernieuwde astronieuws-site. Ook wordt met de website van de NOVA (Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie), http://www.astronomie.nl, veel samen gewerkt. Schilling hoopt dan ook met zijn vernieuwde website een extra bijdrage te leveren aan het Internationale Jaar van de Sterrenkunde.

Govert Schilling (1956) publiceert in binnen- en buitenland over ruimteonderzoek, het heelal, astronomie en nog veel meer. Tientallen boeken staan er inmiddels op zijn naam en in 2002 mocht hij een Eureka-oevreprijs in ontvangst nemen voor zijn bijdragen. In 2007 werd planetoide 10986 naar Govert vernoemd.

FOK! en Govert Schilling
Fok! zou natuurlijk Fok! niet zijn als wij geen interview met Govert Schilling hadden. Hieronder zie je daar het resultaat van.
quote:
Vertel eens aan de onwetende astronomieliefhebbers: Wie is Govert Schilling?
Ik ben freelance-wetenschapsjournalist. Ik schrijf eigenlijk alleen over sterrenkunde en ruimteonderzoek – alles buiten de aarde. Ik ben begonnen als sterrenkunde-amateur, met een kijkertje in de achtertuin. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik schrijf nu populair-wetenschappelijke boeken in binnen- en buitenland. Daarnaast geef ik ook lezingen en geef ik af en toe uitleg over sterrenkundige onderwerpen op radio en tv.

Wat was uw motivatie om destijds met de site te starten?
Ik had aanvankelijk een door mij zelf gebouwde, zeer eenvoudige website, met daarop mijn eigen artikelen. Ik heb een deel van het geld van de Eureka!-prijs gestoken in de ontwikkeling van allesoversterrenkunde.nl, omdat ik erachter kwam dat er eigenlijk geen goede, toegankelijke, veelzijdige Nederlandstalige website over sterrenkunde bestond. Mijn ‘eigen’ site trok enkele tientallen bezoekers per dag; met allesoversterrenkunde.nl dacht ik ooit misschien wel duizend bezoekers per dag te kunnen trekken. Dat aantal ligt inmiddels regelmatig rond de vierduizend. Mijn belangrijkste motivatie was (en is): geïnteresseerde leken de mogelijkheden bieden om meer te weten te komen over het heelal waar wij deel van uitmaken.

Veel mensen verwarren astronomie met astrologie. Is uw site voor mensen die totaal niet weten waar astronomie voor staat, te begrijpen?
Ik ga er vanuit dat je een website als allesoversterrenkunde.nl niet gaat bezoeken als je totaal geen belangstelling voor sterrenkunde hebt. Maar veel voorkennis is natuurlijk ook weer niet nodig: de meeste nieuwsberichten en artikelen zijn goed te volgen voor een breed publiek. Dat geldt zeker ook voor de informatie over zichtbare hemelverschijnselen, publieksacvtiviteiten, etc. Bovendien kun je op de site vragen stellen die door beroepsastronomen beantwoord worden.

Waarom is nu besloten de oude site te vervangen door een gloednieuwe? En wat kunnen we nog meer verwachten van de site?
De functionaliteit van de website is een beetje uitgebreid, maar de belangrijkste reden voor de makeover was dat de oorspronkelijke versie van de website te onoverzichtelijk was. Het ontwerp is daarom helemaal op de schop gegaan. De kruisverwijzingen blijven een van de sterkste punten van de site: als je een nieuwsbericht over Mars leest, kun je heel simpel doorklikken naar andere nieuwtjes, artikelen of boeken over hetzelfde onderwerp.

Op de site biedt u de mogelijkheid om cursussen over sterrenkunde te volgen. Wat houdt dit precies in?
Voorlopig polsen we alleen of daar in principe belangstelling voor is. Het idee is dat we in de toekomst misschien een echte online-cursus elementaire astronomie kunnen aanbieden, met afzonderlijke lessen die de cursisten in hun eigen tempo kunnen doornemen, inclusief korte presentaties, videofilmpjes, huiswerkopdrachten en veel ondersteunend online-materiaal. Dat is een groot project, en het is absoluut nog niet zeker dat het echt door zal gaan.

Qua astronomie in Nederland zijn er al enkele andere bekende sites zoals Astrostart en Astroversum. Waarin onderscheidt uw site zich ten opzichte van deze twee?
Het grote verschil is dat allesoversterrenkunde.nl veel omvangrijker is (met o.a. informatie over zichtbare hemelverschijnselen, boekerecensies, historische informatie, een sterrenkundig abc, enzovoort enzovoort) en dat de nieuwsberichten verzorgd worden door ter zake kundige wetenschapsjournalisten. Ook door het gehanteerde systeem van kruisverwijzingen is de site veel functioneler dan de meer weblog-achtige websites Astrostart en Astroversum.

Leden kunnen zich abonneren op de nieuwsbrief. Wat staat daar in en hoe vaak komt die uit?
De nieuwsbrief kun je naar je eigen wensen aanpassen, en is in zekere zin een soort RSS-feed per e-mail. Je kunt kiezen welke informatie je wilt ontvangen (nieuws, artikelen, hemelverschijnselen, of een combinatie daarvan) en of je de nieuwsbrief dagelijks of wekelijks wilt ontvangen. De nieuwsbrief bevat van elk item een korte begintekst, een bijbehorend plaatje, en een link naar de betreffende pagina op de website.

'De' wetenschappelijke vraag, die de mensheid zich al van oudsher bezig houdt is: zijn we alleen in het heelal. Wat is uw mening daarover?
Toen het heelal ontstond, was er geen leven. Nu is het er wel. Dus ook al weten we niet hoe leven is ontstaan, één ding is zeker: het is mogelijk dat er in het heelal leven ontstaat. Vervolgens moet je je realiseren dat het heelal zo onvoorstelbaar uitgestrekt is, zowel in de ruimte als in de tijd, dat het buitengewoon onwaarschijnlijk is dat iets dat kán gebeuren slechts één keer gebeurt. Zeker nu de organische bouwstenen van het leven (zoals koolwaterstoffen) in de ruimte tussen de sterren zijn aangetroffen, en er al honderden planeten bij andere sterren zijn ontdekt, is het eigenlijk niet langer voorstelbaar dat de aarde de enige ‘levende planeet’ in het heelal is.

Tot slot, Stel sterrenkunde wordt een basisvak op de basisschool of middelbare school? Hoe zou u het vak in vullen?
Ik zou proberen om leerlingen altijd contact te laten houden met de zichtbare sterrenhemel, door middel van kijkacties, een eigen telescoop, enzovoort. En ik zou verwondering over de wereld waar wij in leven graag als leidraad voor zo’n lesvak hanteren. Verder is de sterrenkunde bij uitstek een vakgebied waar je zelf leuke experimenten en metingen kunt doen, om zo je kennis te vergroten en je inzicht te verschaffen in hoe wetenschap werkt. Op de middelbare school zou ik een groot thema, bijvoorbeeld de speurtocht naar buitenaardse leven, aangrijpen als ‘kapstok’ om verschillende lessen aan op te hangen – daar kun je echt alle kanten mee uit.

Namens Fok! en alle geinteresseerde lezers van Fok! willen wij u bedanken voor het interview en wensen
wij u veel succes met uw website!
2009: Het jaar van de sterrenkunde

Op 20 december 2007 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde naties, 2009 uitgeroepen als jaar van de sterrenkunde.

Nederlandse videotrailer voor 2009: Het jaar van de Sterrenkunde

Wil je meer weten over Govert Schilling en allesoversterrenkunde.nl? Check dan één van onderstaande links.

Allesoversterrenkunde.nl
Officiele website: 2009 Jaar van de sterrenkunde
Astronieuws.nl

Volg Govert Schilling op TWITTER

Heb je interessant astronomisch nieuws, waar de Aardse Elementen hun krachten op kunnen of door laten beïnvloeden? (Bijvoorbeeld zoals Close encounters: Asteroiden op ramkoers of Magneetstormen & Zonnevlammen. Ook daarvoor kan je terecht in De Elementen of check de Frontpage

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 07-04-2009 16:45:35 ]
AlphaOmegadinsdag 7 april 2009 @ 15:52
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 15:37 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
Iets enorm doms
Ja, stel je voor dat je op een site terecht komt waar je nog iets van zou kunnen leren... dat moeten we natuurlijk niet hebben....

[ Bericht 2% gewijzigd door yvonne op 07-04-2009 15:53:25 ]
Gebraden_Wombatdinsdag 7 april 2009 @ 17:32
Waarom staat dit eigenlijk niet in WFL?
NanKingdinsdag 7 april 2009 @ 18:41
Het kon in beiden en we hebben expres gekozen voor DE, gewoon voor de leuk ende content.

OT, ik vond het erg leuk dat dhr Schilling zo makkelijk meewerkte aan het interview, ik vind het nu al een leuke man .
AstroStartdinsdag 7 april 2009 @ 19:00
Wat een grapjas. Ik heb de heer Schilling een aantal jaren geleden geinterviewd namens AstroStart.nl, en toen beweerde hij de website 'niet te kennen'. En nu noemt hij het in het interview doodleuk een meer 'weblog-achtige site'.
Vanquish_vrijdag 10 april 2009 @ 20:38
Leuk interview!
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:00 schreef AstroStart het volgende:
Wat een grapjas. Ik heb de heer Schilling een aantal jaren geleden geinterviewd namens AstroStart.nl, en toen beweerde hij de website 'niet te kennen'. En nu noemt hij het in het interview doodleuk een meer 'weblog-achtige site'.
Same here. Als redacteur op AstroVersum vind ik het een beetje vreemd dat hij de twee sites minder functioneel vindt, omdat ze zogenaamd weblog-achtig zouden zijn. Dat heeft denk ik meer met het feit dat het zijn beroep is en wij de sites in onze vrije tijd onderhouden te maken. Maar goed.
dimagemaandag 13 april 2009 @ 08:39
ik kijk als ik iets wil weten over de planeten/sterren altijd op www.kuuke.nl of op www.vsml.nl