FOK!forum / Culinesse à gogo / Champignons
Pauldonderdag 19 februari 2009 @ 18:02
Getsie echt vies vind ik ze nog steeds
Alleen op pizza lust ik ze wel

quote:
Een champignon van de soorten Agaricus bisporus en Agaricus bitorquis is een eetbare paddenstoel die in Nederland sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw volledig is ingeburgerd. Champignons worden in Nederland bijna volledig in champignoncellen gekweekt op een speciaal samengestelde voedingsbodem van onder andere paardenmest en dekaarde. De teelt in Nederland vindt voornamelijk plaats in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland.
Vroeger werden champignons geteeld in de fluweelgrotten in Valkenburg en in de St. Pietersberg bij Maastricht.

Champignons worden vermeerderd via een reincultuur van mycelium op graankorrels dat broed wordt genoemd.
Rosbiefdonderdag 19 februari 2009 @ 18:04
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 18:02 schreef Paul het volgende:
Getsie echt vies vind ik ze nog steeds
Alleen op pizza lust ik ze wel
Wat een onzin, dat je ze dan wel ineens lust
Je stelt je dus aan.
jampotdonderdag 19 februari 2009 @ 18:05
Echt neit te eten, die dingen :p
W1ZZdonderdag 19 februari 2009 @ 18:07
Is dit je lifestyle of moest je bij de buren zijn...?
CaseyCopadonderdag 19 februari 2009 @ 18:14
ik vind t ook niet te eten. Ook niet op pizza.
Mylenedonderdag 19 februari 2009 @ 18:18
schopje naar CUL
_Hestia_donderdag 19 februari 2009 @ 18:23
Champignons Eet ik echt wel 3 keer in de week zo'n beetje, in wokgerechten, pasta's, bij een biefstukje doe ik vaak krieltjes, champignons, paprika en ui erbij, ik vind ze heerlijk
The_Hivesdonderdag 19 februari 2009 @ 19:04
Lekker . Als ik ze gebruik voor gerechten, eet ik bijna altijd minstens de helft al rauw op voordat ik ze in het gerecht moet gooien . Daarom haal ik meestal een bakje extra
Pauldonderdag 19 februari 2009 @ 19:04
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 19:04 schreef The_Hives het volgende:
Lekker . Als ik ze gebruik voor gerechten, eet ik bijna altijd minstens de helft al rauw op voordat ik ze in het gerecht moet gooien . Daarom haal ik meestal een bakje extra
Gatverrrrrrrrrr
The_Hivesdonderdag 19 februari 2009 @ 19:10
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 19:04 schreef Paul het volgende:

[..]

Gatverrrrrrrrrr
renwandonderdag 19 februari 2009 @ 20:26
Champignons zijn heerlijk!

Was een tijdje geleden bij een chinees waar ze champignons ten grote van hockeypucks hadden, geweldig!
Arizonadonderdag 19 februari 2009 @ 20:32
Jammie, champignons! Ook hier in de pasta, op pizza, in de soep , bij een biefstukje of een schnitzel . Maar rauw eet ik ze niet. En die uit blik vind ik ook niet lekker .
_Hestia_donderdag 19 februari 2009 @ 20:34
ik lust ze ook niet rauw nee Uit blijk heb ik niet geprobeerd, koop ze het liefst gewoon vers, als ik weinig tijd heb koop ik ze wel eens voorgesneden, maar liever niet
Arizonadonderdag 19 februari 2009 @ 20:42
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 20:34 schreef Sylvana het volgende:
ik lust ze ook niet rauw nee Uit blijk heb ik niet geprobeerd, koop ze het liefst gewoon vers, als ik weinig tijd heb koop ik ze wel eens voorgesneden, maar liever niet
Vroegah, toen ik nog klein was, lustte ik juist alleen maar champignons uit blik.
Verse vond ik te sterk smaken ofzo . Nu vind ik die uit blik smakeloos en niet lekker van substantie. Een beetje taaiig, en glibberig, en vochtig. Toch wel grappig hoe je smaak kan veranderen.

Voorgesneden champignons kan best vind ik, als je ze dezelfde dag opeet .
_Arual_donderdag 19 februari 2009 @ 20:51
Ik vind ze rauw het lekkerst!
Dirkhdonderdag 19 februari 2009 @ 22:16
Gister en eergister manderijnen, wat eet je morgen, paddestoelen? Ik kijk nu al uit naar het topic.
chatterdonderdag 19 februari 2009 @ 23:13
De gewone standaard witte champignon heeft eigenlijk weinig tot geen smaak.
Zeker niet als die in het water heeft gelegen, wat dus ook niet hoort.
Deze neemt de smaak over van de kruiden en specerijen die in een gerecht gebruikt worden.

De kastanjechampignon daarentegen heeft een geheel eigen smaak, net als de zwarte Chinese paddenstoel, dat zijn echte smaakmakers.
Die kan je ook heel goed in een soep verwerken.
Feoladonderdag 19 februari 2009 @ 23:20
Ik lust ze alleen maar rauw .
Luiaerdtdonderdag 19 februari 2009 @ 23:23
Mushroom mushroom
Beelzebufodonderdag 19 februari 2009 @ 23:37
Ik wil ooit nog eens iets gaan doen met 'wolkenoren' of met van die zwarte chinese paddestoelen.
Maar wat?
chatterdonderdag 19 februari 2009 @ 23:41
Bij deze een recept:


Kalkoensoep met Chinese paddestoelen
aantal personen: 4

* Ingrediënten:
o 175 gr kalkoenborst zonder been
o 1 eetlepel sesamolie
o 50 gr gedroogde Chinese paddestoelen, zoals wolkenoren of boomoren
o 1 liter kippebouillon
o 1 eetlepel lichte sojasaus
o 1 plakje geschilde verse gemberwortel
o Zout
o Witte versgemalen peper
* Bereiding:
o Zet de paddestoelen in warm water en laat ze 30-40 minuten weken, maar ververs het water regelmatig
o Snijd het vlees eerst in dunne repen en dan in stukjes
o Verhit de sesamolie in een wok, voeg de stukjes kalkoen toe en bak ze, al omscheppend, aan alle kanten even aan
o Haal het vlees uit de pan en doe de achtergebleven olie weg
o Kook de uitgelekte paddestoelen 10 minuten in ruim water met wat zout, laat ze uitlekken en snijd ze in repen
o Doe de bouillon, de paddestoelen, de stukjes vlees, de sojasaus en de
o gember in een soeppan, breng alles aan de kook en laat het op heel laag vuur 15 minuten trekken
o Neem de stukjes gember uit de soep en breng op smaak met wat versgemalen
o peper en eventueel wat extra zout
o Dien de soep in verwarmde kommen op

Tip: Bestrooi de soep vlak voor het opdienen met wat verse bieslook
Pauldonderdag 19 februari 2009 @ 23:45
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 23:20 schreef boskameel het volgende:
Ik lust ze alleen maar rauw .
Dat lijkt me net zoiets als een oogbal opeten zo vies
chatterdonderdag 19 februari 2009 @ 23:50
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 23:45 schreef Paul het volgende:

[..]

Dat lijkt me net zoiets als een oogbal opeten zo vies
Eerst proeven, dan pas zeggen wat je er van vind.

Ik kan champignons of andere paddenstoelen in maaltijden verwerken, zonder dat je in de gaten hebt, dat ze er in zitten.
Het ligt er ook een beetje aan hoe je ze snijdt, waardoor ze of wel, of niet opvallen.
Feolavrijdag 20 februari 2009 @ 00:13
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 23:45 schreef Paul het volgende:

[..]

Dat lijkt me net zoiets als een oogbal opeten zo vies
Dat heb ik met cherry-tomaatjes. Als ik langzaam zo'n tomaat kapot bijt, lijkt het zo of je dwars door het hoornvlies gaat, waarna het glasachtig lichaam uit elkaar druipt over je tong .
ColdFeetvrijdag 20 februari 2009 @ 00:13
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 23:13 schreef chatter het volgende:
De gewone standaard witte champignon heeft eigenlijk weinig tot geen smaak.
Zeker niet als die in het water heeft gelegen, wat dus ook niet hoort.
Deze neemt de smaak over van de kruiden en specerijen die in een gerecht gebruikt worden.

De kastanjechampignon daarentegen heeft een geheel eigen smaak, net als de zwarte Chinese paddenstoel, dat zijn echte smaakmakers.
Die kan je ook heel goed in een soep verwerken.
Ja, dat dus. Gewone champi's zijn saai (en blikchampi's zijn viesss). Doe mij maar wat 'raardere' paddestoelen: oesterzwammen of kastanjechampignons of wat dan ook.
chattervrijdag 20 februari 2009 @ 00:19
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 00:13 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ja, dat dus. Gewone champi's zijn saai (en blikchampi's zijn viesss). Doe mij maar wat 'raardere' paddestoelen: oesterzwammen of kastanjechampignons of wat dan ook.
En vergeet niet dat mensen vaak bang zijn voor het "vreemde" en het daardoor niet eten.

Je wilt niet weten wat ik in mijn tijd allemaal al gegeten heb in de landen waar ik ben geweest.
Beelzebufovrijdag 20 februari 2009 @ 09:51
Jááááren geleden stonden we eens op een camping ergens in Frankrijk waar een oud vrouwtje verscheen die zelfgeplukte weidechampignons aanbood. Halve voetballen waren het!

Gestoofd met boter en een uitje, was géweldig!! Niet te vergelijken met die hagelwitte paddestoel-imitaties uit de supermarkt!
Beelzebufovrijdag 20 februari 2009 @ 09:54
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 23:41 schreef chatter het volgende:
Bij deze een recept:


Kalkoensoep met Chinese paddestoelen
aantal personen: 4

[recept]

Tip: Bestrooi de soep vlak voor het opdienen met wat verse bieslook


Alleen: roerbakken in sesamolie?? Dat lijkt me een mooi recept voor een rookbom? (en bittere olie als je niet oppast?)
Luiaerdtvrijdag 20 februari 2009 @ 10:34
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 00:19 schreef chatter het volgende:

[..]

En vergeet niet dat mensen vaak bang zijn voor het "vreemde" en het daardoor niet eten.

Je wilt niet weten wat ik in mijn tijd allemaal al gegeten heb in de landen waar ik ben geweest.
Vertel
chattervrijdag 20 februari 2009 @ 13:08
@Beelzebufo: Sesamolie moet inderdaad niet al te lang onderhevig zijn aan hoge temperaturen, dus moet je er voor zorgen dat je alles netjes klaar hebt staan en op de juiste momenten, zonder vertraging de wok in kan gooien. Maar wel steeds laten bewegen, roeren, of omschudden.

@Luiaerdt: Ik zal je niet de goorste dingen vertellen, maar boomwortels, rietwortels, vleermuizen, slangen, krokodil, hagedis, ballen, insecten en ga zo maar door.
Soms moet je gewoon meedoen met de lokale bevolking, anders heb je dus echt niets te eten.
popolondonderdag 25 november 2010 @ 20:09
*kick*

Thanksgiving snacks: Gepaneerde gefrituurde champignons.

mushrooms-before.jpg

mushrooms-after.jpg

Damn wat lekker. :9
Oledonderdag 25 november 2010 @ 20:11
Ze gooien daar ook maar van alles in de frituur he ;)
boriszdonderdag 25 november 2010 @ 20:21
Champignons heb ik in de loop der jaren wel leren eten en begin het nog lekker te vinden ook :9
popolondonderdag 25 november 2010 @ 20:26
quote:
6s.gif Op donderdag 25 november 2010 20:11 schreef Ole het volgende:
Ze gooien daar ook maar van alles in de frituur he ;)
Zelfgemaakt. }:|
Arizonadonderdag 25 november 2010 @ 20:27
Champignons in bierbeslag O+
_Ophelia_donderdag 25 november 2010 @ 21:08
Mm, het trekt me niet moet ik zeggen.
_Hestia_vrijdag 26 november 2010 @ 12:37
quote:
14s.gif Op donderdag 25 november 2010 20:09 schreef popolon het volgende:
*kick*

Thanksgiving snacks: Gepaneerde gefrituurde champignons.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Damn wat lekker. :9
Dat eet ik in restaurants vaak als voorgerecht met een lekker roomsausje erbij :9