abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_67486942
Hallo beste mede bouwers en klussers.

Ik wil een dak isoleren van metaal en na wat eigen onderzoek kom ik erachter dat dat vrij lastig gaat worden.
Ik zal de situatie even uitleggen;
Ik heb een schuur(tje) met een zolderkamer die ik wil gaan gebruiken voor bewoning. Nu is dat natuurlijk dubbel lastig omdat metaal zoveel herrie maakt als het regent en je met een enorm condensatie probleem zit
.
Zelf ben ik timmerman van beroep geweest dus ik weet wel waar ik een beetje rekening mee moet houden alleen bij deze klus loop ik tegen deze problemen op waarvoor ik niet zo een twee drie een oplossing kan verzinnen.

Ten eerste is mijn budget erg beperkt dus allerlei fancy bouwmatrialen of het volledige dak vernieuwen ga ik niet doen maar ik moet natuurlijk wel het zaakje goed dicht hebben zeker voor in de winter.
Ik woon in Frankrijk en daar zakt de temperatuur geregeld in de winter wel eens naar de -15.

Het dak is simpel, een houtconstructie met daarop direct het stalen dak, het is nu al zo dat de condens in het voor- en najaar van de plaat en vervolgens via de gording naar beneden drupt.

Nu dacht en vraag ik is het niet zo dat wanneer die plaat stijf geïsoleerd is er geen condens meer optreed ? Immers de standaard voorgefabriceerde geïsoleerde dakplaten hebben daar ook geen last van.
Voordeel van stijf geisoleerden dakplaten (zoals de voorgefabriceerde zijn) is dat die ook veel minder geluid maken wanneer het regent.
Dat is dus een must in mijn situatie, ervoor zorgen dat het geluid binnen de perken blijft.

Maar tijdens mijn onderzoek kom ik op het feit dat je aan de koudekant moet werken met een dampdoorlatende folie, dat betekend dus dat ik de platen niet stijf kan isoleren omdat het vocht anders nergens heen kan waardoor ik dus weer veel last heb van geluid.

Ik wil kijken of het mogelijk is het dak te isoleren met stro, een laag van 20 cm met vervolgens een laag aluminiumfolie voor de terugkaatsing van de stralingswarmte.

Dus hoe dit te doen..alle dakplaten eraf en eerst een laag folie/zeil spannen?
Of met een luchtspouwtje van een 1 cm of misschien 2 werken tussen de isolatie en de dakplaat?
pi_67487346
Ik neem aan dat je gewoon trapeziumvormige dakplaten hebt.
Gangbaar is om hierop drukvaste isolatie te schroeven met speciale schotels. Deze klemmen je isolatie dan vast. Als dakbedekking kun je dan kiezen voor EPDM of iets dergelijks. Dit is een werkwijze die vaak wordt gebruikt in de hallenbouw.

Beginnen over dampdoorlatende/dampremmende folie en luchtspouw betekent dat je wel de klok hebt horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt.
Een dampremmende folie wordt gebruikt bij materialen aan de binnenzijde van de constructie die NIET dampdicht zijn. Een stalen dakplaat is uiteraard 100% dampdicht. Dus aan de binnenzijde hoef je geen dampremmende folie te plaatsen.
Als er geen damp in je constructie kan komen hoeft het er aan de buitenzijde ook NIET uit. Dus die dampdoorlatende folie is ook niet nodig.

Ik zou trouwens absoluut niet voor stro kiezen, maar gewoon voor PU drukvaste isolatie van een centimeter of 10.

Een andere optie is om je dak van binnen te gaan isoleren, en dan moet je dus WEL een dampremmende folie toepassen aan de binnenzijde. Die dampdoorlatende folie is niet nuttig want je zit dan aan de buitenkant direct onder je dakplaat. Dus die folie heeft dan totaal geen zin (en open deur voor een dichte deur laat nog steeds niks door). Wel is het dan erg belangrijk dat je een luchtspouw maakt tussen je isolatie en je dakplaat zodat het vocht dat door je contructie trekt en onder je dakplaat komt ook daadwerkelijk weg kan.
pi_67488381
Hallo void dank voor uw reactie,

u heeft helemaal gelijk wat die klokken en klepel betreft. nou ja een beetje dan haha

Isoleren aan de bovenkant is geen optie dus het zal dan van binnenuit moeten, maar hoe zit het met de geluidsproduktie als er een spouw gelaten moet worden tussen de isolatie en de plaat vrees ik voor een hoop herrie.
De dakplaten die ik heb zijn overigens van het damwand type.
Buiten dat zal zo'n constructie voldoende zijn om het lekken te voorkomen, ik ben bang van niet. In die situatie staat de spouw goed in contact met de buitenlucht dankzij de profielvorm maar of dat zorgt voor voldoende vochtafvoer.
Dat is de reden dat ik opperde de platen te verwijderen een zeil (bv landbouwplastic) te spannen en dan de platen er weer overheen. Dan word de ergste condens op het staal afgevoerd via het plastic en het overige vocht dat ook op het palstic aan de binnenkant kant komen kan dan verdampen in de spouw. Zal het plastic voor genoeg warmte verschil kunnen zorgen...met een spouw constcuctie.

Wat van een constructie zonder spouw, dus als volgt; dakplaat -> plastic -> pu-plaat allen stijf tegen elkaar, op deze manier lijkt mij de geluidsoverlast het miniemst en vocht word weggeleid via het plastic.

Of eigenlijk beter, dakplaat-> plastic -> pu-schuim/tempex -> luchtspouw -> isolatie(bv glaswol) -> afwerking
  FOK!fotograaf zaterdag 28 maart 2009 @ 11:07:00 #4
17893 Forno
pi_67488777
Als je zorgt dat de isolatie aan de onderkant geen temperatuurslekken heeft, zal er weinig condensatie onder je dakplaat optreden. De luchttemperatuur tussen de canelures is dan immers hetzelfde als buiten. Condensatie treedt pas op bij temperatuursverschillen. Als je een voldoende dikke steenwolplaat neemt, die licht indrukbaar is, zodat ze goed op elkaar zijn te drukken, moet het kunnen. Maak let op dat je lekken voorkomt! Geen gaten voor elektra of leidingen. Steenwol is ook een goede geluidsisolator (met name geluid dat zich via de lucht verplaatst, geen contactgeluid). Maar het isoleren onderdampdichte lagen is en blijft niet geheel zonder risico. Het moet heel netjes gebeuren.

Beter is het om het dak aan de buitenkant te isoleren. Maar je geeft aan dat dat niet kan, waarom eigenlijk?

Stro en alumunium, authentiek, maar niet echt zinvol denk ik.
pi_67489342
Hallo Forno,

dacht ik dus ook dat op die manier condens voorkomen kan worden, ik denk dat ik inderdaad zéér zorgvuldig moet werken om de isolatie goed te laten aansluiten op de dakplaat en elkaar, zal niet eenvoudig zijn, wel leuk.

Stro en aluminium inderdaad authentiek maar nog steeds zeer functioneel aluminium word nog steeds vollop gebruikt want stralings warmte is en en blijft toch voor het meeste comfort zorgen.
Stro is ook nog steeds in gebruik, nadelen zijn dat het goed stijf geplaatst moet worden, ik heb huizen gezien die met een 50cm stromuur zijn uitgerust en isoleren als de beste, zorg is in dat geval de afwerking ivm met dieren.

Mij lijkt het leuk het te proberen, ik heb stro zat (heb hier een paardenbedrijf) en ben benieuwd naar het resultaat, ik zou alleen niet dikker dan 22cm kunnen anders gaat er nog meer van de ruimte af.
  FOK!fotograaf zaterdag 28 maart 2009 @ 13:40:46 #6
17893 Forno
pi_67492244
Ik geen kaas gegeten van bouwen met stro. Ik heb het wel eens op TV gezien, dat ze gewoon strobalen op elkaar stapelen. Die met houten pennen aan elkaar vastrijgen, en dan stuccen met leem. Heel ecologisch.

Maar een platdak van staal van stro voorzien, en aan de onderkant. Een strobaal is best zwaar. Klinkt als een uitdaging.
  zaterdag 28 maart 2009 @ 16:10:47 #7
106219 NoktetMort
*wants to be petted*
pi_67495684
Misschien een heel raar idee, wat als je je dak op natuurlijke wijze gaat isoleren? Met behulp van een natuurlijk dak (dus aan de buitenkant begroeiing) heb je ook meteen geen last meer van geluidsoverlast. (Alleen even kijken of de constructie van de schuur een dak van deze zwaarte aankan.) En het is een hele goeie duurzame manier van isoleren. Zeker gezien je budget niet zo groot is kun je proberen veel zelf te maken. Het fijne weet ik er niet echt van, maar ik probeer gewoon een balletje op te gooien

-edit- het heet een vegetatiedak

[ Bericht 3% gewijzigd door NoktetMort op 28-03-2009 16:17:20 ]
  FOK!fotograaf zaterdag 28 maart 2009 @ 16:41:19 #8
17893 Forno
pi_67496475
De vegetatielaag is niet de isolerende laag, die zit eronder.

Er zitten een heleboel laagjes in een vegatatiedak. Natuurlijk een dakconstructie. Dan de isolatie. Op de isolatie komt een stevige waterdichte folie, een drainage laag met afvoeren (anders verzuipen je plantjes), een a twee splitlagen, en de uiteindelijke vegetatie laag. Als je echt struiken en bomen op je dak wilt, moet er nog meer gedaan worden. Kosten zijn een veelvoud van een laagje steenwol en gips.

Ik vind het zelf hele mooie daken. Maar ik zou er als klusser niet aan beginnen.
  zaterdag 28 maart 2009 @ 16:58:40 #9
106219 NoktetMort
*wants to be petted*
pi_67496981
Naja, zoals het hier staat lijkt het me simpeler; en hier staat ook dat er geen drainage laag nodig is als het dak schuin is.... (Wat ik overigens niet in het verhaal van TS kan terugvinden.)

Hier ook nog wat info: http://www.ecolan.nl/nl/groendak/producten/groendaksysteem

[ Bericht 6% gewijzigd door NoktetMort op 28-03-2009 17:05:28 ]
pi_67497995
haha ja dat zijn geweldig leuke constructies, en dat zou ook heel mooi staan in het landschap maar ik heb een eenvoudig zadeldak met een dakhelling van 30 graden dus dat zou een hele uitdaging worden die ik niet aanga.
Een schuin dak dus, twee keer 30 graden, ik heb hier balen stro van 500 kilo en daar zitten mooie stevige plakken op die ik in kruisverband zou kunnen plaatsen.
  FOK!fotograaf zaterdag 28 maart 2009 @ 19:55:35 #11
17893 Forno
pi_67501651
quote:
Op zaterdag 28 maart 2009 16:58 schreef NoktetMort het volgende:
Naja, zoals het hier staat lijkt het me simpeler; en hier staat ook dat er geen drainage laag nodig is als het dak schuin is.... (Wat ik overigens niet in het verhaal van TS kan terugvinden.)

Hier ook nog wat info: http://www.ecolan.nl/nl/groendak/producten/groendaksysteem
Je hebt misschien geen drainage-laag nodig op een hellend dak. Maar dan heb je weer voldoende opstanden nodig, om ervoor te zorgen dat het split, aarde en vegetatie niet van je dak afspoelt. Het is beeldschoon maar zeker niet eenvoudig (en niet goedkoop). Je kunt je afvragen waarom je het zo weinig ziet?

offtopic; ik heb in Madrid een superuitvoering van een levende wand gezien, naast het Caixa Forum. Dat is echt schitterend. http://www.panoramio.com/photo/10231524
  zaterdag 28 maart 2009 @ 23:14:20 #12
106219 NoktetMort
*wants to be petted*
pi_67508074
Wow, nice.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')