woopehh | donderdag 5 februari 2009 @ 17:23 |
Mij is thuis altijd verteld dat je nooit een lege pan op het vuur moet zetten, dit zou slecht zijn voor de pan. Maar als ik kijk naar sommige kookprogramma's gebeurt dit wel gewoon, is het dus onzin wat ik gehoord heb? Of ligt dit aan het type pannen/kooksystemen (gas, keramisch, enz)? | |
Metalfrost | donderdag 5 februari 2009 @ 17:26 |
Ligt aan het type pannen inderdaad. Als je bijvoorbeeld een hogere kwaliteit pan hebt met een keramische kookplaat, dan heeft dit betere weerstand tegen hitte dan een met zonder. Logisch wel. Keramiek heeft nou eenmaal een grote weerstand tegen hitte. | |
Yi-Long | donderdag 5 februari 2009 @ 17:27 |
Ook bij 'wok' pannen moet je ze geloof ik eerst goed warm laten worden, dan pas de olie erin gooien, en wanneer de olie heet is, dan pas de aardappelschotel, nasi, of whatever. | |
woopehh | donderdag 5 februari 2009 @ 17:41 |
Bedankt alvast, het gaat trouwens in dit geval om koken op gas ![]() Wat ik niet echt snap, de pan bereikt toch dezelfde temperatuur onafhankelijk van of er wat in zit of niet? Waarom zou het dan wel schadelijk zijn zonder inhoud, en niet met inhoud? | |
Brad | donderdag 5 februari 2009 @ 17:50 |
quote:Een pan met water zal veel koeler blijven als een pan die leeg is. Water is maximaal 100graden bij normale druk. Een pan die leeg is, kan in het vuur velen malen warmer worden. Dan krijg je op korte afstanden in de pan zulke temperatuurverschillen, wat de pan niet leuk vind. | |
woopehh | vrijdag 6 februari 2009 @ 12:03 |
quote:Ah, dat klinkt inderdaad nogal logisch, bedankt! | |
kabouter.muts | vrijdag 6 februari 2009 @ 12:40 |
Ja en heb je goedkope pannen (moet bekennen heb er net weer een gekocht voor E6) dan kunnen die krom trekken. | |
Ole | vrijdag 6 februari 2009 @ 13:15 |
en ze slaan wit uit ![]() | |
Molluck | vrijdag 6 februari 2009 @ 13:21 |
quote:Ja dit, de inhoud van je pan neemt een deel van de warmte over, anders zou het niet gaar worden natuurlijk. Als die leeg is gaat alle energie (hitte) in de pan. Daarnaast vraag ik me af of je niet onwijs veel spetters krijgt als je water of olie in een gloeiend hete pan gooit? | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 6 februari 2009 @ 16:01 |
quote:Je gebruikt nooit een grillpan? ![]() | |
mistdeja1 | donderdag 12 februari 2009 @ 00:38 |
hoe wil je anders de boter laten uitbruisen of zelfs laten roken om flink te wokken? | |
2cv | donderdag 12 februari 2009 @ 00:59 |
In die kookprogramma's zetten hebben ze geheid peperdure pannen en laten ze ze er ook niet zo heel lang op staan. Verder hangt het ook af van het fornuis. Als je de pan snel en ongelijkmatig verwarmt zal deze eerder kromtrekken dan langzaam en gelijkmatig. | |
Brad | donderdag 12 februari 2009 @ 16:34 |
quote:Een goede wok op een wokbrander, wordt gewoon overal gelijkwaardig warm. Duurt dus veel langer voordat het foutgaat in vergelijk met een pan met platte bodem. | |
mistdeja1 | donderdag 12 februari 2009 @ 18:45 |
fout gaan? zoals wat? lege pan op het vuur, laten roken, olie erin en wokken maar... | |
Fixers | donderdag 12 februari 2009 @ 22:13 |
Ik heb nog niet het juiste antwoord gezien, Met kromtrekken van pannen heeft het niets te maken. Als een pan krom wil trekken dan doet ie dat, een klein beetje boter heeft daar geen invloed op. Een grote hoeveelheid ijskoudwater in een hete pan weer wel. Laat ik dan maar een duit in het zakje doen: Pannen met een antiaanbaklaag kan je het beste opwarmen mét een vetstof erin. Een gemiddelde tefalvariant verbrand pas bij een temperatuur iets boven het rookpunt van de meeste vetstoffen die worden gebruikt om in te bakken. Dus zolang je vet nog niet verbrand is, dan zou je pan ook nog goed moeten zijn. Pannen zonder een anti-aanbaklaag moet je zonder vet verwarmen. Tijdens het verwarmen trekken de poriën van het metaal dicht en blijft hetgeen wat je in de pan doet op het oppervlak van het metaal liggen ipv zich vast te grijpen in de porien. Een goed halfjaar geleden schreef Wouter Klootwijk over pannekoeken bakken zonder vet in de pan te doen. We hebben dat met de bewuste pannen toen zelf eens geprobeerd (Fissler Crispy, met van die bobbeltjesbodem). En uitgevonden dat je die pannen zo heet op moet stoken dat het staal al geel begint te verkleuren. Maar kromtrekken deed deze niet. | |
123hopsaflops | donderdag 12 februari 2009 @ 22:18 |
ik heb zelf niet de allerduurste pannen (BK, twee koekenpannen voor 40 euro), en ik laat zelf alle fabels over pannen links liggen ik laat ze altijd goed warm worden voor ik er iets in gooi en spoel ze direct af onder de kraan (dat het water direct gaat koken), ik gebruik ze nu een jaar en ze zijn nog steeds als nieuw dus of het allemaal zo nauw zit... | |
Brad | donderdag 12 februari 2009 @ 23:53 |
quote:Probeer eens pannen die ook geschikt zijn voor inductie (of iets vergelijkbaars met een glasplaat). Pannen die je "misbruikt" hebt op gas, zullen een grote kans hebben om niet meer goed contact te hebben met het glas. Als je altijd op gas kookt, zul je met de hedendaagse kwaliteit die kleine verandering niet snel merken. |