RaphaelS | woensdag 11 februari 2009 @ 19:17 |
Hallo allemaal, Sinds enkele maanden woon ik uithuis en kook ik elke avond zelf, geen enkel probleem tot nu toe. Nu ben er ik er echter achter gekomen dat ik glutenallergie heb en tast ik dus een beetje in het duister qua eten. Zijn er hier anderen met glutenallergie die tips hebben? Wat kan ik ontbijten? Lunchen? Avondeten? Ik ben gewend om veel tosti's te eten, maar dat kan dus niet meer. Ook voor avondeten weet ik het niet helemaal meer. Bijvoorbeeld, pannenkoeken? Boekweit gebruiken ipv normaal meel? Het probleem is dat ik hou van lekker eten, maar dus bang ben dat andere soorten meel de lekkere smaken van eten afhalen. Mensen hier ervaringen mee en tips over? Graag alleen serieuze reacties. Als je niet weet wat glutenallergie is, ga dan alsjeblieft eerst opzoeken wat het is voor je rare opmerkingen gaat maken ![]() | |
Marijkezwolle | woensdag 11 februari 2009 @ 19:21 |
Ga eens langs een grotere Jumbo of een biologische winkel. Die hebben over het algemeen een apart glutenvrij deel met voedingsmiddelen ![]() | |
-_Tommy_- | woensdag 11 februari 2009 @ 19:26 |
en hoe ben je er dan achter gekomen? als je het met je dokter/diëtist hebt uitgevonden dan krijg je daar een heel mooi informatiepakket... daar staat alles in wat je wel en niet mag eten http://www.glutenvrij.nl/ kijk anders daar ook even! | |
shmoopy | woensdag 11 februari 2009 @ 19:31 |
Hier staat ook het een en ander vrij eenvoudig uitgelegd: http://www.livaad.nl/ | |
shmoopy | woensdag 11 februari 2009 @ 19:33 |
quote:Hm, weird, dat stond vroeger vol met recepten. | |
RaphaelS | woensdag 11 februari 2009 @ 19:34 |
Ik ben erachter gekomen doordat ik bloeduitslagen binnen kreeg met extreme bloedarmoede. Dat kan komen door een allergie waardoor het lichaam niet goed ijzer opneemt. [minder smakelijk stukje]daar mijn ontlasting al tijden zeer slecht is bedachten we opeens dat het heel erg goed glutenallergie zou kunnen zijn, dus ben ik gaan proberen en inmiddels al een week geen gluten meer gegeten. En ja, ontlasting voor het eerst in lange tijd weer helemaal normaal[/minder smakelijk stukje] Afspraak bij de arts is over 2 weken, dan gaan we verder kijken maar aangezien het er nu al heel erg op lijkt (ook al met de arts overlegd, is het ermee eens dat ik dus voor 99% zeker de allergie heb) ben ik er dus serieuzer mee bezig. Glutenvrij brood hebben ze ook bij Albert Heijn, glutenvrije producten ook. Maar in zeer beperkte mate (1 soort bloem, 1 soort spaghetti, verder niks), dus vandaar dat ik ervaringen zoek. Tevens is het glutenvrije brood (sorry dat ik het zo zeg) bijzonder ónsmakelijk.. net een dikke korst met een vies papje erin in plaats van gewoon een plak brood. Dank voor de info tot nu toe! | |
shmoopy | woensdag 11 februari 2009 @ 19:39 |
Je kunt ook bloem vervangen door maismeel in veel gevallen, de pannenkoekjes daarvan zijn best te eten. Van de supermarkten heeft AH wel de meeste keus wat glutenvrije dingen betreft, en ze zijn heel netjes in het duidelijk aangeven op het product of het glutenvrij is. | |
Metus | woensdag 11 februari 2009 @ 20:07 |
Hallo, Bij mij is zes jaar geleden ook glutenallergie geconstateerd. In het begin was het nogal omschakelen - je moet echt opnieuw uitvinden wat je kan eten - , maar het is prima te doen (je zal de komende maanden hopelijk merken dat je je beter gaat voelen). De Nederlandse Coeliakievereniging, waarvan -_Tommy_- heeft de link al heeft gegeven, geeft een boekje uit met lijsten glutenvrije producten en heeft een tijdschrift met recepten en tips (daarvoor moet je wel lid worden). Er staat ook een lijst restaurants op de site waar glutenvrij gekookt kan worden. Dat vind ik eigenlijk nog het lastigste: je kan niet op straat een broodje kopen of zomaar ergens een restaurant binnenstappen. Als er bijvoorbeeld bloem rondstuift in de keuken en op jouw eten komt, heb je een probleem. Maar het dieet betekent niet dat je niet meer lekker kunt eten: je mag nog een heleboel wel. Bij de AH staat dat tegenwoordig inderdaad duidelijk aangegeven op de verpakkingen. Vervangende producten zijn meestal niet lekker, brood ruikt naar muffe oliebollen en valt al uit elkaar als je ernaar wijst. Daarnaast is dat spul loeiduur. Maar pannenkoeken kun je inderdaad van boekweitmeel maken, dat is heel lekker. De site die shmoopy noemt is ook handig. Een vriendin van mijn zwager vertelde een keer op mijn neefjes verjaardag (toen mijn zus me aanwees wat ik kon eten) dat ze geen rode wijn, chocola en oude kaas mocht. Ik zou niet met 'r willen ruilen! ![]() | |
krakkemieke | woensdag 11 februari 2009 @ 20:10 |
Ik weet niet of het bij jou in de buurt zit, maar bij ons heeft de COOP enorm veel glutenvrije producten. Van koek, snoep, tot en met deeg en pizza's uit de vriezer. Op Coop.nl kan je een supermarkt in de buurt vinden. | |
mistdeja1 | woensdag 11 februari 2009 @ 20:15 |
let ook op vleeswaren (kunnen gluten in zitten) en frituurvet dat al is gebruikt (kroketten) op alle broodwaren na valt het verder wel mee vind ik je kan heel erg veel dingen zelf maken en dan weet je wat je er in gooit toch? | |
kahlie | woensdag 11 februari 2009 @ 21:17 |
Als je glutenvrij brood niets vindt (is ook niet lekker volgens mij) kun je ook Teff proberen, dat is een ander soort graan (dus niet tarwe waar in NL het meeste brood van gemaakt is) en dat is van nature glutenvrij. Die kun je geloof ik bij de Plus kopen. Rijstemeel is ook van nature glutenvrij. Verder zijn er veel merken die glutenvrije producten verkopen, sommige zijn zeker wel beter dan anderen. Mijn moeder die gluten en tarwevrij moet eten is het meest fan van 3Pauly en daarna een of ander italiaans merk. Soms kun je ook baquette's krijgen en die smaken wel beter dan normaal brood. Er is ook glutenvrije muesli (voor ontbijt) en glutenvrije pizzabodems. Het loont heel erg om bij verschillende winkels te gaan kijken wat ze voor granenvervangers hebben (brood/pizza/pasta). | |
RaphaelS | woensdag 11 februari 2009 @ 21:57 |
quote:Heb inderdaad gezien dat het heel netjes is aangeven, erg goed moet ik zeggen. Maismeel zal ik noteren voor pannenkoeken! quote:Het eten opzich lijkt me inderdaad ook niet zo'n probleem, maar het omschakelen.. ik heb al een paar keer per ongeluk toch een koekje of 2 gegeten gewoon omdat je er niet nonstop aan denkt. Moet ik echt erg aan wennen. Ik zal me sowieso aanmelden bij de vereniging! En inderdaad.. daar was ik dus ook bang voor, dat vervangingsproducten niet lekker zijn. Zoals ik ook zei h et glutenvrije brood.. erg onsmakelijk. En inderdaad duur.. pak spaghetti ala 5 euro ipv 60cent. Chocola zit trouwens toch ook zetmeel oid in? Dus is toch ook niet eetbaar? quote:Ik zal er eens naar kijken! quote:Dat had ik inderdaad ook bedacht, veel kant en klare gehaktballen en hamburgers enzo zitten vaak gluten in. Maar ik eet eigenlijk alleen maar varken en rood vlees (rood vlees nu heel veel ivm de bloedarmoede). Frituurvet snap ik ook, snackbar zal ik niet meer komen helaas.. hoe moeilijk ook.. Zelf maken is inderdaad het veiligst, maar hoe enzo moet ik echt leren.. vandaar dat ik hier ook advies vraag. quote:Zal het opschrijven! En eens bij een plus gaan kijken als ik daar in de buurt ben. Waar haal je die baquettes vandaan dan? Klinkt een stuk beter dan dat vieze glutenvrije brood van AH (excuus dat ik het zo vaak zeg.. maar die smaak hangt me na een week nog in de mond ![]() Ik zal bij mij in het dorp eens gaan kijken bij alle winkels, we hebben een AH, een C1000 en een Aldi. Bij mijn ouders zit er ook een gloednieuwe AH, een Lidl en een van den Broek (wat me kansloze tijdsbesteding lijkt) | |
LoudGirl | woensdag 11 februari 2009 @ 22:15 |
Kijk bij de natuurvoedingswinkel en bij een grote toko als de Amazing Oriental. Daar hebben ze o.a. allerlei soorten glutenvrij meel (mais, rijst, aardappel, kikkererwten, boekweit, gierst, kastanje...) Ga daarmee gewoon wat experimenteren. | |
Metus | donderdag 12 februari 2009 @ 02:20 |
quote:Geloof me, over twee maanden is het een automatisme en over een halfjaar taal je niet meer naar brood. Echt! Je vergeet het, ofzo. En je hebt geen keus natuurlijk, dat maakt het ook makkelijk. Iedereen zal wel eens per ongeluk wat verkeerds binnenkrijgen, maar wees voorzichtig. Je loopt een verhoogd risico op darmkanker als je gluten blijft eten. De lijst met glutenvrij voer kun je hier bestellen. Er zijn ook wel lekkere vervangende dingen hoor, en soms moet je gewoon een beetje inventief zijn: uitgebreider beleggen zodat je meer smaak hebt. Is geen straf. Probeer af en toe gewoon iets nieuws, als je iets in het schap ziet liggen wat je nog niet kent neem je het mee. (In mijn ervaring is het assortiment van de natuurvoedingswinkels wel beter dan dat van de diverse supermarkten.) Dat doe ik zelf eigenlijk maar incidenteel, ook met 'reguliere' producten kun je goed eten. In plaats van brood eet ik vaak rijstwafels (die zijn heel goedkoop trouwens) en ik ontbijt met yoghurt, vla of iets dergelijks. Als je trekt hebt in koekjes kun je bitterkoekjes of crèmemergpijpjes nemen, bijvoorbeeld. In chocola zit meestal geen zetmeel (verschilt per merk, waarschijnlijk), kun je gewoon eten. Wel altijd de ingrediënten bekijken op de verpakking! De hamburgers van Albert Heijn zijn glutenvrij trouwens, van de kant-en-klare gehaktballen weet ik het niet. Bij de snackbar wordt de patat niet in hetzelfde vet gebakken als de kroketten enzo, dus dat is in principe veilig. Je hebt natuurlijk wel het risico dat er een kruimel paneermeel rondstuift, dus dan kun je vragen of de snackbarhouder daarmee uitkijkt. Dat is bij mij eigenlijk nog nooit misgegaan. Kortom, het is eigenlijk vooral heel veel uitproberen, en nog meer lezen. Je zal na jaren nog steeds nieuwe dingen uitvinden. | |
RaphaelS | zaterdag 14 februari 2009 @ 20:15 |
Da's heel mooi! De lijst zal ik bestellen, dank! Ik hoop dat ik snel een nieuwe keuken heb zodat alles goed gescheiden kan blijven en ik goed kan experimenteren. Van mn opa heb ik net een heel pak met glutenvrije producten gekregen, dus eens proberen! Tevens hoorde ik dat er voor eieren ook vervangingsproducten zijn? Zitten er in eieren ook gluten? (kippen eten graantjes dus de gedachte kan ik nog volgen) Ik dacht dat deze glutenvrij waren? | |
missy_c | zaterdag 14 februari 2009 @ 22:16 |
Bij de chinese toko's heb je noodles dat gemaakt is van rijst. Dunne variant wordt hier miehoen genoemd en dikkere variant wordt welleens "rice stick" genoemd. (Als je welles Thais eet, pad thai valt hier ook onder) Van maismeel kan je cornbread maken. Ik denk niet dat je veel aan rijstmeel hebt. Hier maken ze in Azie vaak dingen als pudidng van. Ontbijt mag je dingen eten als yoghurt, rijstwafels met broodbeleg, fruit, eitjes Lunch kan je doen met soep of salade, rijstnoodles, wraps met rijstevelletjes Avond eten is niet zo moeilijk denk ik ![]() Als je amandelmeel hebt, kan je ook nog cakejes maken ![]() | |
Metus | zondag 15 februari 2009 @ 02:53 |
quote:Eieren zijn glutenvrij ![]() | |
LoudGirl | zondag 15 februari 2009 @ 10:41 |
Van rijstmeel kun je glutenvrije cake bakken, maar die wordt wel droog. Met een appeltje erdoor is het wel te doen. | |
SevenWonders | zondag 15 februari 2009 @ 14:22 |
quote:Met alle respect, maar 'je bent er achter gekomen' Hoe dan? Deze aandoening is redelijk serieus en je (gechargeerd) kunt er dood aan gaan. Heeft een arts deze diagnose gedaan? Heeft hij je niet naar een dietist doorverwezen of anders de nodige documentatie meegegeven? Op internet is vast heel vast specifieke info te vinden over mogelijke dieeten, produkten etc. Meer, dan je hier op Fok! aan adviezen zult krijgen... Ik ken verschillende mensen die koelialkie hebben en de maatregelen die zij treffen om maar geen gluut binnen te krijgen, gaan ver.... Kortom, steek je licht op bij specialisten! | |
ColdFeet | zondag 15 februari 2009 @ 19:54 |
Over de prijs van glutenvrije producten: als je een officiele diagnose hebt, moet je ook eens met je verzekering gaan praten, die vergoeden mogelijk dingen. Andere dingen zijn weer aftrekbaar. Wat betreft glutenvrij brood: je kunt proberen het te toasten. Zelf bakken is vrij lastig; gluten is het 'bindmiddel' dat ervoor zorgt dat je brood bijeen blijft. Zonder dat wordt het vaak een kruimelige zooi ![]() Verder: koken from scratch! Je kunt bijna alle sauzen glutenvrij maken, ook bijv. bechamelsaus, maar dan moet je het dus helemaal zelf maken. Pakjes en zakjes zijn in vrijwel alle gevallen uit den boze. Uitzondering: de meeste potjes van Patak (lees het etiket, het staat expliciet vermeld). Lekker spul! | |
ColdFeet | zondag 15 februari 2009 @ 19:54 |
quote:Gluten is enkelvoud ![]() En: de kwaal het coeliakie. | |
RaphaelS | donderdag 19 februari 2009 @ 23:35 |
quote:Top! ![]() quote:Hoe ik er achter ben gekomen heb ik hier boven al uitgelegd. En zoals ik ook al heb gezegd is de afspraak met de arts over enkele weken pas maar ben ik op doktersadvies (andere arts) al begonnen om glutenvrij te eten. En ontlasting is ineens helemaal normaal, dus geen gekke conclusie. Wat is er overigens mis met ervaringen en adviezen vragen van mensen die het zelf ook hebben? quote:Ik heb het inmiddels getoast geprobeerd, nog altijd niet echt smakelijk zoals een normaal toastje.. maar het is nu in ieder geval eetbaar! Dank voor de tip ![]() Wat betreft de pakjes en zakjes heb ik een gelukje, die gebruikte ik toch al nooit om te koken.. zelf maken is veel en veel lekkerder ![]() | |
sexymofo | vrijdag 20 februari 2009 @ 01:20 |
http://ncv.nl/ ERG veel info ![]() | |
LoudGirl | vrijdag 20 februari 2009 @ 15:30 |
Ik vindt net dit recept in De kunst van het bakken van JEffrey Alford & Naomi Duguid. Rijstbloem-muffincakes (12 middelgrote) 4 grote eieren, gescheiden 1/4 theelepel zout 150 gr zachte boter 150 gr suiker 150 gr rijstbloem 1/4 theelepel vanille-extract Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175 graden C. Vet een muffinvorm met 12 gaten in. Klop de eiwtten stijf met het zout en zet ze even weg. Doe de boter met de suiker in een kom en klop het mengsel romig. Voeg de eidooiers toe en meng als door elkaar tot een smeuïge massa. Meng voorzichtig de rijstbloem en het vanillextract erdoor en vouw vervolgens de eiwitten erdoor. Lepel het beslag in de muffinvorm tot de gaten voor 3/4 gevuld zijn. Bak de muffins ongeveer 20 minuten tot het midden omhoog is gekomen en ze rondom een bruine rand hebben. Laat ze 5 minuten afkoelen zodat ze stevigheid krijgen, haal ze uit de vorm en laat ze helemaal afkoelen op deen rooster. Als je geen vanille-extract hebt, lijkt een zakje vanillesuiker mij ook OK. | |
RaphaelS | zondag 22 februari 2009 @ 23:09 |
Hmm, ik ga het morgen direct proberen! Had zaterdag bij Albert Heijn boekweitmeel gekocht (had de directeur speciaal voor mij besteld daar het geen deel uit maakt van het standaard assortiment, erg vriendelijk) maar thuis aangekomen keek ik eens goed op de verpakking en tot mijn teleurstelling/verbazing staat erop "Bevat delen van gluten". Erg fijn dus! | |
ColdFeet | zondag 22 februari 2009 @ 23:58 |
Kijk ze 's lief aan bij de natuurwinkel ![]() Was het van Koopmans? Ik ga binnenkort een glutenvrije gebakken chocolademousse met een vleugje venkel maken als toetje, recept van James Martin. Ben benieuwd! Je kunt trouwens prima banoffee pie maken als je voor de bodem glutenvrije choc chip cookies gebruikt ![]() | |
RaphaelS | maandag 23 februari 2009 @ 21:46 |
Overmorgen weer thuis, zit om de hoek een reformwinkel. Daar ga ik sowieos eens langs. Was inderdaad van Koopmans.. Muffins ben ik helaas nog niet aan toegekomen ![]() Ben benieuwd naar hoe het bevalt! ![]() | |
RaphaelS | zondag 1 maart 2009 @ 16:29 |
Heb eetbaar glutenvrij brood gevonden bij de reformwinkel bij mij om de hoek! Erg goed eetbaar, bijna normaal brood. Echt super! Vandaag ontbeter met pannekoekjes gemaakt van maismeel en boekweitmeel, ook erg lekker! | |
sieske | zondag 15 maart 2009 @ 12:53 |
ik zag net in het foldertje van de aldi dat ze volgende week gluten-vrije pasta in de aanbieding hebben. Ik heb er geen ervaring mee, misschien bestaat zoiets als glutenvrije pasta niet, bevat het gewoon weinig gluten ofzo, maar misschien heb je, of iemand anders, er wat aan. | |
ColdFeet | zondag 15 maart 2009 @ 20:58 |
Ik heb vandaag elders een recept gepost (van James Martin) voor een eenvoudig glutenvrij taartje/dessert. Misschien iets voor TS of anderen? Baked chocolate mousse This is for all the requests I get for a gluten free cake. It’s fab with fennel or ground nutmeg or just leave it plain, but it must be eaten at room temperature and never put in the fridge as it firms up too much. It will rise and then fall after coming out of the oven, but don’t worry. 300 g dark bitter chocolate (minimum 60% cocoa fat) 150 g unsalted butter 6 eggs, separated 50 g caster sugar* 150 ml whipped double cream, to serve** Pre-heat the oven to 180°C/350°F/Gas mark 4. Line the base and the side of a 20cm spring-bottomed cake tin with greaseproof paper.*** Melt the chocolate and butter in a metal**** bowl placed over a pan of simmering water. Whisk the egg yolks with 2 tbsp of the sugar for 30 seconds. Stir in the melted chocolate and mix well.***** Beat the egg-whites with the remaining sugar until very stiff, then quickly fold one-third of the whites into the chocolate mix******. Gently fold in the remainder and pour the mix into the cake tin. Place on the middle shelf of the oven and bake for 20 minutes. Remove from the oven and allow to cool before serving. Serve a wedge with a spoonful of whipped cream. *caster sugar is gewoon heel fijne witte suiker **double cream is room met 48% vet. Gebruik slagroom (is 30-35%) of een mengsel van 120 ml slagroom, 30 ml mascarpone (is 80%) ***ik vet de zijkant in en bestrooi ‘m met cacao. Eventueel kun je nog iets lekkers op de bodem leggen – plakjes peer ofzo. ****glazen kom is ook OK, plastic is minder handig. *****warme choco superlangzaam erbij schenken, anders stollen de dooiers, brrr. Hard kloppen, dus. Ik klop de dooiers vantevoren ook wat langer, tot ze lichter van kleur worden. Pannenlikker gebruiken om te zorgen dat alle chocolade ook in de mousse terechtkomt. ******om te enveloperen heb je een platte tool nodig. Je schept de eiwitten horizontaal door het mengsel, NIET ROEREN!!! Beste tool: pannenlikker. |