Ik denk dat de ziel en het bewustzijn twee verschillende woorden zijn voor dezelfde illusionaire ervaring van zelfbeschikking.quote:Op maandag 24 mei 2010 16:49 schreef Nee het volgende:
De ziel en het bewustzijn zijn in mijn ogen twee verschillende dingen. Volgens de meest geaccepteerde definitie moet de ziel beschikking hebben over een geheugen en persoonlijkheid, de ziel is daarom niets anders dan het ego. Je ego is opgebouwd uit ervaringen en genetische aanleg, het is dan vrij logisch om te veronderstellen dat de ziel sterfelijk is, aangezien conditionering e.d. plaats vindt binnen de hersenen.
Het bewustzijn is in mijn ogen niets anders dan een toestand van 'zijn'. Een observator van je identiteit/ego, emoties en waarneming. Nu is het vrij lastig om het bestaan van bewustzijn aan te tonen, omdat ten eerste bewustzijn een brede definitie heeft en tweede een metafysisch concept is wat hoogstwaarschijnlijk nooit 100 procent bewezen kan worden. Dat maakt het weer verleidelijk om aan te nemen dat het bewustzijn los staat van de materialistische wereld en in tegenstelling tot de ziel onsterfelijk is. De vraag is echter hoe en waar de interactie plaats vinden tussen het bewustzijn en het lichaam, en waarom?
De enigste manier om bewustzijn te 'bestuderen' is dmv introspectie.
"Informatie", kun je dat woord definiėren? Informatie is niet tastbaar omdat het een abstract menselijk construct is; als je het ontleedt kom je steeds weer uit op materie. De werking van de hersenen illustreert dit perfect. Als er iets bol staat van informatie zijn het onze hersenen wel, maar dit is allemaal te herleiden tot elektrische en chemische processen van oorzaak en gevolg. Onze hersenen zijn zo complex geworden dat we in staat zijn tot het maken van allerlei generalisaties, waar we dan vervolgens abstracte begrippen aan hangen (het begrip "informatie" is er zelf ook een van); zij vormen echter slechts een strategie om de wereld interpreteerbaar en dus leefbaar te maken, dus wat mij betreft zijn het zeker geen bouwstenen van onze wereld te noemen.quote:Op maandag 24 mei 2010 01:45 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Nou bij het begrip ziel kan ik mij weinig voorstellen. Daar ging mijn post ook eigenlijk niet over. Ik heb het meer over iets niet tastbaars in de zin van informatie. Informatie is niet tastbaar, maar toch is het er en samen met materie zijn het de bouwstenen van onze wereld.
Tja, je kunt onze genen zien als een opslagplaats voor informatie in de vorm van combinaties van vier verschillende soorten stoffen, of je kunt zeggen dat onze genen combinaties bevatten van vier verschillende stoffen die in de juiste combinatie iets voor elkaar kunnen krijgen en dat noemen wij dan informatie.quote:Op maandag 24 mei 2010 19:18 schreef Toet het volgende:
[..]
"Informatie", kun je dat woord definiėren? Informatie is niet tastbaar omdat het een abstract menselijk construct is; als je het ontleedt kom je steeds weer uit op materie. De werking van de hersenen illustreert dit perfect. Als er iets bol staat van informatie zijn het onze hersenen wel, maar dit is allemaal te herleiden tot elektrische en chemische processen van oorzaak en gevolg. Onze hersenen zijn zo complex geworden dat we in staat zijn tot het maken van allerlei generalisaties, waar we dan vervolgens abstracte begrippen aan hangen (het begrip "informatie" is er zelf ook een van); zij vormen echter slechts een strategie om de wereld interpreteerbaar en dus leefbaar te maken, dus wat mij betreft zijn het zeker geen bouwstenen van onze wereld te noemen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |