abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 24 april 2009 @ 01:00:00 #301
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_68324734
quote:
Op vrijdag 24 april 2009 00:27 schreef PallominnoX het volgende:
Daar kiezen ze zelf voor. Lassers etc krijgen ook genoeg crap binnen..
Klopt, en er zijn wel meer beroepen waar je schadelijke stoffen binnenkrijgt.... wegwerkers op snelwegen, hoogovenmedewerkers, chemische industrie, noem maar op.

Helaas is het wel zo dat de concentratie van gevaarlijke chemicalien in een beperkte ruimte zoals een kroeg een heel stuk schadelijker is dan bovengenoemde beroepen.

Er is door papierversnipperaar ook al eens geopperd - na het volledig verkeerd begrijpen van mijn post overigens - om "gevarengeld" uit te keren aan werknemers in de horeca, dat doen ze immers bijvoorbeeld ook voor wegmedewerkers en hoogovenmedewerkers die in gevaarlijke situaties werken. Of dat voor de kroeg qua financien echt voordeliger zal uitpakken, waag ik echter te betwijfelen. De gevarengelden in gevaarlijke industrieen liggen vaak vrij hoog, 40%, 50% meer dan salaris voor de uren dat je in een zone werkt die gevaarlijk is, dat soort getallen. De uitkering die soldaten krijgen voor het "op missie" zijn zoals in Afghanistan is ook in die orde van grootte, volgens mij zelfs iets meer. Gevarengeld voor personen die slechts een enkele keer in aanraking zouden kunnen komen (zoals bijvoorbeeld politieagenten) is veel lager, maar de arbeidsongeschiktheidsuitkering (bijvoorbeeld bij een agent die word neergeschoten en daardoor aan 1 been verlamd raakt) is een stuk hoger.

Dat zou dus voor horecapersoneel betekenen dat zo'n beetje iedereen die onder de horeca CAO valt een FORSE verhoging van salaris tegemoet zou zien, want ze staan immers dagelijks continue in de rook, waar een wegwerker niet altijd in een gevarenzone werkt, en een hoogovenmedewerker ook niet alle ploegendiensten in een gevarenzone werkt.

Marktwerking kan trouwens ook de andere kant op werken. Rokers zijn met 25% in de minderheid, waarom zouden we niet een 100% rookvrije horeca hebben, met de mogelijkheid tot het ombouwen van kroegen waar bijv. 75% van de ruimte rookruimte is. Er mag dan niet bediend worden, maar bier zou dan moeten worden afgehaald bij de bar waar dan niet gerookt mag worden. Zo kun je toch redelijk goed naar de kroeg als roker, EN het personeel werkt gegarandeerd rookvrij.

Als er een markt voor is, zouden nieuwe ondernemers die toch een pand moeten verbouwen tot kroeg wellicht em zo kunnen verbouwen dat de rokers een streepje voor hebben.

Ik stel voor dat we verder gaan met de rookvrije horeca, en daar waar nodig de 25% aan rokers voorzien van ruimten waar gerookt mag worden.

Een rookverbod KAN prima werken, in Ierland zijn ze er intussen compleet aan gewend.

Edit: Ben trouwens expres lang weggebleven uit dit topic, want na 45 topics is het nog steeds hetzelfde geleuter als in topic #1, dus aan iemand anders die nog wil door discuzeuren de taak om een nieuwe te openen.
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')