FOK!forum / Lifestyle / Stevia suikervervanger
nz1900donderdag 4 december 2008 @ 19:46
Stevia

Stevia, honingblad, Ka a He e, kaa-Hee is de enige tot nog toe bekende plant op aarde die suiker als zoetmaker kan vervangen zonder de nadelen.
Stevia bevat geen calorieën.
Stevia is geschikt voor diabetes omdat het lichaam de complexe suikers niet herkent.
Het heeft bij een juiste dosering geen vieze nasmaak zoals kunstmatige suiker.
Stevia is puur natuur.
Stevia is goed voor de tanden (Tandpasta). Het bestrijdt cariës en voorkomt de vorming van tandplak, en heeft een zeer gunstig effect op het tandvlees.
Stevia is goed voor de huid. Maakt de huid zacht en vermindert de pijn en irritatie bij huidaandoeningen. Door het gebruik van stevia op wonden, ontstaat er een snellere genezing met minder littekenweefsel.

Hoewel er honderden soorten Stevia bestaan, is er slechts een soort, de Stevia Rebaudiana Bertoni, zoet. De blaadjes zijn 30 keer zoeter dan suiker. In Nederland ook bekend als honingkruid of suikerblad. Uit de bladeren van de stevia rebaudiana wordt steviasoide geëxtraheerd welke 300x zoeter is dan suiker.

Een van de voordelen, in vergelijking met een zoetstof zoals aspartaam, is dat stevia vloeibaar verwarmt mag worden en temperaturen tot 200°C verdraagt. Bij 100 graden verdampt wel eerst het water. Het kan dus gebruikt worden in de keuken met name voor het bakken van patisserie. Maar het is ook nuttig als vervangingsmiddel voor klassieke suiker, in frisdranken of fruitdranken, in koekjes, in conserven, in yoghurt, in confituur, in zoetwaren, in kauwgom en in sorbet, zoals nu al op Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten gedaan wordt. Hier vindt u recepten.

Stevia wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als zoetmiddel door de Indianen van Zuid-Amerika (KaaHee).
In Japan wordt veel stevia geconsumeerd sinds daar kunstmatige suiker verboden is. Cola-Light wordt daar gezoet met stevia.
In Amerika is het WEL toegestaan als dieetsupplement voor diabetici, omdat het lichaam de complexe suikers niet herkent. Stevia wordt met succes door artsen in Paraguay voorgeschreven voor diabetici en hoge bloeddruk. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel in het lichaam en bevordert een consistente energiestroom, terwijl het geen effect heeft op normale niveaus van de bloedsuiker of bloeddruk.

In Europa is de verkoop van Stevia producten als suikervervanger en als voedingssupplement vooralsnog niet toegestaan. Daarom zijn hier de producten ook moeilijk te verkrijgen. De kans dat dit snel gaat veranderen is niet zo groot, zie antwoorden op kamervragen over stevia.

Boze tongen beweren dat de (kunstmatige)suikerlobby in met name de VS en Europa grootschalig gebruik van Stevia tegenhoudt. Stevia producten mogen in Europa niet verhandeld worden als voedingsmiddel of voedingssupplement. De stille macht van de suikerindustrie? Het is een schande dat de EEG het gebruik van Stevia als voedingsmiddel verboden heeft en aspartaam en andere wel schadelijke stoffen gewoon toelaat, die in bijvoorbeeld Japan al lang verboden zijn. Klik hier voor meer uitgebreide info .

In Europa mag Stevia wel verkocht worden voor uitwendig gebruik (huidverzorging) en als mondwater en in tandpasta omdat het cariës en de vorming van tandplak tegengaat.
pfefferkatzedonderdag 4 december 2008 @ 19:52
Ja, en nu?
MiVerdonderdag 4 december 2008 @ 19:54
in en in triest
eens
top plant en zoetmiddel
uiteraard

http://www.organicconsumers.org/articles/article_7140.cfm
Papierversnipperaardonderdag 4 december 2008 @ 20:00
quote:
Op donderdag 4 december 2008 19:52 schreef RacerDKB het volgende:
Ja, en nu?
De overheid omver werpen
-Peachdonderdag 4 december 2008 @ 20:18
quote:
Op donderdag 4 december 2008 20:00 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

De overheid omver werpen kielhalen
MiVerdonderdag 4 december 2008 @ 20:34
ok
op de galbak hierboven na
die iets met de letters beeaaen heeft
allemaal eens dus
ziek ja, dit onderwerp

http://bio.kuleuven.be/biofys/ESC/English/ESC.htm
http://zapruder.nl/portal(...)hadelijke_aspartaam/

nz1900woensdag 21 april 2010 @ 22:47
Suikeralternatief Stevia goedgekeurd
15 April 2010 · Geen reacties

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft gisteren het gebruik van Stevia, een natuurlijk zoetmiddel, goedgekeurd.

Stevia bevat geen calorieën en kent niet de nadelige effecten van suiker en kan dus zonder probleem worden ingepast in een dieet. Ook is er geen gevaar voor tandbederf. Stevia is een plant uit Zuid-Amerika en tweehonderd keer zoeter dan suiker. Al vele jaren wordt het als zoetmiddel in Japan en Brazilië gebruikt.

Wetenschappers maken zich al jaren zorgen over onze suikerconsumptie, die in een eeuw tijd steeg van bijna 5 naar 45 kilo per jaar per persoon. Onze voorkeur voor zoet is aangeboren: een baby krijg de smaak al te pakken bij de eerste druppels moedermelk. Later volgen er vele ‘zoetmomenten’: een snoepje op de zere knie, een ijsje als beloning, gebak om iets te vieren… Veel mensen blijken in feite suikerjunks te zijn en volledig verslaafd aan zoetigheid. Bovendien zit suiker als conserveringsmiddel in bijvoorbeeld soepen, sauzen en vleeswaren. Lightproducten worden, vanwege de toevoeging van chemische zoetmiddelen als aspartaam en sacharine, niet door iedereen gewaardeerd. De komst van een natuurlijke zoetstof die 0 calorieën bevat, luidt een nieuw tijdperk in.

http://www.dieetnieuws.nl(...)via-goedgekeurd.html