0,924*0,92 = 0,85 = 15 % extra uitval (in de laatste 2 mnd) en dit na de eerdere vraaguitval van okt-dec van 2008.quote:Duitse industrie ziet orderontvangst kelderen
BERLIJN (ANP) - De Duitse industrie heeft in januari opnieuw fors minder orders binnengekregen. De industriële orders gingen met 8 procent omlaag tegenover een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken die woensdag bekend werden gemaakt.
Het is de op een na sterkste orderdaling sinds in 1991 met de metingen werd begonnen. De daling is bovendien veel groter dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een afname met 2,2 procent. Binnenlandse orders zakten met 4,3 procent omlaag, terwijl vanuit het buitenland 11,4 procent minder bestellingen binnenkwamen.
In december gingen de orders al met een neerwaarts herziene 7,6 procent omlaag, van een eerder gemelde afname met 6,9 procent.
Ik kwam eergisteren de Mediamarkt niet binnen TS omdat het zo druk wasquote:Op woensdag 11 maart 2009 18:03 schreef Drugshond het volgende:
[..]
0,924*0,92 = 0,85 = 15 % extra uitval (in de laatste 2 mnd) en dit na de eerdere vraaguitval van okt-dec van 2008.
Economische krimp van 4,5 % ..... dat wordt hoger.. mark my words (ook in Nederland).
Tja, sommige sectoren doen het nog wel redelijk.quote:Op woensdag 11 maart 2009 18:07 schreef Dibble het volgende:
[..]
Ik kwam eergisteren de Mediamarkt niet binnen TS omdat het zo druk was
Is het al lang.quote:Op woensdag 11 maart 2009 18:03 schreef Drugshond het volgende:
[..]
0,924*0,92 = 0,85 = 15 % extra uitval (in de laatste 2 mnd) en dit na de eerdere vraaguitval van okt-dec van 2008.
Economische krimp van 4,5 % ..... dat wordt hoger.. mark my words (ook in Nederland).
Als je "wealth" in geld gaat uitdrukken misschien. Maar dat stelt zo weinig voor...quote:Op woensdag 11 maart 2009 18:11 schreef Teutobod het volgende:
[..]
NEW YORK (Reuters) - Private equity company Blackstone Group LP (BX.N) CEO Stephen Schwarzman said on Tuesday that up to 45 percent of the world's wealth has been destroyed by the global credit crisis.
Jij kan met 1 euro na de afgelopen anderhalf jaar 45% minder ermee kopen dan daarvoor.quote:Op woensdag 11 maart 2009 18:17 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Als je "wealth" in geld gaat uitdrukken misschien. Maar dat stelt zo weinig voor...
M'n TV doet het nog, ik eet echt geen 45% minder, m'n bank zit niet minder slecht... Misschien dat de RIJKEN 45% armer zijn...
Precies, en dat is net zo makkelijk gegaan als dat ze ook zo weer 45% rijker zijn wanneer de koersen weer iets aantrekken.quote:Op woensdag 11 maart 2009 18:17 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Als je "wealth" in geld gaat uitdrukken misschien. Maar dat stelt zo weinig voor...
M'n TV doet het nog, ik eet echt geen 45% minder, m'n bank zit niet minder slecht... Misschien dat de RIJKEN 45% armer zijn...
Duitsland is wel de belangrijkste motor.... dergelijk soort uitvalpercentages zijn evengoed klakkeloos geldig voor Nederland.quote:Op woensdag 11 maart 2009 18:34 schreef PietjePuk007 het volgende:
Europia, het nieuwsbericht gaat over Duitsland.
quote:CPB nog te optimistisch
11-03-2009 | Gepubliceerd 08:51
11-03-2009 | Laatst bijgewerkt 12:43
Wie zei daar dat het Planbureau de afname van de wereldhandel overdrijft? Het tegendeel lijkt het geval. Globalisering staat in z’n achteruit en 2009 wordt nog beroerder dan het CPB eerder voorspelde.
Drie weken geleden schokte het Centraal Planbureau Nederland met een zeer sombere voorspelling voor 2009. De economie zal dit jaar krimpen met 3,5 procent – slechts een tiende procentpunt minder dan de krimp in depressiejaar 1931.
Boosdoener was de wereldhandel. De voor Nederland relevante internationale handel zal dit jaar met bijna 10 procent afnemen, verwacht het CPB. Ook dat hebben we sinds de jaren dertig niet meer meegemaakt. De Nederlandse export valt met ruim 11 procent terug.
Twijfels bij economen
De prognose was zo zwartgallig dat sommige economen er niet aanwilden. Hans Stegeman van de Rabobank, bijvoorbeeld, noemde de die verwachtingen voor de wereldhandel in het Financieele Dagblad ‘heel extreem’. Om er venijnig aan toe te voegen: “Ik vraag me af of het Planbureau wel de expertise heeft om zelf tot een dergelijke schatting te komen.” Ook economen van andere banken hadden zo hun twijfels.
Inmiddels is de Rabobank 180 graden gedraaid. In de ‘Kennismail’ van afgelopen dinsdag schrijft chefeconoom Wim Boonstra dat de Rabo de visie van het CPB ‘verregaande deelt’. “Met een snel krimpende wereldhandel is het volstrekt illusoir om te veronderstellen of te hopen dat een open economie als de onze zich aan de neergang kan onttrekken”, stelt hij nuchter.
Maar misschien loopt de Rabobank nog steeds achter de feiten aan. Goede kans dat de zwartgallige prognose van februari – die feitelijk slechts een voorlopige raming was - te optimistisch was.
Beroerd nieuws
Volgende week dinsdag zal het Planbureau de definitieve voorspelling bekend maken, als het Centraal Economisch Plan 2009 wordt gepubliceerd. Staat daar nog steeds een krimp van 3,5 procent in? Alleen in het gunstigste geval.
Want de afgelopen weken is het nieuws over de internationale handel alleen maar beroerder geworden. Eerst waren er de desastreuze handelscijfers uit Azië. De uitvoer van Japan – de op drie na grootste handelnatie ter wereld - daalde in januari met bijna 46 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De Japanse uitvoer naar de VS kromp met 53 procent, die naar Europa met 47 procent. De export naar China kwam 45 procent lager uit.
Taiwan verkocht in januari voor 44 procent minder aan het buitenland. Zuid-Korea exporteerde 24 procent minder. In Maleisië was dat 28 procent.
China deed het met een daling van 17 procent nog het minst slecht van de Aziatische economieën. Maar ook deze afname ligt ruim boven de ‘pessimistische’ CPB-raming voor de wereldhandel.
Duitse export onderuit
Nu is Azië voor de Nederlandse uitvoer niet buitengewoon belangrijk. Slechts 7 procent van onze export gaat naar die regio.
Maar Duitsland voert wel veel uit naar de Aziatische Tijgers. En de Nederlandse exporteurs zijn voor een kwart van hun omzet afhankelijk van Duitsland.
In januari daalde de Duitse export met bijna 21 procent, zo werd dinsdag bekend. De uitvoer naar andere EU-landen ging ruim 17 procent omlaag, die naar landen buiten de Unie daalde met bijna een kwart.
Mondiale economie loopt vast
Het zijn onthutsend slechte cijfers die ook de grootste pessimist bij het CPB rauw op het dak zullen vallen. Wat we zien is niet meer of minder dan het vastlopen van de mondiale economie. De globalisering staat in z’n achteruit.
Wat de oorzaak is, valt nu nog niet vast te stellen. Komt het doordat banken geen exportkredieten meer geven? Zijn het geannuleerde orders van paniekerige importeurs? Kunnen de afnemers hun financiering niet rond krijgen? Waarschijnlijk alle drie tegelijk.
Misschien dat een deel van de Nederlandse export in eerste instantie minder getroffen wordt dan bijvoorbeeld die van Duitsland. De internationale vraag naar Nederlandse landbouwproducten is waarschijnlijk robuuster dan die naar Duitse kapitaalgoederen.
Nederland doorvoerland
Maar als doorvoerland worden we zeker direct geraakt. Een groot deel van onze export naar het Europese achterland bestaat de Aziatische producten waarvan inmiddels duidelijk is dat de stroom zo ongeveer is gehalveerd.
De containerschepen die de Rotterdamse haven binnenvaren, liggen veel minder diep in het water dan anders, tekende een NRC-journalist afgelopen dinsdag op.
Harde gegevens over de Nederlandse export aanstaande vrijdag naar buiten, als het CBS de januari-cijfers publiceert. Dezelfde dag verschijnen de handelcijfers van de VS.
Tegen die tijd ligt het Centraal Economisch Plan van het CPB al bij de drukker. Als de CPB-economen eerlijk zijn staat daar een voorspelde krimp in die groter is dan in 1931.
Spreek je volgende week wel.quote:Op woensdag 11 maart 2009 20:50 schreef Falco het volgende:
Weer zo'n Drugshondtopic waar je niks mee kunt.
Rest my case.quote:Duitse productie ingestort
De Duitse industriële productie is in januari sterk gekrompen met 7,5 procent op maandbasis. Vergeleken met januari 2008 is de productie met 19,3 procent gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken. Het cijfer geldt als een belangrijke indicator voor toekomstige economische groei.
Sinds de hereniging van Duitsland is er nog nooit een dergelijke daling van de productie gemeten. De cijfers waren veel slechter dan economen vooraf hadden verwacht. RTL Z-beursanalist Hans de Geus verwacht dan ook dat het Centraal Planbureau (CPB) de groeiverwachtingen voor Nederland wederom naar beneden bij moet stellen. Duitsland is namelijk de grootste handelspartner van Nederland en de grootste economie in de eurozone.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |