abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_64054544
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 09:38 schreef mane het volgende:
En verder af en toe echt bewust de boel de boel laten en je desnoods een dagje ziek melden. Ik ben nooit ziek, maar soms (één of twee keer per jaar) meld ik me toch eens ziek als ik denk dat ik het even niet zo goed meer trek.
Hier idem en ik doe daar niet (meer) geheimzinnig over. Zolang je verder goed functioneert (en niet daarnaast nog vele andere keren ziek bent) kraait er geen haan naar. Sterker nog: ik zou een stuk slechter functioneren als ik het niet zou doen, dat snapt de directie ook wel. Ik denk dat dit geaccepteerd blijft zolang de werkdruk niet wordt verlaagd en zolang het fenomeen snipperdagen niet is ingevoerd in het onderwijs.

Overigens meld ik me niet ziek, ik bel en zeg: "ik kom vandaag niet". Dat zij dat interpreteren als 'ziek' is voor hun rekening
pi_64054834
Over ziekmeldingen trouwens: laatst bleek uit onderzoek dat het personeel op zwarte scholen zich vaker ziek meldt. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar er bleek ook dat parttimers zich vaker ziek melden en da's wel weer verbazend. Misschien heeft het ermee te maken dat veel parttimers kinderen hebben en soms geen opvang kunnen krijgen omdat het kind ziek is ofzo (ik speculeer ook maar wat)
pi_64064708
Ik zou het eerlijk gezegd ook eens wat vaker moeten doen, me ziekmelden als het echt even niet meer gaat..

Vandaag met een enorme kriebelhoes mezelf naar school gesleept, me het verschrikkelijk aangetrokken dat mijn vijfde klassen te weinig doen, en na de laatste les in tranen uitgebarsten(ergens waar niemand mij zag), toen nog anderhalf uur vergaderd, en daarna in de auto nog eens zitten janken..
Ik had me beter ziek kunnen melden achteraf gezien..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64064750
O ja, maar waar ik over wilde posten...

Hoorde ik het nou net goed dat de CAO rond is?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64064911
Ik stuur nog een keer dezelfde post in dit topic, dit omdat ik toch wel graag een reactie zou willen;)

Hallo allemaal,

Lees al een tijdje jullie posts, echter ben ikgeen aankomend docent of zelfs maar docent. Ik studeer op dit moment commerciele economie en als het goed is hoef ik nog maar 1.5 jaar. Nu begin ik, naar aanleiding van mijn stage me zelf af te vragen of dit is wat ik wil... Ik heb al eerder getwijfeld om de lerarenopleiding voor economie te doen...

Nu hoorde ik dat er een zogeneomde 'kopopleiding' bestaat deze duurt maar 1 jaar en dan ben je 2e graadsdocent en met mijn economie bachelor zou ik dit als het goed is kunnen doen..

Nu vroeg ik me af of 1 van jullie hier ervaring mee heeft? en misschien kunnen jullie mij wat meer vertellen over het vak docent...

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes,
Chris
pi_64065192
Voor het vak docent kan je het beste dit topic en de voorgaande topics doorlezen, daar vind je genoeg informatie.

Wat betreft de kop opleiding, daar weet ik eigenlijk niets vanaf, ik heb zelf een universitaire master gedaan, die op zich ook als kop opleiding gedaan kon worden na je studie...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64065971
Ik was vandaag ziek thuis. Maar dan echt. Vannacht migraine gehad, nu nog een staartje ervan over en morgen het maar weer proberen. Voelt echt stom, zo vlak voor de vakantie ziek melden, maar goed, 't ging echt niet vanmorgen. Dit is al de tweede keer dit schooljaar, terwijl ik er jaren geen last van heb gehad. Vrijdag maar even naar de dokter, het zit me niet lekker.

Chrisis, ik weet eigenlijk niets van die kopopleiding af. Ik heb zelf 't IVLOS gedaan, dat is de Universitaire opleiding voor 1e-graads docenten. Die kan je als 1-jarige opleiding na een Master doen, maar verdere opleidingen weet ik verder niet zoveel van.
  dinsdag 16 december 2008 @ 19:40:20 #58
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64066560
Ik meld me echt zelden ziek. De afgelopen 8 jaar ben ik twee dagen ziek thuisgebleven. Voor de rest sleep ik mezelf zoveel mogelijk naar school. Soms vind ik mezelf echt getikt, wanneer ik zie voor welke smoesjes andere collega's zich ziek melden.
.
pi_64072096
Ik maak meer kapot dan me lief is als ik mezelf dan toch naar school sleep. De signalen zijn doorgaans dat ik totaal onredelijk tegen onschuldige leerlingen tekeerga en op andere manieren de band met klassen om zeep help. Als 1 zo'n dagje van bijslapen, bijkomen en bijwerken ervoor kan zorgen dat ik er daarna weer fris en goed voorbereid sta, is dat het zeker waard. Een paar klassen missen 1 les die toch totaal slecht zou zijn geweest.....dat kunnen ze wel lijen, vooral omdat ik er verder altijd ben.

Ik heb het ook wel gedaan hoor, lesgeven terwijl ik geen stem meer had, alsmaar rochelde en niets kon hebben. Nuchter terugblikkend geloof ik niet dat iemand daar iets aan gehad heeft.
pi_64127101
Vandaag echt afscheid genomen van mijn 3 klasjes, morgen de collega's. Na de kerst een nieuwe start met de tweede stage op een nieuwe school, dus weer nieuwe leerlingen. Zal flink wennen worden (ook omdat er een hele andere school cultuur heerst); maar ik ben benieuwd.

Vandaag in klassenverband kerstviering; onwijs leuk om te zien hoe leerlingen dan echt een 'groep' vormen; eten meenemen, hapjes en drankjes (complete taarten gemaakt); en je komt weer achter verborgen (kook)talenten van leerlingen
Maar ik zal ze wel missen; dat weet ik wel. Slechts 4 maanden lesgegeven, maar aan band met een klas ontwikkel je echt al behoorlijk snel.
  donderdag 18 december 2008 @ 22:08:11 #61
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64132751
quote:
Op donderdag 18 december 2008 18:32 schreef Hippos het volgende:
Vandaag in klassenverband kerstviering; onwijs leuk om te zien hoe leerlingen dan echt een 'groep' vormen; eten meenemen, hapjes en drankjes (complete taarten gemaakt);
Bij ons mag dat al niet meer, dan zouden er teveel lessen uitvallen... Ik had het graag gedaan met mijn mentorklas.
quote:
en je komt weer achter verborgen (kook)talenten van leerlingen
Ik ben van mening (en uit mijn ervaring blijkt) dat als je de leerlingen méér vrijheid in het proces, je vaak héél erg verrast zult worden..
quote:
Maar ik zal ze wel missen; dat weet ik wel. Slechts 4 maanden lesgegeven, maar aan band met een klas ontwikkel je echt al behoorlijk snel.
Dat vind ik ook inderdaad een van de mindere zaken in het onderwijs: afscheid nemen van klassen. Maar goed, het jaar erna krijg je ook weer nieuwe, leuke klassen. Dus het "missen" duurt meestal bij mij niet zo heel lang. Soms denk ik nog wel eens met plezier terug aan een klas ja. Afscheid nemen na het eindexamen vind ik erger, omdat je ze dan vaak helemáál niet meer ziet.
.
pi_64165857
Zo, en toen zat ik vanavond bij het concert van het koor waar ik bij zong. In november hakte ik de knoop door, ik hield het allemaal niet vol, en het zingen moest wijken.

Vanavond zat ik daar te luisteren naar een stuk wat ik toch grotendeels kende, en ineens vloog het mij aan. De afgelopen maanden heb ik even alles opzij gezet voor school, ik heb nauwelijks tijd voor mezelf gehad, en veel moeten opgeven. Is dat het waard geweest? Ik had er ook gewoon moeten staan, en dat voelde toch best zwaar klote.

Ik weet dat ik enorm veel geleerd heb de afgelopen maanden, en dat het het uiteindelijk wel waard is, en dat het vast beter gaat als ik een huisje dichterbij mijn school vind, maar toch blijft het ergens wrang..

ik weet eigenlijk niet goed wat ik hier nou precies mee wil zeggen of wil bereiken, maar ik wilde het wel even kwijt.
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64172591
Het is wel herkenbaar hoor; ik weet niet of je docent-in-opleiding bent of al een tijdje docent bent. Maar ik heb soms ook het idee dat alles draait om 'school.' Lessen voorbereiden, lesgeven, nakijkwerk, administratie etc etc. Het gevaarlijke is dat mijn mentor het een soort van sluipmoordenaar noemde. Als je alles opzij zet voor je werk is er een kans dat je uiteindelijk tegen een burn-out loopt.
Als je constateert dat je teveel moet opgeven moet je daar misschien toch iets mee doen? Ik ken je situatie natuurlijk niet; maar je werk moet niet je leven gaan beheersen. Je werkt toch om te leven? Je leeft niet om te werken?
pi_64173659
Ik heb toevallig afgelopen week de knoop doorgehakt dat ik m'n vleugels eens wil gaan uitspreiden, om precies de reden die teigan aangeeft. Acht jaar onderwijs zijn heel leuk geweest en erg leerzaam, maar ik heb ook wel erg veel het gevoel gehad dat ik geen leven heb. Dat mijn op zich mooie werk ten koste gaat van teveel.

Dat, gecombineerd met het vermoeden dat het werk alleen maar minder mooi zal gaan worden (want van die mooie woorden over 'verhogen van de onderwijskwaliteit', 'aantrekkelijker maken van het leraarsberoep voor hogeropgeleiden', 'verbeteren van de arbeidsomstandigheden', 'meer aandacht/geld voor zorgleerlingen', 'kleinere klassen' zie ik nu toch al een jaar of twee bijzonder weinig terechtkomen), maakt dat ik toch maar eens aan de slag moet om te zorgen dat ik op termijn mijn vleugels kan uitspreiden. Dat gaat nu nog niet direct (ik heb een opleiding waarmee je niet direct erg interessante dingen kunt gaan doen buiten het onderwijs). De komende tijd blijf ik dus parttime lesgeven -want nu vind ik het beroep ook nog wel leuk, ik ben alleen bang voor wat ik er over tien jaar nog van vind - en ga er eens werk van maken dat ik straks, op het moment dat het echt niet leuk meer is, elders terechtkan.

Het mooie is, het lerarentekort geeft je de mogelijkheid het avontuur aan te gaan met een vangnet: blijkt dat het onderwijs toch leuker was, dan kan je altijd nog terug

Maar, nu eerst: VAKANTIE!
Ik was eergisteren en gisteren niet lekker, maar geloof dat dat met een avond vroeg naar bed en lang uitslapen redelijk is weggewerkt. Ik kan dus gezond de vakantie in
pi_64176776
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
pi_64181307
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 14:01 schreef WHATSHESAID het volgende:
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
Gefeliciteerd!
pi_64201552
Gefeliciteerd met je stageplek WHATSHESAID

Om even op de vraag van Hippos terug te komen, dit is mijn eerste volle jaar in het onderwijs met zoveel lesuren. Wat mij nu erg opbreekt is de reistijd, ik zit drie kwartier tot een uur in de auto(enkele reis)..

Na de vakantie heb ik 4 lesuren minder, jammergenoeg is dat niet een extra dag vrij, maar wel een dag maar 2 lesuurtjes.
Wat mij op dit moment nog het meeste dwarszit is mijn onzekerheid. Vooral een van mijn bovenbouwklassen heeft er een sport van gemaakt om mij bij het teruggeven van proefwerken klem te lullen en mij het gevoel te geven dat het mijn schuld is dat ze geen goed cijfer hebben. Ik kwam er achter dat ze dit ook gewoon echt afspreken en het er onderling over hebben of ze mij nog eens echt aan het huilen krijgen, en dat doet pas pijn. Dat geeft mij de neiging om er nu gewoon helemaal mee te stoppen.
Ze werken in de lessen niet of nauwelijks, en bij de laatste toets zijn er dus ook een flink aantal cijfers tussen de 2 en de 3. Ze krijgen dit direct na de vakantie terug, en ik zie er nu dus ook al als een berg tegenop. Degenen die wel goed gewerkt hebben hebben wel goede cijfers, zo tussen de 7 en de 9,6, maar ik ben gewoon verbaal in dat opzicht nog niet zo vaardig.
De afdelingsleider is ook wel op de hoogte, maar die nemen ze absoluut niet serieus, dus dat helpt ook al niet. Ik heb ook geen zin meer om hun nog op enige manier ter wille te zijn, maar ik zie dus weer als een berg tegen hun gezanik op.... en het ergste op dit moment vind ik dat ik het even niet kan loslaten, en hierdoor mijn vakantie ook gewoon verpest wordt..
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64202252
teigan, dit komt veel voor (misschien helpt het om te weten dat je niet de enige bent). Bij een oud-collega van me had een klas echt een soort wedstrijd wie de meeste punten bij zijn cijfer op kon praten. Daar hielden ze een ranglijst van bij

Een tijdje geleden kwamen er hier op het topic tips voorbij over hoe je dat kunt pareren. De toets kort bespreken in de les, en iedereen met vragen of commentaar mag 's middags na de lessen terugkomen. Dan komen alleen degenen bij wie je ook echt de punten verkeerd hebt opgeteld of iets onterecht fout hebt gerekend. Degenen die gewoon willen zieken, hebben daar geen zin meer in als het op het negende uur moet

Zoek die tips anders even op en neem je voor om ze na de vakantie in de praktijk te brengen. Dan kun je het nu hopelijk beter loslaten en van je vakantie genieten. Want die heb je verdiend!
pi_64202260
quote:
Op zondag 21 december 2008 10:49 schreef teigan het volgende:
Gefeliciteerd met je stageplek WHATSHESAID

Om even op de vraag van Hippos terug te komen, dit is mijn eerste volle jaar in het onderwijs met zoveel lesuren. Wat mij nu erg opbreekt is de reistijd, ik zit drie kwartier tot een uur in de auto(enkele reis)..

Na de vakantie heb ik 4 lesuren minder, jammergenoeg is dat niet een extra dag vrij, maar wel een dag maar 2 lesuurtjes.
Wat mij op dit moment nog het meeste dwarszit is mijn onzekerheid. Vooral een van mijn bovenbouwklassen heeft er een sport van gemaakt om mij bij het teruggeven van proefwerken klem te lullen en mij het gevoel te geven dat het mijn schuld is dat ze geen goed cijfer hebben. Ik kwam er achter dat ze dit ook gewoon echt afspreken en het er onderling over hebben of ze mij nog eens echt aan het huilen krijgen, en dat doet pas pijn. Dat geeft mij de neiging om er nu gewoon helemaal mee te stoppen.
Ze werken in de lessen niet of nauwelijks, en bij de laatste toets zijn er dus ook een flink aantal cijfers tussen de 2 en de 3. Ze krijgen dit direct na de vakantie terug, en ik zie er nu dus ook al als een berg tegenop. Degenen die wel goed gewerkt hebben hebben wel goede cijfers, zo tussen de 7 en de 9,6, maar ik ben gewoon verbaal in dat opzicht nog niet zo vaardig.
De afdelingsleider is ook wel op de hoogte, maar die nemen ze absoluut niet serieus, dus dat helpt ook al niet. Ik heb ook geen zin meer om hun nog op enige manier ter wille te zijn, maar ik zie dus weer als een berg tegen hun gezanik op.... en het ergste op dit moment vind ik dat ik het even niet kan loslaten, en hierdoor mijn vakantie ook gewoon verpest wordt..
Dat is vervelend, ik had ook een soortgelijke ervaring maar dan met een tweede klas. Wat je zegt over het 'niet kunnen loslaten' herken ik erg, dat is ook een puntje waar ik hard aan moet werken. Want het kan toch niet zo zijn dat die leerlingen vrolijk kerstvakantie hebben en jij in de vakantie je allerlei zorgen maakt over hoe de leerlingen gaan reageren e.d. Omgekeerde wereld eigenlijk, maar het gebeurt wel. Ik had dat ook een tijdje, dus ik herken het goed (en er zijn vast velen hier die het ook hebben meegemaakt).
Jammer dat de afdelingsleider dan weer niet achter je staan of je niet serieus nemen, dat is zo ongelooflijk belangrijk. Heb je een coach of een begeleider? Misschien kan hij je raad/advies geven?

Leerlingen zijn inderdaad er erg op gebrand om hun cijfers omhoog te praten; proberen van hun fout jouw fout te maken. Ik merkte dat ook al. Ik heb dat de laatste keer voorkomen door niet alleen de antwoordenblaadjes uit te delen maar ook de opgaven + de goede antwoorden met daarbij de vermelding waar het goede antwoord in het boek gevonden kon worden. Leerlingen konden zo zelf hun toets als het ware bekijken. Ik bespreek de toets ook nooit helemaal omdat dat saai en langdraderig wordt. Als leerlingen ergens écht niet mee eens zijn merk je dat vaak en maak ik een afspraak na de les. Leerlingen die alleen maar zeuren om een beter cijfer zie je dan nooit verschijnen, leerlingen die echt recht van spreken hebben wel. Het is maar één van de velen ideeën, volgensmij stond er in het vorige topic in een aantal posts over. Misschien kan het je helpen?
pi_64202772
Ik ga er nog weer even naar kijken, volgens mij was dat namelijk ook naar aanleiding van mijn verhaal over het teruggeven van de vorige toets.

De afdelingsleider staat wel achter mij hoor, dat zeker. Het probleem is dat de leerlingen hem niet zo serieus nemen. Ze schijnen te vinden dat hij wel een hoop kan roepen, maar ze zich daar niet zoveel van aan hoeven te trekken. Mijn mentor(collega die hetzelfde vak geeft) is voor de vragen over het vak heel goed, maar met mijn onzekerheden hoef ik niet bij hem aan te komen. Hij kan er weinig mee, en dat zegt hij ook. Mijn leidinggevende is een engel, daar heb ik wel veel aan. Zij heeft ook wel aangeboden om er eens bij te komen bij die klas, maar ik weet niet goed of ik daar wel iets mee bereik, behalve die leerlingen het idee geven dat ik ze alleen niet aankan......

Ik ga zo alles wat hier nog rond mij slingert van school verbannen naar de studeerkamer, en daar ga ik dan voorlopig even niet komen. En verder zoveel mogelijk leuke dingen doen...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_64203512
Moet je doen; even wat rust doet soms ook wonderen, het is tenslotte ook vakantie Leuke dingen doen!

Jammer dat je bij je mentor niet terecht kan als het gaat om onzekerheid e.d. Vind ik toch wel horen bij de begeleiding, maar goed.
Observeren van lessen kan nooit kwaad, ik had ook een coach bij een klas waar het niet even lekker mee ging. Zo iemand kan je toch wat aan het denken zetten, soms wat tips of ideeën aangeven. Ik vond het leerzaam, ook is het niet altijd even leuk om bepaalde dingen te horen. Ik heb er toch erg veel aan gehad, dus zoveel kwaad kan het niet. Bovendien merken de leerlingen ook vaak amper dat er iemand bij zit, even in het begin, daarna zal 95% van de klas er geen notie meer van hebben, althans, dat idee had ik dan.
  zondag 21 december 2008 @ 14:00:53 #72
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_64206596
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 14:01 schreef WHATSHESAID het volgende:
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
Gefeliciteerd!

Wat dat proefwerken bespreken betreft: ik verbeter de meeste fouten op het proefwerk al. Als ik eenmaal in de "drive" van het nakijken zit, gaat dat vrij snel. De proefwerken geef ik dan terug, maar ook de opgaven. Dan kunnen ze hun eigen proefwerk nakijken (met het boek er bij) en zien ze meteen (doordat ik al een deel heb verbeterd) waar ze de fout in zijn gegaan. Dat gaat dan vrij snel, moet ik zeggen. Soms zijn er dan 2 of 3 vragen en dan heb je het ook wel gehad.

Ik moet maandag nog een dagje, en dan heb ik ook vakantie. Ben er wel erg aan toe hoor..
.
pi_64236862
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 14:01 schreef WHATSHESAID het volgende:
* WHATSHESAID heeft een stageplek na de vakantie!
Gefeliciteerd!

En Teigan, wat vervelend dat dit zelfs je vakantie een beetje overschaduwt. Wat irritant ook dat die klas er een sport van schijnt te maken, ik kan me levendig voorstellen dat je daar een enorm rotgevoel aan overhoudt.
Is er niemand anders die wel indruk maakt op die groep? Ik had vorig jaar een 3havo from hell, waar mentor noch coordinator wat mee kon, maar ze hadden een heilig ontzag voor hun docent geschiedenis. Die is toen 'ns met ze gaan praten, en dat heeft wel geholpen. Ik kon in ieder geval weer normaal communiceren met die klas, en dat was al een enorme winst.

Over dat cijfergezeur van leerlingen: in mijn bovenbouwklassen geef ik altijd de opgaven terug met hun eigen antwoordblad en het correctiemodel. Vragen waar veel (dezelfde) fouten in zijn gemaakt bespreek ik kort en dan leg ik uit waarom een veelgemaakte fout ook echt een fout is en hoe het goede antwoord gevonden (en beargumenteerd) kan worden. Vervolgens zeg ik dat leerlingen die het toch nog oneens zijn over bepaalde vragen, aan het einde van de les bij me kunnen komen. Zoals anderen hier ook al zeiden; dan blijven er inderdaad nog maar heel weinig (hoogstens 2 of 3) over. Schreeuwen vinden ze allemaal wel leuk, maar in hun eigen tijd schreeuwen wordt al een stuk minder aantrekkelijk .

Ga in ieder geval lekker efkes genieten van je vakantie . De rest van 2008 is helemaal voor jou, niet voor je leerlingen .
  maandag 22 december 2008 @ 11:51:59 #74
105018 Borizzz
Thich Nhat Hanh
pi_64239373
Teigan, ik zou de discussie niet eens aangaan als ze gaan bakkeleien over cijfers. Jij bepaalt en beslist. Zo laat je dat ook duidelijk merken. Ik noem voor het teruggeven vaak even de dingen die vaak mis zijn gegaan. Ze mogen hun punten optellen en als daar een fout in zit mogen ze me dat vertellen. Als ze het ergens met mijn beoordeling niet eens zijn wil ik het antwoordenblad van hen terug en dan kijk ik er thuis nog een keer naar. Zo ga ik de discussie niet aan, en heb ik er tijd voor om er nog ns goed naar te kijken. Als ik het de les daarop teruggeef is het cijfer definitief.
Dat zijn mijn regels m.b.t. teruggeven van proefwerken.

In de bovenbouw kunnen ze hun werk altijd bekijken maar als ze het lokaal verlaten met het antwoordenblad accepteren ze het cijfer en zijn er geen onderhandelingen meer mogelijk.
kloep kloep
pi_64360823
quote:
Op zaterdag 20 december 2008 11:22 schreef ShadyLane het volgende:

Het mooie is, het lerarentekort geeft je de mogelijkheid het avontuur aan te gaan met een vangnet: blijkt dat het onderwijs toch leuker was, dan kan je altijd nog terug
Ik heb het gevoel dat sommige vakken niet echt een tekort kennen. Kan dat kloppen?

Ben zo goed als Bachelor in Geschiedenis. Moet nog 1 vak halen en dan heb ik dat klaar. Intussen al aan Master begonnen, maar het lijkt me in principe ook wel wat om (op part-time basis) voor de klas te gaan staan. Puur om te kijken of het me wat lijkt. Ook weer met insteek om eventueel later nog een 1e graads bevoegdheid te halen.

Bekende van me is met HBO Bachelor ook toevalligerwijs in het docentenvak gerold, en zijn verhalen zijn wel leuk om te horen.
What else are you gonna do on a Saturday? Sit in your fuckin' armchair wankin' off to Pop Idols?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')