FOK!forum / Culinesse à gogo / Help, aardappeloverschot!
Rosellawoensdag 14 januari 2009 @ 10:51


M'n groentetuin is een beetje overproductief geweest en nu zit ik hier met kilo's nieuwe aardappelen! Ik ben totaal inspiratieloos wat er mee te doen, aangezien ik ook nooit een ontzettende aardappelfan ben geweest (trauma overgehouden aan smakeloze gekookte aardappelen in mijn jeugd). Gebakken aardappelen raak je ook wel beu na een paar dagen en ik ken maar een paar ovenschotels met aardappel, dus ik ben op zoek naar ideeën! En ja, ik weet wel hoe ik Google moet gebruiken, maar ik heb liever recepten die door waarde Fokkers uitgeprobeerd zijn.

Ter info: wel een oven in bezit (en ben dol op ovenschotels), geen frituurpan, geen gerechten met vis/champignons (ligt niet aan mij ) en aan de typische stamppotgroentes (andijvie, boerenkool) kan ik niet komen. Recepten mogen op alle niveau's.

Alvast bedankt!
boem-dikkiewoensdag 14 januari 2009 @ 10:57
Gepofte aardappel met rosemarijn en kruidenboter.
En1gmawoensdag 14 januari 2009 @ 10:57
Frietpan kopen en lekker friet van bakken.

Mensen die liever de term patat gebruiken, hoeven dit niet kenbaar te maken, we weten allemaal dat hetzelfde bedoeld wordt. )
-_Tommy_-woensdag 14 januari 2009 @ 11:01
1 kg aardappelen even beetje voorkoken en dan in plakjes snijden

ovenschaal pakken, daar dan een laagje aardappelen erin doen, dan een laagje met dungesneden uit, wat knoflook en wat spekjes, peper en zout, weer een laag aardappelen, weer een laag met ui, knoflook en spekjes en dan nog een laag aardappelen

dan 2,5dl bouillon maken, dit mengen met 1,5dl melk, daar een 30 gr boter in smelten dat over de schaal gooien en dan het geheel ongeveer een uur in de oven op 180 graden!
Marijkezwollewoensdag 14 januari 2009 @ 11:07
Je kunt ook een aardappeltortilla maken of rösti (geschaafde aardappel met wat ui, evt spekjes/hamblokjes en wat kaas erbij en dan heerlijk opbakken ). Verder kun je er natuurlijk heerlijke salades mee maken waar je in kunt gooien wat je lekker vindt En zoals hierboven genoemd gepoft zijn aardappels ook erg lekker!
En als je er nou niet doorheen komt, dan geef je toch wat mensen in je omgeving aardappels cadeau?
Deetchwoensdag 14 januari 2009 @ 11:07
Welk merk aardappelen heb je? Want bijv. friese borgers of opperdoezen zijn smakelijke aardappelen ook als ze gekookt zijn.
Ik eet aardappelen het liefs ongeschild omdat de smaak dan beter blijft.
Verder kun je ze beter stomen dan koken om ook meer smaak in de aardappel te houden.

Andere ideeen:
Griekse aardappelsoep
Zuurkool ovenschotel met gekruid gehakt (laagje voor laagje opbouwen en aftoppen met kaas)
RichardDawkinswoensdag 14 januari 2009 @ 11:20
Aardappelmannetjes maken en snachts rond iemand zijn tuin zetten die wat schrikkerig is aangelegd? Ik roep maar wat.
Gorgelmuilwoensdag 14 januari 2009 @ 11:22
Wodka stoken!
Tezzwoensdag 14 januari 2009 @ 11:24
Rosti-taart:

- Rasp een ons of 5 geschilde rauwe aardappels
- doe bij deze rasp een zeer fijn gesnipperde rode ui
- knijp twee teentjes knoflook er door
- maak een pakje van een flinke eetlepel bloem, drie eieren en wat bouillonpoeder
- schep dit door de rasp
- Geraspte kaas erdoor of bijvoorbeeld uitgebakken spekjes.
- In de koekepan koekjes bakken van dit mengsel of het geheel in een springvom doen en een uurtje in de oven op 200 graden.


Aardappelsalade

- Kook een ons of 6 aardappels gaar in de schil (gaat makkelijk in de magnetron! Goed schoonboenen, hier en daar met een vork erin prikken en een minuut of 10 op vol vermogen met een klein scheutje water)
- Pel ze en snijd ze in blokjes
- Maak een mengsel van gelijke delen azijn en suiker (goed kloppen, dan lost de suiker wel op). Ongeveer een half glas qua hoeveelheid. Giet dit over de nog warme aardappels en schep goed om. Laat ze afkoelen.
- Bak eventueel spekjes uit voor door de salade als je dat lekker vindt.
- Maak een dressing van half creme fraiche/half mayo met een lepeltje mosterd.
- Doe de dressing over de afgekoelde aardappels en voeg eventueel de spekjes toe en een flinke hand vers gehakte peterselie.


Aardappels uit de oven

- Boen de aardappels goed schoon en snijd ze (rauw en inclusief schil) in partjes.
- Doe ze in een mengkom en giet hier een flinke scheut olijfolie overheen.
- Voeg tijm, rozemarijn en zeezout toe.
- Doe er een stuk of zes hele tenen (gepelde) knoflook tussen.
- Goed omscheppen.
- Schep de aardappels op een ovenrooster en een uurtje de oven in op 200 graden. Halverwege keren.
DoctorBwoensdag 14 januari 2009 @ 11:24
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:07 schreef Deetch het volgende:
Welk merk aardappelen heb je? Want bijv. friese borgers of opperdoezen zijn smakelijke aardappelen ook als ze gekookt zijn.
Ik eet aardappelen het liefs ongeschild omdat de smaak dan beter blijft.
Verder kun je ze beter stomen dan koken om ook meer smaak in de aardappel te houden.

Andere ideeen:
Griekse aardappelsoep
Zuurkool ovenschotel met gekruid gehakt (laagje voor laagje opbouwen en aftoppen met kaas)
Mijn kleine eet ze het liefst wel geschild, maar ongekookt. Gekookte/gebakken/gefrituurde aardappelen moet ie niet, maar rauw gaan ze in no time naar binnen. Met schillen is het bijna niet bij te houden.

Ik zou zeggen, probeer ze een rauw, op de een of andere manier moet dat toch smakelijk zijn.
Tezzwoensdag 14 januari 2009 @ 11:25
En hier nog het recept van een super lekkere aardappelsoep!
Em.sterwoensdag 14 januari 2009 @ 11:28
Gewoon aardappelpuree?
RobinOokwoensdag 14 januari 2009 @ 11:30
Verkopen
Vorkwoensdag 14 januari 2009 @ 11:34
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:07 schreef Deetch het volgende:
Welk merk aardappelen heb je? Want bijv. friese borgers of opperdoezen zijn smakelijke aardappelen ook als ze gekookt zijn.
Ik denk dat dit op dit moment de meest relevante vraag is, voordat er allemaal gerechten worden uitgewisseld die niet voor iedere aardappel geschikt zijn.

Dus vertel op, wat voor aardappels heb je allemaal?
Tezzwoensdag 14 januari 2009 @ 11:48
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:34 schreef Vork het volgende:

[..]

Ik denk dat dit op dit moment de meest relevante vraag is, voordat er allemaal gerechten worden uitgewisseld die niet voor iedere aardappel geschikt zijn.

Dus vertel op, wat voor aardappels heb je allemaal?
Nou ja zeg. Er wordt toch om recepten gevraagd?? Post ik die, is het nog niet goed! Beetje flauwe opmerking Vork.....

Uiteraard is het een feit dat niet iedere aardappel voor elk gerecht geschikt is, maar dat is dan vooral een kwestie van smaak lijkt me. En of je een vastkokende of een kruimige aardappel hebt daar stem je toch automatisch dan je keuze op af??
quirinawoensdag 14 januari 2009 @ 11:50
Je kan ze koken en dan prakken.
In stukjes hakken en dan lekker bakken.
Anders pletje ze tot puree
Besmeer er een ovenschotel mee
Frituren of misschien grillen
Je hoeft ze niet te schillen
Je kan ook poffen
Wel insnijden anders gaan ze ploffen
Eet ze niet te koud en niet te hot
Anders krijg je een hete aardappel in je strot
Davidwoensdag 14 januari 2009 @ 11:54
gratin dauphinois
Tezzwoensdag 14 januari 2009 @ 11:55
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:54 schreef David het volgende:
gratin dauphinois
Daar wil ik wel eens een receptje van hebben! Is het gewoon een kwestie van lekkere aardappelpurree maken en daar torentjes van grillen?
quirinawoensdag 14 januari 2009 @ 11:55
kieper een pot "aardappel anders" over
Gorgelmuilwoensdag 14 januari 2009 @ 12:08
En dat in dichtvorm

Je kunt er ook poppetjes van maken. Of die-hard trainen op je schil-skills..

@quirina, mooie naam!
octopussywoensdag 14 januari 2009 @ 13:05
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:24 schreef DoctorB het volgende:

[..]

Mijn kleine eet ze het liefst wel geschild, maar ongekookt. Gekookte/gebakken/gefrituurde aardappelen moet ie niet, maar rauw gaan ze in no time naar binnen. Met schillen is het bijna niet bij te houden.

Ik zou zeggen, probeer ze een rauw, op de een of andere manier moet dat toch smakelijk zijn.
Ik lees er verschillende verhalen over, maar de tendens is toch dat men zegt dat rauwe aardappelen eten niet gezond is wegens gifstoffen en slechte verteerbaarheid. Vind je dat niet op z'n minst zorgelijk?
Windigowoensdag 14 januari 2009 @ 13:20
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:55 schreef Tezz het volgende:

[..]

Daar wil ik wel eens een receptje van hebben! Is het gewoon een kwestie van lekkere aardappelpurree maken en daar torentjes van grillen?
Kleine bergjes puree uit de oven zijn pommes dauphinoise, gratin dauphinoise zijn gegratineerde aardappelplakjes in roomsaus, klein verschil Ik heb nog een recept voor gratin dauphinois:

Ingredienten:
750 gr voorgekookte aardappelschijfjes
200 ml slagroom + scheut melk
2 teentjes knoflook
1 zakje oude geraspte kaas
Zout en peper

Benodigdheden:
Oven, ovenschaal

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Ovenschotel invetten met boter.
Laagje aardappelschijfjes in de schaal leggen en bestrooien met wat zout en peper en een beetje uitgeknepen knoflook en geraspte kaas.
Bedekken met nog een laagje aardappelschijfjes en wederom bestrooien met wat zout en peper, uitgeknepen knoflook en geraspte kaas.
Doorgaan tot de aardappelschijfjes op zijn met het bouwen van laagjes.
Ook het laatste laagje aardappelschijfjes weer bestrooien met zout en peper, knoflook en kaas.
Bekertje slagroom erover leeggieten en evt nog wat melk erbij als het vloeistofpeil te laag is, het moet minstens tot halverwege of 3/4 staan.
Nu 30 a 40 minuten in de oven zetten.
Halverwege de boel omscheppen, zodat de schijfjes die bovenop lagen ook in het vocht terecht komen en zich kunnen volzuigen.
Deetchwoensdag 14 januari 2009 @ 14:09
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:24 schreef DoctorB het volgende:

[..]

Mijn kleine eet ze het liefst wel geschild, maar ongekookt. Gekookte/gebakken/gefrituurde aardappelen moet ie niet, maar rauw gaan ze in no time naar binnen. Met schillen is het bijna niet bij te houden.

Ik zou zeggen, probeer ze een rauw, op de een of andere manier moet dat toch smakelijk zijn.
groene aardappelen zijn slecht voor je en uitgelopen aardappelen ook omdat in de groene schil solanine zit en in de uitlopers en pitten zit baluwzuur en dat is giftig.
Erg voedzaam is het in ieder geval niet:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/5865
LeeHarveyOswaldwoensdag 14 januari 2009 @ 15:02
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 10:57 schreef ruud.nl het volgende:
Frietpan kopen en lekker friet van bakken.

Mensen die liever de term patat gebruiken, hoeven dit niet kenbaar te maken, we weten allemaal dat hetzelfde bedoeld wordt. )
Dat je de verkeerde term gebruikt is nog tot daar aan toe. Maar ik wist niet dat ze in de grensstreek enkel patat in hun frituurpan kunnen klaar maken. Of heb je een aparte kroketpan staan?


Je kan evt. patat frituren in een gewone pan Met zonnebloemolie. Of poffen, zoals genoemd.

Of kort koken, in partjes snijden (met schil en al) en met kaas, creme freche, tomaten, en veel knoflook in een ovenschaal doen
DoctorBwoensdag 14 januari 2009 @ 15:50
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 13:05 schreef octopussy het volgende:

[..]

Ik lees er verschillende verhalen over, maar de tendens is toch dat men zegt dat rauwe aardappelen eten niet gezond is wegens gifstoffen en slechte verteerbaarheid. Vind je dat niet op z'n minst zorgelijk?
Nee.
Want als er gif in zit, dan 'verdwijnt' dat niet ineens op magische wijze door de aardappel te koken. 'Men' zegt zoveel.
Moeilijk verteerbaar kan ik we voorstellen, maar oefening baart kunst. Ook voor darmen.
LeeHarveyOswaldwoensdag 14 januari 2009 @ 15:52
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 15:50 schreef DoctorB het volgende:

[..]

Nee.
Want als er gif in zit, dan 'verdwijnt' dat niet ineens op magische wijze door de aardappel te koken. 'Men' zegt zoveel.
Moeilijk verteerbaar kan ik we voorstellen, maar oefening baart kunst. Ook voor darmen.
Pinda's zijn giftig als ze niet verhit zijn geweest. Genoeg stoffen die bij een bepaalde temperatuur afbreken.
DoctorBwoensdag 14 januari 2009 @ 15:56
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 15:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Pinda's zijn giftig als ze niet verhit zijn geweest. Genoeg stoffen die bij een bepaalde temperatuur afbreken.
De pelpinda's die je zelf uit de schil haalt zijn niet geroosterd.... Ik moet al jaaaaren dood zijn.
Maar daarover ging deze verhaaltje niet.
stylistewoensdag 14 januari 2009 @ 16:38
aardappelschotel:

aardappelpuree maken (naar eigen smaak, ik doe altijd lekker veel) en mengen met boursin cuisine
500 gr (of meer) gehakt rullen en goed kruiden
zak spinazie openmaken (en eventueel wassen)

en dan laagjes maken. eerst gehakt, dan spinazie en dan puree. Altijd eindigen met puree en dan laagje kaas erover en ongeveer half uurtje in de oven op 200 graden!
LeeHarveyOswaldwoensdag 14 januari 2009 @ 16:51
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 15:56 schreef DoctorB het volgende:

[..]

De pelpinda's die je zelf uit de schil haalt zijn niet geroosterd.... Ik moet al jaaaaren dood zijn.
Maar daarover ging deze verhaaltje niet.
Aardappels en pinda's zijn toch verre neefjes van elkaar?

Daarnaast ga je er als mens niet accuut dood aan. Mijn eekhoorn op lange termijn wel, daarom altijd een double check of ze geroosterd zijn. Niet-geroosterde pinda's zijn trouwens niet te eten, die smaken naar grond. Ironisch genoeg, kom ik die altijd tegen in diervoeders
Rosellawoensdag 14 januari 2009 @ 22:09
Oe, wat een hoop ideeen allemaal al! Ik ga ze denk ik gewoon allemaal op volgorde maken.

Vraagje... Poffen, doe je dat niet met aardappels in de schil? Dit zijn nieuwe aardappelen, dus ze hebben nauwelijks schil.

Wat betreft verkopen en weggeven: We hebben al best wat weggegeven, maar we zijn ook wel erg trots op onze oogst en willen er dus ook graag zelf wat mee doen. Koken met groente uit eigen tuin is des te leuker!

Ik weet trouwens niet wat voor soort aardappelen het zijn... We hebben ze vermeerderd uit de planten die er al stonden toen we in het huis kwamen wonen. Het zijn in ieder geval prima aardappels om te bakken en voor in ovenschotels, ze zijn niet kruimig.
FutureFairytalewoensdag 14 januari 2009 @ 23:17
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 15:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Pinda's zijn giftig als ze niet verhit zijn geweest. Genoeg stoffen die bij een bepaalde temperatuur afbreken.
Nee joh! In pinda's kan de giftige stof Aflatoxine zitten maar niet die je hier in Europa hebt. Noten- en peulvruchten mogen allang niet meer in Europa geïmporteerd worden zonder Aflatoxinecertificaat. Ze worden gekeurd na de oogst (in Brazilië en Argentinië, want daar komen de Europese pinda's vandaan) en dan worden ze nog iedere keer gekeurd bij elke handelaar die ertussen zit dus maak je niet druk
Sheriamwoensdag 14 januari 2009 @ 23:25
Ik zelf vind het lekker om een vrij grote aardappel (of een paar kleintjes natuurlijk) in de schil te koken, dan een 'kuiltje' in maken, wat majo, uitgebakken spekjes en flink veel bieslook er in/op.
FutureFairytalewoensdag 14 januari 2009 @ 23:29
Gepofte op zn Amerikaans; met sour cream, reepjes cheddar, bacon en lente-ui.. heerlijk!
kissadonderdag 15 januari 2009 @ 00:03
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 10:51 schreef Rosella het volgende:
[ afbeelding ]


....en aan de typische stamppotgroentes (andijvie, boerenkool) kan ik niet komen. Recepten mogen op alle niveau's.

Alvast bedankt!
Waar woon je dan? Wortelen/uienstamppot en boerenkool zijn de eerste dingen waar ik aan denk...
Roselladonderdag 15 januari 2009 @ 00:59
quote:
Op donderdag 15 januari 2009 00:03 schreef kissa het volgende:

[..]

Waar woon je dan? Wortelen/uienstamppot en boerenkool zijn de eerste dingen waar ik aan denk...
Nieuw-Zeeland. Omgekeerde seizoenen he. Ik wil als het hier wat kouder is zelf boerenkool gaan groeien in de tuin, als ik tenminste aan zaadjes of jonge planten kan komen...
Tezzdonderdag 15 januari 2009 @ 07:26
Wat ook lekker is: pak de kleintjes er uit, boen ze goed schoon, stoom of kook ze gaar in de schil, halveer ze en bak ze even op in hete olie. Flink wat zeezout er over en lekker opeten!
Een soort van 'knapperige gepofte aardappels' krijg je dan, hihi
Rosellavrijdag 16 januari 2009 @ 09:25
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:01 schreef -_Tommy_- het volgende:
1 kg aardappelen even beetje voorkoken en dan in plakjes snijden

ovenschaal pakken, daar dan een laagje aardappelen erin doen, dan een laagje met dungesneden uit, wat knoflook en wat spekjes, peper en zout, weer een laag aardappelen, weer een laag met ui, knoflook en spekjes en dan nog een laag aardappelen

dan 2,5dl bouillon maken, dit mengen met 1,5dl melk, daar een 30 gr boter in smelten dat over de schaal gooien en dan het geheel ongeveer een uur in de oven op 180 graden!
Deze gisteren gemaakt! De aardappels bovenop begonnen een beetje uit te drogen na een tijdje, dus maar wat kaas erop gedaan. Op zich had er ook nog wel wat kaas tussen gemogen, maar verder helemaal prima!
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 16:38 schreef styliste het volgende:
aardappelschotel:

aardappelpuree maken (naar eigen smaak, ik doe altijd lekker veel) en mengen met boursin cuisine
500 gr (of meer) gehakt rullen en goed kruiden
zak spinazie openmaken (en eventueel wassen)

en dan laagjes maken. eerst gehakt, dan spinazie en dan puree. Altijd eindigen met puree en dan laagje kaas erover en ongeveer half uurtje in de oven op 200 graden!
Denk dat dit de volgende gaat worden, maar dan met snijbiet (dit spul) i.p.v. spinazie, want de spinazieoogst is net op en snijbiet heb ik nog wel. Maar uhhh, wat is boursin cuisine precies? Zou Philadelphia knoflook/kruiden ook volstaan of smaakt dat echt heel anders?

@Tezz: Die aardappelsoep klinkt ook goed zeg!

Vandaag trouwens maar lasagne gegeten, want was even een beetje aardappelmoe.
stylistevrijdag 16 januari 2009 @ 09:42
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 09:25 schreef Rosella het volgende:

[..]

Deze gisteren gemaakt! De aardappels bovenop begonnen een beetje uit te drogen na een tijdje, dus maar wat kaas erop gedaan. Op zich had er ook nog wel wat kaas tussen gemogen, maar verder helemaal prima!
[..]

Denk dat dit de volgende gaat worden, maar dan met snijbiet (dit spul) i.p.v. spinazie, want de spinazieoogst is net op en snijbiet heb ik nog wel. Maar uhhh, wat is boursin cuisine precies? Zou Philadelphia knoflook/kruiden ook volstaan of smaakt dat echt heel anders?

@Tezz: Die aardappelsoep klinkt ook goed zeg!

Vandaag trouwens maar lasagne gegeten, want was even een beetje aardappelmoe.
Boursin cuisine is eigenlijk gewoon kruidenroomkaas maar dan in een iets vloeibaardere variant zodat je er lekker sausjes van kan maken, zit in een potje in plaats van in een papiertje of doosje. Maar ik denk dat als je er kruidenroomkaas (bijvoorbeeld philadelphia) doorheen doet het ook erg lekker is!
honda1990vrijdag 16 januari 2009 @ 09:44
gnocchi Of een Italiaanse aardappel salade, als ik thuis ben zal ik het simpele recept even posten
honda1990vrijdag 16 januari 2009 @ 09:46
Ik wist wel dat als je je ogen dicht doet en iemand legt 1 stukje aardappel en1 stukje appel op je tong je het verschil niet proeft/merkt, maar dat er mensen zijn die ze zo rauw eten wist ik niet.
Davidvrijdag 16 januari 2009 @ 10:18
aardappels in fijne schijfjes snijden. Uien in ringen snijden en op matig vuur bruin laten worden in wat boter. In een ingevet ovenschaaltje laagjes maken: aardappelschijfjes (telkens gekruid met wat peper, zout en nootmuskaat), dan laagje ui, etc. tot de schaal bijna vol is;overgieten met een soeplepel groentenbouillon; bovenaan vers geraspte oude kaas, dan 20 min in de oven op 180 graden tot de kaas mooi gegratineerd is en de aardappels gaar zijn.

[ Bericht 5% gewijzigd door David op 16-01-2009 22:14:26 ]
Deliahvrijdag 16 januari 2009 @ 12:30
Brood met aardappel: eenvoudig deeg, deel van het meel vervangen door gestampte gekookte aardappelen, deel van het water vervangen door karnemelk. Nadat het klaargebakken is, het brood op een lagere temperatuur nog even in de oven laten staan voor een korst .
Roselladinsdag 20 januari 2009 @ 01:39
quote:
Op woensdag 14 januari 2009 11:25 schreef Tezz het volgende:
En hier nog het recept van een super lekkere aardappelsoep!
Dat was erg lekker! Groot succes!
racdinsdag 20 januari 2009 @ 06:53
Aardappels salades, aardappel pannekoekjes, Maaltijd soep

Een etentje oragniseren met diverse aardappel gerechten. Je raakt door je overschot en je krijgt er veel voor terug.
Tezzdinsdag 20 januari 2009 @ 07:27
quote:
Op dinsdag 20 januari 2009 01:39 schreef Rosella het volgende:

[..]

Dat was erg lekker! Groot succes!
Oh je hebt hem gemaakt! Ja hij is inderdaad superlekker. Ooit eens een keer uit een allerhande of zo gehaald, dit recept. In de loop der tijd wel wat aangepast aan mijn eigen smaak. Hij staat hier steevast een paar keer per jaar te pruttelen op het vuur, heerlijk soeppie inderdaad!