FOK!forum / Culinesse à gogo / Wijn ver voor consumptie openen
Black_Tulipvrijdag 26 december 2008 @ 11:50
Bij de aankoop van mijn fles Rioja kreeg ik de tip mee om de fles zo'n half uur voor consumptie te openen. Weet iemand of en zo ja, wat dit uitmaakt voor de smaak? En zou ik hem bijvoorbeeld ook nu alvast kunnen openen of bederft het de smaak juist als hij al uren lang open is? Moet ik de kurk er weer terug op doen of moet de fles echt open staan?

Wie helpt mij?
Gummibeer79vrijdag 26 december 2008 @ 11:52
Ik geloof dat dit vroeger nodig was om eerst de putlucht uit je middelmatige tot slechte wijn te laten voordat je 'm kon consumeren. Het zou tegenwoordig niet meer nodig moeten zijn, dat chambreren.

Aan de andere kant kan ik er nu volledig naast zitten.

Proost!
rickybeevrijdag 26 december 2008 @ 11:54
Rode wijn moet wat 'lucht' krijgen. anderhalf uur voor het inschenken ontkurken en kurk eraf laten.
Wat je ook kan doen, is de wijn overschenken in een karaf.
de wijn 'hapt' zo ook flink wat lucht. Komen de aroma's goed tot hun recht.
TheSilverSpoonvrijdag 26 december 2008 @ 11:54
Natuurlijk helpt dat! Je hebt niet voor niets ook decanteerkaraffen om lucht bij de wijn te krijgen. Die zijn vaak heel wijd, waardoor er een grote oppervlakte ontstaat om zoveel mogelijk contact met lucht te krijgen.

Het helpt niet voor iedere wijn, maar sommige wijnen hebben het echt nodig.
quote:
Op vrijdag 26 december 2008 11:52 schreef Gummibeer79 het volgende:
Ik geloof dat dit vroeger nodig was om eerst de putlucht uit je middelmatige tot slechte wijn te laten voordat je 'm kon consumeren. Het zou tegenwoordig niet meer nodig moeten zijn, dat chambreren.

Aan de andere kant kan ik er nu volledig naast zitten.
Je zit er helemaal naast.
rickybeevrijdag 26 december 2008 @ 11:55
http://www.roiduvin.nl/wijn_serveren.php
Alles over wijn serveren....
Gummibeer79vrijdag 26 december 2008 @ 11:56
quote:
Je zit er helemaal naast.
Wel he
Black_Tulipvrijdag 26 december 2008 @ 14:17
Bedankt voor de tips en de link We hebben helaas geen karaf. Betekent dat dat ik de fles langer open moet laten? Zou het nu al kunnen (ik schenk de wijn vanavond) of is dat veel te vroeg en bederft daardoor de smaak juist?
DennisMoorevrijdag 26 december 2008 @ 14:22
Meestal doe ik twee dagen met een fles rode wijn, en vind ik de wijn de tweede dag veel lekkerder smaken. De fles 's nachts dan wel weer afgesloten met de kurk of een stop.

Dus maak nu maar open. Slechter zal ie er niet van worden iig.
Black_Tulipvrijdag 26 december 2008 @ 14:35
Ik vind wijn na de eerste dag steeds minder worden eigenlijk Maar ik heb geen ervaring met rioja. Jij?
Black_Tulipvrijdag 26 december 2008 @ 22:40
Ik was heel druk aan het koken en ik ben prompt helemaal vergeten de fles wijn te openen Toen ik het besefte waren de gasten er bijna al... We hebben een Portugese wijn gedronken die ook best lekker was en het kerstdiner was verder geslaagd. Maar een andere gelegenheid voor die fles rioja
MinderMutsigzaterdag 27 december 2008 @ 12:24
Het ligt heel erg aan de wijn. Met een wijntje van een paar euro uit de supermarkt heeft chambreren weinig tot geen zin maar een betere (oudere) wijn vaart er vaak wel bij. Dat kan echt het verschil maken tussen ondrinkbaar wrang bocht en een heerlijke wijn.
Bij decanteren trouwens wel altijd even opletten dat je niet het bezinksel in de decanteerkan schenkt, daar wordt je wijn niet slechter van maar wijn met stukjes is niet echt een feestje.

En nu we dan toch over wijn praten nog even een misverstandje uit de wereld helpen: kamertemperatuur is niet 22 graden. Bij wijn wordt onder kamertemperatuur ongeveer 17 graden verstaan, warmer is niet lekker.
Davidzaterdag 27 december 2008 @ 14:15
quote:
Op zaterdag 27 december 2008 12:24 schreef MinderMutsig het volgende:


En nu we dan toch over wijn praten nog even een misverstandje uit de wereld helpen: kamertemperatuur is niet 22 graden. Bij wijn wordt onder kamertemperatuur ongeveer 17 graden verstaan, warmer is niet lekker.
Vertel mij wat. Ik moest optreden in een café en ik vroeg een rode wijn. Kreeg ik een paar minuten later een glas rode wijn dat duidelijk in de microgolfoven (!) had gestaan en zo'n 30 graden warm was (het glas zelf was ook warm, ook aan de 'voet'. Echt walgelijk gewoon.
MinderMutsigzaterdag 27 december 2008 @ 15:33
quote:
Op zaterdag 27 december 2008 14:15 schreef David het volgende:

[..]

Vertel mij wat. Ik moest optreden in een café en ik vroeg een rode wijn. Kreeg ik een paar minuten later een glas rode wijn dat duidelijk in de microgolfoven (!) had gestaan en zo'n 30 graden warm was (het glas zelf was ook warm, ook aan de 'voet'. Echt walgelijk gewoon.
Glühwein
Maeghanzaterdag 27 december 2008 @ 22:20
Voor goedkopere wijnen kan het trouwens ook nuttig zijn de fles iets van tevoren open te maken. Dit omdat bij sommige wijnen veel zwavel wordt gebruikt als conserveermiddel en dat ruik je nogal als je de fles net open maakt.
NoCigarzondag 28 december 2008 @ 18:20
Decanteren is inmiddels aangetoonde onzin: bij het inschenken van een fles komt de wijn net zoveel, zo niet meer in aanraking met zuurstof. Dat mensen het nu nog doen en geloven is gewoon een overblijfsel van vroeger, voordat er serieus onderzoek naar gedaan was en graag interessant met wijn willen doen.
Het overschenken in een karaf kan wel nuttig zijn als je het eventuele bezinksel netjes in de fles wilt laten, maar maak je voor de rest vooral niet druk en laat je niks wijsmaken door de 'kenners'.
MinderMutsigzondag 28 december 2008 @ 18:26
quote:
Op zondag 28 december 2008 18:20 schreef NoCigar het volgende:
Decanteren is inmiddels aangetoonde onzin: bij het inschenken van een fles komt de wijn net zoveel, zo niet meer in aanraking met zuurstof. Dat mensen het nu nog doen en geloven is gewoon een overblijfsel van vroeger, voordat er serieus onderzoek naar gedaan was en graag interessant met wijn willen doen.
Het overschenken in een karaf kan wel nuttig zijn als je het eventuele bezinksel netjes in de fles wilt laten, maar maak je voor de rest vooral niet druk en laat je niks wijsmaken door de 'kenners'.
Bron?
Als je een wijn decanteert komt hij zeker wel met meer zuurstof in aanraking dan als je dat niet doet. Eerst vanuit de fles in de karaf, die karaf is over het algemeen ook breder dan de fles dus ook weer meer zuurstof en daarna nog weer vanuit de karaf in je glas.
piepsterzondag 28 december 2008 @ 18:56
Grappig dat de wijnhuizen hier in de omgeving het dan nog steeds adviseren. Zijn alle vinologen aldaar gek geworden dan?
Maeghanzondag 28 december 2008 @ 19:38
Het is wel zo dat je van steeds meer kanten hoort dat decanteren niet nodig zou zijn. Men denkt tegenwoordig anders over wijn. Vroeger werd ook gezegd dat je de wijn moest laten rusten na vervoer omdat ie anders reisziek kon worden, dat je wijn niet in de vriezer moet laten afkoelen of in de magnetron opwarmen. Nu zegt men dat dat niet uitmaakt omdat ze geen bewijs kunnen vinden dat het wel uitmaakt. Echter, dat er geen bewijs voor is, betekent natuurlijk niet dat het niet werkt - misschien weten ze gewoon nog niet hoe. Of misschien maakt het inderdaad niet uit, maar hoe dan ook kan het geen kwaad om wel te decanteren (en voor wijnen met bezinksel blijft decanteren sowieso handig).

Ik zou zeggen, doe wat je zelf lekker vindt en als je denkt dat je wijn ergens beter van wordt, moet je het gewoon doen.
NoCigarzondag 28 december 2008 @ 20:25
quote:
Op zondag 28 december 2008 18:26 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Bron?
Als je een wijn decanteert komt hij zeker wel met meer zuurstof in aanraking dan als je dat niet doet. Eerst vanuit de fles in de karaf, die karaf is over het algemeen ook breder dan de fles dus ook weer meer zuurstof en daarna nog weer vanuit de karaf in je glas.
Als je een glas uitschenkt in een glas krijgt het meer zuurstof dan een hele fles wijn die in een karaf wordt gegoten. Wals het glas en het krijgt nog meer zuurstof. Bij ontkurken en laten staan zoals hierboven aangeraden werd door de verkoper, gebeurt er zelfs fysisch of chemisch absoluut niets met de wijn.
Bron zijn proeven uitgevoerd door onder meer bekende oenologen en wijnproducenten als prof. Emile Peynaud en ook E. Kressmann, J.R. Carrigo en ook Bruno Prats in Nederland o.m. gepubliceerd door Klei. Maar goed, blijf vooral de fles overgieten als je dat leuk vindt, en vergeet vooral niet aan de kurk te ruiken .
NoCigarzondag 28 december 2008 @ 20:29
quote:
Op zondag 28 december 2008 18:56 schreef piepster het volgende:
Grappig dat de wijnhuizen hier in de omgeving het dan nog steeds adviseren. Zijn alle vinologen aldaar gek geworden dan?
Het zijn in de meeste gevallen gewoon handelaars hoor, en mensen geloven graag wat ze willen geloven en willen vooral geloven dat er overal kenners werken.

[ Bericht 0% gewijzigd door NoCigar op 28-12-2008 23:01:29 ]
DennisMoorezondag 28 december 2008 @ 20:32
quote:
Op zondag 28 december 2008 20:25 schreef NoCigar het volgende:

Bij ontkurken en laten staan zoals hierboven aangeraden werd door de verkoper, gebeurt er zelfs fysisch of chemisch absoluut niets met de wijn.
En toch smaakt het anders, maar dat zal dan wel allemaal verbeelding zijn .
Maeghanzondag 28 december 2008 @ 20:43
Het lijkt me wel dat wanneer je een wijn een half uur van tevoren decanteert er meer inwerking van de zuurstof is dan wanneer je een fles vijf minuten van tevoren openmaakt, hoe wild je 'm vervolgens ook rondwalst.

En NoCigar, wat maakt het jou nou uit of iemand wil decanteren of niet? Ik werk in een slijterij en lach me soms rot om wat mensen allemaal willen, maar als ze dat nou lekker/leuk/interessant vinden, who cares.
MinderMutsigzondag 28 december 2008 @ 20:51
quote:
Op zondag 28 december 2008 20:25 schreef NoCigar het volgende:

[..]

Als je een glas uitschenkt in een glas krijgt het meer zuurstof dan een hele fles wijn die in een karaf wordt gegoten. Wals het glas en het krijgt nog meer zuurstof.
En giet de wijn eerst in een brede karaf en daarna in het glas en je hebt nóg meer zuurstof. Ik snap niet zo goed wat je daar niet aan begrijpt.
quote:
Bij ontkurken en laten staan zoals hierboven aangeraden werd door de verkoper, gebeurt er zelfs fysisch of chemisch absoluut niets met de wijn.
Klopt, chambreren heeft weinig zin in tegenstelling tot decanteren.
quote:
Bron zijn proeven uitgevoerd door onder meer bekende oenologen en wijnproducenten als prof. Emile Peynaud en ook E. Kressmann, J.R. Carrigo en ook Bruno Prats in Nederland o.m. gepubliceerd door Klei. Maar goed, blijf vooral de fles overgieten als je dat leuk vindt, en vergeet vooral niet aan de kurk te ruiken .
Decanteren heeft meer voordelen naast alleen het zuurstof geven. Denk alleen al aan bezinksel wat ik de fles achterblijft en dus niet in je glas komt. Daarnaast presenteert het natuurlijk veel mooier bij een diner.
Daar mag jij zo lacherig en wijsneuserig over doen als je leuk vind maar dan zet je jezelf wel voor schut.
DennisMoorezondag 28 december 2008 @ 20:52
quote:
Op zondag 28 december 2008 20:43 schreef Maeghan het volgende:

Ik werk in een slijterij en lach me soms rot om wat mensen allemaal willen
Vertel !
NoCigarzondag 28 december 2008 @ 23:08
quote:
Op zondag 28 december 2008 20:51 schreef MinderMutsig het volgende:
Daar mag jij zo lacherig en wijsneuserig over doen als je leuk vind maar dan zet je jezelf wel voor schut.
Ik wist natuurlijk wel dat het noemen van bronnen totaal niet zou helpen ook al vroeg je erom.
Maar goed, iedereen die wél geïnteresseerd is kan het zelf gaan nazoeken bij de genoemde personen en zelf zijn mening bepalen.
NoCigarzondag 28 december 2008 @ 23:19
quote:
Op zondag 28 december 2008 20:43 schreef Maeghan het volgende:

En NoCigar, wat maakt het jou nou uit of iemand wil decanteren of niet? Ik werk in een slijterij en lach me soms rot om wat mensen allemaal willen, maar als ze dat nou lekker/leuk/interessant vinden, who cares.
Zoals ik al zei: mij maakt het niet uit. Feit blijft dat er wel degelijk onderzoek naar gedaan is dat tot nu toe een andere kant op wijst dan de kenners hier beweren. Sterker nog, het blijkt dat bij sommige wijnen het decanteren de wijn zelfs negatief kan beïnvloeden.
TheSilverSpoonmaandag 29 december 2008 @ 08:46
quote:
Op zondag 28 december 2008 23:19 schreef NoCigar het volgende:
Zoals ik al zei: mij maakt het niet uit. Feit blijft dat er wel degelijk onderzoek naar gedaan is dat tot nu toe een andere kant op wijst dan de kenners hier beweren. Sterker nog, het blijkt dat bij sommige wijnen het decanteren de wijn zelfs negatief kan beïnvloeden.
quote:
Op zondag 28 december 2008 20:25 schreef NoCigar het volgende:
Bij ontkurken en laten staan zoals hierboven aangeraden werd door de verkoper, gebeurt er zelfs fysisch of chemisch absoluut niets met de wijn.
Goh, toch gek als er niets met de wijn gebeurt dat het toch anders smaakt. Zelf ook regelmatig dat een fles wijn een dag na openen lekkerder is (zonder decanteren).
NoCigarmaandag 29 december 2008 @ 12:17
Citaat twee gaat over chambreren, stukje twee over decanteren.

[ Bericht 7% gewijzigd door NoCigar op 29-12-2008 15:23:39 ]
K-mailmaandag 29 december 2008 @ 13:31
Ik denk niet dat het ook maar enige zin heeft om een fles wijn enkel te openen. Zou er nou echt door dat stomme dunne gaatje van de flessehals zuurstof naar binnen komen? Als je de wijn wil laten ademen, giet hem dan in een mooie grote karaf en wals hem daarin, en als je die niet hebt, waarom niet gewoon in je glas?
DennisMooremaandag 29 december 2008 @ 13:37
Van dat walsen wordt de smaak zo vlak.
MinderMutsigmaandag 29 december 2008 @ 14:36
quote:
Op maandag 29 december 2008 12:17 schreef NoCigar het volgende:
Citaat twee gaat over chambreren, stukje twee over ontkurken.
Chambreren is ontkurken, je haalt je termen door elkaar.
En chambreren heeft inderdaad geen zin in tegenstelling tot decanteren.
NoCigarmaandag 29 december 2008 @ 15:23
quote:
Op maandag 29 december 2008 14:36 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Chambreren is ontkurken, je haalt je termen door elkaar. [ afbeelding ]
Je hebt gelijk, ik had de zin fout aangepast, vandaar.
Thraciermaandag 29 december 2008 @ 16:36
quote:
Op maandag 29 december 2008 14:36 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Chambreren is ontkurken, je haalt je termen door elkaar. [ afbeelding ]
En chambreren heeft inderdaad geen zin in tegenstelling tot decanteren.
Nou, niet helemaal. Chambreren slaat op de temperatuurstijging die tot stand komt als de wijn vanuit de kelder (of koelkast, whatever) naar een warmere plek wordt verplaatst. De wijn neemt de temperatuur van de kamer (chambre) over en komt zo op drinktemperatuur. Het is niet noodzakelijk om de kurk te verwijderen. Kan wel uiteraard, maar er bestaan meningsverschillen over de zin daarvan.

[ Bericht 1% gewijzigd door Thracier op 29-12-2008 16:42:17 ]
Black_Tulipmaandag 29 december 2008 @ 17:25
Meningsverschillen, leuk

Het wordt eens tijd om een mooie wijnkaraf aan te schaffen als ik het zo hoor
NoCigarmaandag 29 december 2008 @ 18:01
Als je interessant wil doen wel (mensen vinden je dan echt een kenner!), als je gewoon van die fles Rioja wilt genieten kun die hem gewoon openmaken en leegdrinken.
Black_Tulipmaandag 29 december 2008 @ 20:48
quote:
Op maandag 29 december 2008 18:01 schreef NoCigar het volgende:
Als je interessant wil doen wel (mensen vinden je dan echt een kenner!), als je gewoon van die fles Rioja wilt genieten kun die hem gewoon openmaken en leegdrinken.
Of ik kan natuurlijk zelf testen of die wijn zachter en beter gaat smaken in een karaf.
DIGGERmaandag 29 december 2008 @ 22:33
quote:
Op zondag 28 december 2008 18:20 schreef NoCigar het volgende:
Decanteren is inmiddels aangetoonde onzin: bij het inschenken van een fles komt de wijn net zoveel, zo niet meer in aanraking met zuurstof. Dat mensen het nu nog doen en geloven is gewoon een overblijfsel van vroeger, voordat er serieus onderzoek naar gedaan was en graag interessant met wijn willen doen.
Het overschenken in een karaf kan wel nuttig zijn als je het eventuele bezinksel netjes in de fles wilt laten, maar maak je voor de rest vooral niet druk en laat je niks wijsmaken door de 'kenners'.
Op de wijnuniversiteit van Suze la Rouse denken ze daar anders nogal anders over en ik denk dat ze daar toch iets meer met wijn bezig zijn dna jij en ik samen, en mbt dat het juist wel nut zou hebben mbt het bezinksel: Als je he tbezinksel in de fles wil laten, maakt het geen zak uit of je direct uit de fles schenkt of via een decanteerkaraf (of desnoods 10). Je moet die zooi gewoon niet mee uitschenken.
NoCigardinsdag 30 december 2008 @ 01:08
quote:
Op maandag 29 december 2008 22:33 schreef DIGGER het volgende:

[..]

Op de wijnuniversiteit van Suze la Rouse denken ze daar anders nogal anders over en ik denk dat ze daar toch iets meer met wijn bezig zijn dna jij en ik samen, en mbt dat het juist wel nut zou hebben mbt het bezinksel:
Zoals inderdaad in mijn laatst geciteerde alinea staat .
Maeghanwoensdag 31 december 2008 @ 00:20
quote:
Op maandag 29 december 2008 14:36 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Chambreren is ontkurken, je haalt je termen door elkaar. [ afbeelding ]
En chambreren heeft inderdaad geen zin in tegenstelling tot decanteren.
Chambreren is voor zover ik weet op kamertemperatuur laten komen (chambre, Fr.).
Maeghanwoensdag 31 december 2008 @ 00:25
quote:
Op maandag 29 december 2008 13:31 schreef K-mail het volgende:
Ik denk niet dat het ook maar enige zin heeft om een fles wijn enkel te openen. Zou er nou echt door dat stomme dunne gaatje van de flessehals zuurstof naar binnen komen? Als je de wijn wil laten ademen, giet hem dan in een mooie grote karaf en wals hem daarin, en als je die niet hebt, waarom niet gewoon in je glas?
Als er geen zuurstof door dat gat kon, hoefden ze er geen kurk in te stoppen.
quote:
Op zondag 28 december 2008 20:52 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

Vertel !
Nou, in het kort, er staan daar mensen mij te vertellen wat nou écht lekker is, terwijl ze bijv. niet eens weten wat ze drinken. Of iemand komt aan met een of andere goedkope flutwijn die per tanker naar Nederland wordt gebracht om te vertellen dat het echt zo'n heerlijke wijn is... Mensen die zichzelf een enorme kenner vinden en vervolgens vragen om een merlot (zo uitgesproken), want merlot is ALTIJD lekker. Of wijnen uit Zuid-Afrika zijn ALTIJD lekker. Moet je toch je gezicht goed in de plooi kunnen houden.
Black_Tulipwoensdag 31 december 2008 @ 00:41
Nou ben ik wel benieuwd waar de echte wijnkenners wél naar vragen.
Maeghanwoensdag 31 december 2008 @ 00:46
Echte wijnkenners vragen hooguit waar iets staat, want wat het is weten ze waarschijnlijk al. Maar goed, wat ze willen hebben ligt er ook maar aan waar ze van houden (en hoeveel geld ze hebben he...). Als je het echt interessant vindt moet je de Perswijn eens kopen, daar staan dan ook recensies in van wijnen, interviews met wijnmakers, verkopers, wijnliefhebbers... Leuk om te lezen en zeker heel leerzaam.
MinderMutsigwoensdag 31 december 2008 @ 10:49
quote:
Op woensdag 31 december 2008 00:46 schreef Maeghan het volgende:
Echte wijnkenners vragen hooguit waar iets staat, want wat het is weten ze waarschijnlijk al. Maar goed, wat ze willen hebben ligt er ook maar aan waar ze van houden (en hoeveel geld ze hebben he...). Als je het echt interessant vindt moet je de Perswijn eens kopen, daar staan dan ook recensies in van wijnen, interviews met wijnmakers, verkopers, wijnliefhebbers... Leuk om te lezen en zeker heel leerzaam.
Dat inderdaad. Of af en toe je mening over welke van twee of drie wijnen volgens jou beter combineert met een gerecht maar dan moeten ze al zeker weten dat jij ook weet waar je het over hebt.
De gemiddelde échte wijnkenner zal doorgaans niet een willekeurige slijterijmedewerker om advies vragen.
K-mailwoensdag 31 december 2008 @ 11:52
quote:
Op woensdag 31 december 2008 00:25 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Als er geen zuurstof door dat gat kon, hoefden ze er geen kurk in te stoppen.
Scherp! Er is natuurlijk wel een enorm verschil tussen 2uurtjes en 1 tot 20 jaar. Daarnaast is een fles zonder kurk/dop wel lastig liggend vervoeren...
Black_Tulipwoensdag 31 december 2008 @ 14:58
quote:
Op woensdag 31 december 2008 00:46 schreef Maeghan het volgende:
Als je het echt interessant vindt moet je de Perswijn eens kopen, daar staan dan ook recensies in van wijnen, interviews met wijnmakers, verkopers, wijnliefhebbers... Leuk om te lezen en zeker heel leerzaam.
Waar kan je dat kopen?

Ik weet overigens niet of ik er veel aan zou hebben, maar ik zou wel een kijkje willen nemen
krakkemiekewoensdag 31 december 2008 @ 21:01
* krakkemieke de laatste 3 jaar langs Suze-la-Rousse komt

Ik heb weinig ervaring met bezinksel of decanteren. Mijn moeder neemt Cotes du rhone mee in cubitainers en doet het thuis in flessen. Na 1 jaar zit er bijna nooit bezinksel in. En hooguit is het geen gezicht. Je krijgt er niks van als het in je glas zit en het heeft niks te maken met smaak.
MinderMutsigwoensdag 31 december 2008 @ 21:29
quote:
Op woensdag 31 december 2008 21:01 schreef krakkemieke het volgende:
* krakkemieke de laatste 3 jaar langs Suze-la-Rousse komt

Ik heb weinig ervaring met bezinksel of decanteren. Mijn moeder neemt Cotes du rhone mee in cubitainers en doet het thuis in flessen. Na 1 jaar zit er bijna nooit bezinksel in. En hooguit is het geen gezicht. Je krijgt er niks van als het in je glas zit en het heeft niks te maken met smaak.
Bezinksel vind je ook meer in wijnen van enkele jaren oud. En je krijgt er inderdaad niks van maar drap en stukjes in je mond is niet echt fijn als je wijn drinkt.
Maeghandonderdag 1 januari 2009 @ 20:35
quote:
Op woensdag 31 december 2008 14:58 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Waar kan je dat kopen?

Ik weet overigens niet of ik er veel aan zou hebben, maar ik zou wel een kijkje willen nemen
Ik weet niet welke zaken het verkopen. Je ziet hem niet zo veel. Boekhandel Edel heeft hem altijd wel volgens mij, maar de verkrijgbaarheid is dusdanig slecht dat ik maar een abonnement heb genomen. Misschien dat andere zaken hem kunnen bestellen eventueel. Kost E6,95 geloof ik, even uit m'n hoofd.

Overigens, wat ik zei over wijnkenners geldt meer voor ketenslijterijen. Zelfs als je veel weet over wijn, is er altijd nog veel meer wat je niet weet over wijn. Ik denk dat in wijnspeciaalzaken veel meer gevraagd zal worden. Zeker in ketenslijterijen gaan kenners er toch vanuit dat ze het personeel niet om advies hoeven te vragen omdat die er niet zo veel vanaf weten. Als ik kijk naar mijn collega's klopt dat ook, die weten na jaren nog niks te vinden en weten nog niet eens welke wijnen droog of zoet zijn. Ik wist na drie maanden al oneindig veel meer over het assortiment dan m'n collega die er drie jaar werkt. Die kon een klant niet eens helpen aan rose d'Anjou, wat er met dozen per week door gaat bij ons. Aan de andere kant heb ik daar dan ook weer last van soms, als ik een klant advies geef over wijn of zeker bij whisky, dan willen ze dat niet aannemen omdat ik jong ben en een vrouw.

Ik ben een keer naar een wijnclub geweest. Op zich weet ik best wat over wijn, maar ik voelde me echt onwetend daar. Ik heb aan de andere kant ook wel een paar keer dingen gezegd die zij niet wisten, terwijl ze allemaal veel ouder waren en wijnreizen hadden gemaakt en zo. Ik ben pas een jaar actief met wijn bezig en drink uberhaupt pas sinds twee jaar wijn (nou ja, daarvoor dronk ik zoete witte Chenet, maar dat telt niet echt als wijn =P). Maar door die avond kreeg ik wel het besef dat je nog zo veel kan doen om over wijn te leren, alwetend zul je toch niet worden.

Iemand die echt geinteresseerd is in wijn zal toch z'n advies zoeken bij een speciaalzaak. Heb ik zelf ook gedaan. Toen ik problemen had met m'n wijncursus, ben ik naar een speciaalzaak gegaan. Ik begreep niet zo goed wat men bedoelde met terroirexpressie en heb gevraagd om een wijn waarin je duidelijk het terroir kon proeven. Hoef je bij veel ketenslijterijen niet om te vragen. Tenminste, dan loopt er eentje rond met de diploma's (die ze gehaald hebben omdat dat moest, soms niet eens omdat ze echt interesse hebben in het onderwerp) en de rest loopt er alleen maar rond om de vakken te vullen of zo.
MinderMutsigdonderdag 1 januari 2009 @ 21:30
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 20:35 schreef Maeghan het volgende:
Aan de andere kant heb ik daar dan ook weer last van soms, als ik een klant advies geef over wijn of zeker bij whisky, dan willen ze dat niet aannemen omdat ik jong ben en een vrouw.
Herkenbaar.
Klant: "Ik wil graag de slijter even spreken want ik heb wat specifieke vragen."
Ik: "Ik ben de slijter dus vraagt u maar. "
Klant kijkt sceptisch... "Nah laat maar, ik kom morgen wel even terug als je mannelijke collega er is"
En die collega is dan de dertigjarige verkoopmedewerker die ik een maand eerder had aangenomen omdat een sterke kerel wel handig is met de vracht en die tot een maand geleden whiskey alleen kende van de Johnny Walker in de cola, qua bier alleen Grolsch dronk en nog nooit wijn had gedronken.
En die mij dan dus de volgende dag op mijn vrije dag moest bellen omdat hij een klant had met vragen die hij niet kon beantwoorden.
SPOILER
"Geef de telefoon maar even aan die meneer, dat praat wat makkelijk."
"Dusssss... wat wilde u me gisteren nou niet vragen?"
Wel een enthousiaste geïnteresseerde medewerker gelukkig. Hij is tegenwoordig slijter op een eigen filiaal en hij drinkt nu ook wijn, whiskey en cognac.
Black_Tulipdonderdag 1 januari 2009 @ 21:37
En bedankt jongens, nu wil ik zelf ook bij een slijterij gaan werken.
MinderMutsigdonderdag 1 januari 2009 @ 21:58
Personeelskorting ftw.
Maeghanvrijdag 2 januari 2009 @ 18:56
Die krijgen wij dus niet. Aan de andere kant, wij zijn sowieso al de goedkoopste =P
(totaal offtopic en zo, maar ik vond het best schokkend: Moet & Chandon heeft een cadeauverpakking met een oerlelijk designsetje glazen zonder voetje die je in een metalen contraptie kunt hangen... Bij ons kostte die 70 euro, bij Gall & Gall zag ik hetzelfde setje voor 89 euro!).
MinderMutsigvrijdag 2 januari 2009 @ 19:29
Waar werk jij dan?
Maeghanvrijdag 2 januari 2009 @ 19:31
Dirck III
MinderMutsigvrijdag 2 januari 2009 @ 19:42
Ik wist niet dat die een slijterij hadden maar die zit hier ook niet in de buurt dus ik kom er nooit.
Maeghanvrijdag 2 januari 2009 @ 20:16
Klopt, er zitten maar weinig winkels in het noorden... Wolvega en Meppel zijn het dichtst bij je in de buurt en da's nog een heel eind fietsen