abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 11 december 2008 @ 16:57:09 #1
982 Cairon
More than meets the Eye
pi_63937183
Paul of Dune

Kevin J. Anderson en Brian Herbert.

De heren Anderson en Herbert hebben al een flink aantal boeken op hun naam staan. De vraag blijft of we daar blij mee moeten zijn als lezers. Paul of Dune brengt naar het oppervlak dezelfde problemen die de voorgaande producten zo schaamteloos tentoonstelden, en weet met alle gemak van de wereld die problemen te versterken.

Dune, een klassieker in het Science Fiction genre, bracht een verandering teweeg met de introductie van een complexe verhaalstructuur, en de gelaagde opzet bracht politiek, religie, en ecologie naar een genre en een breed publiek, de schrijfstijl was beeldend en bood de lezer een multi-interpretabel literair werk aan.

Frank Herbert gaf ons Paul Atreides, de gedoemde held, het bewijs dat Nietzsche’s supermens een gedoemde onderneming was. Herbert wist op kundige wijze de lezer te waarschuwen dat helden ons naar de afgrond brengen, en dat de helden die we als samenleving scheppen, vormen, en accepteren, uiteindelijk door ons ook tot de ondergang gedoemd zijn. Wij maken onze helden kapot, omdat we niet kunnen leven met een imperfecte leider. De drang van mensen om religieuze figuren te volgen toont wanhoop aan, maar ook richting. Dune is het verhaal van menselijk falen, en van de menselijke overwinning, dat we als collectief een beweging zijn die niet te stoppen is, of het nu goed uitpakt of desastreus uitpakt.

Paul of Dune, en vrijwel alle andere boeken die Anderson en Brian Herbert geschreven hebben missen alles dat het origineel zo boeiend maakte. Anderson en Herbert Junior missen de gave die Herbert Senior wel bezat, namelijk de gave van subtiliteit. Ze missen de gave om iets neer te zetten dat de lezer uitnodigt om na te denken.

Paul of Dune is een verhaal dat geschreven is voor een publiek met de aandachtsspanne van een mug. De extreem korte hoofdstukken missen alle diepgang en zijn gecentreerd rond botte actiescènes. De schrijvers brengen niets subtiel, laten niets aan de verbeelding over, en herhalen tot treurnis toe wat er zich luttele pagina’s geleden heeft voorgevallen.

Het verhaal zelf is bijna debiel simplistisch te noemen. Omdat Frank Herbert zelf een kleine dertig jaar geleden al het vervolg op Dune schreef hebben de heren een tijdsspanne van twintig jaar op te vullen. Twintig jaren waarin ze moeten werken naar de situatie zoals die te vinden is aan het begin van Dune Messiah. Dat is voor Anderson en Herbert niet genoeg, en dus stoppen ze een tweede verhaal in het boek, namelijk een plot dat draait om een jonge Paul Atreides die avonturen beleefd met Duncan Idaho.

Paul of Dune als verhaal is rommelig en overbodig. Het is slecht geschreven en bied geen nieuwe inzichten in het oorspronkelijke verhaal.

Wat een lezer niet ziet is het proces dat zich achter de schermen heeft voorgedaan. Een interessante ontwikkeling.

Veel lezers van de originele zes delen waren niet te spreken over de nieuwe boeken. Ze wezen de duidelijke tegenstrijdigheden met de oorspronkelijke aan en waren kritisch over de toon en thematiek van de nieuwe boeken. Ze ageerden tegen het platte gebruik van taal, de herhaling, de korte hoofdstukken, en de bijna mongoloïde plotlijnen. Daarbij wezen ze de schrijvers op hun uitspraken in de media over de aard van hun onderneming.

Brian Herbert en Kevin J. Anderson waren niet bepaald te spreken over de fans. Anderson gaf zelfs zijn critici een neerbuigende titel “Talifan” de Dune-equivalent van een “internet troll”. Niet alleen dat, ze hebben hun ongenoegen met de fans zelfs in hun nieuwe boeken verwerkt.

Zo zijn volgens Paul of Dune, dat overigens verkocht word als “the direct sequel to Dune”, alle tegenstrijdigheden met het oorspronkelijke werk van Frank Herbert, te wijten aan Irulan. Sterker nog, de heren Anderson en Herbert maken er zaak van dat ze de originele zes delen onder hun eigen nieuwe boeken weten te plaatsen. Zijn bepalen tegenwoordig welke delen er van de oorspronkelijke zes boeken van Frank Herbert waar zijn, en welke details leugens en propaganda zijn.

Anderson en Herbert Junior hebben dus de oorspronkelijke schrijver, die een kleine twintig jaar geleden is overleden, buiten spel gezet, en schrijven nu zijn werk af als onbelangrijk in vergelijking met hun nieuwe boeken.

Als men Paul of Dune leest, dan zal men een leeg inhoudsloos verhaal tegenkomen dat slecht geschreven is en het origineel tegenspreekt. Als men een fan van Dune is dan leest men in Paul of Dune een belediging. Als een lezer respect heeft voor het originele verhaal, en de oorspronkelijke schrijver, dan zal die met Paul of Dune een klap in het gezicht krijgen.

Paul of Dune is een slecht boek, het had nooit geschreven mogen worden. Een misselijkmakende mislukte abortus die nooit het levenslicht had mogen zien. De zielige en genante poging van een bittere zoon om zijn overleden vader een hak te zetten uit wrok.
Hunger I want it so bad I can taste it.
it drives me mad to see it wasted,
when I need it so bad that it's burning me.
I'm hungry!
  donderdag 11 december 2008 @ 17:26:57 #2
64670 Dagonet
Radicaal compromist
pi_63937946
Na twee boeken uit de prequelserie heb ik het opgegeven. Brian kan gewoon niet schrijven en Kevin J. Anderson kan eigenlijk amper op eigen poten een wereld verzinnen en schrijft voornamelijk spin-offs van hitseries.

Dat ze dan zo arrogant zijn om hun magere werk boven het tijdloze meesterwerk van Frank Herbert te zetten is compleet van de zotte en de snelste manier om lezers van je te vervreemden.

Ik zag net hoeveel Dune boeken ze al hebben geschreven, da's al meer dan wat de originele serie was. En dan te bedenken dat Anderson in diezelfde periode nóg zo'n twintig boeken heeft uitgebracht geeft wel aan wat voor schrijver hij is. Drie boeken per jaar, elk jaar is een garantie voor middelmatige kwaliteit en formuleschrijven.

Ter vergelijking, de originele serie kwam uit over een periode van twintig jaar met zo'n 4, 5 jaar tussen de eerste delen.

Goede review.
Op woensdag 24 sept. 2008 schreef Danny het volgende:
Dagonet doet onaardig tegen iedereen. Je bent dus helemaal niet zo bijzonder als je denkt...
Mijn grootste bijdrage aan de FP.
  donderdag 11 december 2008 @ 20:38:57 #3
33169 Magneet
Magnetic Enhanced
pi_63942601
de prequels vond ik nog wel leuk omdat het meer inzicht geeft in het Dune omniversum maar laten idd te weinig aan de verbeelding over. Bedankt voor de review in ieder geval nuw eet ik dat ik deze iig niet hoef te bestellen.
pi_63952711
Heldere conclusie,

ik heb vroeger genoten van alle Dune-boeken, maar door weinig tijd en veel ander materiaal heb ik de prequels en sequels steeds laten liggen. Als ik je review zo lees, dan laat ze ook maar liggen denk ik.

Je verhaal achter de schermen is informatief, ik mis alleen dat kleine beetje info over de inhoud van het boek zelf, alhoewel ik volgens mij wel begrijp waarom je dat achterwege laat in dit geval.
  vrijdag 12 december 2008 @ 09:14:29 #5
982 Cairon
More than meets the Eye
pi_63953417
De inhoud van het boek volgt hetzelfde patroon als alle andere boeken van dit illustere duo. Je hebt te maken met een veelvoud aan verhaallijnen.

Leuk detail ook, toen er eerst werd gesproken over Paul of Dune, werd er gesproken over een boek voor jong volwassenen, met andere woorden, jeugd literatuur. Dat idee hebben ze tijdens het schrijven verandert, maar in plaats van een grondige verandering, hebben ze nauwelijks iets van het oorspronkelijke materiaal geschrapt.

We zien het verhaal van een piepjonge Paul Atreides die avonturen op andere planeten beleefd samen met Duncan Idaho, meer valt er niet te zeggen, omdat het geen enkel echt doel dient, het verhaal gaat nergens heen. Het leest dan ook niet als Dune, maar als willekeurig science fiction boek voor jongeren, met een uitermate hoog pulp-niveau. Paul en Duncan reizen af naar een planeet die verdacht veel lijkt op een planeet uit Star Wars, doen daar hun ding, en reizen terug naar Caladan zodat Paul op tijd weer thuis is zodat het de gebeurtenissen uit het eerste boek plaats kunnen vinden.

De verhaallijnen in het heden zijn opgebouwd rondom Paul als nieuwe keizer van het Imperium, het springt van cliché naar cliché en houd absoluut geen rekening met het origineel. Waar in Dune, Muad'Dib al was gevallen als held, hij ontketende een Jihad die in zijn naam over het universum spoelde, krijgen we in Paul of Dune eigenlijk de val van een held nogmaals voorgeschoteld, maar dan zonder enig gevoel van finesse. Alles is wat het is, er is geen subtext, er is geen ruimte voor de inzichten van de lezer.

Verder volgen we de Tleilaxu pogingen om hun eigen Kwisatz Haderach te scheppen, en zorgen Herbert en Anderson voor een verhaallijn die draait om twee opstandige kinderen die van het ene in het andere kinderlijke avontuur springen.

De dochter van Feyd Rautha en Margot Fenring komt er in voor, dat is het tweede opstandige kind in de verhaallijn over de Tleilaxu Kwisatz Haderach overigens.

Nu denk je als je de losse plotpunten hoort dat je iets in huis haalt dat echt boeiend is, dat een inhoudelijke toevoeging is aan de serie Dune, maar helaas.

Rautha Junior en haar Tleilaxu vriendje halen het einde van het boek niet, omdat ze heel dunnetjes het verhaal van Romeo en Julia overdoen. Ze zorgen voor geen enkele impact op de personages die we kennen uit het origineel. Feyd's dochter zou een sleutel element zijn in het teelt-programma van de Bene Gesserit, maar blijkbaar is een sleutelfiguur niet van enig belang. Waar Paul Atreides in de originele zes boeken werd omschreven als iemand die werd klaargestoomd voor zijn rol als Hertog, en waar zijn moeder hem trainde om de Bene Gesserit te overleven, wordt Rautha's dochter eigenlijk aan de zijkant geschoven en maken ze haar tot een soort van puberende Lara Croft met superkrachten.
Hunger I want it so bad I can taste it.
it drives me mad to see it wasted,
when I need it so bad that it's burning me.
I'm hungry!
  vrijdag 12 december 2008 @ 19:39:15 #6
64670 Dagonet
Radicaal compromist
pi_63969061
Sheez, dat klinkt nog belabberder dan ik me had voorgesteld.
Op woensdag 24 sept. 2008 schreef Danny het volgende:
Dagonet doet onaardig tegen iedereen. Je bent dus helemaal niet zo bijzonder als je denkt...
Mijn grootste bijdrage aan de FP.
  dinsdag 16 december 2008 @ 06:12:24 #7
18986 -Will-
filosoof/harlekijn/coach
pi_64048850
quote:
Op donderdag 11 december 2008 16:57 schreef Cairon het volgende:
Paul of Dune

[...]

Als men Paul of Dune leest, dan zal men een leeg inhoudsloos verhaal tegenkomen dat slecht geschreven is en het origineel tegenspreekt. Als men een fan van Dune is dan leest men in Paul of Dune een belediging. Als een lezer respect heeft voor het originele verhaal, en de oorspronkelijke schrijver, dan zal die met Paul of Dune een klap in het gezicht krijgen.

Paul of Dune is een slecht boek, het had nooit geschreven mogen worden. Een misselijkmakende mislukte abortus die nooit het levenslicht had mogen zien. De zielige en genante poging van een bittere zoon om zijn overleden vader een hak te zetten uit wrok.
Wow. Wat kan jíj het lekker neerzetten. Dikke 14.gif.

Ze moeten met hun jatten van Herbert Sr's werk afblijven.
  maandag 23 maart 2009 @ 17:22:42 #8
20919 Kugari-Ken
Scandal Beauty
pi_67330249
Voor de mensen die gruwelden bij Paul of Dune, het volgende boek dat op de planning staat heet niet langer "Jessica of Dune", maar het heet "Winds of Dune".

In tegenstelling tot de beloftes van de schrijvers, zal dit boek geen twee jaar na PoD uitkomen, maar nog dit jaar.
There Is No Gravity.
The Earth Sucks.
--Brett Easton Ellis
  maandag 30 maart 2009 @ 01:39:31 #9
204660 JanusAnus
Zitten te rieleksen
pi_67535998
Goede review! Prima geschreven ook, en ik geloof best dat je gelijk hebt. De Dune boeken waren geniaal, jammer dat het verhaal nog niet af was. Maar ik denk dat we het maar zo moeten laten.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')