abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_64909100
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 20:05 schreef JoPiDo het volgende:
tomaten, paprika, ui, knoflook zijn de basisingredienten en zover ik weet hoort daar niets meer bij, maar hoe je het moet klaarmaken gaat het mij om
quote:
Als de saus wel zelf wordt gemaakt, schijnt de bereider ervan te denken dat Bolognesesaus een snelklaar sausje is: gehakt aanbraden, uitje, tomaten erbij, even pruttelen en als de pasta gaar is is de saus klaar. Dat is geen Bolognesesaus, hoogstens een tomatensaus met vlees erdoor.
Mijn favo recept:
http://www.coquinaria.nl/recepten/03.5recept.htm
pi_64909834
quote:
Op zaterdag 10 januari 2009 15:33 schreef David het volgende:
bolognese is inderdaad noch eenvoudig, noch tomatensaus (hoewel tomaat er wel in zit, is het vlees de 'ster' van het gerecht.

Voor veel Italianen is het een soort zondagslunch gerecht denk ik, niet echt iets wat je elke dag eet, maar ook nog niet vergelijkbaar met foie gras en witte truffel of zo
Dat lijkt mij ook niet, maar het lijkt me niet van oudsher de volkskeuken of plattelandskeuken.

Vervolgens heeft denk ik Honig of Knorr die naam Bolognese op een pot met tomatensaus geplakt waar nog gehakt bij in moest, en nu gaan we op basis van die marketing uit de tijd dat we macaroni van zachte tarwe aten op zoek naar iets echts en authentiek Italiaans. En je dan maar krampachtig vastklampen aan de term Bolognese.

Ze doen maar, maar met authenticiteit heeft het op die manier natuurlijk niks te maken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  † In Memoriam † zondag 11 januari 2009 @ 12:15:38 #78
230491 Zith
pls tip
pi_64909957
Minstens 2 uur laten prutelen, en niet zuinig zijn met de ui. En niet over spaghetti eten!
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 11 januari 2009 @ 13:24:44 #79
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64911807
quote:
Op zondag 11 januari 2009 12:10 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat lijkt mij ook niet, maar het lijkt me niet van oudsher de volkskeuken of plattelandskeuken.

Vervolgens heeft denk ik Honig of Knorr die naam Bolognese op een pot met tomatensaus geplakt waar nog gehakt bij in moest, en nu gaan we op basis van die marketing uit de tijd dat we macaroni van zachte tarwe aten op zoek naar iets echts en authentiek Italiaans. En je dan maar krampachtig vastklampen aan de term Bolognese.

Ze doen maar, maar met authenticiteit heeft het op die manier natuurlijk niks te maken.
Onzin, bolognese is wel degelijk authentiek, dat Knorr er 1 of andere kutsaus van heeft gemaakt en er bolognese op zet wil nog niet zeggen dat het dan ineens niet meer authentiek is.

Omdat fetta en mozzarella verkracht worden door merken als Arla wil toch ook niet meteen zeggen dat fetta niet meer een authentiek product is.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  zondag 11 januari 2009 @ 13:27:24 #80
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_64911890
Ja, tuurlijk is het authentiek. Alleen in Bologna noemen ze het geen bolognese. Net zoals ze in Den Bosch hun chocolade bollen geen bossche bollen noemen.
pi_64912457
quote:
Op zondag 11 januari 2009 13:24 schreef honda1990 het volgende:
Onzin, bolognese is wel degelijk authentiek, dat Knorr er 1 of andere kutsaus van heeft gemaakt en er bolognese op zet wil nog niet zeggen dat het dan ineens niet meer authentiek is.
Jawel, maar er zijn dus twee verschillende gerechten. De ragú Bolognese, een vleesgerecht met tomaat, en de eenvoudige tomatensaus met gehakt. Die worden door mekaar gehaald, ik vermoed dat de marketingnaam daar mee te maken heeft.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 11 januari 2009 @ 14:43:45 #82
57695 Leonoor
Unter 32-16-8...
pi_64914152
quote:
Op zondag 11 januari 2009 13:27 schreef RobinOok het volgende:
Ja, tuurlijk is het authentiek. Alleen in Bologna noemen ze het geen bolognese. Net zoals ze in Den Bosch hun chocolade bollen geen bossche bollen noemen.
Hoe noemen we die hier dan? Toen ik gisteren langs Jan de Groot fietste heetten ze nog gewoon Bossche Bollen hoor!voordat daar ook weer verwarring over ontstaat.

Overigens heel leuk om het Heston Blumenthal-project te zien! Een andere fokker had daar laatst geloof ik ook al een topic over geopend?
Nulla verba sed acta
  zondag 11 januari 2009 @ 15:20:25 #83
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_64915346
quote:
Op wikipiki staat het volgende:
De lekkernij wordt voornamelijk buiten 's-Hertogenbosch als "Bossche bol" aangeduid, in de stad zelf als "sjekladebol".
Niet dat wikipiki nou zo'n betrouwbare bron is, maar toch is het volgens mij heel lang zo geweest. Best logisch ook natuurlijk. En ook best logisch dat Jan de Groot ze tegenwoordig ook maar gewoon Bossche bol noemt. Toeristen zullen daarnaar vragen.

Zo kan ik me niet voorstellen dat ze tegenwoordig in Bologne nog steeds niet snappen wat een toerist wil als ie om spaghetti bolognese vraagt.
  zondag 11 januari 2009 @ 16:11:15 #84
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_64917232
quote:
Op zondag 11 januari 2009 15:20 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Niet dat wikipiki nou zo'n betrouwbare bron is, maar toch is het volgens mij heel lang zo geweest. Best logisch ook natuurlijk. En ook best logisch dat Jan de Groot ze tegenwoordig ook maar gewoon Bossche bol noemt. Toeristen zullen daarnaar vragen.

Zo kan ik me niet voorstellen dat ze tegenwoordig in Bologne nog steeds niet snappen wat een toerist wil als ie om spaghetti bolognese vraagt.
Ze snappen het wel, het is alleen niet authentiek om bolognesesaus/ragu met spaghetti te eten. Het is ook totaal onlogisch trouwens.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_64987287
Ik vind het het lekkerst met spaghetti maar ik hou dan ook niet van dikke macaroni en tagliatella enz.
pi_64989151
quote:
Op zondag 11 januari 2009 15:20 schreef RobinOok het volgende:

Zo kan ik me niet voorstellen dat ze tegenwoordig in Bologne nog steeds niet snappen wat een toerist wil als ie om spaghetti bolognese vraagt.
Als de toerist nou gewoon om spaghetti met tomatensaus vraagt dan krijgt hij die, of met gehaktballetjes, of met gehakt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_65058616
Zie ook de laatste artikelen van http://eetschrijven.blogspot.com/. Op http://www.cibo360.it/cucina/mondo/rag%F9_bolognese.htm staan twee italiaanse recepten van deze saus, waaronder die van de Accademia Italiana della Cucina
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_65060045
quote:
Op dinsdag 13 januari 2009 14:11 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Als de toerist nou gewoon om spaghetti met tomatensaus vraagt dan krijgt hij die, of met gehaktballetjes, of met gehakt.
Spaghetti tomatensaus is geen bolognese dus dan krijgt de toerist nog niet de goede.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_65061442
quote:
Op donderdag 15 januari 2009 09:24 schreef MinderMutsig het volgende:
Spaghetti tomatensaus is geen bolognese dus dan krijgt de toerist nog niet de goede.
Als hij ragú bolognese wil moet hij dat bestellen, maar dan zal hij een heel andere saus krijgen dan verwacht, en nog met tagliatelle ook, als hij spaghetti met tomatensaus wil moet hij dat bestellen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_65067394
quote:
Op zondag 11 januari 2009 15:20 schreef RobinOok het volgende:
Niet dat wikipiki nou zo'n betrouwbare bron is,
quote:
Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature is de online-encyclopedie Wikipedia vrijwel even betrouwbaar als de Encyclopædia Britannica.
pi_66108473
quote:
Op vrijdag 9 januari 2009 23:25 schreef tim2308 het volgende:
In de Zilveren lepel, hèt kookboek voor de Italiaanse keuken, is de bolognese saus trouwens niet te vinden.
quote:
Op vrijdag 9 januari 2009 23:37 schreef Curiosity het volgende:
Ook niet als ragú de Bologna ?
Gevonden! (p. 51 geloof ik van de Franse versie)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_66110867
quote:
Op donderdag 15 januari 2009 13:11 schreef Trusten het volgende:

[..]


Bron?
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_66408963
Ik ben nu een ragu aan het maken, en zocht wat achtergrondinformatie via google en kwam zodoende op dit topic.

Sommige recepten hier zijn wat mij betreft veeeel te uitgebreid, en dat is niets voor de Italiaan. De vleesragu is naar mijn mening een basisrecept waar wijn wel een plaats in heeft, en paddestoelen en paprika niet. Ik zeg basisrecept omdat je best wijzigingen en toevoegingen kunt hebben, ik doe er bijvoorbeeld een blikje ansjovis door. Mogelijk was het oorspronkelijk bedoeld voor restverwerking van vlees, dus als je een gehaktmolen hebt zou ik daarmee experimenteren. Ik vind bouillonblokjes vies en chemisch smaken, dus die gebruik ik niet. Hieronder het basisrecept naar mijn idee, wat begint met een bekende combinatie van groenten die ook wordt gebruikt in bouillons en risotto's, namelijk van wortel, selderij en ui.

Ingredienten:
spek / pancetta
1 grote of 2 kleine winterwortels
een paar stengels bleekselderij
een paar uitjes of een grote ui
(naar smaak: rode peper, vers of gedroogd, en knoflook)
500 gr gehakt (ik gebruik zelf een combinatie van varken en rund)
een glas wijn (rood of wit, maar net wat er over is van de vorige dag)
twee blikken tomatenblokjes of gepelde tomaten

Snijd de groenten in kleine blokjes en eventueel de peper en de knoflook ook. Ik gebruik per voorkeur spek die ik zelf in stukjes snijd, daar zit veel meer smaak aan. Verhit olie in een braadpan en bak de spekblokjes licht knapperig met flink wat gedroogde oregano. Voeg de groenten toe en bak ze zacht, gooi er dan het gehakt bij dat je rul bakt. Het glas wijn en de blikken tomaten, en dan op laag vuur laten sudderen met zout en peper naar smaak tot het vocht is ingekookt. Dit kan wel vier tot vijf uur duren, dus begin rond de lunch. Je hebt er verder nauwelijks omkijken naar, alleen af en toe roeren.

Serveren met pasta of verder verwerken voor een lasagne.
pi_66409033


[ Bericht 100% gewijzigd door lovelyrita op 24-02-2009 14:43:07 ]
pi_67469448
tvp
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  maandag 30 maart 2009 @ 14:53:28 #97
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_67547349
terug vind pasta
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_68718063
quote:
Op donderdag 8 januari 2009 09:53 schreef NoCigar het volgende:

[..]

Hier staat het voor het grootste deel in het NL uitgeschreven .
Gisteren lasagne , vandaag deze maar eens proberen!
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_70870268
tvp
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_70872007
quote:
Op zaterdag 11 juli 2009 08:11 schreef Pacmaniac het volgende:
tvp

Je zag niet dat de laatste reactie in dit topic van jou was?
There is no love sincerer than the love of food.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')