abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_65121947
test gevonden:

http://kvw.rvu.nl/index.php?page=dossier&action=show&id=173



ps: nouja test

[ Bericht 17% gewijzigd door Tahiti op 16-01-2009 20:48:10 ]
pi_65131730
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 15:30 schreef Bunker het volgende:
Bertolli, Italiaans
Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje ). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_65131750
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_65132638
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 19:37 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik moet altijd wel lachen als iemand hier in een of ander topic of recept komt met de mededeling dat je wel extra vergine moet hebben. Probeer hier maar eens iets anders te krijgen, dan moet je naar een hele slechte turkse winkel en om dat stoffige vijfliterblik of die jerrycan vragen helemaal achterin op de bovenste plank.
Lachen ja.
Alleen vreemd dat b.v. de gewone neutraal smakende literfles van AH (die prima geschikt is om te bakken) al geen extra vergine is. En dat eigenlijk elke grote supermarkt en warenhuis zulke olie min het assortiment heeft en die dus gewoon overal te krijgen is.
Extra vergine is dus inderdaad ook overal te krijgen, de kwaliteit daarvan is niet noodzakelijk beter in een winkel als Oil and Vinegar (een cadeauwinkel voor Libelle-lezeressen ) en de Monini verkrijgbaar bij AH.

[ Bericht 7% gewijzigd door NoCigar op 17-01-2009 08:42:47 ]
anonieme razernist
pi_65133461
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 17:43 schreef maartenducrot het volgende:

[..]

Carbonell en Bertolli zijn prima om in te bakken, maar voor bv. salades is het zooi. Je kunt beter op zoek gaan naar gespecialiseerde winkels. In Amsterdam in de Haarlemmerstraat zit een hele goeie.

Alleen heb je voor het geld van een fles bertolli of Carbonell ook een betere olie. Ik heb hier 5 liter turkse olijfolie staan, deze is vrij neutraal van smaak, wat bij bakken ideaal is. Kost 8 euro voor een vat...
pi_65133519
Kijk eens naar die van Kreta, zijn zéér goed van smaak, om zelfs gewoon "puur" te gebruiken.
pi_65134634
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 01:49 schreef NoCigar het volgende:

Lachen ja.
Alleen vreemd dat b.v. de gewone neutraal smakende literfles van AH (die prima geschikt is om te bakken) al geen extra virgine is. En dat eigenlijk elke grote supermarkt en warenhuis zulke olie min het assortiment heeft en die dus gewoon overal te krijgen is. Kijk jij wel eens naar olie in een winkel als je dit al niet weet?
Ik ovedrijf inderdaad, zoals de scherpzinnige lezer had opgemerkt, om het punt te maken dat dat extra vergine een aanduiding is waar je verder helemaal niets mee kan.
quote:
Extra vergine is inderdaad ook overal te krijgen, de kwaliteit daarvan is niet noodzakelijk beter in een winkel als Oil and Vinegar (een cadeauwinkel voor Libelle-lezeressen) en de Monini verkrijbaar bij AH.
Ongetwijfeld. Wat het voordeel is van dat soort winkels is, is dat je de olie kunt proeven.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_65134732
Ik vind de olie die je bij de biobitch kan kopen vaak vrij lekker. 'Extra vergine' zegtr natuurlijk g een reet over de kwaliteit.
pi_65135942
De olijf olie wordt onderverdeeld in de volgende benamingen:



- Aceite de oliva virgen y virgen extra: olijf olie verkregen van de olijf door gebruik te maken van natuurkundige processen, zonder enig gebruik van enige organische oplosmiddelen en met een temperatuur gedurende het proces van altijd lager of gelijk aan 35 C. Doordat deze een zuurgraad heeft van maximaal 0,7 is deze olie dan ook geschikt voor direct gebruik.

- Aceite de oliva virgen refinado: Dit is een olie welke afkomstig is van de olijf olie virgin corriente en de lampante. Door middel van een raffinage proces maakt men deze olie geschikt voor consumptie. Dit zijn de meeste oliën van de huismerken supermarkt EN Bertolli EN Carbonell en anderen.....

- Aceite de oliva: Dit is een mengsel van de aceite de oliva refinado en aceite de oliva virgen of virgen extra.

- Aceite de orujo de oliva crudo: Afkomstig van de orujo van de olijf, welke wordt verkregen door gebruik te maken van organische oplosmiddelen en derhalve zonder verdere raffinage niet direct geschikt is voor consumptie.

- Aceite de orujo de oliva refinado: Olijf olie afkomstig van de orujo van de ruwe olijf.Via een raffinageproces maakt men deze olie geschikt voor gebruik.

- Aceite de orujo de oliva: Dit is een mengsel van aceite de orujo de oliva refinado en aceite de oliva virgen of virgen extra.

Alle oliën behalve de oliva virgen y virgen extra moeten eerst geraffineerd en vermengd worden alvorens ze voor gebruik geschikt zijn.
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
  zaterdag 17 januari 2009 @ 12:11:05 #35
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_65137377
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:

[..]

Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje ). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zaterdag 17 januari 2009 @ 12:12:18 #36
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_65137411
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 02:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Alleen heb je voor het geld van een fles bertolli of Carbonell ook een betere olie. Ik heb hier 5 liter turkse olijfolie staan, deze is vrij neutraal van smaak, wat bij bakken ideaal is. Kost 8 euro voor een vat...
Dat is niet duur idd. Welk merk is het?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zaterdag 17 januari 2009 @ 12:40:37 #37
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_65138127
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
Vampire Romance O+
  zaterdag 17 januari 2009 @ 13:04:05 #38
185545 maartenducrot
koning van biafra
pi_65138781
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:11 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.
Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijk
Live vanuit Frankrijk!
Jongens jongens toch, nou ik geef het je te doen, hoor.
  zaterdag 17 januari 2009 @ 13:07:26 #39
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_65138867
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 13:04 schreef maartenducrot het volgende:

[..]

Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijk
Nee, dat was het ook niet. Nationalistisch geraaskal was het
Maar het lijkt erop dat hij wel een punt had toen hij zei dat de olie die als italiaans verkocht wordt uit Spanje komt.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zaterdag 17 januari 2009 @ 13:08:44 #40
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_65138902
Laten we een italiaanse slager om een second opinion vragen
Vampire Romance O+
pi_65139091
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:

[..]

Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje ). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
Dit verhaal heb ik van twee olijfolie fabrikanten waarvan ik de olie koop. Zij hebben me dit verhaal verteld. Een van hun verkocht het grootste deel van zijn productie aan Bertolli en Carbonell......
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_65139327
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
De Orujo is de olie waar je het beste in kan frituren.... heeft wel een hogere zuurgraad...Maar dat maakt bij frituren minder uit


Die geraffineerde olie is dus lampante olie die dank het raffineren en wat toevoegen van wat goedje.... mooi helder wordt en een lagere zuurgraad krijgt. Men haalt er dus alles uit , OOK de goede dingen van Olijfolie. Dus je koopt dan een olie waar niets meer in zit wat goed is maar ook niets slechts....Gewoon dode olie.....

Het beste om te bakken is gewoon weg de Virgin extra... Het is de hoogste kwaliteit dus het beste om te bakken. voor de rest is het een fabel om niet te bakken met deze olie... Alle virgin geeft zijn smaak ook weer aan het eten... Of je bereidt bent te bakken met een olie van 10.. 15 .... 20 of meer per liter dat is een andere vraag. Maar ja, dat beetje wat je op jaarbasis verbruikt, mag dan gerust betere kwaliteit zijn, zoveel literes zijn dat ook weer niet
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_65144918
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:12 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Dat is niet duur idd. Welk merk is het?
Even spieken Miras

Deze, maar dan goedkoper en per grote hoeveelheid: http://www.europewebcompa(...)eytinyagi-750ml.html

[ Bericht 17% gewijzigd door LeeHarveyOswald op 17-01-2009 16:42:45 (linkje enzo) ]
pi_65144975
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.
pi_65145160
teeveepee
  zaterdag 17 januari 2009 @ 16:54:17 #46
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_65145316
Ik maak mijn patatjes altijd in olijfolie, gaat hartstikke goed
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_65147153
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 16:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.
spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...

De orujo olie is de enigste olie welk men niet verkrijgt door persing. Deze orujo olie gebruikt men hoofdzakelijk voor te frituren daar deze olie zeer goed bestand is tegen de hoge temperaturen en tevens een zachte smaak aan al het gefrituurde eten geeft. Ook is deze olie goedkoper in aanschaf.

[ Bericht 9% gewijzigd door original_andalucia op 17-01-2009 18:11:32 ]
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_65147518
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 17:59 schreef original_andalucia het volgende:

[..]

spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...
Zonnebloemolie kan prima tot 180/190 graden verhit worden Net zo goed als olijfolie. Arachide olie zelfs nog wat hoger. Lijkt me met mn pinda-allergie alleen geen tof plan.

Overigens gaat de olie eerst koken, dan verdampen, dan pas verbranden.
pi_65148603
heb het van de olijfboer... heb het meteen ook even opgezocht.

Zonnebloemolie 180
olijfolie afhankelijk van de reinheid tussen de 220 en 240 graden
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_65148756
quote:
Op zaterdag 17 januari 2009 18:53 schreef original_andalucia het volgende:
heb het van de olijfboer... heb het meteen ook even opgezocht.

Zonnebloemolie 180
olijfolie afhankelijk van de reinheid tussen de 220 en 240 graden
Ik ook
quote:
Welke olie?
Een wok kan heter worden dan 220 ºC. Boter verbrandt al bij lagere temperatuur en is daarom ongeschikt. Gebruik een olie waarmee op hoge temperatuur geroerbakt kan worden: dat staat op de verpakking. Ideaal zijn arachideolie (pindaolie), maïskiemolie, zonnebloemolie en gewone olijfolie.
Site van een slager.
quote:
Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren gebruikt worden. Ook in schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie toegepast.
Wiki Nederland
quote:
Smoke point (refined) 232 °C 450 °F[2]
Smoke point (unrefined) 227 °C 440 °F[3]
[...]
Restaurants and food manufacturers are becoming aware of the health benefits of sunflower oil. The oil can be used in conditions with extremely high cooking temperatures.
Engelse wiki.
quote:
Olijfolie heeft een heel laag rookpunt, oftewel het verbrand erg snel bij een lage temperatuur. Voor een extra vierge is dat al bij zo'n 160 graden celsius. Als je een gerafineerde olijfolie neemt (dus een goedkopere, lichtere met minder smaak) gaat dat al snel omhoog naar rond de 210 graden celsius.
Fok!

Overigens komt dat niet zo heel nauw:
quote:
Olive Oil
Food energy per 100g 3700 kJ (890 kcal)
Melting point −6.0 °C (21 °F)
Boiling point 300 °C (570 °F)
Smoke point 190 °C (375 °F) (virgin)
210 °C (410 °F) (refined)
Engelse wiki.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')