FOK!forum / Culinesse à gogo / Vegetarische voorgerechten
Mereldinsdag 16 december 2008 @ 19:16
Binnenkort komen natuurlijk de kerstdiners er weer aan, en ik mag (of moet...) op Eerste Kerstdag het voorgerecht verzorgen. Op zich natuurlijk hartstikke leuk, maar ik ben een beetje inspiratieloos. Leuke recepten die ik vind zijn óf supersimpel (en dat vind ik flauw tegenover degenen die uren in de keuken doorbrengen om het hoofdgerecht te maken) óf superingewikkeld met ingrediënten die ik nauwelijks ken.

Ik zat zelf te denken aan een aantal kleine hapjes, zodat het voorgerecht niet meteen hap-slik-weg is, maar het lukt me niet om drie kleine dingetjes te bedenken die ook nog een beetje leuk bij elkaar passen qua smaak. M'n uitgangspunt is voorlopig pasteitjes met bloemkool in blauwe-kaassaus, dat is lekker en simpel. Maar er moet dus nog wat extra's bij!

Extra lastige factoren: het moet vegetarisch zijn, maar zonder champignons, tomaten, aubergine of courgette

Iemand ideeën?
AKnynkedinsdag 16 december 2008 @ 19:24
wat heerlijk is zijn bladerdeeghapjes met gekarameliseerde rode ui (heel langzaam stoven), met verse tijm er doorheen, en er bovenop een rondje geitenkaas. Dat in de oven, laten smelten en gaar laten worden, en mmmm...
Laurelinedinsdag 16 december 2008 @ 19:59
Of trio van bloemkooldingetjes! Hip maar toch oubollig! Bloemkoolsoepje in klein kopje of glas, met lekker veel knoflook en zwarte peper erdoor, zodat het scherp wordt, en beetje rauwe bloemkoolsalade, friszurig van smaak.
Gertdinsdag 16 december 2008 @ 21:14
Leuke naam ook wel: "Trio van bloemkooldingetjes"

Is wel een goede tip vind ik. Want met drie totaal verschillende hapjes loop je het risico dat de samenhang weg is en dat het de indruk maakt dat je geen echte keuze durfde te maken en dus maar 'van alles wat' gedaan hebt.

Maar: een pasteitje met bloemkool en kaassaus is al best wel machtig. En als je het leuk opmaakt... waarom moet er nog wat naast eigenlijk?
grizegrijndinsdag 16 december 2008 @ 21:18
Je kunt het vlees toch vervangen met vleesvervangers zoals quorn (de blokjes smaken wel kalkoenachtig) in de recepten? Dan kun je alles maken wat je wilt. Of is dat geen optie?
Mereldinsdag 16 december 2008 @ 23:09
Oh verschillende bloemkooldingetjes is wel een heel goed idee! Ook zodat het een eenheid blijft. Ik wil sowieso nog iets naast het pasteitje, ook al is het machtig, want anders vind ik het gewoon zo karig vergeleken met het hoofdgerecht. En het is juist wel leuk om eens dingen zonder vlees te doen, dus dan wil ik ook niet smokkelen met vleesvervangers
Windigowoensdag 17 december 2008 @ 03:47
Je kunt een aantal hapjes en dips maken en die met brood serveren, zoals:

-Aioli (knoflookmayo) of Tzatziki
-Hummus, plakjes geroosterde paprika en courgette, tapenade en olijven
-Peppadews en bijvoorbeeld geitenkaasballetjes (vorm een balletje van zachte neutrale geitenkaas en rol ze door een mengsel van gehakte amandel en honing)
-Kleine vegetarische bladerdeegbuideltjes met vulling, bijvoorbeeld gecarameliseerde ui en feta en basilicum, of spinazie, roomkaas en knoflook.
-Een kaasplankje met verschillende confituren en fruit erbij

(Evt)-Gemengde groenten in een schaal met pindasaus erbij (soort gado gado)

Dat is denk ik zelfs voor vleesliefhebbers een leuke start.

[ Bericht 3% gewijzigd door Windigo op 17-12-2008 04:46:05 ]
Olewoensdag 17 december 2008 @ 03:56
mag je wel kaas???
want ook nog eens zonder tomaat en champies wordt wel heel erg karig
MLIwoensdag 17 december 2008 @ 04:18
Gevulde paprika.

Paprika door de helft snijden (steel ter versiering laten zitten) en schoonmaken. Dat half uurtje in de oven met snijvlak naar beneden op 160-180 graden onder aluminiumfolie. Daarna vul je die met kleine fetablokjes onderin, daarbovenop de volgende vulling (en helemaal bovenop dek je af met dikke plakken pittige kaas):

Yoghurt
Vers fijngehakte knoflook
Verse basilicum
Geraspte oude kaas
Groene olijven
Peper
Zout
Sjalotje fijngesnipperd

Niet teveel yoghurt gebruiken . Hoeft het allemaal niet eens echt superfijn te snijden, verhoudingen gewoon naar wat je lekker vindt.

Half uurtje terug in de oven en klaar.
Jurkwoensdag 17 december 2008 @ 08:09
Geitenkaasbuideltes van filodeeg met honing (recept van AH).
Aspergecappucino. Ziet er feestelijk uit als je het in een champagneglas serveert.
Vijgen uit de oven met blauwe kaas en balsamico. Heel simpel te maken, ziet er mooi uit en is erg lekker.

Ik heb de receptjes nu niet bij de hand, maar als je interesse hebt, kan ik ze zo opzoeken.
Innocencewoensdag 17 december 2008 @ 09:34
Vind JUrk d'r tips super.

Ander feestelijk idee is een carpaccio van groenten (kroten bijvoorbeeld).
nielsgeodewoensdag 17 december 2008 @ 09:47
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 19:16 schreef Merel het volgende:
Binnenkort komen natuurlijk de kerstdiners er weer aan, en ik mag (of moet...) op Eerste Kerstdag het voorgerecht verzorgen. Op zich natuurlijk hartstikke leuk, maar ik ben een beetje inspiratieloos. Leuke recepten die ik vind zijn óf supersimpel (en dat vind ik flauw tegenover degenen die uren in de keuken doorbrengen om het hoofdgerecht te maken) óf superingewikkeld met ingrediënten die ik nauwelijks ken.

Ik zat zelf te denken aan een aantal kleine hapjes, zodat het voorgerecht niet meteen hap-slik-weg is, maar het lukt me niet om drie kleine dingetjes te bedenken die ook nog een beetje leuk bij elkaar passen qua smaak. M'n uitgangspunt is voorlopig pasteitjes met bloemkool in blauwe-kaassaus, dat is lekker en simpel. Maar er moet dus nog wat extra's bij!

Extra lastige factoren: het moet vegetarisch zijn, maar zonder champignons, tomaten, aubergine of courgette

Iemand ideeën?
Dat is zonde. Mijn absoluut favoriete voorgerecht blijft tomaten in plakjes met plakjes mozzarella en daaroverheen een dressing van basilicum en wat verse basilicumbladeren

Andere optie is een voorgerecht wat ik ooit eens in een italiaans restaurant gegeten heb waar inderdaad geen tomaten inzitten maar wel champignons
Jurkwoensdag 17 december 2008 @ 17:56
Witloftaartje met Kernhem en appelstroop of misschien het beroemde wortelsoepje van Bluezz?
Merelwoensdag 17 december 2008 @ 22:35
Allemaal supergoede tips! We kunnen ook gewoon de hele avond voorgerechten blijven eten

Ik denk dat ik het toch bij een paar bloemkooldingetjes hou, vind ik wel echt een origineel idee. Dan wel een beetje kijken hoe de gerechtjes dan verschillend van smaak kunnen worden, zodat het niet één grote weeïge bloemkoolbrei wordt, maar dat moet lukken.. Ik ga nog even brainstormen!