abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_64993290
registreer om deze reclame te verbergen
Japie Zwiep: ‘Politie beloofde mij 10.000 euro en een nieuw huis buiten Almelo’

ALMELO – De naam Jaap Zwiep roept in Almelo geen beste herinneringen op. Je zou kunnen zeggen dat het synoniem staat voor criminaliteit, de rechtschapen kant van de familie daargelaten. Het is daarom des te bijzonderder dat deze krant de mogelijkheid krijgt aangeboden om met het kopstuk van de Almelose onderwereld een openhartig gesprek te voeren. Jaap Zwiep is ten einde raad en wil koste wat kost met zijn verhaal in de krant. Waarom? Omdat hij naar eigen zeggen door de politie op het verkeerde been is gezet en zijn leven nu gevaar loopt. Jaap staat op een hitlijst waar geen zangers, bands of zangeressen op staan. Een hit staat hier voor een moord.


Jaap Zwiep, Almelo's meest beruchte crimineel

Jongste souteneur van Nederland
Het criminele leven van Jaap Zwiep of zoals iedereen hem kent Japie, begint in 1995. Hij is dan elf jaar oud en heeft dan al de nationale pers gehaald met de titel ‘De jongste souteneur van Nederland.’ De nieuwe Revu spendeert een groots artikel aan hem. Op dat moment weet Japie niet eens wat souteneur betekent. Volgens hem is hij het ook niet maar een jaar later, op zijn twaalfde, omdat dat zijn imago nu eenmaal is, wordt hij het wel. Hij gaat met dames van plezier naar Amsterdam, Deventer, Arnhem en zelfs Duitsland om ze achter het raam te zetten. Dat is het begin van een lange criminele carriŤre waardoor hij meer dan tien jaar in de bajes doorbrengt.

Op een bepaald moment kruist het pad van de crimineel even de camera’s van het programma ‘Blik op de Weg’. Daarin is een achtervolging te zien tussen de politie met een camerateam van het programma en Japie met zijn vriendin in een gestolen auto. De achtervolging eindigt met de auto op de kop in de sloot als Japie via een weiland probeert te ontsnappen. Japie wordt samen met zijn vriendin gearresteerd. Er lopen op dat moment meer dan 80 aanklachten tegen hen. Het is het eind van een leven zoals dat van Bonnie en Clyde is geweest. De lijst van criminele activiteiten is ellenlang en varieert van handel in drugs, snelkraken, overvallen, geweld tot ontsnapping, oplichting, zware mishandeling, poging tot doodslag en het beramen van een moord. Met dat laatste begint voor Japie een keerpunt in zijn leven.

Gevangenis
In een van Japie’s verblijven in de gevangenis komt hij een oude bekende tegen. Het is Gerard V.* Deze crimineel zit in voorarrest in afwachting van een strafzaak. Het gaat om een moord in Oldenzaal op een Turkse man. V. kent Japie van vroeger waardoor er een vriendschap ontstaat. Uiteindelijk weet V. Japie zo te vertrouwen dat hij hem vraagt om een moord voor hem uit te voeren. Het zou gaan om ene Maarten*. Deze Maarten is volgens V. een vervelende vent die uit de weg geruimd dient te worden. Japie krijgt 25.000 euro en een hoeveelheid drugs aangeboden in ruil voor de moord. Japie gaat met de deal accoord, naar eigen zeggen omdat hij bang is voor Gerard V. Vlak daarna komt Japie vrij.

Een moord voorkomen?
De politie krijgt op ťťn of andere manier lucht van de zaak en op een ochtend wordt Japie van z’n bed gehaald door agenten. De politie meldt hem dat ze weten dat Japie een moord aan het voorbereiden is en sommeren hem te stoppen. Het is voor Japie duidelijk dat het zo niet langer kan. Tijdens de verhoren wordt hem naar zijn zeggen door politie een belofte gedaan. ‘Je krijgt van ons 10.000 euro (ongeveer een jaar uitkering) en een nieuw huis buiten Almelo als je ons vertelt wat je weet. Zonder dat Japie het op papier laat zetten en zonder dat hij het met zijn advocaat bespreekt gaat hij akkoord met de deal. Hierna zetten de rechercheurs de video aan en beginnen ze met de verhoren. Hij wordt aangemerkt als verdachte en getuige. Japie vertelt precies wat hij weet en in 2007 getuigt hij in de zaak tegen Gerard V. Zijn advocaat weet dan niets van de belofte die de politie aan haar cliŽnt heeft gedaan, maar Japie is ten goede trouw en komt zijn deel van de deal na. Navraag bij zijn advocaat mr. Desiree Greven leert: ‘Ik wist pas achteraf van die deal. Ik weet dat Jaap als getuige is opgeroepen in die zaak maar er is verder juridisch niets met de deal gedaan. Anders had ik hem als bedreigde getuige aangemeld. Dan was het anders gelopen. Wel heb ik in andere rechtszaak tegen Jaap aan de Officier van Justitie de Valk gevraagd of hij op de hoogte was van de deal die met Jaap gemaakt zou zijn. Dat ontkende de OvJ.’ Volgens Japie was de rechter wel onder de indruk van de deal. Hij zou de zaak tegen hem hebben aangehouden en later is hij vrijgesproken voor de twee zaken die op dat moment tegen hem liepen. Dat zou met de deal van de politie te maken hebben volgens Japie. Ook zou de sociale dienst op de hoogte zijn van de deal. Volgens Japie is door een medewerker van de sociale dienst van de gemeente Almelo tegen hem gezegd: ‘Koop maar een treinkaartje, vertel maar waar je bent, dan regel ik de rest.’

Reacties
De gemeente Almelo beraadt zich nu op een officiŽle reactie in deze zaak. Vanuit de politie is er al wel een officiŽle reactie gekomen. Politiewoordvoerder Joyce van Essen: ‘Wij kunnen dit bevestigen noch ontkennen. Dat heeft alles te maken met het feit dat we geen uitspraken doen over de werkwijze van de politie in dit soort zaken. Als Japie een klacht heeft over de gang van zaken dan kan hij een officiŽle klacht indienen.’ Ondanks verschillende pogingen hebben wij van het Almelo’s Weekblad geen bevestiging kunnen krijgen over de deal die gemaakt zou zijn met Japie. Dit is Japie’s verhaal en met goedkeuring van hem geplaatst. Wij vonden dat hij daar net als iedereen recht heeft om zijn verhaal te doen. Wilt u reageren op dit artikel dan kan dat op deze site.

e namen Gerard V. en Maarten zijn fictief

Door: Alwin Offereins

bron: www.almelosweekblad.nl
pi_64993612
Het is in vandaag, geloof ik... criminelen die in de slachtofferrol kruipen. Al crimineel op z'n elfde, jarenlang niks anders gedaan... en dan nu medelijden willen...
pi_64993780
quote:
Op dinsdag 13 januari 2009 16:02 schreef Elfletterig het volgende:
Het is in vandaag, geloof ik... criminelen die in de slachtofferrol kruipen. Al crimineel op z'n elfde, jarenlang niks anders gedaan... en dan nu medelijden willen...
Beter laat als nooit.
Misschien moet hij beginnen met het betalen van slachtoffergeld.
  dinsdag 13 januari 2009 @ 16:39:07 #4
102757 EdvandeBerg
It's okay to be white!
pi_64995300
registreer om deze reclame te verbergen
Tis Vlugge Japie!

abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')