Sarcasmequote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:02 schreef Piles het volgende:
[..]
En dat gaat lukken denk je? Voor alleen het in stand houden van een huis?
Ligt aan het huis.... Als er genoeg grond omheen zit waar men ove m ag wandelen... lijkt het me geen probleem.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:02 schreef Piles het volgende:
[..]
En dat gaat lukken denk je? Voor alleen het in stand houden van een huis?
Niet per definitie. Als een onderneming gedreven wordt, zal er gewoon VPB afgedragen moeten worden.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:00 schreef klusfoobje het volgende:
[..]
Een stichting is toch belasting vrij......
Mag best wel, maar dan wordt de stichting VPB-plichtig.quote:Ze mag ook geen winst maken. Doet ze ook niet, want alle baten dien te worden besteed aan het doel van de stichting
Dat klopt. Daarom is er verschrikkelijk veel jurisprudentie. En ja, life is a bitch de belastingdienst kan het niet zoveel schelen als het huis verkocht zou moeten worden. Maar serieus: zoek eens een estate planner of fiscalist op. Wellicht kunnen ze je verder helpen...quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:02 schreef klusfoobje het volgende:
@ Echo99, nee, ik ben niet de accountant. en nee ik ben niet bekend met fraus legis. Ik heb ook niet als doel de inspecteur te belazeren. Ik heb als doel het huis te borgen voor de toekomst. In elk ander geval zou het verkocht moeten worden om aan de belasting rekening te betalen.
Daarnaast, de kapstokwet is natuurlijk heel erg leuk, maar de inspecteur kan echt niet alles zomaar daar aan ophangen. Elke actie die men doet op gebied van belasting is namelijk bedoeld om minder te hoeven te betalen....
Elke actie zou dan onder die wet gaan vallen.
Maar als het echt zo'n prijzig optrekje is kun je imho beter naar een echte adviseur gaan ipv hulp te vragen op een forum.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:05 schreef klusfoobje het volgende:
[..]
Ligt aan het huis.... Als er genoeg grond omheen zit waar men ove m ag wandelen... lijkt het me geen probleem.
Ik vraga niet zozeer om advies. Ik ben het met je eens, dit soort zaken moet je niet op een forum behandelen, maar bij profi's.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:10 schreef Loohcs het volgende:
[..]
Maar als het echt zo'n prijzig optrekje is kun je imho beter naar een echte adviseur gaan ipv hulp te vragen op een forum.
Nee. Want dat is de pest voor de riolering van het pand natuurlijk.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:35 schreef DonJames het volgende:
kunnen je ouders dus net zo goed 1 miljoen euro door de plee trekken, dat heeft dezelfde werking op jouw erfenis.
Okee, ze kunnen het beter aan mij schenken. Dan betaal ik lachend en met veel plezier het schenkingsrecht wel!quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:36 schreef Echo99 het volgende:
[..]
Nee. Want dat is de pest voor de riolering van het pand natuurlijk.
Roy, je hoeft een erfenis niet te accepteren hoor....quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:44 schreef Roy_T het volgende:
Precies. Je kunt dus je leven lang voor alle kosten opdraaien en vervolgens bij overlijden iemand met hetzelfde "probleem" opzadelen. Steek het geld dan in de fik en ga huren, dan heb je er nog een lolletje aan gehad.
Maar dan heb je het over ideële motieven. Jouw stelling luidt "voorkomen van successierecht". Ik neem aan dat het dat het echte doel niet is, maar dat het echte doel "zo veel mogelijk overhouden van de erfenis" is. Dan is dit geen goede oplossing. De mensen die van die stichting in het huis mogen wonen zullen ook huur moeten betalen, welicht nog contributie (zodat de stichting ook het onderhoud kan betalen). Ze hebben dus alleen maar kosten, de opbrengst (bij verkoop) blijft immers in de stichting.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:48 schreef klusfoobje het volgende:
Don James heeft een goed argument om het niet zomaar te doen.
Het word echter een ander vberhaal als het een huis betreft dat men in de familie wil houden. Idd eens gegeven, blijft gegeven. De kinderen kunnen dus ook niet het huis erven, maar wel, " het bestuurdersschap" Op die manier kan men dan in het huis gaan wonen zonder dat men er succesie rechten over moet gaan betalen. Zeker als een dergelijk huis vrij is van hypotheek.
Overigens, om die reden, dat men het huis "kwijt" raakt aan de stichting, denk ik dat de fraude clausule niet op zal gaan.
Overigens, nogmaals, zoiuets doe je alleen als het niet gaat om een vinex opslagpandje. Maar laten we zeggen een compleet pand aan de Keizersgracht oid.
Lekker zinnige constructie als je als beoogd ontvanger niet van plan bent om te accepterenquote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:51 schreef klusfoobje het volgende:
Roy, je hoeft een erfenis niet te accepteren hoor....
Goed punt. Als je er vanuit gaat dat het daadwerkelijk een Keizersgracht pandje betreft dan kun je daar voor aanzienlijk minder geld wonen dan dat je normaal kwijt zou zijn. Daarbij zit ene stichting volgens mij ook nog in een heel andere lasten categorie.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:56 schreef DonJames het volgende:
[..]
Maar dan heb je het over ideële motieven. Jouw stelling luidt "voorkomen van successierecht". Ik neem aan dat het dat het echte doel niet is, maar dat het echte doel "zo veel mogelijk overhouden van de erfenis" is. Dan is dit geen goede oplossing. De mensen die van die stichting in het huis mogen wonen zullen ook huur moeten betalen, welicht nog contributie (zodat de stichting ook het onderhoud kan betalen). Ze hebben dus alleen maar kosten, de opbrengst (bij verkoop) blijft immers in de stichting.
Het idee is prima als je ideële motieven hebt, maar als economische motieven een rol spelen is dit zo ongeveer het domste wat je kan doen: geld weggooien.
Ik denk niet dat het goedkoper is. Als je even er vanuit gaat dat de huur/contributie wat je aan de stichting betaalt even veel is als de daadwerkelijke gebruikslasten (die je anders als eigenaar zou hebben), hou je nog 2 dingen over: successierecht vs. waardestijging van het pand. Successierecht is maximaal 27%. Dus, om jouw stelling te ontkrachten moet het pand méér dan 27% in waarde stijgen in de periode van één generatie. Als we heel pessimistisch zijn zal dat 50 jaar zijn. Dat betekend weer dat het pand dus meer dan 0,5%/jaar in waarde moet stijgen, wat historisch gezien mákkelijk wordt gehaald (alleen nu misschien even niet, maar dit moet je toch allemaal op de lange termijn zien).quote:Op dinsdag 24 februari 2009 17:16 schreef klusfoobje het volgende:
[..]
Goed punt. Als je er vanuit gaat dat het daadwerkelijk een Keizersgracht pandje betreft dan kun je daar voor aanzienlijk minder geld wonen dan dat je normaal kwijt zou zijn. Daarbij zit ene stichting volgens mij ook nog in een heel andere lasten categorie.
Zijn je ouders in gemeenschap van goederen getrouwd? Volgens mij heeft dat ook nog invloed op de situatie.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 15:57 schreef klusfoobje het volgende:
In dit geval zou je kunnen stellen dat de constructie word opgezet voor moeders. Zoonlief is accountant...
We willen voorkomen dat moeders opeens alles moet gaan verkopen om de succesie rechten te gaan betalen over iets dat ze samen met paps heeft opgebouwd...
Totdat het over een erfdeel van 1.000.000 gaat en je 206.511 in mag leveren. Dan sta ik open voor alle optiesquote:Op dinsdag 24 februari 2009 18:21 schreef M_Schtoppel het volgende:
Wat een zielig gelul zeg over slechts 10% successierechten. Stel je bent met z'n tweeen, jij en je broer en je erft een huis wat vier ton waard is. Nou, dan gaat er slechts 40.000 euro successierechten af, poeh poeh dat is veel. Hou je ieder maar 180000 euro over als er geen hypotheek meer op zit.
Als de erfenis (huis) stel 1 miljoen waard is, dan is 500.000 euro het te erven deel, waarvan 250.000 voor zoonlief is (middels een vordering op mams). Dat zou betekenen dat er over de resterende 250.000 sucessierechten betaald moet worden. In dat geval val je toch onder de vrijstelling?quote:Op dinsdag 24 februari 2009 15:57 schreef klusfoobje het volgende:
[..]
In dit geval zou je kunnen stellen dat de constructie word opgezet voor moeders. Zoonlief is accountant...
We willen voorkomen dat moeders opeens alles moet gaan verkopen om de succesie rechten te gaan betalen over iets dat ze samen met paps heeft opgebouwd...
en de rest....quote:Op woensdag 25 februari 2009 08:40 schreef JumpingJacky het volgende:
[..]
Als de erfenis (huis) stel 1 miljoen waard is, dan is 500.000 euro het te erven deel, waarvan 250.000 voor zoonlief is (middels een vordering op mams). Dat zou betekenen dat er over de resterende 250.000 sucessierechten betaald moet worden. In dat geval val je toch onder de vrijstelling?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |