Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanjequote:
Lachen ja.quote:Op vrijdag 16 januari 2009 19:37 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik moet altijd wel lachen als iemand hier in een of ander topic of recept komt met de mededeling dat je wel extra vergine moet hebben. Probeer hier maar eens iets anders te krijgen, dan moet je naar een hele slechte turkse winkel en om dat stoffige vijfliterblik of die jerrycan vragen helemaal achterin op de bovenste plank.
quote:Op vrijdag 16 januari 2009 17:43 schreef maartenducrot het volgende:
[..]
Carbonell en Bertolli zijn prima om in te bakken, maar voor bv. salades is het zooi. Je kunt beter op zoek gaan naar gespecialiseerde winkels. In Amsterdam in de Haarlemmerstraat zit een hele goeie.
Ik ovedrijf inderdaad, zoals de scherpzinnige lezer had opgemerkt, om het punt te maken dat dat extra vergine een aanduiding is waar je verder helemaal niets mee kan.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 01:49 schreef NoCigar het volgende:
Lachen ja.
Alleen vreemd dat b.v. de gewone neutraal smakende literfles van AH (die prima geschikt is om te bakken) al geen extra virgine is. En dat eigenlijk elke grote supermarkt en warenhuis zulke olie min het assortiment heeft en die dus gewoon overal te krijgen is. Kijk jij wel eens naar olie in een winkel als je dit al niet weet?
Ongetwijfeld. Wat het voordeel is van dat soort winkels is, is dat je de olie kunt proeven.quote:Extra vergine is inderdaad ook overal te krijgen, de kwaliteit daarvan is niet noodzakelijk beter in een winkel als Oil and Vinegar (een cadeauwinkel voor Libelle-lezeressen) en de Monini verkrijbaar bij AH.
Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:
[..]
Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
![]()
Dat is niet duur idd. Welk merk is het?quote:Op zaterdag 17 januari 2009 02:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Alleen heb je voor het geld van een fles bertolli of Carbonell ook een betere olie. Ik heb hier 5 liter turkse olijfolie staan, deze is vrij neutraal van smaak, wat bij bakken ideaal is. Kost 8 euro voor een vat...
Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijkquote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:11 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.
Nee, dat was het ook niet. Nationalistisch geraaskal was hetquote:Op zaterdag 17 januari 2009 13:04 schreef maartenducrot het volgende:
[..]
Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijk
Dit verhaal heb ik van twee olijfolie fabrikanten waarvan ik de olie koop. Zij hebben me dit verhaal verteld. Een van hun verkocht het grootste deel van zijn productie aan Bertolli en Carbonell......quote:Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:
[..]
Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
![]()
De Orujo is de olie waar je het beste in kan frituren.... heeft wel een hogere zuurgraad...Maar dat maakt bij frituren minder uitquote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
Even spiekenquote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:12 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Dat is niet duur idd. Welk merk is het?
Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...quote:Op zaterdag 17 januari 2009 16:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.
Zonnebloemolie kan prima tot 180/190 graden verhit wordenquote:Op zaterdag 17 januari 2009 17:59 schreef original_andalucia het volgende:
[..]
spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...
Ik ookquote:Op zaterdag 17 januari 2009 18:53 schreef original_andalucia het volgende:
heb het van de olijfboer... heb het meteen ook even opgezocht.
Zonnebloemolie 180
olijfolie afhankelijk van de reinheid tussen de 220 en 240 graden
Site van een slager.quote:Welke olie?
Een wok kan heter worden dan 220 ºC. Boter verbrandt al bij lagere temperatuur en is daarom ongeschikt. Gebruik een olie waarmee op hoge temperatuur geroerbakt kan worden: dat staat op de verpakking. Ideaal zijn arachideolie (pindaolie), maïskiemolie, zonnebloemolie en gewone olijfolie.
Wiki Nederlandquote:Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren gebruikt worden. Ook in schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie toegepast.
Engelse wiki.quote:Smoke point (refined) 232 °C 450 °F[2]
Smoke point (unrefined) 227 °C 440 °F[3]
[...]
Restaurants and food manufacturers are becoming aware of the health benefits of sunflower oil. The oil can be used in conditions with extremely high cooking temperatures.
Fok!quote:Olijfolie heeft een heel laag rookpunt, oftewel het verbrand erg snel bij een lage temperatuur. Voor een extra vierge is dat al bij zo'n 160 graden celsius. Als je een gerafineerde olijfolie neemt (dus een goedkopere, lichtere met minder smaak) gaat dat al snel omhoog naar rond de 210 graden celsius.
Engelse wiki.quote:Olive Oil
Food energy per 100g 3700 kJ (890 kcal)
Melting point −6.0 °C (21 °F)
Boiling point 300 °C (570 °F)
Smoke point 190 °C (375 °F) (virgin)
210 °C (410 °F) (refined)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |